Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- кирил великий
- разбира нещата
Re: Има ли гъбари?
А кой може да се наеме да каже нещо за гъби, държани в плик с наранени ресни и отразяни пънчета??? Прилича ми на някаква гълъбка (Russula grisea) най-много, но ако няма пълно доверие на гъбаря, то по-хубаво да ги хвърли. В Етрополе обаче са много добри, това им е основен "спорт", откакто "Етрополски бук", Кожарската фабрика, ДАП-а и още много други предприятия не са това, което бяха или изобщо ги няма вече.
-
- новобранец
Според мен никой няма категорично да отговори и е логично да е така.Донякъде прилича на гълъбка но до там.
НАСЛУКА!
НАСЛУКА!
Миналата седмица ри един риболов срещнах много гъбари, който пълнеха кофи с ето тази гъба:
Не се престраших да ги събирам, но местните твърдяха, че били много вкусниВие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
- rosboz
- ще става разбирач
Днес сутринта за половин час се разходих и не останах разочарован
Гъбите са тръгнали още малко слънце и ще луднат.

Гъбите са тръгнали още малко слънце и ще луднат.

ski today
work tomorrow
work tomorrow
Здравейте, снимките ги направих днес около Ивайловград. На първите три снимки(според мен) гъбата е едролюспеста мухоморка(Amanita vittadinii (Moretti) Vittad.), от нея срещнах доста голямо количество, Бяха поникнали на едни ливади близко до бадемова градина

Срещнах и някакъв вид посиняваща манатарка

Вече бях загубил надежда да срещна днес някаква ядлива гъба различна от масловка, но срещнах един овчар с трите му кучета и той усложливо ми подсказа място, където вчера видял десетина едри печурки - открих ги печурките(всичките бяха разположени на въпросното място, в една ливада до голям орех и чешма) и последните снимки са техни, на две от печурките токущо разтворили се, пластинките ми изглеждат по-светли от тези на останалите.

Срещнах и някакъв вид посиняваща манатарка
Вече бях загубил надежда да срещна днес някаква ядлива гъба различна от масловка, но срещнах един овчар с трите му кучета и той усложливо ми подсказа място, където вчера видял десетина едри печурки - открих ги печурките(всичките бяха разположени на въпросното място, в една ливада до голям орех и чешма) и последните снимки са техни, на две от печурките токущо разтворили се, пластинките ми изглеждат по-светли от тези на останалите.
Ето че дойде и моят ред за репортаж. Ставане в 6:00ч., бързо кафе 2 сандвича и малко вода в раницата и след около половин час вече бях навън с бодра крачка. Само на 100 метра от нас ме посрещна това:

Бърза снимка и напред към вечните ловни полета. След 15 минути бях на правата пътека към полето. Някъде там на тази пътека се надъних на глутница кучета, които не ме посрещнаха много радушно. Свалих раницата, отворих ножа и готов за бой продължих с прибежки напред. Отървах се, след още толкова време полето ме посрещна така:

И се започна...

Обаче намерих и от тези:

Тази не я разпознах:

Слънцето бързо вдигна мъглата и се огледах, ми то полето освен с гъби пълно и с гъбари. Въртях от тук от там и се прицелих в една девойка, все наведена, привлече ми вниманието и със зигзагообразни движения я наближих. Гледам я, не е мой тип, обаче се оказа мой човек, колежка, с мъжа си излезли да берат. Леко по-леко станало обяд. Накрая приключих както започнах, с челядинка:

И много слънце, печеше някак си на дъжд. Гъбките вече са почистени и измити а навън пак вали.

Бърза снимка и напред към вечните ловни полета. След 15 минути бях на правата пътека към полето. Някъде там на тази пътека се надъних на глутница кучета, които не ме посрещнаха много радушно. Свалих раницата, отворих ножа и готов за бой продължих с прибежки напред. Отървах се, след още толкова време полето ме посрещна така:

И се започна...

Обаче намерих и от тези:

Тази не я разпознах:

Слънцето бързо вдигна мъглата и се огледах, ми то полето освен с гъби пълно и с гъбари. Въртях от тук от там и се прицелих в една девойка, все наведена, привлече ми вниманието и със зигзагообразни движения я наближих. Гледам я, не е мой тип, обаче се оказа мой човек, колежка, с мъжа си излезли да берат. Леко по-леко станало обяд. Накрая приключих както започнах, с челядинка:

