За плувките...
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
A
Ей Карамел най-после някои да каже една дабра дума и за тънките влакна и малките плувки и куки , вече си мислех че аз съм се объркал нещо . А колко ми се смяха като казах за мач с плувка 1 гр , 0.5 гр , ти какво ще кажеш за това ?? Интересно ми е да чуя и твойто мнение
Айде наслука
Айде наслука
- kriki
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Ако 1 плувка е добре подбрана, балансирана и утежнена, дори да е доста голяма няма никакъв проблем. Когато ми се налага да мятам много навътре и на голяма дълбочина с мача, слагам доста тежки ваглери 5-8гр. пък дори и повече понякога, като утежнявам максимално плувката (само тънката антена да се вижда). По този начин съпротивлението на самата плувка е много малко и изобщо няма проблем даже и дребни риби с неуверено кълване, като бабушката напр. да се ловят. Също е много тъпо в река с течение да се ползва плувка с малък грамаж - докато ти потъне и се успокои линията, половината или повече ход е минал. Така че плувката се избира спрямо конкретната ситуация и не може да се каже еднозначно да се ползват само малки или само големи плувки.
- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Chirus,с по-малък ваглер от 1 гр. не съм ловил.Като ти е кеф лови и с 0.5 гр. ,стига да може да хвърлиш там,където искаш.
С 1 грамовото ваглерче облавях не повече от 15-ина метра от брега,при много спокойно време,малка дълбочина,най-много 2 метра(на Гребния канал в Пловдив - щото си е на половина почти през цялата година).
С 1 грамовото ваглерче облавях не повече от 15-ина метра от брега,при много спокойно време,малка дълбочина,най-много 2 метра(на Гребния канал в Пловдив - щото си е на половина почти през цялата година).
- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
НЕ
Не говоря изобщо за ваглер , става дума за не-подвижна плувка , а иначе толкова 10-15 метра разстояние и дълбочина до 2,5 метра
а според мен колкото и да е балнсирана голямата плувка е много инертна и от там лъже , дори при рязко идинично почукване плувката още потъва р когато рибата е вече далеч .
а според мен колкото и да е балнсирана голямата плувка е много инертна и от там лъже , дори при рязко идинично почукване плувката още потъва р когато рибата е вече далеч .
- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
аз
Аз мача си го ползвам като всеки друг прът само дето с него се мята по-лесно и рибата я водиш по-чувствително
- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Разликата е,че като съм с фиксиран ваглер мога да оставя дори цялата линия след ваглера без тежест,само с кука и стръв.Пробвай така да хвърлиш с обикновена плувка,тогава най-добре ще ти стане ясно.
А мисля,че вече се отклоняваме от главната тема,намесих ме и мач пръчки.Иначе на голия телескоп също се слагат и малки ваглери.
А мисля,че вече се отклоняваме от главната тема,намесих ме и мач пръчки.Иначе на голия телескоп също се слагат и малки ваглери.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
ОК
ОК нямя да кажа нищо повече само ако ми позволите още едно изречение . Не името на плувката определя как може да се лови с нея , а иначе за риболов без никакво утежняване след плувката преди често използвах не фиксиран ваглер а едни много простички пластмасови плувчици с утежняване вътре ( може би ги помните появиха се първо при Орозов , и бяха голям хит ) а иначе уклея на дяково го ловях тъка и на мравка
наслука
наслука
- zograf
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Мисля че темата беше за плувки при директен риволов.Най добри според мен това са плувки 0.5-1 грам Аз най много използвом 0.7.Каква да бъде плувката?Еми трябва да бъде капка максимално удължена с колкото се може по дълъг кил това и дава стабилност при вълни и вятър и по голяма чуствителност.Кила трябва да бъде стъклопласт или нещо подобно но никога не избирайте с метален кил.Който робува на дадена фирма нека да пише на нея трабуко или каквото е там но да отговаря на по горните параметри.Успех колеги 

"Животът се измерва не с броя вдишвания, а с моментите, които са накарали дъха ни да спре!"
Когато Бог дал на хората мозъци, той не им казал, че те задължително ще функционират.
Когато Бог дал на хората мозъци, той не им казал, че те задължително ще функционират.
-
- вече хвърля и на тежко
Хъм, 0,7г. , добре де ама ако духа ветрец и си с осмица около 300г. познай к'во ша станеzograf написа:Мисля че темата беше за плувки при директен риволов.Най добри според мен това са плувки 0.5-1 грам Аз най много използвом 0.7.Каква да бъде плувката?Еми трябва да бъде капка максимално удължена с колкото се може по дълъг кил това и дава стабилност при вълни и вятър и по голяма чуствителност.Кила трябва да бъде стъклопласт или нещо подобно но никога не избирайте с метален кил.Който робува на дадена фирма нека да пише на нея трабуко или каквото е там но да отговаря на по горните параметри.Успех колеги

Капка ! Ами ако си на река ? Кръгла няма ли да е по-добре ?
Никога с метален кил ! Що ?
Пичове формата, големината,тежеста,метален или карбонов кил зависят от конкретната ситуация и възможностите на камшика който използвате .
Няма универсална плувка !
Успех .
дай рибо рибо дай
- zograf
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Хъм, 0,7г. , добре де ама ако духа ветрец и си с осмица около 300г. познай к'во ша стане
.
Пичове формата, големината,тежеста,метален или карбонов кил зависят от конкретната ситуация и възможностите на камшика който използвате .
Успех .[/quote]
Колега ако ловиш на 1м а дълбочината е 8м за Вас няма да има никакво значение какво ще е теглото на плувката и да сложиш 3 грама няма да ти оправи нещата
Аз предложих капка най добре за водоем а що се отнася за река там има специални плувки които са тип листо на които течението не им пречи
А що се отнася за металния кил нищо не обясни че няма значение какъв е Аз ще ти обесня сега-металния кил винаги е по къс а това е проблем при вълнение и течение-перото се люшка без причина.И второ като вземеш да замяташ с такава плувка се получава три към едно - три пъти замяташ веднъж не се оплита.А що се отнася за целия том на този риболов с директен много е дълго за обеснение в няколко реда
Та като за край много работи зависят от конкретната ситуация а най много от УМЕНИЯТА на рибарчето
Успех

Успех .[/quote]
Колега ако ловиш на 1м а дълбочината е 8м за Вас няма да има никакво значение какво ще е теглото на плувката и да сложиш 3 грама няма да ти оправи нещата

"Животът се измерва не с броя вдишвания, а с моментите, които са накарали дъха ни да спре!"
-
- вече хвърля и на тежко
Далеч съм от мисълта да се заяждам .Просто има неща който трябва да се знаят .А те се придобиват с опит
.
Са ша ти обясна к'во ша стане ако си с финна осмица ползваш плувка под 1,5г. и има вятър . Ще стане КОНТУЗИЯ , демек за да хвърлиш там където искаш рискуваш да си счупиш въдицата
панимаеш ?
Са за металния или карбоновия кил на плувките ще ти пусна един линк в който са изказали мнение доста добри риболовци .
http://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?t=390

Са ша ти обясна к'во ша стане ако си с финна осмица ползваш плувка под 1,5г. и има вятър . Ще стане КОНТУЗИЯ , демек за да хвърлиш там където искаш рискуваш да си счупиш въдицата

Са за металния или карбоновия кил на плувките ще ти пусна един линк в който са изказали мнение доста добри риболовци .
http://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?t=390
дай рибо рибо дай