Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Чувствителност на пръчката?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Vid
- кандидат преподавател
Чувствителност на пръчката?
Колеги, пускам та тема, защото тази характеристика на всяка бланка е много важна при риболова със изкуствени примамки и е нещо кое не може да се разбере при "тръскане в магазина"...
Таа, се чудя и още не ми е напълно ясно в какво се заключава чувствителността на бланката? От какво зависи и кое оказва допълнително влияние- качество на карбона, цена, дължина, строй, акция и пр...
Как и по какъв начин Вие определяте коя пръчка е по чувствителна от друга?
Моят способ е много прост- закачам една джигова глава, хвърлям на 10 м., (затварям очи) и само чувствам в рЪките тупването на главата по дъното.... То.. колкото и смешно да звучи, разликата между разни пръчки е очевадна и определено мога да кажа, че бланките с бърз строй, щото са модерни сега, не са по чувствителни от тези с бавен..., както и обратното....
Моля, да споделите вашите наблюдения.... Защо и по какво съдите, че една бланка е по чувствителна от друга, освен цената??
Таа, се чудя и още не ми е напълно ясно в какво се заключава чувствителността на бланката? От какво зависи и кое оказва допълнително влияние- качество на карбона, цена, дължина, строй, акция и пр...
Как и по какъв начин Вие определяте коя пръчка е по чувствителна от друга?
Моят способ е много прост- закачам една джигова глава, хвърлям на 10 м., (затварям очи) и само чувствам в рЪките тупването на главата по дъното.... То.. колкото и смешно да звучи, разликата между разни пръчки е очевадна и определено мога да кажа, че бланките с бърз строй, щото са модерни сега, не са по чувствителни от тези с бавен..., както и обратното....
Моля, да споделите вашите наблюдения.... Защо и по какво съдите, че една бланка е по чувствителна от друга, освен цената??
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Re: Чувствителност на пръчката?
Нито една пръчка не притежава чувствителност.Чувствителността е присъща само на живите организми.Това е термин срещащ се само в руските филми и форуми пренесен машинално и у нас.
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Наистина,Неживата материя,няма как да чуства
Инъче ,лично ,с по твърди въдици ,някак си по ги чувствам нещата...

Аз там съм пораснал...
За "философите" ето една дефиниция на понятието "чувствителност" - Способността да пренесе вибрациите от върха на въдицата до ръката на риболовеца. Може да няма технически показател, но за някои видове риболов е основен показател. Аз не практикувам сладководен спининг (щото няма къде
), но за морския риболов на чернокоп, сафрид и зарган чувствителността е много важен показател. За съжаление се усеща чак в реални условия. Мислил съм много как да се тества в магазина. Може да се разпъне пръчката, с макара и влакно, да се върже нещо на края на влакното (тежест примерно), един държи въдицата в работно положение, друг държи оловото и почуква леко по него. Друг вариант е края на влакното да се завърже за нещо неподвижно, пръчката в работно положение (45*), изпъва се влакното, отпуска се леко и с леки камшични придърпвания да усетиш вибрациите от преминаването от отпуснато към леко натоварено положение на влакното (върха)
Имам съмнения че чувствителността има връзка с акустиката на бланката, защото при риболов често ми се случва да полепват водорасли по чепарето и като го извадя, ги изтръсквам с удари с длан по бланката. Последната ми пръчка кънти като барабан и наистина е много чувствителна.

Имам съмнения че чувствителността има връзка с акустиката на бланката, защото при риболов често ми се случва да полепват водорасли по чепарето и като го извадя, ги изтръсквам с удари с длан по бланката. Последната ми пръчка кънти като барабан и наистина е много чувствителна.
Най-точно е на принципа проба грешка.Аз лично(за морето) ползвам една сопа за зарган , друга за чепаре,трета за изкуствени рибета и разни железа.Няма според мен точно определение.Важна е дължината на пръчката,тежест на примамка................. и МНОГО важно поне за морето е и самото море............още малко и пак ще го кръстосваме 

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Чувствителността си се усеща на гьола , на тръскане се вижда само дали ти допада съответната гега , първоначално , по отношение на това което търсиш . Примерно легенда относно чувствителността са GLX на бат Гари , да ама това е докато някой не вземе в ръка малко по-евтините SRX на бат Сандро които по отношение "чуваемост" гътват GLXа като Калоян Махлянов руснака Аран
Много добри геги в що годе бюджетната сфера са въдиците на Ямага балнкс които мачкат Тенриу Мастерплан като Дан Колов "светкавицата" Джак Ширей, докато пък Мейджър Крафт Некстиньо са много добра гега , със "слух" , за микро джиг в още по-бюджетен клас но преборващ ниските класове на Палмс и доста други . Най-лесно е човек да попита други които са ползвали съответното нещо и да му бъде отговорено , тъй ще спести и някой лев хвърлен на вятъра . То верно че по вкус и цвет нанай си таварищи , ама поне относно чуваемост , може да му бъде споделено .

