За плувките...

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

A

Мнение от chirusa_bg »

Ей Карамел най-после някои да каже една дабра дума и за тънките влакна и малките плувки и куки , вече си мислех че аз съм се объркал нещо . А колко ми се смяха като казах за мач с плувка 1 гр , 0.5 гр , ти какво ще кажеш за това ?? Интересно ми е да чуя и твойто мнение
Айде наслука
Аватар
kriki
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от kriki »

Ако 1 плувка е добре подбрана, балансирана и утежнена, дори да е доста голяма няма никакъв проблем. Когато ми се налага да мятам много навътре и на голяма дълбочина с мача, слагам доста тежки ваглери 5-8гр. пък дори и повече понякога, като утежнявам максимално плувката (само тънката антена да се вижда). По този начин съпротивлението на самата плувка е много малко и изобщо няма проблем даже и дребни риби с неуверено кълване, като бабушката напр. да се ловят. Също е много тъпо в река с течение да се ползва плувка с малък грамаж - докато ти потъне и се успокои линията, половината или повече ход е минал. Така че плувката се избира спрямо конкретната ситуация и не може да се каже еднозначно да се ползват само малки или само големи плувки.
Аватар
Николай Ангелов
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Николай Ангелов »

Chirus,с по-малък ваглер от 1 гр. не съм ловил.Като ти е кеф лови и с 0.5 гр. ,стига да може да хвърлиш там,където искаш.
С 1 грамовото ваглерче облавях не повече от 15-ина метра от брега,при много спокойно време,малка дълбочина,най-много 2 метра(на Гребния канал в Пловдив - щото си е на половина почти през цялата година).
Аватар
Николай Ангелов
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

jive,не мога да ти кажа,болонезе съм държал единствено в нагазините.Но по пътя на логиката,ако си бил на река,то с болонезето си задържал по-добре линията,предразположил си рибата да кълве повече.
jive
новобранец
новобранец

Мнение от jive »

I az taka si go obяснявам.Важното е че беше лятото и имаше време за всякакви проби.А ако си вземеш болонезе на река поросто няма да го изпуснеш повече...
:-)
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

НЕ

Мнение от chirusa_bg »

Не говоря изобщо за ваглер , става дума за не-подвижна плувка , а иначе толкова 10-15 метра разстояние и дълбочина до 2,5 метра
а според мен колкото и да е балнсирана голямата плувка е много инертна и от там лъже , дори при рязко идинично почукване плувката още потъва р когато рибата е вече далеч .
Аватар
Николай Ангелов
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Не говоря изобщо за неподвижна плувка,а за фиксиран ваглер :shock: :!: :D
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

и каква трябва де е разликата ?
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

аз

Мнение от chirusa_bg »

Аз мача си го ползвам като всеки друг прът само дето с него се мята по-лесно и рибата я водиш по-чувствително
Аватар
Николай Ангелов
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Разликата е,че като съм с фиксиран ваглер мога да оставя дори цялата линия след ваглера без тежест,само с кука и стръв.Пробвай така да хвърлиш с обикновена плувка,тогава най-добре ще ти стане ясно.
А мисля,че вече се отклоняваме от главната тема,намесих ме и мач пръчки.Иначе на голия телескоп също се слагат и малки ваглери.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

ОК

Мнение от chirusa_bg »

ОК нямя да кажа нищо повече само ако ми позволите още едно изречение . Не името на плувката определя как може да се лови с нея , а иначе за риболов без никакво утежняване след плувката преди често използвах не фиксиран ваглер а едни много простички пластмасови плувчици с утежняване вътре ( може би ги помните появиха се първо при Орозов , и бяха голям хит ) а иначе уклея на дяково го ловях тъка и на мравка
наслука
Аватар
zograf
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от zograf »

Мисля че темата беше за плувки при директен риволов.Най добри според мен това са плувки 0.5-1 грам Аз най много използвом 0.7.Каква да бъде плувката?Еми трябва да бъде капка максимално удължена с колкото се може по дълъг кил това и дава стабилност при вълни и вятър и по голяма чуствителност.Кила трябва да бъде стъклопласт или нещо подобно но никога не избирайте с метален кил.Който робува на дадена фирма нека да пише на нея трабуко или каквото е там но да отговаря на по горните параметри.Успех колеги :D
"Животът се измерва не с броя вдишвания, а с моментите, които са накарали дъха ни да спре!"

Когато Бог дал на хората мозъци, той не им казал, че те задължително ще функционират.
kalinanimal
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от kalinanimal »

zograf написа:Мисля че темата беше за плувки при директен риволов.Най добри според мен това са плувки 0.5-1 грам Аз най много използвом 0.7.Каква да бъде плувката?Еми трябва да бъде капка максимално удължена с колкото се може по дълъг кил това и дава стабилност при вълни и вятър и по голяма чуствителност.Кила трябва да бъде стъклопласт или нещо подобно но никога не избирайте с метален кил.Който робува на дадена фирма нека да пише на нея трабуко или каквото е там но да отговаря на по горните параметри.Успех колеги :D
Хъм, 0,7г. , добре де ама ако духа ветрец и си с осмица около 300г. познай к'во ша стане :lol: .
Капка ! Ами ако си на река ? Кръгла няма ли да е по-добре ?
Никога с метален кил ! Що ?
Пичове формата, големината,тежеста,метален или карбонов кил зависят от конкретната ситуация и възможностите на камшика който използвате .
Няма универсална плувка !
Успех .
дай рибо рибо дай
Аватар
zograf
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от zograf »

Хъм, 0,7г. , добре де ама ако духа ветрец и си с осмица около 300г. познай к'во ша стане :lol: .
Капка ! Ами ако си на река ? Кръгла няма ли да е по-добре ?
Никога с метален кил ! Що ?
Пичове формата, големината,тежеста,метален или карбонов кил зависят от конкретната ситуация и възможностите на камшика който използвате .
Няма универсална плувка !
Успех .[/quote]
Колега ако ловиш на 1м а дълбочината е 8м за Вас няма да има никакво значение какво ще е теглото на плувката и да сложиш 3 грама няма да ти оправи нещата :wink: Аз предложих капка най добре за водоем а що се отнася за река там има специални плувки които са тип листо на които течението не им пречи :wink: А що се отнася за металния кил нищо не обясни че няма значение какъв е Аз ще ти обесня сега-металния кил винаги е по къс а това е проблем при вълнение и течение-перото се люшка без причина.И второ като вземеш да замяташ с такава плувка се получава три към едно - три пъти замяташ веднъж не се оплита.А що се отнася за целия том на този риболов с директен много е дълго за обеснение в няколко реда :wink: Та като за край много работи зависят от конкретната ситуация а най много от УМЕНИЯТА на рибарчето :roll: Успех
"Животът се измерва не с броя вдишвания, а с моментите, които са накарали дъха ни да спре!"

Когато Бог дал на хората мозъци, той не им казал, че те задължително ще функционират.
kalinanimal
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от kalinanimal »

Далеч съм от мисълта да се заяждам .Просто има неща който трябва да се знаят .А те се придобиват с опит :idea: .
Са ша ти обясна к'во ша стане ако си с финна осмица ползваш плувка под 1,5г. и има вятър . Ще стане КОНТУЗИЯ , демек за да хвърлиш там където искаш рискуваш да си счупиш въдицата :wink: панимаеш ?
Са за металния или карбоновия кил на плувките ще ти пусна един линк в който са изказали мнение доста добри риболовци .

http://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?t=390
дай рибо рибо дай
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”