Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Малко правна консултация
Модератор: dantho.mihov
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Малко правна консултация
На всеки рано или късно му се случва де се срещне със съдебната власт.Всички тези процедури са ми страшно чужди и непознати,но дойде време и аз да се сблъскам с нещо подобно.През живота си съм се срещал само с нотариуси при финализиране на сделки за покупка или продажба.Досието ми е чисто и смятам такова да си остане.Да,ама дойде и моят ред.Днес научих,че има подадена жалба с/у мен за деяние,което не бих искал да коментирам.Пошло и елементарно,свързано с предизборната борба по време на изборите.Всичко е лъжа и аз имам неуспоримо алиби!Това,че съвестта ми е чиста няма да го подчертавам и афиширам.Аз си го знам.
Винаги съм съжалявал хората,но този индивид ще се почувства по виновен,от колкото е всъщност!Имам адвокат,но все още не съм го запознал с проблема си.Мисля да отговоря на нападката със жалба за клевета!Този човек,се ползва с уважение сред 70-80 годишните старци,като честен и себеотдаен.Искам да разбия този мит обаче и ще го направя.Този път думите "тури му пепел" не минават.
Не съм запознат дали трябва да пусна жалба или направо се завежда дело!Какво ще ме посъветвате?Не се оплаквам,а Ви чувствам близки и по тази причина споделям!
Винаги съм съжалявал хората,но този индивид ще се почувства по виновен,от колкото е всъщност!Имам адвокат,но все още не съм го запознал с проблема си.Мисля да отговоря на нападката със жалба за клевета!Този човек,се ползва с уважение сред 70-80 годишните старци,като честен и себеотдаен.Искам да разбия този мит обаче и ще го направя.Този път думите "тури му пепел" не минават.
Не съм запознат дали трябва да пусна жалба или направо се завежда дело!Какво ще ме посъветвате?Не се оплаквам,а Ви чувствам близки и по тази причина споделям!
-
- сериозен играч
Ако си 100 процента сигурен в себе си направо дело за клевета-никаква жалба
Смачкай фасона на клеветника и после ако можеш дай гластност в местните медии.Преди 3год. имах същия казус и излязох с чест от него-без никакви финансови облаги
И сега бившият ми шеф отива на отсрещния тротоар с наведена глава като ме види 

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Re: Малко правна консултация
Като бивш дознател, мога да ти кажа следното:sapuna1971 написа: Не съм запознат дали трябва да пусна жалба или направо се завежда дело!Какво ще ме посъветвате?
1. Завеждането на дело става с пускането на тъжба или искова молба.

Ето хипотезите за обида и клевета, а ти ще ми кажеш кое те касае теб.
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
Обида и клевета
Чл.146. (1) Който окаже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева. В този случай съдът може да наложи и наказание обществено порицание.
(Освен твоето присъствие обаче, трябва да е имало и други свидетели)
(2) Ако обиденият е отвърнал веднага с обида, съдът може да освободи и двамата от наказание.
Чл.147. (1) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му препише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.

Чл.148. (1) За обида:
1. нанесена публично; (т.е. пред две или повече лица!)
2. разпространена чрез печатно произведение или по друг начин;
3. на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му; (Бил ли си в това качество?)
4. от длъжностно лице или от представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му, (той бил ли е в това качество?) наказанието е глоба от три хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.
(2) За клевета, извършена при условията на предходната алинея, както и за клевета, от която са настъпили тежки последици, (има ли такива?) наказанието е глоба от пет хиляди лева до петнадесет хиляди лева и обществено порицание.
(3) В случаите на ал.1, т.1 може да намери приложение ал.2 на чл.146.
Чл.148а. Който разгласи устно, чрез печатни произведения или по друг начин данни, обстоятелства или твърдения за другиго, основаващи се на неправомерно придобита информация от архива на Министерството на вътрешните работи, се наказва с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.
Е, дай ми повече фактология? Ако искаш на ЛС ми конкретизирай всичко.
И внимавай

Ако изгубиш делото, после той може ТЕБ да съди!
Последно промяна от GODzillata на Вто Яну 29, 2008 8:59 pm, променено общо 1 път.
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- КрасиПловдив
- вече хвърля и на тежко
Редактирам си мнението до никакво.
Извинявам се, за което!
Извинявам се, за което!
Последно промяна от КрасиПловдив на Вто Яну 29, 2008 11:02 pm, променено общо 1 път.
- GODzillata
Такъв филм няма.КрасиПловдив написа:опит за клевета

Опитът е започнатото изпълнение на умишлено престъпление, при което изпълнителното деяние не е довършено или макар и да е довършено, не са настъпили предвидените в закона и искани от дееца общественоопасни последици на това престъпление.

