Съвет за универсална въдица

Модератор: sapuna

Аватар
tonio.totev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Съвет за универсална въдица

Мнение от tonio.totev »

Привет на всички начинаещи и опитни рибари. Току що се регистрирах във форума и имам въпрос. Понеже до сега предимно съм ловил хищници като бяла риба и щука мисля да поразнообразя риболова с каракуда , шаран , червеноперка и платика. Фен съм на подвижните плувки и имам нужда от съвет за подходяща въдица с възможност за макара.Не искам да е с отделни секции и да не е по къса от 3.70м. Бюджет около 70-80 лева само за въдицата понеже макара имам. Клоня към мачова , но не съм решил. Благодаря предварително.
Последно промяна от tonio.totev на Пет Май 16, 2014 10:00 am, променено общо 1 път.
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Re: Съвет за универсална въдица

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

tonio.totev написа:Привет на всички начинаещи и опитни рибари. Току що се регистрирах във форума и имам въпрос. Понеже до сега предимно съм ловил хищници като бяла риба и щука мисля да поразнообразя риболова с каракуда , шаран , червеноперка и платика. Фен съм на подвижните плувки и имам нужда от съвет за подходяща въдица с възможност за макара.Не искам да е с отделни секции и да не е по къса от 3.70м. Бюджет около 70-80 лева само за въдицата понеже макара имам. Благодаря предварително.
Мисля си,че ти трябва телемач.
Нещо като този:

http://fishing-bg.eu/ROD/TELEMATCH/Coba ... _Telematch

Не съм ползвал телемач и не казвам,че точно този е много добър,но отговаря на твоите критерии.
Успех!
Изображение
Изображение
searnox
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от searnox »

+1 За кобалта, не е лош и е много лек ако искаш една идея по добро аз ползвам такъв http://www.aquasport-n.com/" onclick="window.open(this.href);return false;телескопи-с-водачи-cid=58/телескоп-eaux-vives-pesquit-tele-pid=5086 но на 3.90 също много лек и с местещ макародържач, което е удобно, цената му е около 100 пари
Аватар
tonio.totev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tonio.totev »

Вуйчо-Ваньо написа:
tonio.totev написа:Привет на всички начинаещи и опитни рибари. Току що се регистрирах във форума и имам въпрос. Понеже до сега предимно съм ловил хищници като бяла риба и щука мисля да поразнообразя риболова с каракуда , шаран , червеноперка и платика. Фен съм на подвижните плувки и имам нужда от съвет за подходяща въдица с възможност за макара.Не искам да е с отделни секции и да не е по къса от 3.70м. Бюджет около 70-80 лева само за въдицата понеже макара имам. Благодаря предварително.
Мисля си,че ти трябва телемач.
Нещо като този:

http://fishing-bg.eu/ROD/TELEMATCH/Coba ... _Telematch

Не съм ползвал телемач и не казвам,че точно този е много добър,но отговаря на твоите критерии.
Успех!
Супер ! Мерси , а по добре ли е да е по дълъг ? Да речем около 4.50 - 5 м. ? В смисъл при засичането ли е разликата или в хвърлянето на далеч?
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

Дължината си има и плюсове и минуси.По - скоро е въпрос на личен избор.Лично аз ловя с мач 4,20 м.
Изображение
Изображение
Аватар
StaAnt
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от StaAnt »

Здрaвей колегa.Тaкa кaкто си описaл нещaтa ти трябвa телемaч.Моят съвет е дa търсиш тaкъв по-дълъг от 4'20.Определяш си бюджет и търсиш нещо зa тях.Товa е aко държиш въдицaтa дa е новa.Другият вaриaнт е вторa употребa пaк зa определеният бюджет но ще е по мaрковa.Товa всичко преосмисляш и купувaш.Зaпочвaш дa ловиш и дa кaчвaш снимки тук във форумa.Успех. :smt006 :smt006 :smt006
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

+1 за телемач,но по добре с коркова дръжка-по добре е балансиран-другите дърпат надолу и измарят ръката и около 4м...по дългите вече стават по тежки...
Нещо такова

http://olx.bg/ribolovna-prchka-formax-a ... -i46881473

Лека и стагната въдица е един телемач на КРОСФАЙАР и с по широки водачи :wink:

http://olx.bg/ribolovna-vditsa-telemach ... -i14817581
Аз там съм пораснал...
Аватар
Дилян
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Дилян »

Привет и от мен.И Добре дошъл в сектата :wink:
Както са те посъветвали колегите:ТРЯБВА ТИ ТЕЛЕМАЧ.(макар тези на секциите да са по добри,всичко е въпрос на личен избор)
Телемачовете имат по някой и друг подвижен водач на върховата секция(като болонезите),но тук вече могат да се използват с ваглери и подвижни плувки.Колкото до дължината:обикновено варира от към 4-4.50m(това са най предпочитаните и най често срещаните дължини.
Щом си определил бюджета,те съветвам ако имаш възможност да отидеш в някой магазин и да пробваш коя ще ти пасне най добре.
Ако ще е от нета,бих те посъветвал да заложиш на сигурно(макар че ще ти бъде първата и няма да е последната)Попитай колегите какво са ползвали и от кое са най доволни и заложи на него.
Добре е,(да не казвам, задължително)макарата ти да е "Мачова"-с "плитка шпула за по добро изхлузване на влакното с цел по далечно и точно замятане,и бързооборотна за по бързото му и лесно прибиране.
Толкова от мен.
УСПЕХ И ДА СЕ ПОХВАЛИШ :smt023
http://www.xfish.hu/images/gif/sexy-fishing.gif" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivelin_1976 »

