Спининг въдици на достъпна цена

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
webfusion
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Re: Спининг въдици на достъпна цена

Мнение от webfusion »

аксел написа:нямам,въпросната въдица,за която питаш.Твоите терзания са присъщи на 99% от всички спинингисти......,но за съжаление универсален боец,не съществува......колкото е по-дълга въдицата и рибата е по-голяма ,толкова е по -опасно да се счупи при вадене от бряг,поради по-големият ъгъл при докарване на рибата до ръцете......доколкото знам при морския спининг се разчита на туичване на примамката,а с тази дължина ще е доста трудно,но все пак както си решиш...и да пишеш!
Ще пиша, не търся идеалното щастие предполагам че за масовите риби които ходя ще свърши работа всякакви между 1-3 кила, на заявените места в поста горе на които ходя.

За това за ъгъла, сега тука е много важно колко ти е ръста, демек колко са ти дълги ръцете, по-дълъг по-дълга пръчка. Не съм много висок ма 1,87- 1,88 ъм висок.

За морето ... бе не съм ходил на спининг, за туичване :) ми не съм го практикувал, просто тази година да съм жив и здрав и вие също, като дойде времето според месеца, ще по прочета какво може да ловя на мястото където отивам, ще ви попитам какво ще да заприходя като примамки и ще ида за да пробвам... след това ... ще видим. Ще сменя просто стила на риболов.

Между другото днес доста се чудих ... най-честата пръчка която ползвам е на 2,7 кахъра е само дистанцията с малки примамки, и си викам чакай да видя ся тая ако я поръчам колко е по дълга, ми 50 сантиметра е, бе не е много много :), това са две педи.

Между другото пръчката е поръчана от воблер шоп ком, гледам по чуждите сайтове е на равно с другите по цена тоест тука е доста по евтина, предполагам на границата на доставна цена, защото малко са като мен глупавите да я поръчат предполагам хахахах

В събота о събота, работен масов ден, ма аз ще ида да я пробвам, сутринта съм с тежката артилерия за сом, след това я лепвам с блесни 1-3 номер и воблери 5-10грама, ще я пробвам с по големи примамки от сорта на макс 28 грама да видя дали границата е наистина завишена и ако ми хареса ще споделя, ако НЕ ми хареса ще по-рева и ще я видите в обявите :) И НЯМА ДА ПИША ЗАЩОТО ЩЕ СЪМ СЪКРУШЕН хахаха
Аватар
radogagov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от radogagov »

Имам Ексия 2000 и Пен Афинити 4000 (Риоби Заубер). Прав си за големината на шпулите, но това едва ли пречи чак толкова на риболова, просто използвай по-тънки влакна. Макарата е много компактна и мощна за размера си. Ако се поразровиш из руските форуми ще намериш много позитивни отзиви за нея и ще се убедиш, колко е използвана именно за спининг и джиг :) Няма аналог в ценовия си клас.
Лично на мен ми доставя голямо удоволствие да си ловя с нея на 99% с плетени влакна и досега не съм имал ядове.

П.П. Интересно ми е, защо си поръча толкова дълъг Авид, орехи ли ще брулиш??? Дистанция не се постига само с дължина! Мога да се обзаложа, че с по-къса въдица и правилно подбран такъм, ще постигнеш отлична дистанция. Много съм любопитен, когато хванеш някоя трофейна риба, как ще я извадиш с пръчка дълга почти, колкото шаранджийка? Извинявай ама да я използваш за бяла, костур, че и кефал по реката :rolleyes: Ти си знаеш най-добре, как да си пилееш изкараните пари.
Изображение Изображение Изображение
Аватар
webfusion
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от webfusion »

