Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com

Форум

Карагьоз 2014
Модератори: emo vasilev, alekst
-
- ще става разбирач
Re: Карагьоз 2014

Това ,което мога да споделя от моя найстина скромен опит при улова на карагьоз ... е ,че преди две години по това време на на златните може би около НОЙ( ЕДИН ДЯДКА) си хващаше прилични карагьози, а аз лапах мухите и от време на време хващах сафрид и нито един черноочко или чернокопчо . Дядката хващаше с чепаре нещо като тиква . В последствие и аз си направих такива -ТИКВА АМА ГАЕТ ТИКВА - и от тогава до сега на тях съм хванал толкова много ДРАКОНИ ,колкото с никое друго чепаре и никаква друга риба .

това е истината , не съм виждал карагьоз по- голям от педя закачен на моя въдица , и то единични бройки .
Надявам се с ваша помощ нещата да се променят ...

Колега как да ти покажа чепарета в тая тема,модератор веднага ще ме сдъвче,то за чепарета си има тема"Качествени",влез там, погледни и си избери,ако искаш.P.S...На Карагьоз една педя му се вика Харип,риби от едно семейство,но различни.Успех.
Понеже говориш леко подигравателно (май)SANTIMIR написа:абе вместо да си мерите - на кого е по -дълъг
Що не вземеш ти да направиш някоя снимка на това дащтно драконово чепаре и да го покажеш,вместо все на теб да показватSANTIMIR написа: В последствие и аз си направих такива -ТИКВА АМА ГАЕТ ТИКВА - и от тогава до сега на тях съм хванал толкова много ДРАКОНИ ,колкото с никое друго чепаре и никаква друга риба .![]()

НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

Лошото на нашева брата (морските риболовци) е, че не познаваме рибата която хващаме.1000n написа:...........
нито видях някой друг колега да хване
НЕмаломерен карагьоз(над 22 см), но пък така като гледам снимката
едната от рибите май е изключение, потвърждаващо това правило.![]()
........
Постъпката ти, с пускането на малките екземпляри е похвална, защото по принцип сме =месари=, всичко под ножа ( в тигана).
Само за протокола ще допълня :
По нашето крайбрежие и р.Дунав се срещат 3 (много рядко 4) вида от рода селдови.
1. Alosa immaculata - Карагьоз.
2. Alosa maeotica - Малък (син) Карагьоз или някъде му казват - Блеч или синя дунавска скумрия.
3. Alosa caspia nordmanni - Малка дунавска скумрия или Харип - Блеч (според региона).
и
4. Alosa tanaica - много рядко срещана по нашето крайбрежие. Преди години се е срещала на Юг от Приморско (южното черноморие).
И понеже (типично по български) Законите се пишат/приемат от ..... аджамии са и тези недоразумения/недомислици в тях.
Не може на един вид риба, на който MAX-размер е 25см. да искаш 22см. за да го вземеш.
Същата е работа и с кефаловите риби.
Простете за отклонението, но е хубаво да знаем и повече.

-
- новобранец
Наистина е хубаво да се знае повече, затова само ще отбележа, че всички кефалови риби достигат размери над 40см. и тегло над 1кг.(всеки по-опитен колега подводен риболовец ще потвърди това), затова вайкането за минималния размер е неоснователно.liubak написа: Не може на един вид риба, на който MAX-размер е 25см. да искаш 22см. за да го вземеш.
Същата е работа и с кефаловите риби.
Простете за отклонението, но е хубаво да знаем и повече.

И за да не съм съвсем извън темата, ще спомена, че и с карагьоза е същата работа

-
- ще става разбирач
..На Карагьоз една педя му се вика Харип,риби от едно семейство,но различни.Успех.
ееее де казах , че не съм хванал не, че не познавам рибите ...
ееее де казах , че не съм хванал не, че не познавам рибите ...
-
- ще става разбирач

_________________да би било добра идея , само дето куфарчето е в лодката ,това означава , че мн вероятно другата седмца да постна някоя снимка на това драконово чудо .Понеже закъснявам с приводняването този година, Що се отная до иронията , не съм визирал никого . Иронията беше към мен самия , сори че някой се е засегнал . Трябва по внимателно да се чете . А , ако се пусне снимка тук едва ли само аз ще я видя .....

-
- новобранец
Браво, сега всичко ми се изясни.SANTIMIR написа:...На Карагьоз една педя му се вика Харип,риби от едно семейство,но различни...

Досега съм се заблуждавал, че други белези на рибата определят нейната принадлежност към даден вид, род, семейство, а то се оказва, че единствено размерът бил важен. Колко тривиално!

-
- ще става разбирач
Браво, сега всичко ми се изясни.yavor_fish написа:SANTIMIR написа:...На Карагьоз една педя му се вика Харип,риби от едно семейство,но различни...

Досега съм се заблуждавал, че други белези на рибата определят нейната принадлежност към даден вид, род, семейство, а то се оказва, че единствено размерът бил важен. Колко тривиално!

