МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Публикувай отговор
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнение от Бат Стан »

Баш Щукар написа:Страхотна балканка! Поздравления!
Ти мани, ами я извади без контри на примамката, от дистанция около 20 метра, като кепът - разбира се - го бяхме оставили да дреме в багажника на колага.
Аватар
Баш Щукар
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Баш Щукар »

Бат Стан написа:
Баш Щукар написа:Страхотна балканка! Поздравления!
Ти мани, ами я извади без контри на примамката, от дистанция около 20 метра, като кепът - разбира се - го бяхме оставили да дреме в багажника на колага.
Абе ти и той сте опасни! Не се съмнявам у вас! :lol:
Адмирации още веднъж за добрата риба!
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

06.06.2014 - Оптимистичен репортаж.
След няколко тежки удара на съдбата, които ме накараха да позагубя вяра в доброто, усетих липса на ентусиазъм за някои работи. Обаче вчерашният ден отново ме изправи на крака и все още не мога да повярвам, че описаното надолу е възможно. Няма такъв ден.

Той всъщност започна на една от любимите ми свръхтайни реки и завърши на на една по-голямшка и всеобщоизвестна.

И така започвам отзад-напред, накрая ще разберете защо.

Голамата река - на нея ще стане дума само за риболов. Бях я задраскал преди пет-шест години, когато не видях следа от живот..
Но тоя път, понеже се налових на малката, си викам - я дай да скокна да видя какво е положението сега.
Последва голямата изненада - още с първото хвърляне - удар. Риба към триесе санта, която не се закачи. За около час и половина заметнах общо около 20 пъти, като нямаше нито едно празно. Всеки път риба - почти всичките изтървани. Сега обяснявам защо:

Понеже на блесните съм с единична кука без контра /което влияе негативно на играта според някои специалисти/ - се налага непрекъснато да държиш линията изпъната. А бях гепил голямата тояга, която май е медиум или нещо такова, от което не разбирам - та тя си е доста твърда за спининг по реките, поне за пъстърви.
И какво се случва - вадиш триесе санта риба като тухла. Директно я дърпаш и като ти дойде в краката без да се е уморила - докато измъкнеш кепа, тя тръсва и се откача.
С по-големите риби се поборваме малко, но и при тях същата работа - като ти дойдат в краката се опитваш да дигнеш пръта за да е изпънато, и като го дигнеш - тя скача и се откача, а ти таман си свалил кепа и аха - да я гепиш. Между другото и доста интересно - две риби ме надбягаха - т.е. плуваха по-бързо отколкото мога да навивам с макарата, и въобще не ги видях.
Та от двайсетина директни удара - само две фанати с кепа и то - само най-малките. Те едната от тях:

Изображение

Защо за час и половина успях да метна само двайсетина пъти ли? Еми защото в останалото време оправях бради, кореми, откачах от храсталаци и дървета, или пушех по две цигари след поредната изтървана тупалка.

Обаче за друго исках да ви разкажа. Риба около 55 санта. Бих казал - РИБАТА на моя живот. Никога няма да я забравя. Виж с нея се поборихме малко. Даже авансо посвири известно време. И като я домъквам - какво се установява. Понеже държах пръчката до водата - да не скача, оказа се че съм прибрал прекалено много влакно - и от връо на пръчката - до рибата, остава не повече от метър!
Ха кажете сега какво да направя?

Вариант №1 - да отпусна влакно, та да мога да я добарам с кепа? Не става - като отпускаш, тя ще се откачи!
Вариант №2 - меткаш я връз камъндрако? По принцип не съм привърженик на тоя подход, а и в конкретния случай немаше кьорав камък наоколо, а само един як храсталак.
Вариант №3 - гониш я с кепа? Точно него избрах.

Но се появи един математически проблем - въдицата е дълга 2.70, от нея стърчи метър влакно с риба накрая, която бега налево надесно. Размахът на ръцете ми е вероятно около 1.80, а въдицата съм я хванал при макарата. Дължината на кепа е около 60 санта. Протегнал едната ръка максимално назад, а другата с кепа - максимално напред, ша мога ли да я гепя?
За да не се измъчвате с изчисления - директно ви казвам, че не ми стигаха около петнаесе санта да я набарам.

