Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Пазете се - кърлежи
Модератор: dantho.mihov
- krokibg
- учете се от него
Re: Пазете се - кърлежи
Павле,Инкубус,вас сигурно кръвта ви е нещо специална,иначе няма начин.Абе,вие да не си пийвате по време на риболова някакви илачи с билки

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- sundy
- новобранец
- Обратна връзка:
Уф, мразим ги тия гадове - кученце в момента ми е на силни лекарства, беше на системи и още не знам ще оцелее ли... всичко това от кърлеж, нищо че е със "Скалибур" и капки... само да ми се оправи де що химия има на нея ще изсипя
Та за кърлежите - малко топлинка и влага им трябва и ето ги - плъзнали са навсякъде, катерят се по всичко на два и четири крака, дори от костенурка съм вадила кърлежи... спасение няма, общините си трайкат (е, на места косят високите треви и пръскат, но за да има ефект трябва да е неколкократно - иначе се унищожава едно поколение и толкова...)
Едно време наистина ги мажеха с мазнина, въртяха ги... ето и най-новите модни тенденции в борбата срещу кърлежите (писано е от Грифиндор в голдънския форум и е основно за кучепритежатели, но с малко корекции може да се ползва и за хора
):
Успех в борбата!

Та за кърлежите - малко топлинка и влага им трябва и ето ги - плъзнали са навсякъде, катерят се по всичко на два и четири крака, дори от костенурка съм вадила кърлежи... спасение няма, общините си трайкат (е, на места косят високите треви и пръскат, но за да има ефект трябва да е неколкократно - иначе се унищожава едно поколение и толкова...)
Едно време наистина ги мажеха с мазнина, въртяха ги... ето и най-новите модни тенденции в борбата срещу кърлежите (писано е от Грифиндор в голдънския форум и е основно за кучепритежатели, но с малко корекции може да се ползва и за хора

След всички тези съвети и за застраховка вземете си разтворим препарат и пръскайте мястото, на което ловите (ако имате възможност си окосете един периметър) и допълнително напръскайте себе си и дрехите си с аутан спрей или се намажете с крем или стик...Малко по актуалната за сезона тема - Кърлежите.
След като вече имате куче, в комплект с него и кърлежите стават неразделна част от Вашия живот.
Ето няколко практични съвета как да се борим с тях:
Съвет 1. По време на разходка поддържайте кучето леко възбудено. Така то прави по-резки движения и се тръшва на тревата за по-кратко, но със страшна сила. В такива случаи в редиците на кърлежите настава суматоха, те се разбягват панически, и докато се окопитят, организират и донесат стълби да се покатерят, той кучо вече се е тръшнал нейде другаде.
Съвет 2. Намажете кучето със силен алкохол и го поръсете със стрити тухли. Така на първо време ще се отървете поне от кърлежите-трезвеници. Останалите ще се качат, но сте им заложили капан. Както знаем, кърлежа е зъл по природа, а като се напие има много лошо пиянство. Та тези, които се качат, ще се напият, и ще почнат да се бият с тухли до пълното си самоунищожение. Алкохола се изпарява, а стритите тухли като изсъхнат се отстраняват лесно само с тръскане или с четка.
Съвет 3. Ако наблизо има водоизточник, и някои гадини са се качили да се повозят безплатно на Вашето куче, отивате до водата. Подавате команда „1, 2, 3 – Хоп!” и карате кучето да скочи във водата. Повтаряте това няколко пъти. Кърлежите, освен че са зли, са и хитри, та бързо ще усвоят командата. Заставате пак до водата, и пак подавате „1, 2, 3 – Хоп!”. Този път обаче държите кучо за нашийника и не му позволявате да скочи. Кърлежите скачат сами, вие се обръщате и си тръгвате. Гадините, останали без плавателен съд, ще се издавят.
Съвет 4. Хубаво е винаги да гледате към тревата много, ама много лошо. Това може и да ги уплаши.
