Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Дайте съвет за макара?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- mesket4eto
- научил се да хвърля
Re: Дайте съвет за макара?
Смятам, че е много полезна темата
Хубаво е да се показват и кусурите, а не само колко перфектни са макарите Рьоби
Иначе човек тръгва с някакви нереални очаквания, че като си вземе рьобе и макарата ще е чук, пък то не е баш тъй, казвам го като страдалец връткал Екусима и Стамина, първата я подарих само и само да не я гледам, втората не смея, е бая пари дадох за нея
Визията кефи, контрите са здрави, но предавките.....има какво да се желае, бая хлебец има да рупат, докато стигнат Шимано за същите пари.

Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
!!!!!Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"!![]()
Публикувано на: Вто Фев 25, 2014 8:26 pm
15 дена
и как стигна до извода за слабите предавки
Кое е туй"Шимано за същите пари" и колко време си го ползвал 
Публикувано на: Сря Мар 12, 2014 9:51 pmmesket4eto написа:След критиките ми по адрес на марката Рьоби днес си взех за спининг ей тази хубавица:
Рьоби Стамина 1000
На първо четене макаричката много радва, но ще се радвам, ако получа отговор на два въпроса
Първо, това макаре върви ли с резервна шпула, понеже чак у нас установих, че не са ми дали такава;
Второ има ли някой идея тези 7+1 лагера за модела доколко са реални, тъй като в схемата на макаричката са нарисувани 5+1, де факто все едно е Екусима, но с лагерче и в дясно на водещата ос откъм паразитката.
Много са ми любопитни някой неща,колко риболова направи с въпросната макара за тияmesket4eto написа:Смятам, че е много полезна тематаХубаво е да се показват и кусурите, а не само колко перфектни са макарите Рьоби
Иначе човек тръгва с някакви нереални очаквания, че като си вземе рьобе и макарата ще е чук, пък то не е баш тъй, казвам го като страдалец връткал Екусима и Стамина, първата я подарих само и само да не я гледам, втората не смея, е бая пари дадох за нея
![]()
Визията кефи, контрите са здрави, но предавките.....има какво да се желае, бая хлебец има да рупат, докато стигнат Шимано за същите пари.
15 дена

...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Шимано за същите пари става основно за кофата за боклук , особено като се ползва за спинингmesket4eto написа:... бая хлебец има да рупат, докато стигнат Шимано за същите пари.

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
http://www.tomaxshop.com/catalog/trabuc ... -1586.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Що бре Павка,същия китаец като Рьобито,точно на половин цена в момента ловя с него и ми върши същата работа........подариха ми го и сега той е на пангала за тежките джигове,не че няма да се разбрица,ама с нищо не е по-лош от прехваленото Рьоби на двойна цена.Има и много други марки и ,Формакс,Абуто и др......тъй,че си е важно да се знае....като визирам специално Заубера,като модел от Рьоби.
Що бре Павка,същия китаец като Рьобито,точно на половин цена в момента ловя с него и ми върши същата работа........подариха ми го и сега той е на пангала за тежките джигове,не че няма да се разбрица,ама с нищо не е по-лош от прехваленото Рьоби на двойна цена.Има и много други марки и ,Формакс,Абуто и др......тъй,че си е важно да се знае....като визирам специално Заубера,като модел от Рьоби.
валатът не най-лошото нещо на света
- Павел Иванов
Въх !!! Да се сравни туй от линка със Заубер , ..... , няма емот икона с преплетени палци
Аз лично ловя само с Дайва , когато иде реч за спининг , но съм имал и Заубер и доста АБУта , Шимана и пр. Ако търсим макара за под МЛ спининг с предпочитание съм към АБУ , ако е вкл. и над МЛ с две ръце и три крака за Заубер , просто няма кой да му стъпи на уорм локомотива за тия пари
пп - за Формакс и спининг ..... не смея и да си го представя
Алтернатива някаква в ценовият клас - Тика и до някъде Окума .

пп - за Формакс и спининг ..... не смея и да си го представя

Павел Иванов
Павел Иванов
- mesket4eto
- научил се да хвърля
И мен ми е любопитно защо като питам нещо по същество за конкретна марка и модел, реакция под формата на отговори няма никаква, пък като посочвам кусури на марката Рьоби се убиват да пишат с хронология и цитати, почвам да се чудя някой да не е щатен пиар, или щоbobopeli написа:Много са ми любопитни някой неща,колко риболова направи с въпросната макара за тия
15 денаи как стигна до извода за слабите предавки
Кое е туй"Шимано за същите пари" и колко време си го ползвал

Директно на въпроса - за 15 дена направих 10-тина сериозни спинингови риболова, макарата на втория риболов се разтрака доволно при водене на туистери и по- големи въртящи блесни, беше в последствие разглобена, смазана и шумът понамаля, но кофти впечатление при разглобката ми направи недодяланото фрезоване на S-образния канал в редача на макарата, в горната част, където този канал е отворен, беше останала една почти отчупена "стружка" от материала, която след леко съветване с отверката падна веднага. Да беше някой Филстар за 15 лева - как да е, ама при макара за 112 лева такова недоизпипване на детайли

Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
!!!!!Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"!![]()
- Vid
- кандидат преподавател
Павката го е казал много точно. Имам два заубера, единия е вече на 3-ри години упорито въртяне с прилично големи примамки. До сега проблеми никакви, дори върти по добре от както беше нов, без отваряне, смазки и пр... Не съм чел дали е соленоустойчива, но съм я ползвал многократно и при морски риболов без проблеми.Павел Иванов написа:над МЛ с две ръце и три крака за Заубер , просто няма кой да му стъпи на уорм локомотива за тия пари![]()
![]()
Зауберът за среден и тежък спин-риболов е мислЪ най доброто за парите си в БГ.
За лек такъв не става. Правил съм проби и проблема освен с теглото, е и в бавната осцилация, която при ползване на тънки влакна създава проблеми..
И.., хора, не правете изводи от 2-3 риболова, повъртете 1-2 години и тогава... И, няма шимано или дайва за тези пари, което да се опре на риобито. Тиката също е много прилична макара за таквиз пари, но още ми е нужно време за да я коментирам тук.
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Е, да но пък е с "двуцветна алуминиева шпула"...Павел Иванов написа:Въх !!! Да се сравни туй от линка със Заубер , ..... , няма емот икона с преплетени палци...
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Павел Иванов

Павел Иванов
Павел Иванов
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
......две двуцветни шпули,ами днеска пак се справи с един триколиграмов "балканец" без никакъв проблем.....Vid,какъв съвпъдък и аз имам два Заубера/опс вече само един и половина/, че 2000-ника умря на двайстия риболов скоропостижно,обикновено под 100риболова годишно не падам.....
Аз като видя китайска макара с 10+1 лагера, изпитвам "леки" съмнения. Лъжат като дърти ... китайци. Щото на нея пише 10+1, по приложената схема 6+1, а като я отвориш 5+1 (или 4+1). Не че съм голям защитник на Риобитата, но имам Инсайдер на 3 сезона морски риболов (чепарета с 40-60 гр. олова) и изполване само на брейдове, след профилактика по усещане си е като нов. Няма видими следи по зъбчатките, няма лагери за смяна (всички капсуловани, на Риобито също), няма следи по ролката на бигела. Всичките ми други макари освен Инсайдера и Заубера са с нарязани ролки след 1-2 години, независимо дали работят с монофил или брейд. Става въпрос за макари под 150 лв.
За Заубера (който е на един сезон все още) единственния проблем е че на врътката на дръжката им един лагер и една пластмнасова втулка която се оказа по-здрава от стоманата и е добре още със закупуването да се смени с лагер.
За Заубера (който е на един сезон все още) единственния проблем е че на врътката на дръжката им един лагер и една пластмнасова втулка която се оказа по-здрава от стоманата и е добре още със закупуването да се смени с лагер.
- Павел Иванов
Справянето с три килограмов "балканец" не е особен резус за качество на дадена макара . Вадил съм такъв от дебел бързей , с обикновено АБУ 501 , тежащо около 190гр. , което съпоставено с 300+ грамова лебедка си е ... Правил съм го и със 180 грамова Дайва Лувиас , верно "балканците" бяха единя път 30гр. а другият 150гр. под заветните 3кг. ама все пак . А колко по-тежки платени американки + дива щука в четири килограмовият диапазон е изкарал упоменатият Лувиас ... Инак съвсем спокойно човек може и да случи на кофти бройка Заубер , такъв с фабричен дефект . Примерно навремето моят го въртях около година и половина , след което го изпратих да вади риби по Дунав в притежание на Митьо Силистренски и доколкото знам е изкарал доволно . Ако наистина споменаваш че ходиш сериозно на спининг , то "двуцветната" ме съмнява и пет реални натоварени риболова да изкара без проблемно , ама щом си ти харесвааксел написа:...... с един триколиграмов "балканец" без никакъв проблем.....

Павел Иванов
Павел Иванов
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
само миналата седмица имам два риболова на джиг силикони средно 10-12см,глави 16гр,.....понеже ми е подарък хич ама хич не я жаля,използвам 8-нишково Дуел Хардкор и при джиг и при лайт спининга,не казвам,че е върха на сладоледа,а само че е обикновен китаец,/както и Рьобито/,но на половин цена,като според мене наистина има доста осезаема разлика в качеството на първите и сегашните Рьобита в посока надолу.
Трикилограмов балканец е много сериозна работа, според мен... Да не говорим, че шанса да хванеш такъв е горе-долу същия, като да хванеш малката русалка...
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Муня,какво да направя,като ми идват само от "нашите",мой колега изкара 2бр. хамериканки 3.9 и 4.3кг ама нали си нямам късмет......има кеч/релийз,ако искаш мога и снимка да се опитам да ти кача,ама много ми е скапан телефона,а пък терена е много труден......между другото съм очарован от Формакса Кортекс на 1.5/14гр. просто е перфектна и ваденето с нея е голям кеф.