Чувствителност на пръчката?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Чувствителност на пръчката?

Мнение от Vid »

Колеги, пускам та тема, защото тази характеристика на всяка бланка е много важна при риболова със изкуствени примамки и е нещо кое не може да се разбере при "тръскане в магазина"...
Таа, се чудя и още не ми е напълно ясно в какво се заключава чувствителността на бланката? От какво зависи и кое оказва допълнително влияние- качество на карбона, цена, дължина, строй, акция и пр...
Как и по какъв начин Вие определяте коя пръчка е по чувствителна от друга?

Моят способ е много прост- закачам една джигова глава, хвърлям на 10 м., (затварям очи) и само чувствам в рЪките тупването на главата по дъното.... То.. колкото и смешно да звучи, разликата между разни пръчки е очевадна и определено мога да кажа, че бланките с бърз строй, щото са модерни сега, не са по чувствителни от тези с бавен..., както и обратното....

Моля, да споделите вашите наблюдения.... Защо и по какво съдите, че една бланка е по чувствителна от друга, освен цената??
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
BIGVAS13
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Чувствителност на пръчката?

Мнение от BIGVAS13 »

Нито една пръчка не притежава чувствителност.Чувствителността е присъща само на живите организми.Това е термин срещащ се само в руските филми и форуми пренесен машинално и у нас.
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Наистина,Неживата материя,няма как да чуства :roll:
Инъче ,лично ,с по твърди въдици ,някак си по ги чувствам нещата...
Аз там съм пораснал...
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

За "философите" ето една дефиниция на понятието "чувствителност" - Способността да пренесе вибрациите от върха на въдицата до ръката на риболовеца. Може да няма технически показател, но за някои видове риболов е основен показател. Аз не практикувам сладководен спининг (щото няма къде :? ), но за морския риболов на чернокоп, сафрид и зарган чувствителността е много важен показател. За съжаление се усеща чак в реални условия. Мислил съм много как да се тества в магазина. Може да се разпъне пръчката, с макара и влакно, да се върже нещо на края на влакното (тежест примерно), един държи въдицата в работно положение, друг държи оловото и почуква леко по него. Друг вариант е края на влакното да се завърже за нещо неподвижно, пръчката в работно положение (45*), изпъва се влакното, отпуска се леко и с леки камшични придърпвания да усетиш вибрациите от преминаването от отпуснато към леко натоварено положение на влакното (върха)
Имам съмнения че чувствителността има връзка с акустиката на бланката, защото при риболов често ми се случва да полепват водорасли по чепарето и като го извадя, ги изтръсквам с удари с длан по бланката. Последната ми пръчка кънти като барабан и наистина е много чувствителна.
rusty
новобранец
новобранец

Мнение от rusty »

Най-точно е на принципа проба грешка.Аз лично(за морето) ползвам една сопа за зарган , друга за чепаре,трета за изкуствени рибета и разни железа.Няма според мен точно определение.Важна е дължината на пръчката,тежест на примамка................. и МНОГО важно поне за морето е и самото море............още малко и пак ще го кръстосваме :D
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Чувствителността си се усеща на гьола , на тръскане се вижда само дали ти допада съответната гега , първоначално , по отношение на това което търсиш . Примерно легенда относно чувствителността са GLX на бат Гари , да ама това е докато някой не вземе в ръка малко по-евтините SRX на бат Сандро които по отношение "чуваемост" гътват GLXа като Калоян Махлянов руснака Аран :lol: Много добри геги в що годе бюджетната сфера са въдиците на Ямага балнкс които мачкат Тенриу Мастерплан като Дан Колов "светкавицата" Джак Ширей, докато пък Мейджър Крафт Некстиньо са много добра гега , със "слух" , за микро джиг в още по-бюджетен клас но преборващ ниските класове на Палмс и доста други . Най-лесно е човек да попита други които са ползвали съответното нещо и да му бъде отговорено , тъй ще спести и някой лев хвърлен на вятъра . То верно че по вкус и цвет нанай си таварищи , ама поне относно чуваемост , може да му бъде споделено .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Dichootd2
новобранец
новобранец

Мнение от Dichootd2 »

В тоя ред на мисли, някой би ли споделил от собствен опит колко "чуваща" е TENRYU Rayz RZ53UL 1-6g.
Предава ли отчетливо вибрациите на малки кранкове от порядъка на 1.5 гр. - 2 гр. ?
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Нямам тАнрю рейС, но имам три други, като мога да кажа, че има задоволително усещане със Сиери 5'6'' и "Джувия" 5'0'' УЛ и примамки от сорта на "Ереа мен", "Бъг миноу С", "Салмо Тини" и прочие дребни висулки, дори и в статична вода. При положение, че се ползва достатъчно фино влакно.