- КрасиПловдив
- вече хвърля и на тежко
Редактирам си мнението до никакво.
Извинявам се, за което!
Извинявам се, за което!
Последно промяна от КрасиПловдив на Вто Яну 29, 2008 11:03 pm, променено общо 1 път.
- GODzillata
Не го приемай лично, просто гледах на Сапуна да му стане ясно.
Ето и малко тълкуване на членовете от НК.
Обида
Изпълнителното деяние е казване или извършване на нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие. Обектът е личната чест на потърпевшия, а субектът е общ. Деянието трябва да е извършено със съзнанието, че се унижава честта и достойнството на обидения.Ако обаче обиденият е отвърнал веднага с обида,съдът може да освободи и двамата от наказание.
Клевета
Изпълнителното деяние е разгласяване на позорно обстоятелство за другиго или приписване на престъпление. Обект е честта и достойнството на оклеветения. В ал.(2) на чл.147 се казва, че деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.
Много важно е под каква форма е нанесена клеветата, защото нишката е много тънка...особено ако има изрази от сорта на "стори ми се", "помислих", "подочух" и т.н.
В чл.148 са посочени квалифицираните състави за обида и клевета:ако е нанесена публично; разпространена чрез печатно произведение или по друг начин; на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му; от длъжностно лице или от представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му.

Ето и малко тълкуване на членовете от НК.
Обида
Изпълнителното деяние е казване или извършване на нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие. Обектът е личната чест на потърпевшия, а субектът е общ. Деянието трябва да е извършено със съзнанието, че се унижава честта и достойнството на обидения.Ако обаче обиденият е отвърнал веднага с обида,съдът може да освободи и двамата от наказание.
Клевета
Изпълнителното деяние е разгласяване на позорно обстоятелство за другиго или приписване на престъпление. Обект е честта и достойнството на оклеветения. В ал.(2) на чл.147 се казва, че деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.
Много важно е под каква форма е нанесена клеветата, защото нишката е много тънка...особено ако има изрази от сорта на "стори ми се", "помислих", "подочух" и т.н.
В чл.148 са посочени квалифицираните състави за обида и клевета:ако е нанесена публично; разпространена чрез печатно произведение или по друг начин; на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му; от длъжностно лице или от представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му.

- GODzillata
joroNH написа:sapune съдиго до дупка,пък като спечелиш...

Така че не трябва да се подхожда емоционално в случая, а да се претеглят нещата и да се преценят реалните шансове за успех

Имал съм перфектни дела, които са се проваляли само защото някой на някого някога някъде е дал нещо.
Последно промяна от GODzillata на Вто Яну 29, 2008 8:20 pm, променено общо 1 път.

- IVKOPIVKO
- разбира нещата
Сигруно ще кажете пак че съм малък да изразя мнение по темата, но според мен не трябва да оставяш нещата така, натисни го здраво и то преди да се е опомнил, но това си има и отрицателна страна -доста ше се поохарчиш за адвокати. Но ако спечелиш после ще си върнеш разходите. УСПЕХ. Ако трябва ше идвам да ти нося чантата в съда. 

- GODzillata
Т.е.:sapuna1971 написа:Чл.148. (1) т.4 е моят случай!
Обида "от длъжностно лице или от представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му".
Такаааа...сега да разгледаме допълнителната разпоредба на НК, с
Обяснение на някои думи
1. "Длъжностно лице" е това, на което е възложено да изпълнява със заплата или безплатно, временно или постоянно:
а) служба в държавно учреждение, с изключение на извършващите дейност само на материално изпълнение;
б) ръководна работа или работа, свързана с пазене или управление на чуждо имущество в държавно предприятие, кооперация, обществена организация, друго юридическо лице или при едноличен търговец, както и на частен нотариус и помощник-нотариус, частен съдебен изпълнител и помощник-частен съдебен изпълнител.
3. "Представител на обществеността" е лице, посочено от обществена организация да упражнява въз основа на закона или на друг нормативен акт определена функция.
Е, този, който те е обидил, отговаря ли на горепосоченото?