Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Достъпна цена - размисли и страсти
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Спининг въдици на достъпна цена
Колега lomsky това на снимката е изкуство.
- vobler4o
- вече хвърля и на тежко
Интересна щукарка колега.

Тайната на успеха се крие в това - човек да не се страхува да експериментира!!
-
- новобранец
lomsky написа:Тази тема отначало ми се видя скучна, но последните няколко страници определено са динамични и интересни, та ще внеса и моя принос.Смятам, че суетата на никого не е чужда- само споделянето на фотоси на улови вече е суета и все пак, като риболовци не трябва да сме много суетни. Ясно е, че "суетата" на колегата Мрак работи само при жените.Не можем с каквито и да било такъми да впечатлим рибите.Е, сега кой не иска много качествени въдици на ниска цена и кой не иска половината гимназистки срещу найлонов плик с щампата на Бони М, а другата половина срещу найлонов плик с щампа на АББА
/понеже и това се е случвало/, но времената вече са други. Трябва да сме много внимателни към въдиците на достъпна цена, защото те , както и достъпната храна, телевизия, кола, жена и т.н. по презумпция считам за некачествени.
Единствената въдица около която съм видял обединени повече мнения е като че ли някой от вариантите на Серт./уточнявам, че имам предвид само лайт и ултралайт въдици/ За това моя съвет към всички, които не могат веднага да отделят средства, е да спестяват известно време, за да не им се отразява финансово и да си купят по-качествен такъм. Тук беше направен опит да се обясни достъпността с недостъпността на Ито крафт/ дългото чакане прави тази въдица такава, не толкова цената/ и за всеки тя е различна.За това разбирам и колегата Мунчо - всяка дълга битка изтощава. Друг вариант е , както съм онагледил по-долу е да се разровим в мазето, където могат да се открият сравнително качествени такъми от миналото/достъпни/ и с лек тунинг да се превърнат в уникати/недостъпни/. Това е най-новата ми лайтова щукарка - 2,10 костенурка с диапазон 8-16гр. и макара мичел 304, обаче с плетено влакно и сикови водачи. Надявам се да ми простите тази суета :
Уникално!!!!!!!!!!!
ПП: Представяш ли си да ти захапе пръста докато обръщаш скобата

Re: Достъпна цена - размисли и страсти
Мунчо написа:
Аз мисля, че е реднно да се даде цифрово измерение на понятието "евтина въдица" и такава на "достъпна цена". По мои скромни и неангажиращи критерии, първите се простират във фискалния диапазон 50-100 лева, а вторите - 100-400. И преди някой да започне да ми опонира, ще запитам - защо да е нормално да даваш пари примерно за телефон или лети джанти, а завъдица- не?
Аз мисля че трябва са в бюджет до 300-400лв. пръчките които да се обсъждат тука.
Ако погледнем реално съществуват три класа хора:
Бедни - които има е труден реално живота.. тоест пръчки от 50- 150лв.
Средна класа - които вързват двата края по по нормален начин и могат да спестят някой лев за нещо по добро... тоест пръчките от 150-400лв. Съответно може да спестят при желание и пази за нещо по скъпо но рядко.
Високата класа (по богатите хора) по скъпи въдици, без особено напъване.
И като погледнем би трябвало реално да са до 400 лв.(дори може би малко по малко 300) ако ги наречем достъпни за повечето хора, съответно се вързват и с цените на пръчките, както и с заплатите на различните клас
ей това вече много ме ядоса
от25 години съм рибар за какви суми си говорите 40 50 лева било евтино и за бедни хора
аз ползвам въдици от 7 до 20 и макари до25 лева и пак се хваща риба.
вижте реалноста 80 процента от рибарите които са истински рибари ползват като мойте такъми.
Аз мисля, че е реднно да се даде цифрово измерение на понятието "евтина въдица" и такава на "достъпна цена". По мои скромни и неангажиращи критерии, първите се простират във фискалния диапазон 50-100 лева, а вторите - 100-400. И преди някой да започне да ми опонира, ще запитам - защо да е нормално да даваш пари примерно за телефон или лети джанти, а завъдица- не?
Аз мисля че трябва са в бюджет до 300-400лв. пръчките които да се обсъждат тука.
Ако погледнем реално съществуват три класа хора:
Бедни - които има е труден реално живота.. тоест пръчки от 50- 150лв.
Средна класа - които вързват двата края по по нормален начин и могат да спестят някой лев за нещо по добро... тоест пръчките от 150-400лв. Съответно може да спестят при желание и пази за нещо по скъпо но рядко.
Високата класа (по богатите хора) по скъпи въдици, без особено напъване.
И като погледнем би трябвало реално да са до 400 лв.(дори може би малко по малко 300) ако ги наречем достъпни за повечето хора, съответно се вързват и с цените на пръчките, както и с заплатите на различните клас
от25 години съм рибар за какви суми си говорите 40 50 лева било евтино и за бедни хора
вижте реалноста 80 процента от рибарите които са истински рибари ползват като мойте такъми.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Много ми е интересна базата за определение на "истински рибари" и "не истински" такива
пп - Егерията с тая свръх дебела в долният си край бланка , дори при УЛ моделите , лично мен ме дистанцира , при това доста . То тва си е кът телескопче
Авида е по-чувствителен , по-бърз , с по-нормално изглеждаща бланка от Егерията и щом не те е задоволил за това което търсиш , то даването на кинти за втората си е просто едно преливане от пусто в празно . Ако говорехме за басовите кастингови пръчки от клас М нагоре как да е , ама в случаят ... Още повече че в ценовият и клас има много по-приятни гегички .