radogagov написа: П.П. Интересно ми е, защо си поръча толкова дълъг Авид, орехи ли ще брулиш??? Дистанция не се постига само с дължина! Мога да се обзаложа, че с по-къса въдица и правилно подбран такъм, ще постигнеш отлична дистанция. Много съм любопитен, когато хванеш някоя трофейна риба, как ще я извадиш с пръчка дълга почти, колкото шаранджийка? Извинявай ама да я използваш за бяла, костур, че и кефал по реката :rolleyes: Ти си знаеш най-добре, как да си пилееш изкараните пари.
Здравей колега ПРЪЧКАТА Е ПРИ МЕН :) :) :), сега много отдаван мисля че не ми стига точно дължината.
За кустур и бяла обикновено на язовир от брега имам телескопичен кеп, освен това жрепчево и копринка са с много често много скосени камъни отпред на около 3 метра се ми се струва :) че с пръчката по принцип лесно се избягват (без риба говоря) сигурно тази зима имам 50 силикона скъсани там точно, малко нарочно щото се връ ма мисля, че с тази пръчка ще намалеят. Бе на язовир не е проблем толкова дължината и, по скоро +. На пресевните обикновено също има обрасло около пак 2-3 метра отпред все, като закачиш риба почети винаги влиза в обраслото освен ако не си с по дълга пръчка да може да и извадиш главата и да я плъзнеш по обраслото. Пак миля че ще ми е +
За кефал може и да не ходя толкова с нея в смисъл нали имам и други, ако е на по широко място или има определени препятствия пак ще ми е от ползва. Обикновено в марица аз съм в реката постоянно, с гащеризон или дълги ботуши, миналото лято лових с маратонки и бански и с елек само. Така или иначе в разлята плитчина има пречки от закачената риба до мен, които лесно се избягват с по дълга пръчка.

А иначе за трофейните квото стане, в крайна сметка и ма и изтърване.
С една дума искам такава пръчка вече имам, и скоро ще разбера дали съм бил прав.
На пръв поглед само нещо има дето ми е по притеснително, каточели отвора на водачите може да е с една идея по голяма ма...
Аватар
Мрак
новобранец
новобранец

Мнение от Мрак »

webfusion написа:.............
Здравей колега,

Страшни фермани изписа :) Лошо няма!
Аз също мога да бъда изключително многословен :) но ще я карам по-кратко.
Ако позволиш,малко общи разсъждения.
Мисля,че в доста голяма част от оценките и очакванията си грешиш!
От цялата инвентаризация,която направи,нямаш нито една хубава въдица.Разбира се "хубава въдица",е много разтегливо понятие.Просто мнението ми е според сегашното ми разбиране за хубава въдица!
Не виждам смисъл да даваш пари за няколко напълно посредствени въдици,когато можеш да си купиш примерно две,но достатъчно прилични и да покриеш най-често практикувания риболов,без много компромиси.
Сега конкретно за избора ти.Авида,съвсем не е върха на сладоледа,но ТОЙ е много прилична въдица,особено в някои дължини и тестове.Бих казал,че около Авида и въдиците с подобни качества свършва границата на функционалността и започват белите кахъри и гъзарията евентуално :) Много здрав,твърд,дуракоустойчив,достатъчно чувствителен за да разбираш какво се случва,и в същото време,не безбожно високомодулен и скъп,за да го пазиш като сливата на жена си :) Ако си от типа "пазач"разбира се!
Конкретно този с тест до 21гр и дължина 2.74м е много уни въдица.И в стария вариант,преди APC технологията и Поли Курветата и след това.Без значителни компромиси,ловиш кленове по 500гр с подходящите за това примамки и в същото време дърпаш щуки и распери по 2-3-4 кг,пак с подходящите зя целта примамки.Но все пак има някакви граници,определени от показателите му,които са достатъчно достоверни.И в някои Дунавски ситуации,въдицата е меко казано слабичка!
Не съм виждал Авида ,който си взел и според някои колеги да коментираш въдица,която не си виждал,е неправилно ,некоректно и не знам си още какво!Само,че оценката на въдиците е,малко като оценката на жените :) Може всеки ден,да се здрависваш и цункаш десетки манекенки,но да нямаш и най-бегла представа как функционират :)И след като само ги цункаш,не си в състояние да оцениш работните им качества.Абе манекенски му работи :)
Не виждам,какво печелиш с покупката на тази въдица?Дистанция!Не!Повече контрол?Не!Сигурност?Не!Универсалност?Не!Според мен печелиш една чудесна въдица за риболов на плувка и едни 90лв,което е твърде скъпо :(
Поздрави
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Разбирам посоката на мислите ,но закачките в камъните мисля с,че с по-голямата дължина на въдицата няма да ги избегнеш,ще го направиш след намаляване на теглото на главите на силиконите......послушай Лео,той наистина има опит и с въдиците и.....със студентките.....
валатът не най-лошото нещо на света
Аватар
webfusion
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от webfusion »

