Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

FORMAX - METALIM 3500 FD
Модератор: sapuna
- byjy
- вече хвърля и на тежко
FORMAX - METALIM 3500 FD
Здравейте колеги!Тъй като времето е гадно и все се случва да вали когато съм в почивка,единственото което мога да правя е само седя и се ровя из интернет.От цялото това ровичкане и преглеждане на разни сайтове за читави и сравнително евтини макари открих нещо интересно което си заслужава.да се види.
Formax-Metalim 3500 FD

Всъщност се оказа доста интересна макара произведена в заводите на VIVA и известна повече като Viva Metalim CE или нейни разновидности под други имена Nevis Metalim 3500,Balzer METALLICA ZX 9300 FD ,Cormoran Axos 12 PiF 3000 и сигурно и други които са на пазара.
Всъщност се оказа,че продукцията на фирмата Viva се предлага на пазара в Унгария под името Nevis, в България ,Сърбия и Румъния под името Formax а в Украйна и Русия под името Flagman.В крайна сметка цената зависи от изписания бранд като варира от 40 до 132 евро.След обстойно ровичкане открих доста интересна информация която реших да споделя.
Представям ви FORMAX - METALIM 3500 FD макара произведена от китайската фирма VIVA и вече няколко години успешно се доказва по водоемите.
Размер: - 35
Брой лагери: - 11+1
Материал на корпуса: алуминий
Gear: 5,0:1 /71 см на един оборота на дръжката
Тегло (гр): 290:
Шпула - алуминиева с диамеър 45,4 мм с капацитет-200 м./ 0,25мм
Резервна шпула -1 също алуминиева с капацитет-200 м./ 0,20мм
Ето малко снимки свалени от друг чуждоезичен форум

Според мен е доста грамотно направена и материалите за нея де са били спестявани.Някъде из сръбските форуми четох доста ласкави отзиви за нея и най интересното което разбрах,че май короната не е от алуминий,а някаква магнезиева сплав за по висока износоустойчивост.
Ако има собственици на FORMAX - METALIM 3500 FD нека сподели мнение и отзиви за нея,ще бъде в помощ на много колеги търсещи читава макара на добра цена.
Formax-Metalim 3500 FD

Всъщност се оказа доста интересна макара произведена в заводите на VIVA и известна повече като Viva Metalim CE или нейни разновидности под други имена Nevis Metalim 3500,Balzer METALLICA ZX 9300 FD ,Cormoran Axos 12 PiF 3000 и сигурно и други които са на пазара.
Всъщност се оказа,че продукцията на фирмата Viva се предлага на пазара в Унгария под името Nevis, в България ,Сърбия и Румъния под името Formax а в Украйна и Русия под името Flagman.В крайна сметка цената зависи от изписания бранд като варира от 40 до 132 евро.След обстойно ровичкане открих доста интересна информация която реших да споделя.
Представям ви FORMAX - METALIM 3500 FD макара произведена от китайската фирма VIVA и вече няколко години успешно се доказва по водоемите.
Размер: - 35
Брой лагери: - 11+1
Материал на корпуса: алуминий
Gear: 5,0:1 /71 см на един оборота на дръжката
Тегло (гр): 290:
Шпула - алуминиева с диамеър 45,4 мм с капацитет-200 м./ 0,25мм
Резервна шпула -1 също алуминиева с капацитет-200 м./ 0,20мм
Ето малко снимки свалени от друг чуждоезичен форум

Според мен е доста грамотно направена и материалите за нея де са били спестявани.Някъде из сръбските форуми четох доста ласкави отзиви за нея и най интересното което разбрах,че май короната не е от алуминий,а някаква магнезиева сплав за по висока износоустойчивост.
Ако има собственици на FORMAX - METALIM 3500 FD нека сподели мнение и отзиви за нея,ще бъде в помощ на много колеги търсещи читава макара на добра цена.
Re: FORMAX - METALIM 3500 FD
Ползвам макарата трета година и съм много доволен!
Това Колега е по Шимано..Едно към едно.Друг е въпроса точно материала,на короната.Но какъвто,и да е той няма да се предаде за две,три години.Лошо,че не се вижда от снимките в какво се помества долния край,на пиньона.Че не е лагер не е..Не се вижда,и втулка обаче..
- byjy
- вече хвърля и на тежко

