Самоделен косъм

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
максимов96
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Самоделен косъм

Мнение от максимов96 »

Искам да попитам колеги има ли някакъв шанс сам да си направя косъм с материали от рибарски магазин ,вместо да купувам готов щото са малко "евтинки" :D :D
Разкажи как го води попера?На каква дълбочина ти удари?
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Re: Самоделен косъм

Мнение от sapuna »

Вярно ,трудно се намира вече истински косъм и е нормално да струва повече!Ако пък намериш търгай здраво - пазар има! :lol:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

максимов96 написа:Искам да попитам колеги има ли някакъв шанс сам да си направя косъм с материали от рибарски магазин ,вместо да купувам готов щото са малко "евтинки" :D :D
Абе можеш и с подръчни мат'риали да го направиш! :mrgreen:
На прима виста веднага се сещам за един начин. :wink:

Ама ако този начин не може да те огрее, опитай с плетеняк, едно време като нямаше 'фабрични", така си ги правехме.
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
magnetar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от magnetar »

максимов96 написа:Искам да попитам колеги има ли някакъв шанс сам да си направя косъм с материали от рибарски магазин ,вместо да купувам готов щото са малко "евтинки" :D :D
http://www.hvanah.com/?page=articles&aid=15" onclick="window.open(this.href);return false;
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

Ами колега, така както си задал въпроса със сигурност ще отнесеш още шегаджийски постове.
Аз обаче ще ти предложа един изключително прост начин, който лично и успешно съм използвал поради простата причина, че нямаше от къде наблизо да си купя готов монтаж, а нямах такъв защото не съм "шаранджия". Към стеблото на шаранджийската кука /в началото на извивката /, например номер 6, 8 връзваш стабилно малка кука например 12 / може и използвана/, като мини поводчето е около 1 см. На нея закачаш стръвта, например 1 или 2 царевици, като се стараеш да скриеш острието на малката кука /мисля, че е ясно защо/. И си готов. Бързо, лесно, с подръчни материали и най-важното без да се налага да ходиш до най-близкия риболовен магазин, който може да е на 30-40 км. от водоема. Това е ако ти се наложи да импровизираш на водоема, а иначе ако имаш време / а би трябвало, щом искаш сам да си ги правиш /, просто разгледай шаранджийските теми във форума и ще научиш доста повече от това, което ти е необходимо за успешен пиболов.
Аватар
hshopov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от hshopov »

колега gamon моите почитания,но този твой метод в никакъв случай не е лесен и елементарен при положение,че връзването на косъм е философия за по малко от минута! За всичко друго си прав...ще завалят още шеги :)! Иска си четене и ходене за риба! наслука!
Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
Аватар
stefan4etoo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от stefan4etoo »

Като пита за карпелата викам ей го един шаранджия пък то........те първа ще се учим за косми стопери и т.н.
п.п. Може много работи да си правиш сам стига да седнеш и почетеш малко :wink:
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

За да си направиш хубав "На косъм" най-важното е изходният мат`риал :wink: . Требе да намериш некоя по-ячка кака с повечко вълна на определените места/особено едното/, да успееш да си вземеш 1 шепа косми, после да ги изправиш - всяка жена ще те научи как се къдри и изправя коса :wink: . :lol: По нататък е лесно клуп - стопери - връзване куки и линии.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