Дилян написа:...макар тези на секциите да са по добри....
Всичко, което ти е казал колегата е така, единствено си помисли над възможността да си вземеш мач на секции. Като за начало дължина 4,20м. ще ти пасне идеално, акция не повече от 20гр., иначе ще намразиш този прекрасен риболов още на старт.
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY Изображение
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

ivelin_1976 написа:
Дилян написа:...макар тези на секциите да са по добри....
Всичко, което ти е казал колегата е така, единствено си помисли над възможността да си вземеш мач на секции. Като за начало дължина 4,20м. ще ти пасне идеално, акция не повече от 20гр., иначе ще намразиш този прекрасен риболов още на старт.
А построяването на линията при всеки риболов-доста трудоемко за триколенните мачове,поне...
За
мач на секции.
ако е на 2 секции ,е по добре :wink:
Аз там съм пораснал...
Аватар
tonio.totev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tonio.totev »

Аз имам една на 2 секции но е 2.70 с 5 водача и тя май не спада към мачовете, а към спининг и определено на нея ми е по-удобно да въртя силикон или блесна. Като монтирам плувка и засичането много ме мъчи. Много благодаря за препоръките, ще гледам да е с по- широки водачи заради стопера и да е с коркова дръжка.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

tonio.totev написа:...........................................................................................................
Супер ! Мерси , а по добре ли е да е по дълъг ? Да речем около 4.50 - 5 м. ? В смисъл при засичането ли е разликата или в хвърлянето на далеч?
Дължината ти се определя и от местата де мислиш да размахваш сопата, не можеш се завря в гъстаци, храстаци и дървя с някоя дълга сопа /не можеш се завъртя/, от друга страна ако е чисто и търсиш големи дистанции на мятане с по-къса сопа по-трудно ще стане от дългата, па и въпрос на това к`во ще ти лепне на ръката и какво харесваш повече.....
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
Дилян
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Дилян »

tonio.totev написа:Аз имам една на 2 секции но е 2.70 с 5 водача и тя май не спада към мачовете, а към спининг и определено на нея ми е по-удобно да въртя силикон или блесна. Като монтирам плувка и засичането много ме мъчи. Много благодаря за препоръките, ще гледам да е с по- широки водачи заради стопера и да е с коркова дръжка.
Мъчи те засичането защото както я описа най вероятно е спининг въдица (с малка дължина и голям тест) Мач-въъдицата е добре да не е по къса от 3.90 .и да е с тест(акция) максимум от 10 до 30g.(даже са и много).За да можеш лесно да замяташ плувки с по малки грамажи и да работиш с по тънки влакна без да има опасност от скъсване,както и да засичаш по лесно,и да имаш контрол над по едрите риби.Най добре да се с параболичен или полупараболичен строй.Дали ще е на две или три секции не е проблем за построяването на линията.
Мачовете на секции са по-добри от телескопичните(по леки и с по добър строй)Но ако телескопичната ти е по удобна дерзай!Лоша въдица няма ;) Важно е удоволствието от риболова ;)
Не е нужно сега да се юрнреш да търсиш с коркова дръжка.По важното е въдицата да е лека и с подходяща акция. За да се ориентираш: Тегло до 220g и акция от 0-8 до 20-25g. Най често използваните и най предпочитаните дължини са от 3.90,4.20 и 4.50.
Колкото до стоп-възлите:Продават се готови такива от конец или си ги правиш от монофилно влакно.За силиконовите стопери забрави при мач-а,дори и да е с малко по широки водачи
http://www.xfish.hu/images/gif/sexy-fishing.gif" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
tonio.totev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tonio.totev »

Дилян написа:
tonio.totev написа:Аз имам една на 2 секции но е 2.70 с 5 водача и тя май не спада към мачовете, а към спининг и определено на нея ми е по-удобно да въртя силикон или блесна. Като монтирам плувка и засичането много ме мъчи. Много благодаря за препоръките, ще гледам да е с по- широки водачи заради стопера и да е с коркова дръжка.
Мъчи те засичането защото както я описа най вероятно е спининг въдица (с малка дължина и голям тест) Мач-въъдицата е добре да не е по къса от 3.90 .и да е с тест(акция) максимум от 10 до 30g.(даже са и много).За да можеш лесно да замяташ плувки с по малки грамажи и да работиш с по тънки влакна без да има опасност от скъсване,както и да засичаш по лесно,и да имаш контрол над по едрите риби.Най добре да се с параболичен или полупараболичен строй.Дали ще е на две или три секции не е проблем за построяването на линията.
Мачовете на секции са по-добри от телескопичните(по леки и с по добър строй)Но ако телескопичната ти е по удобна дерзай!Лоша въдица няма ;) Важно е удоволствието от риболова ;)
Не е нужно сега да се юрнреш да търсиш с коркова дръжка.По важното е въдицата да е лека и с подходяща акция. За да се ориентираш: Тегло до 220g и акция от 0-8 до 20-25g. Най често използваните и най предпочитаните дължини са от 3.90,4.20 и 4.50.
Колкото до стоп-възлите:Продават се готови такива от конец или си ги правиш от монофилно влакно.За силиконовите стопери забрави при мач-а,дори и да е с малко по широки водачи
Супер инфо. Мерси! Само остава да прочета някъде за стоп възлите,че нямам идея за какво иде реч. :)
kp.box
новобранец
новобранец

Мнение от kp.box »

И аз казвам телемач с коркова дръжка (имам една с корк, но не телемач и наистина баланса е по-добър, пък и е по приятно), а относно дължината
+ по-голям бой
- повече уморява
а ми се струва, че за тия пари можеш да си вземеш по-качествено болонезе.
например тая
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”