пп - Егерията с тая свръх дебела в долният си край бланка , дори при УЛ моделите , лично мен ме дистанцира , при това доста . То тва си е кът телескопче

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
Много ми е интересна базата за определение на "истински рибари" и "не истински" такива
колега много от рибарите със по-добри финансови средства за такъми ходят един път в месеца
за риба със въдици за над 100лв. и се питат как този прошляк с въдица от 15лв. лови апък аз немога
риболова е време най-вече постоянство а не скъпи такъми.

колега много от рибарите със по-добри финансови средства за такъми ходят един път в месеца
за риба със въдици за над 100лв. и се питат как този прошляк с въдица от 15лв. лови апък аз немога
риболова е време най-вече постоянство а не скъпи такъми.

- icefire
- ще става разбирач
много тъпа тема , ама поне пада смях якооооо ...
особенно с ония дето изпонаебал целия град ! ЛОЛ .... класик !
особенно с ония дето изпонаебал целия град ! ЛОЛ .... класик !
Никой не полудява толкова бързо като абсолютно нормалният човек ...
Животът е навик , от който се отвиква много трудно ...
Terry Pratchett
Животът е навик , от който се отвиква много трудно ...
Terry Pratchett
- robber_79
- ще става разбирач
Leo ,от чисто любопитство да те питам пишеш ли ги в тефтера , и до коя бройка си ги докарал ?
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Наслушал съм се на легенди от типа , разпространявани най-вече с цел успокояване на личното его , но нямащи нищо общо с реалносттаdjingiz написа:... и се питат ...