Не съм виждал Авида ,който си взел и според някои колеги да коментираш въдица,която не си виждал,е неправилно ,некоректно и не знам си още какво!Само,че оценката на въдиците е,малко като оценката на жените :)
Здравей Лео, само тука имам една лека забележка НЕ съм коментирал въдицата никъде! Нито пък съм я оценил говоря за Авида, защото не бях я ползвал.
И в някои Дунавски ситуации,въдицата е меко казано слабичка!
Твоите пръчки в някой дунавска ситуация също ще са меко казано слабички, ма то това за ситуациите е някак ... де да знам, няма голям смисъл да се обсъжда. Ако ще чакаме ситуацията, руски прът от старите с винт на сглобката + 0.70 влакно и давай.

Сега имам леки наблюдения вече които мога да спомена, след като пръчката дойде вчера, веднага беш за риба. Бях на Шаново като първата цел беше да по-хвърлям с различни примамки да я пробвам, и ако може да закача някои рибе, след това да по-хвърлям с другият комплект за сом. Оборудвах я с шимано аеро 4000 фа и 0,13 ПП, мисля че е 8 нишки. Доста време хвърлях с примамки в диапазона 4-14 гр. С малките хвърля трудно с по големите над 10гр. дистанциите са очевидно много много добри (воблери и блесни). Последната блесна която сложих да видя в по големият тест 22 гр. мепс лонг черната, очевидно късмет, последва много добър удар, рибата очевидно беше сомче и то добро. След 15-20 минути успях да го докарам до мен обаче пред мен е поне 1,5 метра. Обръщам се да взема кепа в този момент съм отпуснал и легна, започнах да се мъча да го отлепя, затегнах повечко аванса неще. Бе викам миналият път пак същата ситуация с 0,08 ПП, ся с 0,13 ли ве, пръста на шпулата напъване отлепих го обаче в следващата секунда тръгна и не се усетих да махна пръста от шпулата "ПЛЯС" и довиждане. Предполагам че рибата беше в рамките на 5-7 кг.
За пръчката се със самата пръчка скъсах влакното 0,13ПП и то под много голям ъгъл точно пред мен, държа се през цялото време много добре.
Сега вече мога да кажа мнение:
- Със сигурност има запас за по-големи риби и е яка.
- Жилава и не е много стегната ... малко под фаст (фаст е обявена).
- Достатъчно чувствителна, усещат се добре малките и големите примамки.
- Теста мисля че реално е 7 ~30.
- Ако се търси баланс с макара, то макарата трябва да е над 350гр., моята 330 и идва лека.
- Приятна и лека пръчка.