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
В тоя ред на мисли, някой би ли споделил от собствен опит колко "чуваща" е TENRYU Rayz RZ53UL 1-6g.
Предава ли отчетливо вибрациите на малки кранкове от порядъка на 1.5 гр. - 2 гр. ?
Предава ли отчетливо вибрациите на малки кранкове от порядъка на 1.5 гр. - 2 гр. ?
Нямам тАнрю рейС, но имам три други, като мога да кажа, че има задоволително усещане със Сиери 5'6'' и "Джувия" 5'0'' УЛ и примамки от сорта на "Ереа мен", "Бъг миноу С", "Салмо Тини" и прочие дребни висулки, дори и в статична вода. При положение, че се ползва достатъчно фино влакно.
п.с. Що се отнася до чувствителността и присъща ли е тя на неодуПевените предмети, искам да напомня, че това усещане(под форма на вибрация, трептение, импулс, акустика, разпределение на напрежения или разпространение на вълни по бланката, тяхната интеференция, дефракция, затихване и каквото още щете) се предава непосредствено на живия организъм от вида хомо сапиенс, държащ там каквото държи и в тази връзка според мен определението "чувствителност" е съвсем на мястото си, а останалото е схоластика.
п.с. Що се отнася до чувствителността и присъща ли е тя на неодуПевените предмети, искам да напомня, че това усещане(под форма на вибрация, трептение, импулс, акустика, разпределение на напрежения или разпространение на вълни по бланката, тяхната интеференция, дефракция, затихване и каквото още щете) се предава непосредствено на живия организъм от вида хомо сапиенс, държащ там каквото държи и в тази връзка според мен определението "чувствителност" е съвсем на мястото си, а останалото е схоластика.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Vid
- кандидат преподавател
Благодаря за мненията приятели..
Хвърлил съм око, т.е. ми предлагат една пръчка от средния или малък ценови клас 130 лв. http://shop.fishzonebg.com/index.php?ro ... ct_id=1408" onclick="window.open(this.href);return false; в размера с дължина 1,98 на 5.3 -17.7
Пробвал съм тази с дължина 2,13 и същия тест и останах доволен, но на река с воблери....
Та, въпросът ми е по късата дали е с добра чувствителност, щото основно ще я ползвам за риболов с джиг 8-10 гр. от плавателни средства. А и в допълнение по Марица де, газейки из рЯката.
Ако, някой има впечатления, моля да сподели.
Прав си, то затова най важния елемент при всеки риболов е задвъдичното устройство и неговата "чувствителност". А, с по твърдите въдици е по лесно, щото обикновено рибите се самозасичат, особено при стандартен спин-риболов и не е нужно кой знае какво усилие от задвъдичното...bobo_33333 написа:Наистина,Неживата материя,няма как да чуства![]()
Хвърлил съм око, т.е. ми предлагат една пръчка от средния или малък ценови клас 130 лв. http://shop.fishzonebg.com/index.php?ro ... ct_id=1408" onclick="window.open(this.href);return false; в размера с дължина 1,98 на 5.3 -17.7
Пробвал съм тази с дължина 2,13 и същия тест и останах доволен, но на река с воблери....
Та, въпросът ми е по късата дали е с добра чувствителност, щото основно ще я ползвам за риболов с джиг 8-10 гр. от плавателни средства. А и в допълнение по Марица де, газейки из рЯката.
Ако, някой има впечатления, моля да сподели.
Сенека
Сенека
По принцип,колкото една бланка е по къса е и по чуствителна..проверено...А едноделните са несравними,но там имаш проблем с транспортната дължина...
- Vid
- кандидат преподавател
Ами нормално и логично.. То и с тока е така- от колкото по близо те тресне, толкоз по добре ще по усетиш... Това при еднакъФ волтаж де.ribata402 написа:По принцип,колкото една бланка е по къса е и по чуствителна..проверено...
Само дето при пръчките е малко по различно, т.е. някоя с по дълга бланка може да е по чувствителна от тази с по къса.... И, май "волтажа" тук не е важен, а други неща.
Затова и отворих темата- за да споделят хората опита си.
Например, тааа пръчка била много чувствителна щото и липсвала корковата дръжка???
http://www.voblershop.com/1889/%D0%90%D ... %80%D0%B8/" onclick="window.open(this.href);return false;
Сенека
Сенека
- ynovi
- научил се да хвърля
Според мен, така както аз разбирам понятието /но въобще незнам дали е така/ най-добра чувствителност на микро примамки имам при въдици които са по-стегнати /имам в предвид не-параболици/ и са с тънък и плътен връх.
Ама незнам де. Аз така го разбирам, но по принцип не разбирам много ...
Ама незнам де. Аз така го разбирам, но по принцип не разбирам много ...

Общо взето, при по-евтините въдици чувствителността е функция на твърдостта на пръчката, докато при скъпичките такива не е точно така, защото там влияние започват да оказват и други фактори.
Иначе според моето неангажиращо мнение, кухия връх е по-чувствителен, като усещане "в ръката", докато плътния тип "жило" осигурява по-добро визуално проследяване на състоянието на примамката.
Иначе според моето неангажиращо мнение, кухия връх е по-чувствителен, като усещане "в ръката", докато плътния тип "жило" осигурява по-добро визуално проследяване на състоянието на примамката.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- danev69
- сериозен играч
Vid написа:Например, тааа пръчка била много чувствителна щото и липсвала корковата дръжка???
http://www.voblershop.com/1889/%D0%90%D ... %80%D0%B8/" onclick="window.open(this.href);return false;
Видьо,аз от 3 г. ползвам такава пръчка за джиг/2,45, 3-18/. Пръчката е чувствителна,ама не е чак извънземна. С колкото по-тънък конец ловя чувствителноста се увеличава най-вече при долния праг около 3-5гр.глави.
Пръчката от мен...бирата от теб и тествай колко ти е кеф.

човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Присъединявам се към мнението на Коцето Данев,ако искаш от мене същата въдица само,че на дължина 2,6/4-21/,въдицата от мене бирата за Коцето,че аз не употребявам.
валатът не най-лошото нещо на света