Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Мляко?!!
Модератор: Paublo_Eskobar
Мляко?!!
Колеги, някой пробвал ли е да слага мляко (прясно, кисело, сухо) към захранката си и ако да - с какъв резултат?
Този въпрос се породи у мен наскоро, след един от риболовите ми на р. Дунав. Преди време още бях слушал, че някои колеги са слагали кисело мляко при захранване за клен, та аз реших да изпробвам как ще се отрази същата рецепта на скобара. Сложих една кофичка в "мамката", надупчих я и в края на деня бях повече от доволен
На следващия ден отново ходих за скобар (но на друго място), като този път сложих в мамката само хляб. Резултатът бе доста по-слаб! Не може разбира се веднага да се твърди, че точно млякото е било голямата разлика между двата дни, но ме накара да се замисля, какъв би бил ефекта от него при захранване за др. риби като платика или каракуда например
Дали пък няма да събере единствено дребосъка...????
Този въпрос се породи у мен наскоро, след един от риболовите ми на р. Дунав. Преди време още бях слушал, че някои колеги са слагали кисело мляко при захранване за клен, та аз реших да изпробвам как ще се отрази същата рецепта на скобара. Сложих една кофичка в "мамката", надупчих я и в края на деня бях повече от доволен

- Local
- учете се от него
Колега няма нищо за чудене . Какво съдържа киселото мляко , сухото прясното ? Мазнини , белтъчини , въглехидрати и едни специфични ензими , и естествено онази така известна бактерия бактерикум булгарикус . Доказано е , че шарана яде всички ядки , които съдържат мазнини , значи това го привлича . По принцип като се замислиш във всяка захранка има изобилие от белтъчини , които примамват рибата , а тези белтъчини са ароматизирани . Сега другото , което е две почти еднакви среди . Естествено дисперсията на молекулите ще е по-добра и млякото ще дава по-добър аромат във водата , особено както каза колегата по-горе ако е вкиснато.
Всички захранки за по-дребна риба се правят по течни , защото по принцип тя се държи на повърхността , пробвал съм не върши работа за големи риби . А от някои колеги съм чувал , че като си правят сами протеинови топчета слагат вътре сухо мляко , че миришело особено и придавало плътност на смеската . Като цяло е по - удачно за по-дребна риба , но нали знаеш там където се върти дребна риба около нея идва сомчо бяла риба костур , така че не е зле да имаш някаква стръв за хищник . Наслука колега

Всички захранки за по-дребна риба се правят по течни , защото по принцип тя се държи на повърхността , пробвал съм не върши работа за големи риби . А от някои колеги съм чувал , че като си правят сами протеинови топчета слагат вътре сухо мляко , че миришело особено и придавало плътност на смеската . Като цяло е по - удачно за по-дребна риба , но нали знаеш там където се върти дребна риба около нея идва сомчо бяла риба костур , така че не е зле да имаш някаква стръв за хищник . Наслука колега

Клавиатура риба не лови!!!
Локале, в по-голямата част от нешата предполагам, че си прав, защото така подсказва най-простата логика. Това за състава на млякото, белтъчините, дисперсиите и т.н. също е ясно... Остава въпросът обаче какво е действието на разните млека във водата!! Според мен по-важен в случая е не аромата на млякото, а облака, който създава около захранката. Т.е. захранката освен всичко останало ще разчита и на някакъв визуален ефект (доколкото там, където я ползваш въобще се вижда нещо).
Що се отнася до дребосъците, то е ясно че ще се съберат. А без млякото?!? Май пак същото
Важното е да се появят И бабите на тези дребосъци И да останат по-дълго време около захранката
Тогава вече дребосите ще се махнат сами
Ама какво сме седнали да теоретизираме
Ще взема утре да забъркам малко сухо мляко към захранката пък в понеделник ще ви кажа какъв е бил резултата и дали млекото е имало отношение към него 
Що се отнася до дребосъците, то е ясно че ще се съберат. А без млякото?!? Май пак същото

Ама какво сме седнали да теоретизираме