Понеже адски ми се искаше да снимам некоя риба най-после и аз - по едно време си викам - ша я изметкам у храсталако, но дай да направя последно усилие с кепа.
И така - като се растегнах неимоверно, аха да я гепя....... - и съдбата пак ми изигра лоша шега. Прояви се един физически закон, който отдавна го бях забравил.

Не знам дали ви казах, но за цялото упражнение бях кацнал до глезен връз една адски хлъзгава скала, с лек наклон 10-15% по посока към виро. Евам се крепях и не смеех да мигна, понеже не се скиваше колко е дълбоко от размътената вода.
И при последното протягане игнорирах основни правила на механиката, изместих повече центъро на тежестта по посока към рибата, скатната компонента на вертикалната сила преодоля нищожните сили на триене.... и последва плавно плъзгане към неизвестността.

Тука си спомних някои умения от скиорските ми години, направих класическо свличане и НЕ се пльоснах по корем, както обикновено, което ме докара гордо изправен почти до центъро на виро.
Какво стана с рибата в тва време не ми е известно, понеже махах с ръцете за равновесие, но във всеки случай като се паркирах я нямаше. И добре че се откачи, че ако ме беще дръпнала в тоя момент- сигурно още щеше да ме разхожда напред назад из реката. Уменията за плуване са нейната силна страна, а а не мойта, все пак.
Е, имаше и една добра новина - водата беше само до кръста, макар и доста студена и мътна, но все пак това наложи безславен финал на иначе прекрасния ден. Хич не ме питайте как съм се прибирал обратно три часа и половина оттам.

Обаче тоя репортаж всъщност не е за мойте риболовни несгоди. Не е и за риболова без кеп, макар винаги да съм се чудил, как майсторите го правят... т.е. да я снимат без кеп, и сега обмислям да фана някой да ми покаже. /Да я откачиш, без да я снимаш, е елементарно - да не вземе някой да ми го обяснява/.
Ако беше само за тия неща - въобще нямаше да го пускам репортажо. Че не ги моем ми е известно, макар на теория да го докарвам криво лево.

Всъщност, репортажът е за първата речка, и пак не е за риболова в нея, въпреки че имах над стотина удара, от които фанах едва пет-шест по около педя, някои подобни изтървах, една ми нагълта, а останалите бяха по-малки и не се закачиха въобще, но вместо това излапаха сума ти ручейник и камола.

Репортажът е за Магията на природата, което беше основната идея на тази тема. През този ден умрях от кеф, но нека оставим на снимките сами да ви кажат за какво става дума:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Поздрави

P.S.
Този репортаж съдържа 100% тъжната истина за риболовните умения на автора, 100% чудесната новина за две врящи от живот прекрасни реки, но и някои продуктови послания. Дано да бъдат разбрани.
Аватар
misho_tsakov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от misho_tsakov »

Манатарката е чук! Както и пишещия :) Бива ли така....
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Аватар
Paviljon
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Paviljon »

Абе Димо си е попаднал направо в магията :mrgreen:

Поздравления :)
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Абе трябваше да ми дадете некой съвет - как да ги изтървавам по малко....... След тоя физико-математичен репортаж, дори бих казал - мистичен и малко метафизичен - защо толко риби изпуснах?

На всичко отгоре и Мишо - чук съм бил!
Само тва ми липсваше! А пък аз си мислех, че съм прост левак.
Обхванала ме е Харата и тва си е - три дена се раздирам от горчиви самообвинения - какви риби изтървах и не можах да се пофаля във форумите малко и аз. После го ударих на тежък размисъл... и накрая стигнах до следните изводи:

1. Неъм никва вина.

2. Просто трябва по-дълъг кеп, с дръжка некъде къде метър и осемдесе. Малко се затруднява придвижването, ама на кой му пука. Важното е, че ще има с какво да се хваля.

3. Стига теорията, че като носиш кеп - те гони каръка, да не е вярна. Напоследък е популярна. Обаче тука съм сигурен, че не е вярна. По каръка съм идеолог - каръка те чака - ако не си турил късметлийските гащи, ако всички светофари светят зелено, докато излезеш от София, или като срещнеш на тръгване Иван Ченгето на входа. Те тогава просто се връщаш да си доспиш. Ако си станал рано де. Ако си се наспал като мен - не знам какво да направиш.

