Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
За приказката - предположения:galin don4ev написа:Благодаря за отговорите. Значи посиняващите-не, а за опитен гъбар - ами просто няма. Ще се учим в движение по снимки , имаше и още два три вида гъби, но ми се видяха съмнителни: едната беше бяла изцяло масивна като манатарка с розова шапка, 2 вид-пак масивна, гуглата нагоре като фуния, дебело стебло(3-4см.) изцяло бяла(млечно бяла) и 3 вид-висока с гугла 10на сантиметра, кафеникави ламели, гуглата сякаш лекинко розовееше и беше напръскана (на точки), пънче-като на сърнела с пръстен. Съжалявам, че не носех апарата за да ги снимам. Знам че не коментирате гъби по описание, но тези дни като съм на риба ще отделя един ден само за разходки и като се прибера ще имам снимков материал.
1. ???
2. Лютива млечница.
Следващия път я разчупи и виж дали ще пусне бял сок.
Силно лютив на вкус. Внимание! Вкусва се само с върха на езика.
3. Бисерна гъба. При разчупване леко порозовява.
Има опасен смъртоносно отровен двойник - пантерка.
http://venijen.blogspot.com/2013/01/blog-post_4844.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Със сигурност не са само тези два вида отровните(дяволска манатарка, огнена манатарка) сред манатарковите/най-малкото не са проучени както трябва по рядко срещащите се видове/! Така че внимателно с манатарковите.....! Иначе за останалото съм съгласен, само ще допълня - гъбите имат лошото свойство да абсорбират тежки метали, радиация и различни токсини. В рамките на градовете, а и в близките им околности си имате идея за какво иде реч. Извън градовете положението също не е розово, понеже още дълги години последиците от аварията в Чернобил, ще са налице, а какви са те, смятам сте наясно...bgbul написа:При всички случаи това са манатарки (без малката гъбка).
Със сигурност не е нито дяволска манатарка, нито огнена манатарка. Отровните.
Но освен ядливи манатарки има също отровни, има също и НЕЯДЛИВИ манатарки.
Тези манатарки най-вероятно не са ядливи. Да ги вижда човек е добре. Да ги събере за фотосесия също е интересно, но да експериментира с консумация е ГОЛЯМ риск.
Не събирайте манатарки по които има червен цвят под шапката. Опасно е!
Не събирайте манатарки които посиняват. Също е опасно.
http://venijen.blogspot.com/2013/01/blog-post_11.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- redovi555
- вече хвърля и на тежко
Днес докато се разхождах намерих доста от тези гъби , снимах по една мостра едната най лявата е манатарка май по запознатите ще могат ли да ги познаят
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последно промяна от redovi555 на Вто Май 27, 2014 4:56 pm, променено общо 1 път.
- toshaky
- новобранец
redovi555 написа:Днес докато се разхождах намерих доста оттези гъпки , снимах по една мостра еднтата най лявата е манатаркай май по запознатите щемогат ли да ги познаят
Тази от ляво си е хубава манатарка, средната е лютива манатарка, а колкото до дясната гъба не мога да кажа точно. От долу ми се струва бисерна гъба, но от горе не розовее, може би още снимки трябват. Възможно е и да е пантерка, ако е чисто бяла от долу, бягай далече!

И да паднем и да бием, пак ще се напием!
- redovi555
- вече хвърля и на тежко
Знаех си че, е манатарка тая месестата че, и в периметър 20 квадрата намерих 4-5 другия път ще я имам предвид 
от тия белите имаше много като някои бяха извити като конус нагоре.

от тия белите имаше много като някои бяха извити като конус нагоре.
Ами днес се разписах и аз, приятели. След като миналия път видях 10на малки пачи крака, които не ми се свидеше да откъсна, днес набрах, колкото за едно прилично мезе... А имаше и бонус... Първите манатарки!!! Вече се срещат и доста бисерки, гълъбки, а днес видях и първата рижика. Дано тези дни повали още, че да хвана нещо и да предам, докато е 5лв за килограм!

