Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- toshaky
- новобранец
Re: Има ли гъбари?
Да естествено, това е надморската височина.G.Petkov написа:
Действието се развива на около 900 м., близо до София!
Стори ми се много познато място!
Да не ходим по една и съща пътека, а?
Щото аз бях там миналата седмица !
Като предполагам, ме 900 м. е надморската височина, а не растоянието до София!

MUSO завиждам ти за хубавите манатарки

И да паднем и да бием, пак ще се напием!
-
- новобранец
Аз тези дни намерих една манатарка в Софийско, ама от посиняващите.
Коластра и Зелена енергия на АкваСорс (AquaSource)
В Събота бях на лозенска планина . 5 манатарки и 2 сърнели интересното е че манатарките бяха по еденияни броики.
-
- новобранец
Ей, майстор си! Аз тези дни бая обикалях и нищо..., а така ми се берат манатарки и пачи крак....
Коластра и Зелена енергия на АкваСорс (AquaSource)
- toshaky
- новобранец
Още малко търпение, само дано не засуши изведнъж!
И да паднем и да бием, пак ще се напием!
И аз с нетърпения чакам да излязат манатарките ама ми се струва че тряа да се позатопли още 

-
- вече хвърля и на тежко
Здравейте, днес като обикаляхме да разузнаваме мястото на откриването на сезона( че го правим винаги малко по късно) намерих тези гъби.Може ли някой да предположи какви са.

Откъснах ги защото от една две години ги намирам доста често а не ги познавам. Не можах да ги снимам на място защото си бях забравил апарата.Благодаря предварително

Откъснах ги защото от една две години ги намирам доста често а не ги познавам. Не можах да ги снимам на място защото си бях забравил апарата.Благодаря предварително

Трите големите са някакъв вид манатаркови(доста видове са), а онази малката не знам каква е. Манатарковите за да бъдат определени, трябва да се разгледат внимателно цветът на пунчето, цветът на пластинките под шапката, а и да се срежат надлъжно за да се види, дали месото посинява, и къде точно - доста видове са. Твойте са доста старички, а и снимките не са много качествени.galin don4ev написа:Здравейте, днес като обикаляхме да разузнаваме мястото на откриването на сезона( че го правим винаги малко по късно) намерих тези гъби.Може ли някой да предположи какви са.
При всички случаи това са манатарки (без малката гъбка).

Със сигурност не е нито дяволска манатарка, нито огнена манатарка. Отровните.
Но освен ядливи манатарки има също отровни, има също и НЕЯДЛИВИ манатарки.
Тези манатарки най-вероятно не са ядливи. Да ги вижда човек е добре. Да ги събере за фотосесия също е интересно, но да експериментира с консумация е ГОЛЯМ риск.
Не събирайте манатарки по които има червен цвят под шапката. Опасно е!
Не събирайте манатарки които посиняват. Също е опасно.
http://venijen.blogspot.com/2013/01/blog-post_11.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Със сигурност не е нито дяволска манатарка, нито огнена манатарка. Отровните.
Но освен ядливи манатарки има също отровни, има също и НЕЯДЛИВИ манатарки.
Тези манатарки най-вероятно не са ядливи. Да ги вижда човек е добре. Да ги събере за фотосесия също е интересно, но да експериментира с консумация е ГОЛЯМ риск.
Не събирайте манатарки по които има червен цвят под шапката. Опасно е!
Не събирайте манатарки които посиняват. Също е опасно.
http://venijen.blogspot.com/2013/01/blog-post_11.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Последно промяна от bgbul на Пон Май 26, 2014 7:06 pm, променено общо 2 пъти.
-
- вече хвърля и на тежко
Двете посиняват, едната - не:

На двете посиняващи пънчетата изтъняват към корена, по принцип те ядливи ли са, защото доста такива намирам?

На двете посиняващи пънчетата изтъняват към корена, по принцип те ядливи ли са, защото доста такива намирам?
-
- вече хвърля и на тежко
Благодаря за бързият отговор, не смятам да ги консумирам, просто доста често като ходя за риба ги намирам и все се каня да ги снимам и да ви питам какви са, но не ги събирам, защото не ги познава.
Както често се случва- събрали сте и ядлива и неядлива манатарка.galin don4ev написа:Двете посиняват, едната - не:
Тази която не посинява, а остава трайно бяла след разрез е ядлива разновидност.
Ламелите под шапката щом НЕ СА червени, а бели,жълти или зелени е ядливата разновидност.
Посиняващите задължително отпадат от "менюто", а има и такива, които не посиняват, но също не са ядливи.....! Преди да започнете да консумирате даден вид гъба, първо опознайте характерните и белези, двойниците и, и чак тогава тигана. Но само с теория не става, трябва ви и някой опитен гъбар, който да Ви води практиката....galin don4ev написа:Двете посиняват, едната - не:
На този въпрос може да се отговори ЕДИНСТВЕНО след микроскопски анализ на конкретната гъба.galin don4ev написа:Двете посиняват, едната - не:
Според мен - НЕ!
-
- вече хвърля и на тежко
Благодаря за отговорите. Значи посиняващите-не, а за опитен гъбар - ами просто няма. Ще се учим в движение по снимки , имаше и още два три вида гъби, но ми се видяха съмнителни: едната беше бяла изцяло масивна като манатарка с розова шапка, 2 вид-пак масивна, гуглата нагоре като фуния, дебело стебло(3-4см.) изцяло бяла(млечно бяла) и 3 вид-висока с гугла 10на сантиметра, кафеникави ламели, гуглата сякаш лекинко розовееше и беше напръскана (на точки), пънче-като на сърнела с пръстен. Съжалявам, че не носех апарата за да ги снимам. Знам че не коментирате гъби по описание, но тези дни като съм на риба ще отделя един ден само за разходки и като се прибера ще имам снимков материал.