4. Стига и теорията, че единичните куки влияели на играта да не е вярна. Доста странно - на мен пък удряха яко? Но не е невъзможно - на майсторите може да влияе наистина.

5. Бях забравил и една друга теория, развивана от опитни специалисти от форумите - единичните куки наранявали повече, понеже им пробивали главите по-лесно. Е тука на няколко пъти така ги резвах с твърдата тояга - тройно засичане, и не успях да пробия ни една джука, пък камо ли глава, да му се не види. Даже и мойта не успях - въпреки че при едно вторично засичане рибата вече беше изплюла и се нацелих с Пантер Мартин №6 /бежовата - дето некой от форумите я беше измислил/ - право в десния лоб.

6. Категорично ми трябва нова пръчка, с нова макара. Смятам да попитам в няколко форума за мнение - какво точно ми трябва. И за да не се изпокарат експертите, както обикновено - сега подготвям специално задание. В него няма да има единствено ограничения за цената - за да не се излагам вече така, си струва да похарча некой кинт отгоре.
Та се надявам хората с достатъчен форумен опит в спининга и познания от четене на рекламни материали - да ми дадат некой съвет. Стига да не се състезават кой повече знае, че тогава се пообърквам в терминологията.
И да не ме занимават с разни сложни теории като акция, строй, тест, бланка, чувствителност, бърза, бавна, параболик, хиперболик, паралелепипед и тем подобни проблеми от висшата математика.
За прост левак като мен - само модел и цена, като само най-високата цена ще спечели. После тоя, който ми я е препоръчал - ще го водя на реката, докато ври от риби все още - да я видиме в действие и да ми даде някой практически съвет, как се употребява тва сложно чудо.

А, и забравих да кажа - невероятното в цялата работа е, че дори на левак като мен, е възможно да му удрят буквално при всяко замятане - на общодостъпна река - и не по време на Забраната, когато ходят само избрани всепризнати експерти. И не некоя в зона с ограничен достъп, защитена територия като Национален парк или тем подобни. Само е малко далечна, но това поне мога да си го позволя.

А всичко е много просто, всъщност. Кеп въобще не ми требва. Извлачвам я на брего, /ако има кал най-добре да я поовалям малко - да не се пързаля/, гепвам я за гушмако - право в хрилете, и тя нема къде да мърда. После я поизмивам малко от калта - да станат по-хубави снимки заради цветовете - и готово. А може и да не я мия въобще - напоследък по форумите пак става модерно. По тоя начин ще ги докарам поне до 90%, вместо сегашните 4.
И ще постигна така мечтаните уважение и респект във форумните среди!
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от starlight »

Хахаха, попиках се от смях :)

Нали беше майстор бре?! Какво стана .... :mrgreen: Като не се обаждаш така става :)
Сега видя ли, че не можеш да го ловиш :) само викаше, че аз ти ги ловя...
Веднъж да го оставя сам да ходи да лови и ще се изложи :mrgreen: :mrgreen:

Каква пръчка и каква макара си тръгнал да взимаш ?!
Никаква пръчка няма да взимаш, не ти трябва.
Особено пък това с цената не е грам добра идея, защото може да отидеш към 4К :)

И накрая - евала за репортажа! Както ти си ме учил, трябва да си доволен, че реките са ЖИВИ.
Помниш, че сме хващали по една риба и пак с усмивка сме се прибирали.
Това, че си изпуснал риби може да се коригира ако се обадиш :mrgreen: :mrgreen: хехехе :)
Аватар
naso
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от naso »

pitcha написа: Понеже държах пръчката до водата - да не скача...
Според мен това е погрешно. Особено, ако ловиш на единични и без контри
Иначе евала. Много хубава рекичка
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от starlight »

Вече цяла седмица не успявам да намеря време да драсна няколко реда.
Най-накрая се наканих.