Единственото което ме притесни са водачите, зимата ще имам проблем с големината и когато се обледяват бързо.
Рано е да се каже още нацяло как ще я усещам, но като за начало това е.
Лошото то е че първата риба която хванах си отиде, ма аз сам по виновният не пръчката хахаха
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Обръщам се да взема кепа в този момент съм отпуснал и легна, започнах да се мъча да го отлепя, затегнах повечко аванса неще.
Нарисуван недостатък на дългите пръчки........,ако позволиш един съвет:не използвай кеп при вадене на сом.Използвай ръкавица,ако ще го пускаш обратно/при по-къса въдица/ или кука,ако ще го взимаш/по-дълга въдица/
Пожелавам ти късмет с новата придобивка.
Аватар
Мрак
новобранец
новобранец

Мнение от Мрак »

webfusion написа:
Не съм виждал Авида ,който си взел и според някои колеги да коментираш въдица,която не си виждал,е неправилно ,некоректно и не знам си още какво!Само,че оценката на въдиците е,малко като оценката на жените :)
Здравей Лео, само тука имам една лека забележка НЕ съм коментирал въдицата никъде! Нито пък съм я оценил говоря за Авида, защото не бях я ползвал.
И в някои Дунавски ситуации,въдицата е меко казано слабичка!
Твоите пръчки в някой дунавска ситуация също ще са меко казано слабички, ма то това за ситуациите е някак ... де да знам, няма голям смисъл да се обсъжда. Ако ще чакаме ситуацията, руски прът от старите с винт на сглобката + 0.70 влакно и давай.

Сега имам леки наблюдения вече които мога да спомена, след като пръчката дойде вчера, веднага беш за риба. Бях на Шаново като първата цел беше да по-хвърлям с различни примамки да я пробвам, и ако може да закача някои рибе, след това да по-хвърлям с другият комплект за сом. Оборудвах я с шимано аеро 4000 фа и 0,13 ПП, мисля че е 8 нишки. Доста време хвърлях с примамки в диапазона 4-14 гр. С малките хвърля трудно с по големите над 10гр. дистанциите са очевидно много много добри (воблери и блесни). Последната блесна която сложих да видя в по големият тест 22 гр. мепс лонг черната, очевидно късмет, последва много добър удар, рибата очевидно беше сомче и то добро. След 15-20 минути успях да го докарам до мен обаче пред мен е поне 1,5 метра. Обръщам се да взема кепа в този момент съм отпуснал и легна, започнах да се мъча да го отлепя, затегнах повечко аванса неще. Бе викам миналият път пак същата ситуация с 0,08 ПП, ся с 0,13 ли ве, пръста на шпулата напъване отлепих го обаче в следващата секунда тръгна и не се усетих да махна пръста от шпулата "ПЛЯС" и довиждане. Предполагам че рибата беше в рамките на 5-7 кг.
За пръчката се със самата пръчка скъсах влакното 0,13ПП и то под много голям ъгъл точно пред мен, държа се през цялото време много добре.
Сега вече мога да кажа мнение:
- Със сигурност има запас за по-големи риби и е яка.
- Жилава и не е много стегната ... малко под фаст (фаст е обявена).
- Достатъчно чувствителна, усещат се добре малките и големите примамки.
- Теста мисля че реално е 7 ~30.
- Ако се търси баланс с макара, то макарата трябва да е над 350гр., моята 330 и идва лека.
- Приятна и лека пръчка.

Единственото което ме притесни са водачите, зимата ще имам проблем с големината и когато се обледяват бързо.
Рано е да се каже още нацяло как ще я усещам, но като за начало това е.
Лошото то е че първата риба която хванах си отиде, ма аз сам по виновният не пръчката хахаха
Здравей колега,

Вероятно съм се изразил погрешно,въпреки,че по-вероятно е ти да си ме разбрал погрешно :)
Нямах в предвид,че ти коментираш въдица,която не си видял,а,че аз я коментирам!

За Дунавските ситуации и слабостта на въдиците,говорех за недостиг на ресурс при риболов на риби във възможностите на въдицата,а не за изненади от типа Лох Нес.Доста често не разполагам с лукса да разкарвам риба 5-7 кг,15-20 минути а трябва да я дръпна за 2-3 :wink:
Кастинга,при правилно подбрани компоненти на цялата система"спинингова въдица" е еднакъв с Авид 2.74м,2.93м с тест до 21гр.Дори и безумното удължаване на Авида с половин метър да внесе някакво подобрение в тая посока,то ще е пренебрежимо малко,на фона на нещата ,които ще ми отнеме този половин метър.
Това имах в предвид.