Ако въпреки гореописаните мерки някой гад се забие във Вашето куче, не губете присъствие на духа. Подтиснете неистовото си желание да сритате нагло нагъзилия ви се агресор по задника - той най-вероятно е на главата на Вашето куче!
Викайте Неволята. Ако тя пак е в глухия си период, си спомнете как Баба Илийца седяла на брега на Искъра, и като нямало кой да я прекара, извадила кола и се прекарала сама. Явно и вие ще трябва да се оправяте сами.
Вземете спирт, менгеме и пинсета. Ударете един гълток от спирта, за да туширате треперенето на ръцете си. Леко и внимателно притиснете главата на кучето с менгемето, за да не прави резки движения по време на предстоящата интервенция. Хванете наглия кръвопиец с пинсетата, и започнете да го въртите, докато на пинсетата й се завие свят. Въртете обратно на часовниковата стрелка, за да си помисли гадината, че времето се връща назад, и да повтори упражнението по забиването в обратен ред, т.е. да се пусне сама. Внимателно изтеглете кърлежа далеч от кучето. Проверете целостта му, похвалете го за това, че се е пуснал сам, пратете сърдечни поздрави на роднините му, и го изгорете ритуално върху имровизирана клада от кучешки косми. С остатъка от спирта дезинфекцирайте атакувания участък.
Успех в борбата!

Надпис в каубойски бар:"Моля, не стреляйте по пианиста - свири колкото може!"
-
- кандидат преподавател
Отговарям на Кроки -по време на риболов съм псулютен трезвеник -пия само изворна вода,която си наливам попътно към дестинацията за риболов,а от обяд нататък започвам да сръбвам студено "три в едно",щото ми се прави от вечерта и се налива в плоска шишичка от "Бърбън".Е,вечер след риболова и без риболов всяка вечер,се имунизирам с мастика "Пещера".Наистина не съм лепвал кърлеж,пък се завирам във всякакви храсталаци и треви,сядам и лягам даже по тревата край водоемите в посочените области.Змии много съм виждал и срещал в близък контакт,ама кърлежи-тцъ.
- Vid
- кандидат преподавател
Гледам, последно в темата е писал моя покоен приятел, лека ти пръст приятелю...
Да взема да отворя наново темата, щото такава напаст като тази година не съм виждал... На яз. Тракиец положението е.... страшно. Махнаха ми един забит, махнах си няколко кандидати за кръвчица, днес намерих и такива щъкащи в колата.... Направо ужаст... На път съм шибаните твари да ме откажат от риболова на язовира...
Тук, имам два въпроса към по компетентните:
1-во- кой е най добрия репелент срещу гадовете в БГ, без значение от парите кои струва.
2-ро- кой е най добрия химикал за пръскане вътре и върху коли, на поляни, що не и върху дрехи..., как се ползва, с колко вода се разрежда и пр...
Моля, който има опит, да го сподели..
Да взема да отворя наново темата, щото такава напаст като тази година не съм виждал... На яз. Тракиец положението е.... страшно. Махнаха ми един забит, махнах си няколко кандидати за кръвчица, днес намерих и такива щъкащи в колата.... Направо ужаст... На път съм шибаните твари да ме откажат от риболова на язовира...

Тук, имам два въпроса към по компетентните:
1-во- кой е най добрия репелент срещу гадовете в БГ, без значение от парите кои струва.
2-ро- кой е най добрия химикал за пръскане вътре и върху коли, на поляни, що не и върху дрехи..., как се ползва, с колко вода се разрежда и пр...
Моля, който има опит, да го сподели..
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- кирил великий
- разбира нещата
Подновяването на темата е изключително правилно и необходимо! Задавам същите въпроси като участника по-горе. За "Аутана" четох лоши информации (неефективен), макар че купих едно шише.
- Vid
- кандидат преподавател
Хора, не забравяйте риска при риболова и от тия гадини.. Ако си мислите, че това е майтап, бих ви уверил че не е... Видях в живота си умрели хора от болести свързани с гадовете.., като марсилска треска, кримска и пр....кирил великий написа:Подновяването на темата е изключително правилно и необходимо! Задавам същите въпроси като участника по-горе. За "Аутана" четох лоши информации (неефективен), макар че купих едно шише.
