Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
И аз намерих първите ядливи гъби за 2014 година
!
Спрях на една позната ливада и се разходих малко. Имаше поникнали челадинки,

Бях любопитен дали няма да има някоя печурка, ама нямаше.
Само тази, непозната за мен гъба,

Иначе, топло и влажно време, дано скоро излязат и другите гъби
!

Спрях на една позната ливада и се разходих малко. Имаше поникнали челадинки,
Бях любопитен дали няма да има някоя печурка, ама нямаше.
Само тази, непозната за мен гъба,
Иначе, топло и влажно време, дано скоро излязат и другите гъби

- G.Petkov
Без да искам, повторих поста.
и аз като колегата vano31 наблягам на фотографията засега
пърхутка, доколкото в интернет намерих инфо Bovista nigrescens, понеже бяха миниатюрни, разбира се може и да греша.
3 и 4 можеби горска челядинка..
5 някаква разновидност на керино ухо?
8 и 9 по форма наподобява рейши отдолу с иглички и с вълнообразен и мъхнат ръб, миниатюрна.
12 отначало си помислих, че е сиво-виолетова гълъбка, но не е с бяло пънче и ламелите не са така нагъсто..
13 обикновена челядинка можеби(доколкото четох разликите с отровната бяла орешарка са, че
1. Ламелите на бялата орешарка са свързани с пънчето, докато при челядинката не са.
2. Пънчето на бялата орешарка в основата е с бели влакна, при челядинката е гладко
3. Шапката при орешарката е вдлъбната навътре при по възрастните екземпляри докато при челядинката е с гърбичка. .. сигурно има и други белези)
това мисля, че е бялата отровна орешарка според описанията >> и 15(запълних лимита на снимките в един пост
) ливадна пърхутка мисля.
Снимките ги правих около Смолян, докато се разхождахме със семейството из природата.

1. Ламелите на бялата орешарка са свързани с пънчето, докато при челядинката не са.
2. Пънчето на бялата орешарка в основата е с бели влакна, при челядинката е гладко
3. Шапката при орешарката е вдлъбната навътре при по възрастните екземпляри докато при челядинката е с гърбичка. .. сигурно има и други белези)
това мисля, че е бялата отровна орешарка според описанията >> и 15(запълних лимита на снимките в един пост

Снимките ги правих около Смолян, докато се разхождахме със семейството из природата.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- evilduck
- научил се да хвърля
Браво колега batkovan,продължавай в същия дух.Много хубави снимки и добър репортаж.А иначе в района на Търговище много и Йедра майска гъба.
- кирил великий
- разбира нещата
Колегата сигурно вече е консумирал майските гъби, но все пак днес приготвих моите и пускам етапите на ястието.bigfut написа:За Великден бяхме за три дни на Априлци,между другото след малка разходка набрах килограм майска гъба-около едни ябълкови дръвчета.Бера ги за първи път и не зная как да ги направя или съхраня.Ако има кой да ми каже-предварителни благодарности.
Бързо ястие от майска гъба
Моят приятел и гъбен агент ми донесе две кила майска гъба - чиста и качествена:

Най-голямата беше колкото дланта ми.

Необходимо е да имаме хубаво масло, червен лук (по една средна глава на килограм гъби), четири средни скилидки чесън, кофичка заквасена сметана, черен пипер и сол.

Гъбите се измиват, а после големите се разрязват на шест части, по-малките на четири, средните на две, а най-малките се оставят цели.

Чесновите скилидки се смачкват (без да се разпадат) и се пържат до златисто в маслото, след което се изваждат и изхвърлят.

Лукът се нарязва ситно и се пържи до златисто.

Гъбите се поставят отгоре, изчаква се да се изпари многото отделена вода и се посоляват и напиперяват съвсем леко.

След това се разбърква сметаната и се заливат порциите с нея. Може индивидуално всеки да си добави сол и черен пипер.

Може и малко прах от нарязан на свръхситно пресен магданоз за красота, че вкусът му е натраплив и утрепва нюансите.
Майската гъба, както всички знаем, е по-плътна и месеста от печурката, сърнелата, булката. Когато имаме 10 и повече кила, бих предложил направата на мариновани буркани за мезе, но когато е така по-малко (2 кг.) стига за две до три стабилни порции от предложеното бързо ястие.
@ batkovan
5 някаква разновидност на керино ухо? Helvella sp
3 и 4 можеби горска челядинка.. Mycena sp
5 някаква разновидност на керино ухо? Helvella sp
3 и 4 можеби горска челядинка.. Mycena sp
- G.Petkov
Днес направих първият излет за гъби през 2014 година, който за голяма моя радост беше и успешен
!
Последните печурки през миналата година ги набрах на 06 декември, та вече съм намалил зимната пауза до малко повече от 4 месеца
!
Най-вероятно, това се дължи на извънредно меката зима !
И така, денят започна в условията на жестока конкуренция
, на една от дашните ливади покрай София. Голям брой колеги претърсваха мократа трева. Даже бях и малко закъснял, ама имах тежка седмица и поспах до късно, едва към 9.00 бях на мястото и започнах с това,

Челадинки имаше достатъчно, но те не бяха целта на излета,
Едва когато видях първата печурка, ми дойде сърце на място
,

После и втората,

А по-после и повече
,

Ето я ливадата, сутринта духаше як вятър, студено и тегаво време, но по-късно слънцето проби през облаците и сякаш пролетта дойде
!

