помощ на начинаещ

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
BIG BEN
новобранец
новобранец

помощ на начинаещ

Мнение от BIG BEN »

Здравейте колеги!!!Поръчах си уип(Shimano Beastmaster Margin Pole 850B) и утре сигурно ще е при мен което е супер,но сега започват и проблемите защото съм начинаещ в тоя вид риболов и тепърва започвам да се уча.Ще ми трябва помощ и по точно как да оластича уип-а,какъв ластик да му сложа при положение че ще хващам риби от порядъка на 200-1000гр.като изключим по-големите риби тях ще ги мъчим някак :lol: ?колко трябва да е дълъг ластика?каква втулка да му сложа вътрешна или външна?какъв ластик ще ми трябва плътен,кух?каква марка да е той и изобщо всичко което трябва да направя за да мога да го ползвам :lol: може и някой,ако има желание да ми каже няколко монтажа за да си направя на първо време докато навлезна малко в нещата! Ще съм ви много благодарен!
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: помощ на начинаещ

Мнение от Bai Dobri »

Нов ли е, или втора ръка уипа?
Защото ако е втора ръка, вече би трябвало да си има втулка на върха и поне в началото няма да ти се налага да режеш и напасваш, а само бънг да си сложиш. Ако е нов обаче те съветвам да помолиш в магазина да ти го направят, защото ти едва ли ще имаш представа пък и умения да си го свършиш сам всичкото. Този уип има ElastiGate система и ако я ползваш бънгове не ти трябват.
Предвид големината на рибите, които очакваш и въобще хващаш, избираш и ластика. Уипа ти има рейтинг 20+ и си е здрава сопа. Аз имам същия уип и съм го съоръжил с червено хидро за много яки тупалки на едно много специфично място, където ходя.
Теб, като за начало, те съветвам да почнеш със сиво или черно хидро, а за тия риби дето казваш и бяло те оправя без проблеми. Ако ползваш кух ластик, търси зелен-H13 или син-H15 на Preston - по-универсални са.
От друга страна най-евтината и проста схема е с обикновен плътен ластик 1.4 - 1.6мм на третото коляно.
rusy
новобранец
новобранец

Re: помощ на начинаещ

Мнение от rusy »

ако само уипа ти липсваше от цялото обурудване то значи си вече на половина "уипар",относно ластиците бързо ще навлезеш в нещата ако често ходиш да риболовстваш с него и сам ще си изградиш мнение какъв размер за какъв тип риболов да исползваш,друг е въпросът ако нямаш допълнителен топ-сет си набави поне 2 резервни върха паснати по второ коляно,в почти всеки магазин в които се предлагат щекарски пособия могат да ти ги отрежат на нужният отвор и да сложат втулки "аз лично ползвам външни втулки",за хидро и кухи ластици си набави пул-бънг,за конектори ти препоръчвам само качествени да ползваш-престън,дренан и тн. от мен добре си дошъл в щекарският риболов и много успехи.....
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”