Производство на зарибителен материал- черна балканска мряна

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

primusgtr
новобранец
новобранец

Производство на зарибителен материал- черна балканска мряна

Мнение от primusgtr »

Поради бракониерските набези през годините тази риба изчезна от реката, която минава през селото, където имам къща...и започнах да се замислям, след като няколко пъти зарибявахме с балканска пъстърва дали някъде някой произвежда зарибителен материал от Черната мряна (Barbus meridionalis petenyi). В реката преди години тази риба я имаше...не съм ловил, но един отдетските ми спомени е когато с братовчед ми намерихме метален сляп кош в един от вировете където плажувахме лятото... в него открихме 4 мрени едната от които беше доста едра ...разбира се живи ги пуснахме обратно, а с коша не помня какво направихме. След като започнах да се занимавам с риболов...забелязах, че тази риба изчезна...Бих искал да помоля колеги ако имате някаква информация и темата представлява интерес...коментирайте. Ще ми се да намеря малки мренки и при поредното зарибяване да се опитам да възстановя този вид риба в реката.
primusgtr
новобранец
новобранец

Re: Производство на зарибителен материал- черна балканска мр

Мнение от primusgtr »

primusgtr написа:Поради бракониерските набези през годините тази риба изчезна от реката, която минава през селото, където имам къща...и започнах да се замислям, след като няколко пъти зарибявахме с балканска пъстърва дали някъде някой произвежда зарибителен материал от Черната мряна (Barbus meridionalis petenyi). В реката преди години тази риба я имаше...не съм ловил, но един отдетските ми спомени е когато с братовчед ми намерихме метален сляп кош в един от вировете където плажувахме лятото... в него открихме 4 мрени едната от които беше доста едра ...разбира се живи ги пуснахме обратно, а с коша не помня какво направихме. След като започнах да се занимавам с риболов...забелязах, че тази риба изчезна...Бих искал да помоля колеги ако имате някаква информация и темата представлява интерес...коментирайте. Ще ми се да намеря малки мренки и при поредното зарибяване да се опитам да възстановя този вид риба в реката.
Разбира се ако мислите, че темата не е подходяща за тук я изтрийте...но аз смятам че и черната мряна трябва да я има на места обитавани от пъстърви вие знаете в какви реки разбира се.
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

Никой не произвежда такъв зарибителен материал. Поне аз не знам, а съм в район в който би трябвало да има такива ферми, ако въобще има, защото в реката ни има доста и тя е основен вид. Вариант е да ти хванем и по някакъв начин да я транспортираме.
Петър Недев
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Петър Недев »

Възможно е да се е появил някакъв замърсител на водата и поради това да е изчезнала. Не мисля че е възможно по друга причина да изчезне напълно.
Когато няма риба.......не кълве!
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

Bai Dobri написа: Вариант е да ти хванем и по някакъв начин да я транспортираме.
Аз също смятам че това е най-добрият вариант.След като я е имало в реката,то можеш да пробваш отново да я възстановиш.По много реки в БГ има добра популация на черна мрена и може да си наловиш с едно рачило да речем 200-300 рибки и да ги пуснеш в определен участък за да ги следиш по-лесно.
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

maranzika написа:Аз също смятам че това е най-добрият вариант.След като я е имало в реката,то можеш да пробваш отново да я възстановиш.По много реки в БГ има добра популация на черна мрена и може да си наловиш с едно рачило да речем 200-300 рибки и да ги пуснеш в определен участък за да ги следиш по-лесно.
Тоя вариант не е много удачен, понеже ако те сгащят.... С рачило.... И ако има маломерни.....
Станиславе - първо проучи подробно защо е изчезнала. Не може да я ликвидират изцяло с ток и т.н. Т.е. - да не е нещо от водата - температури, замърсители... Макар че като се сещам в какви помийници съм ги ловил - доста са издържливи. Например в Тополница преди яз.Тополница не можаха да я ликвидират, въпреки че ги тровят доста често зверски.
Ако всичко е наред - единственият законен и приемлив начин е - отиваме некъде, хващаме по три килца мерни и ги караме по вас. Не знам само как ще останат живи.
Но да имаш предвид още нещо - по принцип не е правилно да хванеш някакви риби от някоя река, където ги има - и да ги замъкнеш в някоя, в която ги няма. Има причини и за едното, и за другото.
Алтернативно - можеш да питаш в Института по Рибарство - Пловдив.
Поздрави
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

По принцип не чета и не пиша в този подфорум, но тъй-като и аз съм свидетел на такова изчезване на черна мряна от планинска рекичка, където нито има бракониери, нито има замърсяване, се изкуших да споделя !
Според мен се променят миграционните процеси при размножаването на рибите.
Нищо не пречи на мряната да се завърне в реката на детството ми, съмсем близо е р.Малък Искър,
Но по някаква причина не става.
И да пренесеш хванати от другаде мрени, ако няма хранителна база в реката, те отново ще отплуват по течението към по-големите реки и усилието ще бъде напразно.
Трудно се насилва Природата !
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от mita4eto »

Без да претендирам за компетентност ни най-малко, според мен правилната постъпка в такава ситуация е да се погледне една идея по-отгоре. Както Бат' Димо е писал, пробвай да разучиш в повече детайли да не би отнякъде да се трови периодично (да, наистина черната мряна е като каракуда издържлива, но все пак), евентуално някакви минали изтравяния и т.н. Аз бих се обърнал директно към хората, които имат специализирани знания в сферата, мисля се зовеше Институт по Рибарство в Пловдив. И да не получиш директно отговор, според мен поне може да ти дадат насоки за мислене.

Опс, той и Бат Димо това е писал, извинявка за копирането на твое мнение, просто и аз го споделям ;-)
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”