До колкото виждам пиньона е с два лагера на бигела, а в долния си край не се вижда нито втулка нито лагер.Като конструкция според мен е доста добре и дали има лагер в долния край на пиньона не е от голямо значение.Смятам че за цената си е повече от прекрасна макара и ако наистина е талкова добра колкото я описват просто си заслужава всяка една стотинка.
Притеснява ме ролката за влакното-вижда се,че няма титаниево покритие.Имам съмнение,че с плетеняк ще се нареже бързо.
-
- научил се да хвърля
Браво!За мен лично много полезна информация!
-
- разбира нещата
Максдраг ?
Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
- byjy
- вече хвърля и на тежко
Максималния драг мисля беше 4 кг.Ето презентацията от един унгарски форум от където свалих снимките с доста интересно видео накрая.
http://www.haldorado.hu/articles.php?ar ... 58&lang=hu" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.haldorado.hu/articles.php?ar ... 58&lang=hu" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- ще става разбирач
Пиша в темата на колегата, защото следващите снимки са от макара, много подобна на коментираната тук. Дори бих казал, че са правени в един и същ завод. Макарата е Grauvell Jinza ZF 1200М. Позиционирана е като флагман в моделната линия на марката. Продава се и с други имена http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=132&t=58176" onclick="window.open(this.href);return false; с малки разлики - тук паразитното колело на безконечния винт е полиамид, а на граувела е Ци-Ал. Купих макарата нова на цена от 90 лева от колега от форума с резерна плитка алуминиева шпула и меко кадифено луксозно калъфче. Теглото й е 285 грама по спомен защото изгубих кутията. корпусът е изцяло алуминиев. Почти няма пластмасови части. Макарата се рекламира като 12 лагерна, но аз повече от 9+1 не виждам къде може да има. Лагеровани са двата края на короната, двата края на безконечния винт, пиньона е опрян на 2+1 лагера и на втулка в долния му край, ролката на бигела е лагерована с 1 лагер и дръжката с 2 лагера. Всички лагери са двойно капсуловани неръждаеми. Короната е малка по диаметър - 26мм, но е с едри, високи зъби, 30 на брой. Степента на износване е много ниска. Пиньона не ми харесва, че е от цинково-алуминиева сплав като короната, но пък е с някакво черно покритие и показва също ниска степен на износване. Макарата върти най-редовно 6см Салмо Хорнет и блесни 3ти номер на Марица. Главната ос, както и безконечния винт са направени от някаква титанова сплав според мен - изключително безтегловни са и няма никакво износване по тях. Не ми харесва също, че опората на оста на две пръчки тип среден и висок клас "Шимано" е реализирана с големи луфтове и реално не върши кой знае каква работа. Не е изкопирано грамотно
Единствения винт, който държи оста в долния й край се развинтва редовно. Макарата има известни дразнещи луфтове по местата където се закрепва телта (тръбичката) на бигела и мисля да играе някакъв течен метал. Ролката на бигела е с перфектно покритие, което не се наранява дори от ползването на изключително некачествени брейдове. Аванса е супер - сандвич от 3+3 диска кече и метал с голям диаметър. Много мощен и плавен, със задоволително регулиране. По шпулите и капачката на аванса има някакви гумички които будят смях като ги разгледаш внимателно. Като цяло е сравнително безпроблемна макара.

- Прикачени файлове
-
- IMG_1945.JPG (100.59 KiB) Преглеждано 3016 пъти
-
- IMG_1944.JPG (89.85 KiB) Преглеждано 3016 пъти
-
- IMG_1941.JPG (109.43 KiB) Преглеждано 3016 пъти
-
- IMG_1939.JPG (86.15 KiB) Преглеждано 3016 пъти