Лично, сега като репелент ползвам това http://apteka.framar.bg/30018313/%D1%80 ... 0%B6%D0%B8" onclick="window.open(this.href);return false;
От как го ползвам, проблеми нямам, ама сметката много набъбва, що пръскам все с него...., а опаковките са по 50 млг.??
Сенека
Сенека
- кирил великий
- разбира нещата
Чета от снощи и рано от тази сутрин - отказах се да анализирам данните за препаратите, произвеждани от различни фирми. Оказа се, че активните съставки се свеждат до три-четри химикала. Всъщност най-често до два химикала - DEET (diethyl-meta-toluamide, N,N-diethyl-m-toluamide) - напр. и в продукта, който е посочил VID по-горе и Икаридин, или Пикаридин (Picaridin, KBR 3023, Icaridin, Bayrepel, Saltidin, Piparidine) напр. в продукта "AUTAN Protection plus", който купих аз. ЗА ОТБЛЪСКВАНЕ НА КЪРЛЕЖИТЕ КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА АКТИВНАТА СЪСТАВКА ТРЯБВА ДА Е НАД 20% ИНАЧЕ НЕ ДЕЙСТВАТ. В купения от мен Аутан Протекшън Плюс е точно 20% и се посочва активно действие на препарата 2 часа против кърлежи.
Всички репеленти само гонят кърлежите (най-трудно, а най-лесно комарите), но не ги убиват. Докато вече инсектицидите като напр. перметрин ги убиват, но не се слагат върху кожата.
Мисля че материалът в линка по-долу е най-изчерпателен:
http://problem.framar.bg/%D0%B7%D0%B0%D ... D0%B8.html
Има средство Перметрин Спот-он разтвор на "Фарма Вет ООД",, което използват против паразити (кърлежи и др.) по кучетата, но не и за котките, защото е силно отровно за тях, което съдържа именно перметрин. Смятам да потърся това средство и да пръскам с едно пръскало обувките си, панталоните, краката на стола и мястото, около което ще се движа и да го комбинирам със съответния репелент, с който да пръскам кожата на мен, жената и детето.
ПО СВЕДЕНИЯ НА ПРИЯТЕЛИ ТРИМА НАШИ ГЪБАРИ СА ВЕЧЕ ХОДИЛИ В БОЛНИЦА ОТ УХАПВАНЕ НА КЪРЛЕЖИ. СЕСТРАТА НА ЖЕНА МИ Я УХАПА ОТ БАНАЛНА РАЗХОДКА ДО БИСТРИЦА.
Всички репеленти само гонят кърлежите (най-трудно, а най-лесно комарите), но не ги убиват. Докато вече инсектицидите като напр. перметрин ги убиват, но не се слагат върху кожата.
Мисля че материалът в линка по-долу е най-изчерпателен:
http://problem.framar.bg/%D0%B7%D0%B0%D ... D0%B8.html
Има средство Перметрин Спот-он разтвор на "Фарма Вет ООД",, което използват против паразити (кърлежи и др.) по кучетата, но не и за котките, защото е силно отровно за тях, което съдържа именно перметрин. Смятам да потърся това средство и да пръскам с едно пръскало обувките си, панталоните, краката на стола и мястото, около което ще се движа и да го комбинирам със съответния репелент, с който да пръскам кожата на мен, жената и детето.
ПО СВЕДЕНИЯ НА ПРИЯТЕЛИ ТРИМА НАШИ ГЪБАРИ СА ВЕЧЕ ХОДИЛИ В БОЛНИЦА ОТ УХАПВАНЕ НА КЪРЛЕЖИ. СЕСТРАТА НА ЖЕНА МИ Я УХАПА ОТ БАНАЛНА РАЗХОДКА ДО БИСТРИЦА.