Все пак Авида си е Авид,да ти е честит и много рибки!

Поздрави
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Колега, сигурно си закачил последното сомче де е останало там (ако това не плод на фантазия), щото та баластиера е тотално обезрибена, както и она на Ягода. То, неслучайно са в заповедта за разрешени водоеми през забраната, щото там риба няма :lol: :lol: :lol:
Не разбрах, таа дълга пръчка за те баластиери ли ти бе нужна? Щото тях със стария Спортекс на 2,40 ги прехвърлям и свалям птичките от отсрещните клони от коя и страна да им застана...

Поздрави, и много успехи с новата гега. Най важно е, не мнението на другите, а теб да те кефи....
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
webfusion
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от webfusion »

Мрак написа:.....
Мерси колега, може да не съм разбрал няма дерт.
Ся викам някои слънчев ден да дойда на гости да я пробваме пръчката колко е яка и става ли не става ли хахах
Пиенето и еденето от мен, от теб спането и гидството.
Пръчка кат пръчка ... да я в пръчката няма да ми е нито първа нито последна само да сме живи и здрави.
За гостито не се шегувам хахах
Аватар
webfusion
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от webfusion »

Vid написа:Колега, сигурно си закачил последното сомче де е останало там (ако това не плод на фантазия), щото та баластиера е тотално обезрибена, както и она на Ягода. То, неслучайно са в заповедта за разрешени водоеми през забраната, щото там риба няма :lol: :lol: :lol:
Не разбрах, таа дълга пръчка за те баластиери ли ти бе нужна? Щото тях със стария Спортекс на 2,40 ги прехвърлям и свалям птичките от отсрещните клони от коя и страна да им застана...

Поздрави, и много успехи с новата гега. Най важно е, не мнението на другите, а теб да те кефи....
Колега да знаеш че има огромна популация на сом, в последните 30 дни сме хванали, един 7 кила единн 6 един 18. Колеги са хванали 14, 20, 22, 28 и още не знам си колко това е се от хора които сме чули или познаваме.
Отделно хващаме поне по 10 (на всяко ходене) дето не ги споменавам защото са си за пускане под кило са.
Не на спининг обаче, мида, пил. черва, пил.дроб, рибка, плувка или дъно.
Добрата новина е че полулацията от година на година става по голяма, малките циганета на малка плувка малка кука и червейче лятото хващат по една кога сомчета на калпак.
Кустур дребен има с милиони на рибка на железният мост полудява направо (отиваш на моста има винаги 2-3 циганина които само тр. да гледаш), час пат по някоя бяла малки са пак за съжаление циганите ги взимат.
На същият мост преди две седмици имам и два хубави кефала, отделно ловят червеноперка, на дъно на земен червей навътре обаче излиза много приятна каракуда.
Има риба , не е много щото има мрежари много, чува се за един токаджия.
Аватар
webfusion
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от webfusion »