п.с. Що се отнася до чувствителността и присъща ли е тя на неодуПевените предмети, искам да напомня, че това усещане(под форма на вибрация, трептение, импулс, акустика, разпределение на напрежения или разпространение на вълни по бланката, тяхната интеференция, дефракция, затихване и каквото още щете) се предава непосредствено на живия организъм от вида хомо сапиенс, държащ там каквото държи и в тази връзка според мен определението "чувствителност" е съвсем на мястото си, а останалото е схоластика.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Благодаря за мненията приятели..
bobo_33333 написа:Наистина,Неживата материя,няма как да чуства :roll:
Инъче ,лично ,с по твърди въдици ,някак си по ги чувствам нещата...
Прав си, то затова най важния елемент при всеки риболов е задвъдичното устройство и неговата "чувствителност". А, с по твърдите въдици е по лесно, щото обикновено рибите се самозасичат, особено при стандартен спин-риболов и не е нужно кой знае какво усилие от задвъдичното...

Хвърлил съм око, т.е. ми предлагат една пръчка от средния или малък ценови клас 130 лв. http://shop.fishzonebg.com/index.php?ro ... ct_id=1408" onclick="window.open(this.href);return false; в размера с дължина 1,98 на 5.3 -17.7
Пробвал съм тази с дължина 2,13 и същия тест и останах доволен, но на река с воблери....
Та, въпросът ми е по късата дали е с добра чувствителност, щото основно ще я ползвам за риболов с джиг 8-10 гр. от плавателни средства. А и в допълнение по Марица де, газейки из рЯката.
Ако, някой има впечатления, моля да сподели.
Сенека
ribata402
новобранец
новобранец

Мнение от ribata402 »

По принцип,колкото една бланка е по къса е и по чуствителна..проверено...А едноделните са несравними,но там имаш проблем с транспортната дължина...
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

ribata402 написа:По принцип,колкото една бланка е по къса е и по чуствителна..проверено...
Ами нормално и логично.. То и с тока е така- от колкото по близо те тресне, толкоз по добре ще по усетиш... Това при еднакъФ волтаж де.
Само дето при пръчките е малко по различно, т.е. някоя с по дълга бланка може да е по чувствителна от тази с по къса.... И, май "волтажа" тук не е важен, а други неща.
Затова и отворих темата- за да споделят хората опита си.
Например, тааа пръчка била много чувствителна щото и липсвала корковата дръжка???
http://www.voblershop.com/1889/%D0%90%D ... %80%D0%B8/" onclick="window.open(this.href);return false;
Сенека
Аватар
ynovi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ynovi »

Според мен, така както аз разбирам понятието /но въобще незнам дали е така/ най-добра чувствителност на микро примамки имам при въдици които са по-стегнати /имам в предвид не-параболици/ и са с тънък и плътен връх.
Ама незнам де. Аз така го разбирам, но по принцип не разбирам много ... :lol:
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Общо взето, при по-евтините въдици чувствителността е функция на твърдостта на пръчката, докато при скъпичките такива не е точно така, защото там влияние започват да оказват и други фактори.
Иначе според моето неангажиращо мнение, кухия връх е по-чувствителен, като усещане "в ръката", докато плътния тип "жило" осигурява по-добро визуално проследяване на състоянието на примамката.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

Vid написа:Например, тааа пръчка била много чувствителна щото и липсвала корковата дръжка???
http://www.voblershop.com/1889/%D0%90%D ... %80%D0%B8/" onclick="window.open(this.href);return false;

Видьо,аз от 3 г. ползвам такава пръчка за джиг/2,45, 3-18/. Пръчката е чувствителна,ама не е чак извънземна. С колкото по-тънък конец ловя чувствителноста се увеличава най-вече при долния праг около 3-5гр.глави.
Пръчката от мен...бирата от теб и тествай колко ти е кеф. :wink:
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Присъединявам се към мнението на Коцето Данев,ако искаш от мене същата въдица само,че на дължина 2,6/4-21/,въдицата от мене бирата за Коцето,че аз не употребявам.
валатът не най-лошото нещо на света
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”