Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Мухарски риболов
naRiba.com

Форум

първи стъпки
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- pet55
- научил се да хвърля
първи стъпки
В събота 02.07 сутринта се отправих към р. Струма при Бобошево за мряна . тъй като за първи път отивам на тази река излетът ми беше повече разузнавателен. Бях се подготвил с доста захранка а също така си бях взел и мухарката ,която бях окомплектовал покрай коледните намаления на "Алем" ей така за всеки случай .
На реката имаше 3 - 4 колеги но мряната я нямаше никаква същите бяха хванали по някое и друго кефалче колкото показалеца ми .
Продължих към Пастух , но на 6-7 километра след Бобшево видях удобен черен път до брега та там се образуваше едно тихо място като заливче успоредно на реката в което мярнах няколко рибета.
Разпънах мухарката вързах една муха ,която по скоро приличаше на комар и заметнах както съм гледал по френския канал / това всъщност беше и първото ми замятане с мухарка/ и ........ хванах първото си кленче около 10 тина см.
След половин час размахване на мухарката установих че ако леко придържам шнура в последния момент преди мухата да падне във водата повода , който сам съм си връзвал от различни по дебелина влакна от 0,40 до 0,20 се изпъва и мухата пада много добре при две от няколкото успешни падания по този начин имах веднага атака от страна на рибите но не са закачиха
или аз не ги засякох не знам.
Половин час шляпане в това тихо местенце се оказа достатъчен за да разгоня и риби и жаби и всякакви водни твари
и си бих камшика към Пастух.
та това бяха първите ми плахи опити в мухаренето
На реката имаше 3 - 4 колеги но мряната я нямаше никаква същите бяха хванали по някое и друго кефалче колкото показалеца ми .
Продължих към Пастух , но на 6-7 километра след Бобшево видях удобен черен път до брега та там се образуваше едно тихо място като заливче успоредно на реката в което мярнах няколко рибета.
Разпънах мухарката вързах една муха ,която по скоро приличаше на комар и заметнах както съм гледал по френския канал / това всъщност беше и първото ми замятане с мухарка/ и ........ хванах първото си кленче около 10 тина см.

След половин час размахване на мухарката установих че ако леко придържам шнура в последния момент преди мухата да падне във водата повода , който сам съм си връзвал от различни по дебелина влакна от 0,40 до 0,20 се изпъва и мухата пада много добре при две от няколкото успешни падания по този начин имах веднага атака от страна на рибите но не са закачиха

Половин час шляпане в това тихо местенце се оказа достатъчен за да разгоня и риби и жаби и всякакви водни твари

та това бяха първите ми плахи опити в мухаренето
- Local
- учете се от него
Всичко добре колега , но само едно не мога да разбера , за какво ти е захранка за мряна
??? Откакто се помня никога не съм ползвал такова нещо или където и да съм ходил не съм видял хора да го използват .
А колкото това дали колегите не са хванали мряна трябваше сам да пробваш , това дали някой е хванал мряна , не е било никога критерий . Може да е нямало на този бързей или вир . За мряната по струма най-удачно е торен червей и ручейник ( какавида)
Докато сам не пробваш за мряната , не можеш да кажеш , че я няма
.

Докато сам не пробваш за мряната , не можеш да кажеш , че я няма

Клавиатура риба не лови!!!
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
- pet55
- научил се да хвърля
Павка имам и няколко мухи от тези които показваш но ми се сториха мнооо големи за рибетата които се мяркаха в това тихо местенце и затова избрах най-малката
живот и здраве ще пробвам и другите мухи и поводи / не зная дали така се казва влакното което се връзва за шнура / имам на Cortland просто това беше един опит като на шега без да се старая много много

живот и здраве ще пробвам и другите мухи и поводи / не зная дали така се казва влакното което се връзва за шнура / имам на Cortland просто това беше един опит като на шега без да се старая много много
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Туй къдет се връзва за шнура е лидер ама ако питаш мене наименованията нямат ама никакво значение
аз лично предпочитам български плетени валветки
ем са мнооо яки , ем издържат сума си време ( не са правени кат Кортланите къде кат почнеш мноо , мноо да ги мокриш и се разлагат та видиш ли ако скасаш лидера
да не замърсяваш околната среда ) , ем са на цена 3 -3.50лв. ама кофтито е че трудно се намират щот бърже се изчерпват
Тоз повод вече къдет се връзва за лидера вече е типет - за наименованията , същото кат по-горе
- специално за клендаците ползвам Триана Лупо 0.16мм - мноо яко а и 200м струват къде 6лв. та си имаш типети за близките 10 години
има го оригинал при Алем а и има доста ментета та за това не се подлъгвай ако го намериш в некой гараж да го купуваш
Тъй ся метай си спокойно на бръмбаретките ( любим за кефал ми е третият отгоре надолу ) щот там къдет са малките кленчета не пречи 20-30 санта под тех да е полегнал дедо им и да ги наглежда