hshopov написа:колега gamon моите почитания,но този твой метод в никакъв случай не е лесен и елементарен при положение,че връзването на косъм е философия за по малко от минута! За всичко друго си прав...ще завалят още шеги :)! Иска си четене и ходене за риба! наслука!
Почитания и от мен, колега ако това е важно. Нямам никакви претенции за авторство на метода. Тук просто става въпрос когато ни се налага да ползваме готова вързана по обикновен начин кука /защото просто в момента нямаме друг избор/ А монтирането на малката предварително вързана кука става за не повече от 10 сек. И едно предимство ако позволиш: На тази кука можеш да сложиш за няколко секунди всякаква стръв /стига да е достатъчно мека/ включително и жива - нещо което на косъма няма как да стане.
Жив и здрав! Хубавото в нашето хоби е това, че всеки може да си експериментира както си иска.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Методът ще работи ... ама понякога!
Идеята "на косъм" каква е?Рибата засмуква и изплюва стръвта.Тежестта на топчето/царевицата и т.н. / и правилно построения монтаж са основни критерии за сполучлив бод!Оловната тежест пък за самозасечка при неизплюване!В твоят случай малката кука ще възпрепятства изплюването ,а от там и сполучливото зашиване!Препоръчваш скриване на куката в стръвта ,но пак няма гаранция за пробив или разкъсване.При закачена за устната кухина на рибата кукичка за уклей само ще ти дрънне звънчето и до там!Това първо!Второ ,с нанизване стръвта на куката винаги ще има изместен център и дисбаланс.Дори и да изплюе рибата ,то няма да има правилно завъртане и убождане в желаната зона на долната устна!
Относно предимството и за закачане на жива стръв и т.н. - бля бля!Хората отдавна са измислили и използват различни рингове ,силикони ,спиралки ... Нека не бъркаме стабилните сомски монтажи ,изработени от плувкарски консумативи с МШР /модерния шаранджийски риболов/
Не казвам че не става ,казвам че не е препоръчтелно!Без лоши чувства ,само пояснявам! ;)

Конкретно към Максимов - може!Трябва ти пакет куки с ухо и ролка плетено влакно!Ако не ти се дават стотинки за стопери ,то тревички ,клечици и т.н. вършат същата работа!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

Нямам излишно време за губене, затова ще подчертая за неразбралите, че това което споделих по-горе е единственно и само в случай, че нямаме възможност да си направим класическия монтаж "на косъм". Изпробвал съм го на два пъти с царевица и не съм имал проблем. Затова и си позволих да го споделя. Нямам особенни претенции на разбирач и още по-малко в шаранджийския риболов, така че МОЛЯ СВЕТИЛАТА в тази област да ми простят проявената НЕГРАМОТНОСТ. ЖИВИ, ЗДРАВИ и КЪСМЕТ !
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

gamon написа:Нямам излишно време за губене, затова ще подчертая за неразбралите, че това което споделих по-горе е единственно и само в случай, че нямаме възможност да си направим класическия монтаж "на косъм". Изпробвал съм го на два пъти с царевица и не съм имал проблем. Затова и си позволих да го споделя. Нямам особенни претенции на разбирач и още по-малко в шаранджийския риболов, така че МОЛЯ СВЕТИЛАТА в тази област да ми простят проявената НЕГРАМОТНОСТ. ЖИВИ, ЗДРАВИ и КЪСМЕТ !
Само да попитам кога немаш възможност да направиш "класически монтаж", как аджиба ще ръгнеш на тази по-малка кука протеиново топче.... :roll: А инак при всички случаи с една педя брейд па даже и монофил /кога няма друго/ класиката си се прави за по-малко от минута... айде минута да е , кога не го е тренирал човек :wink:
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

antivik написа:
gamon написа:Нямам излишно време за губене, затова ще подчертая за неразбралите, че това което споделих по-горе е единственно и само в случай, че нямаме възможност да си направим класическия монтаж "на косъм". Изпробвал съм го на два пъти с царевица и не съм имал проблем. Затова и си позволих да го споделя. Нямам особенни претенции на разбирач и още по-малко в шаранджийския риболов, така че МОЛЯ СВЕТИЛАТА в тази област да ми простят проявената НЕГРАМОТНОСТ. ЖИВИ, ЗДРАВИ и КЪСМЕТ !
Само да попитам кога немаш възможност да направиш "класически монтаж", как аджиба ще ръгнеш на тази по-малка кука протеиново топче.... :roll: А инак при всички случаи с една педя брейд па даже и монофил /кога няма друго/ класиката си се прави за по-малко от минута... айде минута да е , кога не го е тренирал човек :wink:
Колега, уважавам старанието ти да станеш "преподавател", но аз нямам намерение да ти помагам в това твое начинание, защото предпочитам да използвам свободното си време да ходя за риба. А не да се заяждам с колеги и да да разливам мозък из форума. Желая ти успех!
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”