Последно промяна от кирил великий на Нед Юни 01, 2014 9:12 am, променено общо 1 път.
- кирил великий
- разбира нещата
Мнeние от този месец на един българин, пребивавал в Гватемала за "ефекта" от репелент:
Мисля най-добре е да си купим препарати за УБИВАНЕ на кърлежи от ветеринарни аптеки и да напръскаме дрехите отгоре до долу с тях, а върху кожата може и репелнтови препарати от обикновенна аптека.
Цялата тема тук: http://magelanci.com/topic/1946-%D0%B3% ... %8F/page-9Публикувано 12 май 2014 - 23:41
FlyTraveler, на 13 Май 2014 - 00:19, написа:
Абе някой от вас двамата използва ли Аутан с Икаридин 20%? Свърши ли ви работа или нямаше комари?
Комари почти нямаше, в Европа през лятото има много повече, миналото лято в Чехия направо ме изядоха, същото ми се случи и на много места в БГ. Нa този фон 7-8 ухапвания за 20 дни в Гватемала е добре. Проблем в джунглата бяха кърлежите, буквално са навсякъде и не се влияят от никакви препарати, един канадец, който постоянно се пръскаше с 30% DEET, пред мен си свали 20 кърлежа от ръцете. Икаридинът ми влезе в употреба в хотела където съм в момента, в предната стая имаше дървеници, но като напръсках леглото и чаршафите с икаридин гадовете изчезнаха.
Мисля най-добре е да си купим препарати за УБИВАНЕ на кърлежи от ветеринарни аптеки и да напръскаме дрехите отгоре до долу с тях, а върху кожата може и репелнтови препарати от обикновенна аптека.
-
- ще става разбирач
В интернет видях такъв уред за вадене http://www.tickfree.eu/, в случай на ухапване от кърлеж, но аз лично не бих рискувал да се оправям сам.
Опасно е и единственото правилно решение е - бързо бегом към болница.
Опасно е и единственото правилно решение е - бързо бегом към болница.
-
- разбира нещата
Понеже се порових из нета за препарати против бълхи и активните им съставки,та силните инсекцетиди са с основна съставка -ЦИПЕРМЕТРИН И ЛАМБАДА-ЦИХАЛОТРИН.Vid написа:2-ро- кой е най добрия химикал за пръскане вътре и върху коли, на поляни, що не и върху дрехи..., как се ползва, с колко вода се разрежда и пр...
циперметрина се изпарява лесно и е много токсичен ,идеален е за пръскане на площи на открито ,но не и по себе си.
нуреле е такъв препарат,дозата е 7 мл на 10 л вода.мори всякакви насекоми ,като хлебарки ,бълхи ,гъгрици,пеперудки в хамбара и др.
а от ламбада цихалотрина ,препарати те са -карате ,ламбада и айкън който го дават за пръскане и в помещения специално против кърлежи и бълхи,там съставката е в по-малка доза и ефекта със забавено действие,но е по-траен.
дозата на айкъна е 4 мл на 1л вода,малкото шишенцее 20 мл -за 5-6 л вода ,като му дават 5 л на 100 кв.метра площ.
взел съм едно такова ,ще пръскам за бълхи ,но най-напред ще мина със нурелето за светкавичен ефект.
но пак повтарям ,С НУРЕЛЕТО НЕ ПО СЕБЕ СИ ИЛИ ЖИВОТНИ И САМО НА ОТКРИТО,ама пак не трябва да се навърташ там докато поне не изсъхне.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- borislav58
- сериозен играч
Нека и аз да се намеся .Кърлежи а.... голяма гад .Преди години на Пясъка бе пълно а как се
отървавах от тях.Наливам в едно 05л бензин там където ще ловя напръсквам местото няколко квадрата после една дълга черта и паля.Само по високите треви ходят, и се нагаждат на върхът на тревите .
П.п.Който пали трябва да обезопаси района, и да внимава за сухите треви.
отървавах от тях.Наливам в едно 05л бензин там където ще ловя напръсквам местото няколко квадрата после една дълга черта и паля.Само по високите треви ходят, и се нагаждат на върхът на тревите .