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
от 25 години съм рибар за какви суми си говорите 40 50 лева било евтино и за бедни хора
аз ползвам въдици от 7 до 20 и макари до 25 лева и пак се хваща риба.
вижте реалността 80 процента от рибарите които са истински рибари ползват като моите такъми.
Колега бедността и богатството съществуват само в собствените ни глави, това е ФАКТ , а не клише! Не бих си позволил да нарека никого "прошляк" или "сноб" заради въдиците с които лови или не. По-горе в темата съм написал, че аз от УЛ пръчки не разбирам, но никъде не съм казвал, че нищо не знам за спининга и макарите. Представи си средно-голяма река средно течение , ниво 1.50/2.00м и дънни ями по 3-4 метра среща с товарния влак 50 минути борба , късане на 70 либри брейд в този случай знам какво става с водачи , шпули и линия. Все още не съм попадал на такъв такъм предлаган на БГ пазара с горните ценови критерий, който да победи водния цар та и управляван от истински рибар като вас. Аз не знам дали е така и не съм сигурен в това, но предполагам , че упоменатия от вас рибарски комплект е по подходящ за друг вид риболов от колкото за спининг. Ама какво ли знае един глупав и обикновен спинингист като мен.
ПП. Ходя на спининг от както ГДР ФОРЕЛ беше уникална, чешката Токоз 1.60 беше мечта. Виждал съм шпулата на Реле-Рекс разцепена на две в ръцете ми при риболов на сом на АНТОНА - Въча . Просто ми е много трудно да повярвам , че в БГ има внесени такъми в този ценови клас много по-добри от Рекс , Никс та и даже първите Риобита пуснати по тогавашните ловно-рибарски и спортни магазини. На Риобито шестограма му превъртя повече от водене на примамки отколкото от риби.
ПС. АР Егирия не съм виждал на живо, затова питах за нея като временен вариант. Знам вече какво ще си вземя за УЛ пръчка. Но докато пристигне ще изберя някакъв временен вариант с подобни показатели. Благодаря за полезните съвети.
_____________________________________________________________________________________________________
Човека е единственото същество което има нужда от възпитание.
от 25 години съм рибар за какви суми си говорите 40 50 лева било евтино и за бедни хора
аз ползвам въдици от 7 до 20 и макари до 25 лева и пак се хваща риба.
вижте реалността 80 процента от рибарите които са истински рибари ползват като моите такъми.
Колега бедността и богатството съществуват само в собствените ни глави, това е ФАКТ , а не клише! Не бих си позволил да нарека никого "прошляк" или "сноб" заради въдиците с които лови или не. По-горе в темата съм написал, че аз от УЛ пръчки не разбирам, но никъде не съм казвал, че нищо не знам за спининга и макарите. Представи си средно-голяма река средно течение , ниво 1.50/2.00м и дънни ями по 3-4 метра среща с товарния влак 50 минути борба , късане на 70 либри брейд в този случай знам какво става с водачи , шпули и линия. Все още не съм попадал на такъв такъм предлаган на БГ пазара с горните ценови критерий, който да победи водния цар та и управляван от истински рибар като вас. Аз не знам дали е така и не съм сигурен в това, но предполагам , че упоменатия от вас рибарски комплект е по подходящ за друг вид риболов от колкото за спининг. Ама какво ли знае един глупав и обикновен спинингист като мен.
ПП. Ходя на спининг от както ГДР ФОРЕЛ беше уникална, чешката Токоз 1.60 беше мечта. Виждал съм шпулата на Реле-Рекс разцепена на две в ръцете ми при риболов на сом на АНТОНА - Въча . Просто ми е много трудно да повярвам , че в БГ има внесени такъми в този ценови клас много по-добри от Рекс , Никс та и даже първите Риобита пуснати по тогавашните ловно-рибарски и спортни магазини. На Риобито шестограма му превъртя повече от водене на примамки отколкото от риби.
ПС. АР Егирия не съм виждал на живо, затова питах за нея като временен вариант. Знам вече какво ще си вземя за УЛ пръчка. Но докато пристигне ще изберя някакъв временен вариант с подобни показатели. Благодаря за полезните съвети.
_____________________________________________________________________________________________________
- Vid
- кандидат преподавател
Колега, ти просто не си в час. Бедността и богатството кога се изразяват под формата на финикийски знаци, а не на духовни възприятия, съществуват не в главите ни, а в портфейлите....stoger написа:Колега бедността и богатството съществуват само в собствените ни глави, това е ФАКТ , а не клише!
Имам приятели, които са много запалени, но получават заплати от около 600 лв. и гледат жени и деца, та как да си купят въдица за 400-500 лв.? Има и такива кои изкарват по 500-700 х.лв. годишно и пак не си купуват скъпи въдици?
Съвсем отделен е въпроса, че има много евтини и читави пръчки...........
А, съпоставката ти спрямо УЛ и сомския риболов е меко казано неуместна, най малкото щото на те "бръмбари" де се ползват при УЛ, сом няма начин да удари...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Така е човек цял живот от едната савист живее...
Зависта няма почивен ден !!!
Евтини са ни колите...
Евтини са ни жените...
Ама въдиците скъпи !
Преди кви хубави черничови имаше по кинта!
Зависта няма почивен ден !!!
Евтини са ни колите...
Евтини са ни жените...
Ама въдиците скъпи !
Преди кви хубави черничови имаше по кинта!
- daniel defoe
- разбира нещата
Сигурно визираш лескови и то без кинтиHills написа:... Преди кви хубави черничови имаше по кинта!