Денят е Петък 13-ти :)
Така и иначе все вали та и аз реших да го пиша дъждовен.
Тръгнах по тежкят път на разузнаването на една тайна рекичка:

Изображение

След доста лутане сред поля от макове:

Изображение

.. храсти, коприва, драки и всякакви други екстри най-накрая открих реката:

Изображение

Прекрасно място, особено когато започнах да се изкачвам по-нависоко.
Красотите не мога да ги опиша, но се опитвам да ви ги покажа:

Изображение

За моя радост, след доста лутане без никаква следа от живот в реката, най-накрая имах почукване :)
Не след дълго отново... рибките бяха доста дребни. Забелязах и една по-едра. Оказа се доста голям темерут. Седи си в течението и дреме:

Два удара, една снимана риба във водата, нова непозната река.... какво повече му трябва на човек.
Ето и още две снимки, преди да започна на вали и гърми :)

Изображение

Изображение

До следващия път :)
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

naso написа:
В грешка си, бат Насо. Доказано е от практиката в свободни риболови и състезания, които се провеждат с куки без контри, че въдицата трябва да се държи с върха към водата. Причината - рибата не скача толкова много, колкото ако пръчката ти сочи нагоре.
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

naso написа:
Иначе евала. Много хубава рекичка
Според мен - зависи.
Ще се изокам по въпросо, въпреки че както вече стана ясно - не отбирам много много от тез неща.
И така - става дума за пръчка 2.70, която е всъщност около 2.65, че съм и шчупил връо с вратата на багажнико преди време.
На нея пише C.W 5-20g, каквото и да значи това. Сега прочетох какво пише, че дори не го знаех, понеже като си купувах пръчки - просто ги разклащам и като ми хареса - се земаме мигновено, иначе - не.

Та тая дългата пръчка ми иде малко тврда за пъстърви, макар че според съвременните теории може и да не е. Не съм сигурен не за друго, ами защото съм си свикнал със старата тояжка, на която никви цифри не пише и въобще не я знам.
Иде и малко длъжка също - за малките реки имам предвид. Иначе за по-големшки реки, на каквито почти не ходя - дължината й е перфектна. Та с нея - държа я до водата, че като я дигна - скачат, тръсват и понеже е твърда - откачат се. В плитки участъци имам предвид. В дълбоките вирове - дигам я и си свиркам.

А със старата тояжка, която е 1.80 точно, а вероятната и акция, или тест, или там квото беше, е около 0.01 - 1.00 грама, т.е. - доста е мека - нея и в плиткажите си я вдигам нагоре инстинктивно и немам никъв проблем. Целта е да поизпъна линията, че макаричката е малка и бавна, и доста често ме надбятват за нула време. Ако не ме надбягат обаче - нема празно.

Абе, общо взето, досега я карах по чувство. Според условията, пръчката, макарата и т.н. И според поведението на рибите в конкретния ден и река. Така съм си свикнал от едно време - когато съм се учил сам на тва чудо спининга, без да има откъде да четеш или некой да ти дава акъл. Изобщо не съм бил наясно с каква сложнотия съм се зафанал, иначе немаше да я почвам въобще.
Обаче тогава имаше доста с какво да тренирам и по тия сложни въпроси не съм се замислял дори.
А в последните години рибите или ги нема, или са вече свикнали само на некъв висш пилотаж и разни неизброими тънки модерни нюанси, които при мене ги нема.
Бая съм поизостанал и сега започвам да чета! Лошото е, че доста работи има за научаване като гледам - дано успея да запомня нещо и да си го употребявам.
Аватар
naso
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от naso »

http://www.youtube.com/watch?v=3p_O5zVbNQc" onclick="window.open(this.href);return false;

Аз бих ви предложил едно клипче, където се лови с примамки на известна фирма. Те са оборудвани, както се вижда с единични куки без контри
Всеки да си прецени за себе си, как да вади рибите :)
Приятно гледане
Аватар
stankof
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stankof »

naso написа:http://www.youtube.com/watch?v=3p_O5zVbNQc
Аз бих ви предложил едно клипче..........
Бахти жълтура,скубе си ги яко петнистите между камънаците :shock:
Тоо ще да е некъв местен гуро-пъстърваджия :rolleyes:
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
Аватар
misho_tsakov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от misho_tsakov »

Има уникални замятания....
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Аватар
NMC
новобранец