П.п.Който пали трябва да обезопаси района, и да внимава за сухите треви.
Всичко заебавам и за риба заминавам!
- Vid
- кандидат преподавател
Благодарство на кирил великий и останалите за мненията кои са споделили тук...
Гледам на повечето риболовци не им пука, поне доде не изкарат някоя Марсилска треска или Лаймска боласт, че чак тогава ще им запука....
Темата е важна защото, паразитите са в полето на нашето любимо хоби и са много....
Най отвратителното е че Б-я и водоемите и са осрани от добитък.
Днес имах много неприятен инцидент- отидох на риба, но ме нападнаха 4 каракачанки..., а овчаря си "чешеше носа" някъде си... Много ме е яд, че пищола ми остана у къщи, иначе щеше да има екшън и застреляни песове. По тази причина и неволя трябваше да сменя мястото....
Това просто не е истина - да не мога да ловя на държавен язовир, щото разни песове искат да ме хапят....
Утре пак съм там, но подготвен, а риболова в тъпата държава не е само сметка за воблери и джигове, а и за патрони....
Отделно е това, че те песове и овЦи ръсят кърлежите навсякъде....., а все водоеми са ни осеяни от стада.....
Гледам на повечето риболовци не им пука, поне доде не изкарат някоя Марсилска треска или Лаймска боласт, че чак тогава ще им запука....
Темата е важна защото, паразитите са в полето на нашето любимо хоби и са много....
Най отвратителното е че Б-я и водоемите и са осрани от добитък.
Днес имах много неприятен инцидент- отидох на риба, но ме нападнаха 4 каракачанки..., а овчаря си "чешеше носа" някъде си... Много ме е яд, че пищола ми остана у къщи, иначе щеше да има екшън и застреляни песове. По тази причина и неволя трябваше да сменя мястото....
Това просто не е истина - да не мога да ловя на държавен язовир, щото разни песове искат да ме хапят....
Утре пак съм там, но подготвен, а риболова в тъпата държава не е само сметка за воблери и джигове, а и за патрони....
Отделно е това, че те песове и овЦи ръсят кърлежите навсякъде....., а все водоеми са ни осеяни от стада.....
Сенека
Сенека
- barutchiata ©
- Администратор
Вадене на впити кърлежи
Какво да правим, ако открием прикрепен кърлеж? Ако наблизо има лекар, обърнете се към него. Ако обаче ви трябва повече от час, за да се доберете до лекаря, по-добре извадете кърлежа сами. Колкото по-дълго той стои впит и смуче кръв, толкова по-вероятно става, ако е заразен, да ви предаде болестта.
Как се вади кърлеж: Вземете фини пинсети с плосък, леко извит връх. Хванете здраво кърлежа за предната му част (“главичката”), възможно най-близо до кожата. След това дърпайте упорито, докато го изтръгнете. Внимавайте да не го смачкате.
Вадене на кърлеж

Ако нямате пинсети, захванете кърлежа с нокти, защитени от найлонова или гумена ръкавица или пластмасова торбичка. Все ще намерите нещо, само не пипайте кърлежа с голи ръце. И си купете пинсети, да имате за следващия път. В някои страни продават и специални приспособления за вадене на кърлежи. Те също вършат работа, макар не винаги да са толкова добри, колкото твърдят рекламите им.
Не се поддавайте на многобройните легенди за вадене на кърлежи. Не мажете кърлежа с мазнина или нещо друго, преди да го вадите. Това не носи никаква полза (може дори да увеличи риска от заразяване, като накара кърлежа да повърне) и само ще ви забави. Не го въртете обратно на часовниковата стрелка. Кърлежът по-лесно се вади без въртене, защото “челюстите” му изобщо не приличат на винт. Освен това при въртенето можете да изстискате от кърлежа заразените му телесни течности върху кожата си .
Ако при ваденето кърлежът се разкъса и челюстите му останат в раничката, извадете ги, както бихте вадили забита треска.