Едно време, преди 30 години, имаше и риба, а сега просто няма

- ynovi
- научил се да хвърля
djingiz написа: ей това вече много ме ядоса
Ти колега си жив прахостник според мен. Това 20 лв. за въдица и 25 лв. за макара защо си ги дал на вятъра, кат може да си отрежеш за без никакви пари една лескова пръчка, да и направиш водачи от медна телчица и ей ти готова безплатна, натурално-природно-екологична въдица ..

То ако пръдължиме така, едно време хората не са имали коли, а каруци, живели в керпичени къщи и са имали по 5, 6-7 деца, па сега на всичките им луксозни къщи, вили и артартаменти и коли и имат по едно, две деца ...
Колега, аз щото не съм от "истинските рибари" а ходя 2 макс. 3-пъти в месеца, обаче искам ловенето да ми носи удоволствие ...., па истинските рибари да ловят с квото намерат за добре и смятат за уместно (стига да е законно), хич не смятам да им се бъркам.

Колега бедността в главите ни се пренася директно в портфейла ни. Сигурен съм , че колегите ти взимат заплати по 600 лв , но кой ги е накарал да ходят на работа на която някой трябва да им плати. Той да носи отговорност за тях , той да търси самата работа и да разпределя приходите от труда им. Ако погледнеш нещата от друг аспект , работиш за и със семейството си и си докарваш необходимите доходи. Ставаш една идея по-независим , ако с 600лв заплата пиеш, пушиш, искаш да ходиш на заведения ти си поне с 300-400 лв назад от някой друг с твоя доход. А ако си теглил и кредит за да си купиш нещо защото е модерно , а не необходимо още по-трудно става.Vid написа:Колега, ти просто не си в час. Бедността и богатството кога се изразяват под формата на финикийски знаци, а не на духовни възприятия, съществуват не в главите ни, а в портфейлите....stoger написа:Колега бедността и богатството съществуват само в собствените ни глави, това е ФАКТ , а не клише!
Имам приятели, които са много запалени, но получават заплати от около 600 лв. и гледат жени и деца, та как да си купят въдица за 400-500 лв.? Има и такива кои изкарват по 500-700 х.лв. годишно и пак не си купуват скъпи въдици?
Съвсем отделен е въпроса, че има много евтини и читави пръчки...........
А, съпоставката ти спрямо УЛ и сомския риболов е меко казано неуместна, най малкото щото на те "бръмбари" де се ползват при УЛ, сом няма начин да удари...
Съпоставка между УЛ риболов и риболов на сом не съм правил. Казвал съм, че не разбирам от УЛ пръчки. 70 либров брейд и 40 гр примамка малко не си пасват с УЛ-то, но това може би не си прочел внимателно. Що се отнася до "бръмбарите" за УЛ то и жабета се ползват за него , пък има някое и друго соме на тях.
Колегата е казал,че ходи на риба, а ние за спининг говорим тук. Не вярвам, че такъма му от тип ЛИДЪЛ би понесъл без никакви щети целенасочен тежък спининг .
______________________________________________________________________________________________________