И много слънце, печеше някак си на дъжд. Гъбките вече са почистени и измити а навън пак вали.
http://manatarka.org/draft/helvella-spadicea/Кърцата написа:Миналата седмица ри един риболов срещнах много гъбари, който пълнеха кофи с ето тази гъба:Не се престраших да ги събирам, но местните твърдяха, че били много вкусни
"...Коментар В някои региони на южна Европа, например в Испания, видът традиционно е известен като ядлив и е бил събиран. Съвременни автори предупреждават да се избягва консумацията на всички видове Helvella и Gyromitra. За видовете Helvella се предполага, че съдържат отровни вещества подобно на дипленките (Gyromitra), които могат да предизвикат синдром на гиромитрено отравяне. Научни данни за наличието на конкретни токсини в Helvella spadicea липсват, но въпреки това не се препоръчва консумирането й. (Източници: Funghiitaliani.it , Grupo Micológico Caesaraugusta: El género Helvella en Aragón)"
В Софийско има в момента челадинка,и ливадна печурка-но където има животни.
Току що се прибрах с 2 кила челадинка и 30 печурки.
Сайта за снимки не Бачка днес при мен.
По северната дъга обиколих под Стара планина беше слънчево,има малки току що поникнали горски печурки-но още са малки.
Набрах коприва,на едно поле намерих и джоджен пресен-та напълних и по един плик и коприва и джоджен да има
от всичко. Това до към 14 часа-после завале пак дъжд.
Днес в София беше повече облаци,около нея на север Слънце.
Живи и здрави на всички гъбари,и техните семейства и приятели.
Пускам от форумния сайт за снимки
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
Е запръв път намирам в разорано поле-печурки и джоджен на едно място
Раздадох половината на приятел и това за вкъщи
Раздадох половината на приятел и това за вкъщи
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Като гледам втората снимка на Holly,Holly написа:... Някъде там на тази пътека се надъних на глутница кучета, които не ме посрещнаха много радушно...
Този боклук в ливадата ми е много познат

А проблемът с кучетата в този район го реших още миналата година. Винаги в колата имам тояга и си ходя с нея

Наличието на този атрибут отказва скитащите кучета от опити да нахапят самотен гъбар в полето

А при тези дъждове темата ще има жестоко развитие през тази година

Днес дадох предимство на риболова,
И едва след обяд се разходих около София, ама не събирах гъбите - имах от миналия път, а и толкова много раздадох, че вече ме мързи

Ето една ливада - зелено, красиво, даже има и има гъби

Челадинките бяха в изобилие, даже в една по-висока трева, която основната група гъбари бе пропуснала, бяха като килим - избирах къде да стъпя, за да не смачкам гъбите - всяка туфа в различен стадий на растеж. Имаше и много големи !
Печурките вече бяха обрани, ама все пак намерих една,
И други гъби, които не познавам,
Верно днеска много челадинки имаше преди околовръстното.
2 кила събрах на около 15 метра диаметър.
Другите ги оставих за цвят,да има за всички.
2 кила събрах на около 15 метра диаметър.
Другите ги оставих за цвят,да има за всички.

Риболовци.
- Patera
- вече хвърля и на тежко
Абе, тая посиняваща манатарка, не е ли дяволска гъба? 

I can teach you wonders if you give me your soul
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
- кирил великий
- разбира нещата
Не, ядлива е и не е лоша, но трябва да се свари 1-2 минути преди готвене.Patera написа:Абе, тая посиняваща манатарка, не е ли дяволска гъба?
Гледам много любопитни гъбари, което е хубаво, но и опасно.
Хубаво - опознават се нови видове гъби.
Опасно - започва едно отпускане и лековерно отношение към гъбите.
Това чух от Испания, това от големи гъбари, тази посинява, но е ядлива и много вкусна... и т.н.
Колеги - предстои един от най-хубавите сезони за гъби.
Според мен:
Не разпознавайте гъбите по неясни белези и по недоказани приказки.
"Тънките" белези са за напреднали и опитни гъбари. Посиняването например е такъв белег - за опитни колеги.
На слука на всички и НЕ на непознати и неясни белези.
Хубаво - опознават се нови видове гъби.
Опасно - започва едно отпускане и лековерно отношение към гъбите.
Това чух от Испания, това от големи гъбари, тази посинява, но е ядлива и много вкусна... и т.н.
Колеги - предстои един от най-хубавите сезони за гъби.
Според мен:
Не разпознавайте гъбите по неясни белези и по недоказани приказки.
"Тънките" белези са за напреднали и опитни гъбари. Посиняването например е такъв белег - за опитни колеги.
На слука на всички и НЕ на непознати и неясни белези.
Да, специално за посиняващите манатарки (доста видове са, а разликите са доста тънки, някои от които могат да се установят единствено с микроскоп), ако не сте миколог - по-добре не рискувайте...! А и не само за манатарките, позволявайте си да берете с цел консумация, само такива видове, които познавате на 100%. Опасно занимание си е гъбарството. Пример: до преди няколко години Lactarius torminosus(двойникът на рижиката) се е водил като условно ядлива, след изваряване, но по последни изследвания консумацията и води до натрупване на отровни вещества в организма и има смъртни случаи, в резултат на системната и употреба...Челядинката също съвсем не е беопасна гъба, поради сходството и с много отровни видове от рода Innocybe и еднаквата с тях сезонност и местообитание. Другият проблем свързан с гъбите е, че освен познатите видове има и такива, които все още не са класифицирани, следователно дори по книгите да пише, че дадена гъба няма отровен двойник(или няма такъв на територията на страната ни), това не е стопроцентова гранция, че наистина е така. И какво излиза, че на 100% е невъзможно човек да е сигурен за дадена гъба. Добре нека процентът да не е 100, но поне гледайте да е 99, 999999:)