Тоз повод вече къдет се връзва за лидера вече е типет - за наименованията , същото кат по-горе

Тъй ся метай си спокойно на бръмбаретките ( любим за кефал ми е третият отгоре надолу ) щот там къдет са малките кленчета не пречи 20-30 санта под тех да е полегнал дедо им и да ги наглежда

- Росен
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Като слагаш по-големките ще имаш възможност да прилъжеш и някой по-добър кефалец, който не виждаш и който не обръща внимание на малките мухи, които му подаваш.pet55 написа:Павка имам и няколко мухи от тези които показваш но ми се сториха мнооо големи за рибетата които се мяркаха в това тихо местенце и затова избрах най-малката![]()
Поздрави!
А така, Питт55 проби му е работата.
За лидера:
Използвам самоделки, сглобени от монофил. Едно парче 0.30, после 0.20 и след тоа е типета. Ако трябва да ловя с по-голям бръмбар и да го цопам, лидера барабар с типета ги оставям по-къси. Инак по няква схема лидера от върховият водач стига до най-долният водач/ стрипер/. Това позволява да се забива по добре във водата и да не "увисва" бръмбара зад шнура. Това ако рибите скачат повче при цопане. Ако са плашливи е друга картината, най-често в по малките реки и селски бари ми се е случало. Тогава мухи, като комара и други пъстървови мухи вършат чудесна работа. Всичко е според зависи, както и въпроса за големината на бръмбара. Това за кефалите де.
За плетените лидери: Използвал съм на Уорчистер /16 кинта/, а с Велтик не съм ловил.
Ловил съм с тях както кефал така и пъстърва, но повече не смятам да ги използвам. Друго е че, на "чистите" ни реки събират разни налепи, променят си цвета трайно и т.н. Освен това трябва да се подсушават преди да се намотаят на макарата. Инак рискувате да ви изгният, ако се задържат влажни дълго време.
За лидера:
Използвам самоделки, сглобени от монофил. Едно парче 0.30, после 0.20 и след тоа е типета. Ако трябва да ловя с по-голям бръмбар и да го цопам, лидера барабар с типета ги оставям по-къси. Инак по няква схема лидера от върховият водач стига до най-долният водач/ стрипер/. Това позволява да се забива по добре във водата и да не "увисва" бръмбара зад шнура. Това ако рибите скачат повче при цопане. Ако са плашливи е друга картината, най-често в по малките реки и селски бари ми се е случало. Тогава мухи, като комара и други пъстървови мухи вършат чудесна работа. Всичко е според зависи, както и въпроса за големината на бръмбара. Това за кефалите де.
За плетените лидери: Използвал съм на Уорчистер /16 кинта/, а с Велтик не съм ловил.
Ловил съм с тях както кефал така и пъстърва, но повече не смятам да ги използвам. Друго е че, на "чистите" ни реки събират разни налепи, променят си цвета трайно и т.н. Освен това трябва да се подсушават преди да се намотаят на макарата. Инак рискувате да ви изгният, ако се задържат влажни дълго време.
- Pe6o_Muharq
- новобранец
Ами колеги за мухарския риболов може да се напише мноогоо. научете се да правите мухи и за ги подавате правиолно и рибите са ваши. аз си имам един девиз "моята риба никoй няма да я хване " но първо си купете мухърка и за по нататък ще говорим ако има нещо което не ви е ясно ме питайте 

Fly FishinG~~~~›
Pe6o, аз така ,като новак ми е интересно какво похапват пъстървите към февруари?
Мерси предварително! Ако ми кажеш какви мухи да направя .... черпя!
Мерси предварително! Ако ми кажеш какви мухи да направя .... черпя!

Последно промяна от dave на Пон Фев 06, 2006 10:27 pm, променено общо 1 път.
-
- новобранец
Здравейте!
Здрасти Pe6o_Muharq .Pe6o_Muharq написа:Ами колеги за мухарския риболов може да се напише мноогоо. научете се да правите мухи и за ги подавате правиолно и рибите са ваши. аз си имам един девиз "моята риба никoй няма да я хване " но първо си купете мухърка и за по нататък ще говорим ако има нещо което не ви е ясно ме питайте
Мухарки сме си купили и то даже по няколко .
Сега мене ме интересува, с каква муха и къде /на коя река да ида и да половя малко пъстърви /?А щом твойта риба си е твоя ,значи няма проблем.
Мерси предварително!
- Pe6o_Muharq
- новобранец
здравей гергененов ами пробвай с мухърка 5/6 клас и на потъващ шнур и пробвай с нимфичка амаа предварително огледай какви видове насекоми обитават дадената река
на която искаш да ловиш и пак ти казвам подадеш ли качествено мухата рибите са твои .Реката/те малко трудно ще ти кажа Мухарска тайна
sry

Fly FishinG~~~~›