Може ли макарата да стане за дясна ръка?

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
BojidarTerziev
новобранец
новобранец

Може ли макарата да стане за дясна ръка?

Мнение от BojidarTerziev »

Здравейте на всички!
Предварително искам да се извиня за неизбежните неточности в използваните от мен термини. Доста почетох из форумите и още 5 пъти по толкова не съм изчел и разбрал :)
Запалих се на стари години по риболова и засега съм със "телескоп" Rico Marina Pageantry 3007 (поне това пише на него )с дължина 3м., акция- 80-120 грама и макара Derco4909 - и 2-те са ми подарък :) . Така и не можах да схвана тънките разлики между различните типове въдици и не знам какъв точно тип е тоя "телескоп" Както и да е. Нядявам се че ще е подходящ за риболов на леко. Та след това отклонение да си дойда на въпроса: Понеже съм левичар, а макарата е направена на хора десняци и ми е доста неудобно. Мятам с лявата ръка, чакам, като клъвне, местя въдицата в дясната ръка и въртя с лявата. Има ли лесен начин за местене на манивелата отдясно на въдицата или да си продължвам така както си е сега? Гледам има един щифт който държи "манивелата" към вала и самия вал е със шайба и винт от другата страна... Трябва ли да се разглобява цялата макара?
Благодаря предварително
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Re: Може ли макарата да стане за дясна ръка?

Мнение от gergi762 »

Ако е с винт от срещуположната страна на дръжката,просто го отвиваш,вадиш дръжката,мушкаш я от другата страна и завиваш винта.
Остави само стъпки
Аватар
pavre
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pavre »

Пробвай да свалиш дръжката и да я поставиш на обратно, така е при повечето макари.
Аватар
BojidarTerziev
новобранец
новобранец

Голямо мерси, колеги... Ей ся ше пробвам. Внимателската разбира се :)

П.П. Стана! Живи и здрави! :drinkers:
Развих винта винта който беше срещу "манивелата" и я издърпах. Вала е с крадратно сечение и влиза в друг кух вал. Винта е само за контра
Последно промяна от BojidarTerziev на Нед Май 18, 2014 12:00 pm, променено общо 1 път.
BEAR12
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от BEAR12 »

Добре дошъл,колега!Първо за макарата.По принцип вече няма макари които не можеш да им местиш дръжката.Не е необходимо да разглобяваш макарата,просто се опитай да развиеш от другия край шайбата и си обърни дръжката.Относно телескопа ти е за риболов на тежко и то сравнително тежко,с тази акция до 120гр.направо си е за сомове от 150 кила нагоре.Става и за леко,но няма да усетиш удоволствието от съпротивлението на рибата,освен ако не е нещо над 3 кила.Трябва само по леко да засичаш че има вероятност направо да изкараш рибата без да навиваш макарата.Естествено това е в кръга на майтапа.Ами мога да ти пожелая приятни емоции с риболова.И да знаеш че това е голяма краста.
Аватар
BojidarTerziev
новобранец
новобранец

@BEAR12: Гледам, че и ти си от Хасково:)
За въдицата- Водих се от пронципа "На харизан кон зъбите не се гледат" и те така :)
На стари години (42), миналата есен отидохме на язовира на един приятел да пекнем нещо и да разписням със семействата. До тогава да имам за толкова години 3-4 мятания на въдици, почти никакви знания и "знаех" че риболова ме изнервя супер много. Клечане, чакане... ужас :) Обаче истината се оказа друга. Баси кефа.... Даже успях без да искам (в процеса на разлплитане на замотаното ми влакно) да хвана една каракудка :) Голям кеф, голямо хвалене и надуване падна :) И понеже не знаех и още незнам де, дали риболова е занимение за мене, започнах да си търся евтини такъми. И така ми попаднаха 2 пръчки и една макара-подарък от вуйчо ми. За съжаление, той след инсулта не може да ходи на риба :(. Едната е споменатия телескоп, другата е (моля да бъда извинен отново за евентуалната грешка в наименованията) спининг от фибростъкло от 2 части... Предполагам е избрал такива, защото той си пада по дънния риболов. Както и да е - както се казва, ше помятаме, ще видим...
BEAR12
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от BEAR12 »

Ехе,хасковлии се намерихме.Само за съвет,ако ти се налага да ходиш по магазини има един на Дунав срещу бензиностанциите,няма да му споменавам името да не звучи като реклама.Е там са запалени шаранджии и на ул.Бузлуджа.Не че др.магазини са за изхвъряне.Аз като се прибера в града от там ходя си вземам неща и са на доста прилични цени.Човека от доста години го знам.Лошото е в нашия регион че не останаха свободни водоеми всичко се даде под аренда,а там където е свободно няма нищо та дори и на Тракиец.Сега съм се ориантирал да ходя по Марица като се връщам и на Клокотница реката.Там поне е спакойно и излизат доста добри мряни и карабалъци.
Аватар
BojidarTerziev
новобранец
новобранец

BEAR12 написа:Ехе,хасковлии се намерихме.....
Аз от тоя дето е на Дунав щях да ходя и без това да си вадя билет. И аз съм чувал доста добри думи за тях. Веднъж съм ходил там за червеи (за първия риболов :) :) :) )- човека изглеждаше търпелив и склонен да отговаря на въпроси.
А относно язовирите- На мен май повечко ми е марак да ида някъде на спокойствие и да мятам :) Хващането е бонус :) Пък като няма - няма.... Ше ходим по други места.
s.garnoev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от s.garnoev »

По принцип дръжките на повечето макари се обръщат.Пръчката е с по-висока акция но давай смело.Наслука.
Аватар
BojidarTerziev
новобранец
новобранец

Вече я обърнах:), Утре или вдруги ден отивам да си вадя билет и да си взема плувка и кукички и те така :) Ясно ми е, че няма да е толкова чувствителен върха, ама нали пък в края на краищата, ходим ( и аз- барабар Петко с мъжете) на риба главно за кеф.
Благодаря за пожеланието! Наслука на всички!

П.П.
s.garnoev, сега видях че си от Пазарджик. В неделя, ако не ми мине мечка път (да се разбира да не се нарежа много. В събота сме на бал в Пловдив) ,смятам да ида да метна на "Дупките" на Говедаре. Как е там?
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Добре дошъл у навалицата :wink: , те сега ти започва трудното :rolleyes: , като почнеш да влизаш в магазини и форуми, като почнеш да се заглеждаш по сопи, макари, такъми, джунджурийки. Като вземеш да пинеш една, да пробваш втора, трета ти лепне на ръката и докът се усети си нашвъркал 10-тина сопи с макари, за дребнежа - куките, влакната, вирбелите..... да не говорим, то те са си редовен разход :lol:
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
stefanpimp
новобранец
новобранец

Мнение от stefanpimp »

Здравей, колега. Само да напомня да провериш дали и от другата страна на дръжката има лагер или само втулка. Ако има само втулка е желателно да я замениш с лагер или поне да размениш местата на лагера и втулката. Тази интервенция значително ще удължи живота на макарата. Поздрави и успех през новия риболовен сезон.
Аватар
BojidarTerziev
новобранец
новобранец

antivik написа:Добре дошъл у навалицата :wink:....
Благодаря :) То ясно че панаира сега започва, ама да видим :) И да ме изгони жената - ко толкова? Една палатка и съм аз :)
stefanpimp написа:Здравей, колега. Само да напомня...
Хич не бях се загледал какво аджеба има... Утре на светло ще разглобявам да гледам. Благодаря за съвета.Респект
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”