Колега radogagov пропуснал съм да до уточня, пък и да раздвижа темата:
radogagov написа:Имам Ексия 2000 и Пен Афинити 4000 (Риоби Заубер). Прав си за големината на шпулите, ...
За мен това е проблем защото се касае за кастинг, другите изброени неща от теб се постигат макари в същият ценови клас (с по големи шпули), за такъма нека не говорим, това че съм купил пръчка дълга 3,23 не значи че не мога на 1,80 да си направя такъма като цяло! Има едно риоби на 20 години много искам да ти го снимам да видиш, че не ползвам риоби от вчера!
radogagov написа:П.П. Интересно ми е, защо си поръча толкова дълъг Авид, орехи ли ще брулиш??? Дистанция не се постига само с дължина! Мога да се обзаложа, че с по-къса въдица и правилно подбран такъм, ще постигнеш отлична дистанция.
Колега, а на мен ми е интересно защо от сейнт кроа са я създали, дали не е могло да ти се обадят да им обясниш, че ще збъркат? И защо си мислиш, че с правилно подбран такъм и с по къс авид ще хвърлиш колкото с този на 3,23 повече от мен, пак с правилно подбран такъм ? Колега по дългото прът с правилно подбран такъм с едни и същи параметри е равно на повече дистанция, ако не съм прав, пък на дето се вика! Демек хвърляме примамка (в горният тест) с авид на 2,73 и с авид на 3,23 с една и съща макара с едно и също влакно (в горният тест) е кой ще хвърли повече? Аз се обзалагам, че 3,23 ще хвърли повече с повече от 5 метра, ся викаме то 5 мерта ми то и 10 метра, аве 15 метра голям праз, ма не е точно така.
radogagov написа:Много съм любопитен, когато хванеш някоя трофейна риба, как ще я извадиш с пръчка дълга почти, колкото шаранджийка? Извинявай ама да я използваш за бяла, костур, че и кефал по реката :rolleyes: Ти си знаеш най-добре, как да си пилееш изкараните пари.
За парите зае..би ги, за трофейните риби още повече, какво значи трофейна риба за теб? Ако хванеш сом на реката 50 кела ти с каква въдица хващаш и как ще го извадиш? И пак в смисъл на всякъде където да прочета, кои ще я хваща, колко е голяма и каква е и, бе НАЙ ВЕРОЯТНО ЩЕ СКЪСА, и какво от това то трофейни има много. Ако не си отишъл целенасочено то в ситуацията с каквато и въдица да си няма да я хванеш!

Мерси за пръчката, дано ми върши работа!
toshiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshiro »

Мислех да не спамя, ама не се сдържах. Първо Авида не е бюджетна въдица в смисъла на нискобюджетна такава за българските икономически условия и някак си не е за тази тема. Второ, купил си специализиран прът с цел да го ползваш като универсален, подмамен може би от по-ниската му цена в сравнение с другите авиди, породена от нулевото търсене. Трето - първо попита, хората ти загатнаха накратко неудачността на избора ти, а после едва ли не проповядваш твоята гледна точка. Четвърто - изписа толкова много, а каза толкова малко. Пето - прости ми ако съм те засегнал нещо, желая ти наслука и положителни емоции с въдицата. Не съм завистлив, а имам 7 колежки, които ми правят сутрините криви
Аватар
radogagov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от radogagov »

Колега webfusion, честита нова пръчка. Пожелавам ти да си я ползваш дълго и само положителни емоции да ти доставя.
Както написах имам по-малкия размер Ексия, ловя си активно с нея и дистанциите, които постигам са от порядъка на 40-50(60)м. с пръчка дълга 2,40м и плетено ПП 10либри. Кастинга естествено зависи от грамажа и типа примамка. На същата пръчка съм въртял Тика Камрия 2000 и Дайва Регал Xi 2500 с монофилно и плетено влакно и очевадни разлики в дистанциите не е имало.
За мен си съм се убедил и въпреки, че имам спининг с дължина 2,70м от няколко години, съм ловил от ръка с него точно 2 пъти. Колкото и да е лека пръчката и добре балансиран такъма, не забравяй простата физика в частта си за рамената, лостовете и силата :) Просто се уморяваш да мяташ няколко часа.
Имайки предвид, че хищника се придържа в крайбрежните участъци, такива с препятствия, укрития и прочие, нуждата от големи дистанции не е чак толкова належаща.
Всеки сам решава, кое му доставя удоволствие в хобито и как да го практикува :) Просто моята философия и разбирания са по-други :wink:
Наслука.
Изображение Изображение Изображение
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

съгласен с колегата,само с едно уточнение П.П. има отвратително малък кастинг,сравнен с други плетеняци примерно Л8 на Лазер или ИГК,както и Дуел,при които дистанцията на мятане е много по-далечна
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”