На тази снимка вече има и слънце, имаше и други гъби, даже много, но не ги познавам.
Тези обикновено израстват от торта на добитъка
,

Та събрах малко печурки, много вкусни се оказаха, но по-късно, вечерта,

А това е резултата от излета,

Оставих след себе си десетки новопоникнали печурки, който има късмет - ще ги намери, ако ли не, аз утре сутринта ще проверя наличностите
!
После реших да проверя ливадите , където събирах печурки през есента,

Печурки нямаше, ама големи групи любители на челадинките пълнеха пластмасови кофи с гъбки
,

Пожелавам на всички успешна година, имаме прекрасно хоби,
След такива излети се чувствам като прероден.
Радвам се също, че има и с кого да споделя
!

Последните печурки през миналата година ги набрах на 06 декември, та вече съм намалил зимната пауза до малко повече от 4 месеца

Най-вероятно, това се дължи на извънредно меката зима !
И така, денят започна в условията на жестока конкуренция

Челадинки имаше достатъчно, но те не бяха целта на излета,
Едва когато видях първата печурка, ми дойде сърце на място

После и втората,
А по-после и повече

Ето я ливадата, сутринта духаше як вятър, студено и тегаво време, но по-късно слънцето проби през облаците и сякаш пролетта дойде

На тази снимка вече има и слънце, имаше и други гъби, даже много, но не ги познавам.
Тези обикновено израстват от торта на добитъка

Та събрах малко печурки, много вкусни се оказаха, но по-късно, вечерта,
А това е резултата от излета,
Оставих след себе си десетки новопоникнали печурки, който има късмет - ще ги намери, ако ли не, аз утре сутринта ще проверя наличностите

После реших да проверя ливадите , където събирах печурки през есента,
Печурки нямаше, ама големи групи любители на челадинките пълнеха пластмасови кофи с гъбки

Пожелавам на всички успешна година, имаме прекрасно хоби,
След такива излети се чувствам като прероден.
Радвам се също, че има и с кого да споделя

Е Бате Гоше-много,добре си намерил.Сподели ми и на мен,ако искаш къде да си накъсам за една супичка.
При мене в Парка излезна малко челадинка,но със скороста на светлината я обраха,преди да порасте достатъчно.
При мене в Парка излезна малко челадинка,но със скороста на светлината я обраха,преди да порасте достатъчно.

Риболовци.
-
- ще става разбирач
Супер снимки на излета
Страхотен излет с красиви гъбки.
- G.Petkov
Днес, рано сутпинта бях първи на ливадата
!

Имах очакване, че новопоникналите вчера печурки ще са готови вече за бране, но не беше така. Явно ниските нощни температури и студения източен вятър задържат развитието на гъбите и ги намерих така, както ги бях оставил вчера.
Печурките са "забити" в тревата, растат по-скоро на широчина, отколкото на височина.
То по принцип, това е характерна за тези гъби, но на тази ливада съм брал огромни печурки надрастващи тревата около тях.
Но тава е ставало значително по-късно - през май, за пръв път бера печурки край София през април !
Въпреки всичко гъби имаше,
Пропуснал ги бях предния ден, както и всички други които брахме на тази ливада
,

А развитието на челадинките си протичаше нормално, нови туфи бяха порастнали през нощта. Не случайно са едни от първите пролетни гъби,

А това набрах днес, според мен повече от вчера!
Нямаше и много хора,
Хладното време с прокапващ дъжд ме остави почти сам и обрах това което можах
!

Имах очакване, че новопоникналите вчера печурки ще са готови вече за бране, но не беше така. Явно ниските нощни температури и студения източен вятър задържат развитието на гъбите и ги намерих така, както ги бях оставил вчера.
Печурките са "забити" в тревата, растат по-скоро на широчина, отколкото на височина.
То по принцип, това е характерна за тези гъби, но на тази ливада съм брал огромни печурки надрастващи тревата около тях.
Но тава е ставало значително по-късно - през май, за пръв път бера печурки край София през април !
Въпреки всичко гъби имаше,
Пропуснал ги бях предния ден, както и всички други които брахме на тази ливада

А развитието на челадинките си протичаше нормално, нови туфи бяха порастнали през нощта. Не случайно са едни от първите пролетни гъби,
А това набрах днес, според мен повече от вчера!
Нямаше и много хора,
Хладното време с прокапващ дъжд ме остави почти сам и обрах това което можах

Последните снимки - красота.
Здравейте гъбари!
Да си призная, честно аз не ходя за гъби. Вчера,един приятел на съпруга ми(гъбар) му донесе един плик с гъби около 1,5кг. Брал ги е в Етрополският Балкан.Гъбите са хубави, месести с чудесен силен мирис на борова гора.Казал му, че са най-добрата добавка за агнешкато.Но нашият забравил какви са.Аз лично, до сега не съм яла диворазтящи гъби,и хем искам да опитам, хем ме е старх да не попадна на отровни. Моля за помощ! Качвам снимки.Целият плик е с такива.(малко са начупени)
Да си призная, честно аз не ходя за гъби. Вчера,един приятел на съпруга ми(гъбар) му донесе един плик с гъби около 1,5кг. Брал ги е в Етрополският Балкан.Гъбите са хубави, месести с чудесен силен мирис на борова гора.Казал му, че са най-добрата добавка за агнешкато.Но нашият забравил какви са.Аз лично, до сега не съм яла диворазтящи гъби,и хем искам да опитам, хем ме е старх да не попадна на отровни. Моля за помощ! Качвам снимки.Целият плик е с такива.(малко са начупени)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- G.Petkov
Аз не познавам тези гъби,
Но бих се въздържал от консумацията на непознати диворастящи гъби, освен ако нямам безгранично доверие на другия човек !!!!!!!
Дано има други колеги, които да могат да ги разпознаят.
Но бих се въздържал от консумацията на непознати диворастящи гъби, освен ако нямам безгранично доверие на другия човек !!!!!!!
Дано има други колеги, които да могат да ги разпознаят.
-
- ще става разбирач
И аз така