Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Всякаква помощ и идеи ще са ми от полза
Модератор: bobopeli
Всякаква помощ и идеи ще са ми от полза
Здравейте колеги,другата седмица мисля да ставам концесионер на един малък язовир около 16-17декара,взимам с го с цел развъждане на шаран,амур и толстолоб и езерен рак.Договорих се с кмета,ще ми разрешат да го изпусна за да го изчистя и махна всякаква плевелна риба,и да изчистя всякаква висша и ниша растителност.Процедурата е следната да го дезинфекцирам с негасена вар,след това да засея овес и ечемик и оттделно ще разхвърля 2тона оборска тор.Та въпросите ми към вас са добра идея ли е да развъждам раци и шаран само,даже повече раци отколкото шаран.Язовира се намира в Североизточна България,така че пазар за рак ще има,но все още се колебая тъи като концесията е 4000лв годишна-20години.Да се заробвам ли или не
всякакви мнения и идеи ще са ми отполза.Другата ми идея е да не го взимам с цел търговия,а да го направя за риболов с беседки и така нататъка,но тогава ще пусна и друга риба.Пред дилема съм

- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Всякаква помощ и идеи ще са ми от полза
Пич щом не си сигурен в себе си а питаш нас.
Забрави.
Забрави.

-
- ще става разбирач
Когато става въпрос за арендуване на водоем трябва да се има предвид следното:
1. Охраната на вече зарибения водоем - това е решаващо, защото може да се окаже ,че други намазват от труда ти.
Не просто намиране на охрана, а намирането на охрана , която да пази , не срещу бутилка домашна ракия да разпродава онова , на което се надяваш да продадеш.
2. Разработването му като търговски обект - сиреч ще се намерят ли достатъчно посетители на това място ,щото то да оправдае инвестициите си.
3. Ако е само и единствено развъдник, ще можеш ли да пласираш стоката, и каква ще е рентабилността на мястото.
4. Ако ще е за продаване рибата , то 2-та тона тор според мен не са необходими/Само според мен - има много по-разбиращи колеги във форума/.
1. Охраната на вече зарибения водоем - това е решаващо, защото може да се окаже ,че други намазват от труда ти.
Не просто намиране на охрана, а намирането на охрана , която да пази , не срещу бутилка домашна ракия да разпродава онова , на което се надяваш да продадеш.
2. Разработването му като търговски обект - сиреч ще се намерят ли достатъчно посетители на това място ,щото то да оправдае инвестициите си.
3. Ако е само и единствено развъдник, ще можеш ли да пласираш стоката, и каква ще е рентабилността на мястото.
4. Ако ще е за продаване рибата , то 2-та тона тор според мен не са необходими/Само според мен - има много по-разбиращи колеги във форума/.
Христо - наслука на всички
- krokibg
- учете се от него
20 декара Х 40 риби на декар,риба шаран от 1.5кг на горе има пазар.Толстолоб под 4-5кг е проблем с продаването.Пазар има извънземен за толстолоб над 7-8кг до 16-20.Пазачи минимум по 300лв заплата и това е минимума.Пазенето е най- важното както и влизането на вода но не по канали или с помпи а от река
И така,за раците не съм наясно колко могат да се гледат във водоем от 20дк но не са много,ако се презареди има болести които им взимат мярката за отрицателно време та даже и няма да разбереш какво е станало.В общи линии,пускаш 1000 риби шаран и 4-500 толстолоба и се надяваш да не ги извлачат пазачите .Шарана иска хранене,коетго означава още разходи,сложи и бензините,сложи банкетната дейност,накрая ще си на минус.Това мога да ти кажа като човек занимаващ се с това 20 години.Доста години си го държах ей така за майтап,но вече няма да се ебавам.Така че аз съм написал нещата едно към едно а ти си преценяваш !!!!!

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!