-
- ще става разбирач
Супер гъби Браво
- toshaky
- новобранец
Браво бе пич, страхотно находище, като се има предвид, че на едно място си ги намерил всичките си манатарки. Аз не се сещам да съм намирал 4 манатарки една до друга. Страхотни гъбки, браво!!!!mateev написа:Ами днес се разписах и аз, приятели. След като миналия път видях 10на малки пачи крака, които не ми се свидеше да откъсна, днес набрах, колкото за едно прилично мезе... А имаше и бонус... Първите манатарки!!! Вече се срещат и доста бисерки, гълъбки, а днес видях и първата рижика. Дано тези дни повали още, че да хвана нещо и да предам, докато е 5лв за килограм!
И да паднем и да бием, пак ще се напием!
-
- новобранец
Браво, колега!!!
Посоли гъбарската ми рана, дано скоро и аз се разпиша с някоя манатарка:)
Посоли гъбарската ми рана, дано скоро и аз се разпиша с някоя манатарка:)
Коластра и Зелена енергия на АкваСорс (AquaSource)
- Батко Емо
- разбира нещата
Матеев ще кажеш ли надморската височина,около колко метра?
Разкошни гъби и прекрасни снимки.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Гледам, че колегите в темата взеха да показват манатарки,
Пък аз още нямам
!
Амбицирах се
!
И днес отделих половин час на едно от местата близо да София !

И сефте,
Малко, ама сефте на 28.05.2014
!
С влизането в гората - няколко пачи крака,
Още малко по-навътре и две хубави, здрави манатарки
!

Въодушевих се - тръгнали са
!
Ама това беше
!
Намерих още малко пачи крак и времето ми изтече, трябваше да се връщам!
Имаше и други гъби, но определено много малко - гълъбки, бисерни и ето като тези - не ги познавам,

Определено все още гъбите не са тръгнали, въпреки високите температури и влажност в ниските гори. А вали почти всеки ден !
Това са всичките гъби за днес - малко, ама вече започват
:

И манатарките веднага влязоха в тигана !
Както не бях ял пресни задушени манатарки от миналото лято - припомних си вълшебния им вкус
!

Пък аз още нямам

Амбицирах се

И днес отделих половин час на едно от местата близо да София !
И сефте,
Малко, ама сефте на 28.05.2014

С влизането в гората - няколко пачи крака,
Още малко по-навътре и две хубави, здрави манатарки

Въодушевих се - тръгнали са

Ама това беше

Намерих още малко пачи крак и времето ми изтече, трябваше да се връщам!
Имаше и други гъби, но определено много малко - гълъбки, бисерни и ето като тези - не ги познавам,
Определено все още гъбите не са тръгнали, въпреки високите температури и влажност в ниските гори. А вали почти всеки ден !
Това са всичките гъби за днес - малко, ама вече започват

И манатарките веднага влязоха в тигана !
Както не бях ял пресни задушени манатарки от миналото лято - припомних си вълшебния им вкус

G.Petkov, манатарките, които си брал за Boletus aereus или бронзова манатарка
При мен манатарките тръгнаха "здраво". Но аз не ям много гъби и само си ги снимам
При мен манатарките тръгнаха "здраво". Но аз не ям много гъби и само си ги снимам

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Да,
Предимно тези растат във въпросната гора !
Но често намирам и обикновена манатарка (B. edulis).
Въпреки, че латинските им наименования са ми непознати
!
Тази я копнах от Уикипедията
!
Би ли ми казал коя манатарка руснаците наричан "белый гриб" ?
И пак се замислих, колко неправилно е да се определят гъбите по снимки и картинки !
Пак в Уикипедия бяха "показали" дяволска гъба на снимка ??????????
Това, което аз съм намирал - няма нищо общо със тази снимка
!
А и аз не мога да изям много
!
Затова ги раздавам !
Предимно тези растат във въпросната гора !
Но често намирам и обикновена манатарка (B. edulis).
Въпреки, че латинските им наименования са ми непознати

Тази я копнах от Уикипедията

Би ли ми казал коя манатарка руснаците наричан "белый гриб" ?
И пак се замислих, колко неправилно е да се определят гъбите по снимки и картинки !
Пак в Уикипедия бяха "показали" дяволска гъба на снимка ??????????
Това, което аз съм намирал - няма нищо общо със тази снимка

А и аз не мога да изям много

Затова ги раздавам !