Какво да правим, ако открием прикрепен кърлеж? Ако наблизо има лекар, обърнете се към него. Ако обаче ви трябва повече от час, за да се доберете до лекаря, по-добре извадете кърлежа сами. Колкото по-дълго той стои впит и смуче кръв, толкова по-вероятно става, ако е заразен, да ви предаде болестта.
Как се вади кърлеж: Вземете фини пинсети с плосък, леко извит връх. Хванете здраво кърлежа за предната му част (“главичката”), възможно най-близо до кожата. След това дърпайте упорито, докато го изтръгнете. Внимавайте да не го смачкате.
Вадене на кърлеж

Ако нямате пинсети, захванете кърлежа с нокти, защитени от найлонова или гумена ръкавица или пластмасова торбичка. Все ще намерите нещо, само не пипайте кърлежа с голи ръце. И си купете пинсети, да имате за следващия път. В някои страни продават и специални приспособления за вадене на кърлежи. Те също вършат работа, макар не винаги да са толкова добри, колкото твърдят рекламите им.
Не се поддавайте на многобройните легенди за вадене на кърлежи. Не мажете кърлежа с мазнина или нещо друго, преди да го вадите. Това не носи никаква полза (може дори да увеличи риска от заразяване, като накара кърлежа да повърне) и само ще ви забави. Не го въртете обратно на часовниковата стрелка. Кърлежът по-лесно се вади без въртене, защото “челюстите” му изобщо не приличат на винт. Освен това при въртенето можете да изстискате от кърлежа заразените му телесни течности върху кожата си .
Ако при ваденето кърлежът се разкъса и челюстите му останат в раничката, извадете ги, както бихте вадили забита треска.
- Don4o_62
- учете се от него
където работя е пълно с кърлежи,бълхи и кво ли не,идват от стадата отвън,та какво ли не съм пръскал....последно Айкън до мин. г. но явно вече го развалиха и не действа ИЗОБЩО,та ветеринар ми препоръча ВУТОХ - 50 ,4 кинта е едно шишенце в 5 - 7 л. вода се разрежда и после с пулверизатор се пръска навсякъде,и по тялото без проблем
ЕБАВ..А ИМ МАЙКАТА НА ЩО ИМА ПЪЛЗЯЩО И ХАПЕЩО,няма бълхи,няма кърлежи и паяци,всичко умира,едното куче беше цялото с кърлежи,след напръскване нямаше и час,нищо не остана,а на сутринта беше чисто като новородено
засега за мен тоя е най ефикасния,щото видях как действа

ЕБАВ..А ИМ МАЙКАТА НА ЩО ИМА ПЪЛЗЯЩО И ХАПЕЩО,няма бълхи,няма кърлежи и паяци,всичко умира,едното куче беше цялото с кърлежи,след напръскване нямаше и час,нищо не остана,а на сутринта беше чисто като новородено
засега за мен тоя е най ефикасния,щото видях как действа

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

-
- разбира нещата
Колега ,тука не си прав.язовирите колкото са достъпни за нас ,толкова имат свобода и пастирите да си пасът добитъка.даже на някои арендовани ,заградени с мрежа ,се наложи да се махат загражденията ,за да имат стадата достъп до водата.за кучетата и овчаря е друг въпроса ,но пък и на кучето работата му е да си пази стадото.и повярвай ми ,кърлежите не се пренасят само от домашните животни,тази година на един арендован ,където практически няма възможност за някакъв добитък ,ме бяха полазили няколко ,без да се забият.а мин г ,вгората ,по едни склонове и баири ,с кучето ,бяха го полазили и него ,да се чуди човек от къде са се взели ,като уж няма и дивеч.чувал съм ,че се изкачват по високите треви и храсти и като духне вятър ,се оставят да ги отвей на някъде.Vid написа:Отделно е това, че те песове и овЦи ръсят кърлежите навсякъде....., а все водоеми са ни осеяни от стада.....
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."