пп. Не го казах аз,просто го копирах.Но що се отнася до размера ,предпочитам по едрите риби да ми влизат в лодката ,но рядко се получава

Добро утро Колега.SANTIMIR написа:..........
В това, че се уточняваме какво е : -Карагьоз, какво е хариб, какво е блеч и т.н. няма лошо.
Ти си знаеш твоето, ..... аз моето, трети неговото си, здраве и риба да има в морето.
Но имам една молба към теб. Научи се да цитираш пост на друг колега ...... правилно ( от техническа гледна точка).
Трудно се разбира, кои са твои думи/изречения и кои са на цитирания от теб колега.
Успех в риболова.
Благодая колега,дали ще цитирам или не, си е моя работа(такава ми е гледната точка).liubak написа:Добро утро Колега.SANTIMIR написа:..........
В това, че се уточняваме какво е : -Карагьоз, какво е хариб, какво е блеч и т.н. няма лошо.
Ти си знаеш твоето, ..... аз моето, трети неговото си, здраве и риба да има в морето.
Но имам една молба към теб. Научи се да цитираш пост на друг колега ...... правилно ( от техническа гледна точка).
Трудно се разбира, кои са твои думи/изречения и кои са на цитирания от теб колега.
Успех в риболова.
Това,че ти трудно разбираш какво и къде съм писал аз, или някои друг, не е мой проблем,така съм решил така съм написал...И нито се пише,нито се изговаря( хариб),правилното от граматическа гледна точка е харип(Alosa caspia). По нашето черноморско крайбрежие са известни още два вида от род Alosa – карагьоз (Alosa pontica или Alosa immaculata)36-38 см.дължина и тегло до 600-700 гр и блеч (A. maeotica). От тях харибът се отличава с по-голям брой хрилни тичинки (62–98) и по-малки размери (до 20 cm дължина на тялото).Всички са от едно семейство Седлови.Мисля,че бях прекалено ясен.Късмет в риболова,ще ти е нужен.
Аз се чудех какво толкоз ровят из хрилете на рибата, пък те хората броелиkapoleti написа:... харибът се отличава с по-голям брой хрилни тичинки (62–98) и по-малки размери (до 20 cm дължина на тялото)...

Аз за подобни риби не ходя на риболов,камо ли да броя люспи или нещо подобно.....това е инфо.,за.. той си знае,да чете правилно и да го запомни,ако иска,коя риба каква е,как се изговаря и как се пише ....грамотно...P.S.Риболова на риба харип е разрешен само през месеци април и май.rap66 написа:Аз се чудех какво толкоз ровят из хрилете на рибата, пък те хората броелиkapoleti написа:... харибът се отличава с по-голям брой хрилни тичинки (62–98) и по-малки размери (до 20 cm дължина на тялото)...Сега сериозно, няма извинение (според мен) за това че се унищожава популацията на карагьоза във Варненското езеро. Това с размера, че било блеч, или нещо дето растяло до 10 см, и било страхотно мариновано, сме го чували и сигурно дълго ще го слушаме още, заедно с оплакванията че и тази година карагьоз ЙОК. Надали във Варненското езеро влизат 7 вида карагьози (или как там бяха разновидностите им), ама риболова им почва от ембрионална възраст, 6-7см, когато почнат да излизат от Езерото август след хамсията и сума ти народ ги чепари целенасочено. И на Рибния пазар съм виждал тази пролет едни "трицони" с плоско тяло и остър корем ... ама не можах да им преброя хрилните тичинки че мнооого дребни.
Уууважаеми Колега "kapoleti".kapoleti написа:Благодая колега,дали ще цитирам или не, си е моя работа(такава ми е гледната точка).liubak написа:Добро утро Колега.SANTIMIR написа:..........
Успех в риболова.
Това,че ти трудно разбираш какво и къде съм писал аз, или някои друг, не е мой проблем,така съм решил така съм написал...И нито се пише,нито се изговаря( хариб),правилното от граматическа гледна точка е харип(Alosa caspia). По нашето черноморско крайбрежие са известни още два вида от род Alosa – карагьоз (Alosa pontica или Alosa immaculata)36-38 см.дължина и тегло до 600-700 гр и блеч (A. maeotica). От тях харибът се отличава с по-голям брой хрилни тичинки (62–98) и по-малки размери (до 20 cm дължина на тялото).Всички са от едно семейство Седлови.Мисля,че бях прекалено ясен.Късмет в риболова,ще ти е нужен.
Аз смятах, че водя конструктѝвен диалог с колегата = SANTIMIR = , а ме сдъвква друг.

Под два = nickname = ли се подвизаваш ?

Хубаво е, че си попрочел нещо от първият ми пост.
Никога не е късно, човек да научи нещо ново.
Взаимното уважение (особенно към непознат) при диалог е норма в живота, която се учи първите седем години от живота.
Цитатът ти = дали ще цитирам или не, си е моя работа(такава ми е гледната точка).=
Тук е Форум и спазването на някакви - дори и елементарни правила е препоръчително.
п.п. - Ааа .... благодаря много за пожеланието = Късмет в риболова,ще ти е нужен.=
Искам да уловя ........

- radoadvokat
- ще става разбирач
Май някой трябва да се извини, че докато учи други да четат, той самия не чете