Помощ при избор на мотор

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

rachmonik
новобранец
новобранец

Помощ при избор на мотор

Мнение от rachmonik »

IMG_0475[1].JPG
IMG_0475[1].JPG (1.85 MiB) Преглеждано 1671 пъти
IMG_0475[1].JPG
IMG_0475[1].JPG (1.85 MiB) Преглеждано 1671 пъти
Здр Колеги
Нов съм във форума и нямам много опит с лодките и моторите и искам да се допитам за съвет от вас.Наскоро си купих надуваема лодка 2.70 употребявана Самба,някаква австрийска и сега искам да им сложа някакъв мотор на нея пише ,че може да се сложи мотор до 7.4кв.На лодката се возим двама ползваме я за риболов на плувка и за разходки на яз.Сопот и яз.А.Стамболийски не ми е нужен мощен мотор а просто да е достатъчен да ни вози,моля за съвет към какво да се ориентирам 2 или 4 тактов и какви коне и марка да се насоча.Ще е втора употреба понеже тази криза...Благодаря Ви предварително!
Аватар
uniqaudio
новобранец
новобранец

Re: Помощ при избор на мотор

Мнение от uniqaudio »

Наи-добре определи какъв ти е бюджетът, за да можеш да получиш адекватни предложения. Ама в това лодче ще се бутате малко. То си е за сам човек. С двигател 6к.с. ще се движите прилично. Например една ямаха 6к.с. с товарен винт, щом сте двама. Зависи и колко сте тежки. Ако искате бързо придвижване = глисиране, 9.9к.с. - 7.4кв.
Едните тежат 26-27кг. вторите около 40кг. Цени 1500-2000лв. срещу 2500-3500лв. втора ръка на един два сезона. За вътрешни водоеми е добре да са четиритактови.
Но пак всичко зависи от бюджета.
Дано съм бил полезен.
Аватар
capetano
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от capetano »

Двама на това лодче не ви препоръчвам опити за глисаж, малко е опасно, още повече когато не сте навъртели километраж.
Моето подобно сам го карам с 2.5 четиритактов. С 6 кс глисирам добре. С двама и 6 кс не глисира. С 9.9 не бих опитал, а и си тежи видимо повече.
За придвижване двутактовият е по-добър избор заради килограмите, но всичко друго според мен е минус. Така че аз бих предпочел четиритактовия.
Ако не гоните глисажа, то едни 6 кс. ще са добре. Изхождам от идеята, че от 4 до 6 килата са едни и същи, така че е по-добре по-силния.
С две думи бих препоръчал 6 кс четиритактов, по-реномирана марка, втора ръка, каран в сладка вода в БГ и закупен тук.
Успех :)
По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...
Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"
:D
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

на тая лодка и трябва един двут. 2,5 - 3,5 кс.,какви 6 коня че и четир., просто не е оправдано и смисъла е никакъв,човека иска да се разхожда бавно и да се наслаждава на природата,с тоя презерватив - без да се обижда колегата,шега :D - за какъв глисаж говорим
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
BOYCHE
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от BOYCHE »

2-3 kc. четиритактов.Малък разход на гориво,лек за носене и обслужване.
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Don4o_62 написа:на тая лодка и трябва един двут. 2,5 - 3,5 кс.,какви 6 коня че и четир., просто не е оправдано и смисъла е никакъв,човека иска да се разхожда бавно и да се наслаждава на природата,с тоя презерватив - без да се обижда колегата,шега :D - за какъв глисаж говорим
Голяма шега,че и неуместна...NAVIGATORA може и да е презерватив ,ама тази определено не е с тва алуминиево дъно си е супер лодче.
Имам лодка 2,70м и двама по 100+кг сядаме от едната страна ,на балона и няма проблем...,само дето мойта е с оребрено дъно и няма кил,та не плава много бързо,с едно GENOVO 2,6ks,а тази едно сузуки 2,5кс четиритактово-13кг ,ша върви доста добре.
Аз там съм пораснал...
rachmonik
новобранец
новобранец

Мнение от rachmonik »

Много ви благодаря за мненията понеже бюджета ми е ограничен до около 700- 800 лв,ще търся нещо по- малко.Не искам да глисирам а да се движим просто 2.5 коня четиритактов ще ми върши работа,а може ли да ми препоръчате марка в тези коне 2-3кс.Гледам доста двутактови 4-5 кс ама ми се виждат вехтички пък и не ги тачите много по познатите
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

BOYCHE написа:2-3 kc. четиритактов.Малък разход на гориво,лек за носене и обслужване.
Абсолютно вярно :wink:
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Аватар
bananaman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от bananaman »

Колега вземи си 4 или 8 коня ДВУТАКТОВ! в никакъв случай не зимай 4 такта - 2тактовите са по-здрави , надеждни , имат по-малко части за чупене , по-леки са , няма да трепериш като го пренасяш - няма да се олива с масло , да не говорим че имаш да сменяш масло поне 1 път в година на 4тактовите. Са харчи повече , не много повече , мен 4 такта 4 коня 2008 година ми е ГАСНАЛ в щорм в морето , добре че ме спасиха колеги на буксир , иначе с плуване не знам до къде щях да стигна , майната на оборудването , живота и сигурността нямат цена! Сега имам 2 мотора , и двата 2 такта , мого по-стари , но.. как се вика oldie but goldie! И не е важно че изглеждат 'вехтички" , не всичко , което блести , е злато..
П.П и жилетки за всички , винаги в лодката!

Поздрави!
За 1 ден НАРИБА Господ два дена дава :)
Там, седнал на един нос, Дарий I огледаждаше Понта (Черно море). В действителност, това море заслушаваше възхищението му, тъй като то е най-прекрасното от всички морета.
"История" , Херодот , 5в.пр.Хр.
rachmonik
новобранец
новобранец

Мнение от rachmonik »

Добре едни харесвате 2такта други 4 такта кажете към кои марки мотори да се насоча какво се гледа на един мотор при покупка и т.н.
bobir
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bobir »

Колега забрави с тая лодка Глисажа!Имам приятел който имаше лодка 2.70 и мотор ако не се лъжа сузуки 4 к.с и слагахме на времето моя 1-ви мотор който беше 6 к.с.и лодката не можа да излезе.Най добре си вземи естествено е и до пари или изчакай и събери пари 4 к.с 4 такта мотор за тая лодка.Давам съвет не че разбирам.Да не стане така че после да сменяш моторите !
И рибар съм и ловец съм:):):) От тая риба не мое да си платим парното:):):):)
rachmonik
новобранец
новобранец

Мнение от rachmonik »

Аз не искам да глисирам а просто да се предвижвам до по удобните места за риболов или да ловя от лодката и за разходки
Аватар
bulram
новобранец
новобранец

Мнение от bulram »

Четиритактов 2,5 - 5 коня. Yamaha, Honda, Suzuki или в краен случай някоя от другите марки. Малките мотори работят твърде често на макс, така че внимавай с втората употреба. Повечето са на няколко излета, максимум на 50 часа работа :)
Аватар
Vesko1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Vesko1 »

4 такта ти е двигателя....мани ги тези трабантини двутактовите.НО...цената е от 1700лв нагоре
http://www.zanderbg.com/mercury_outboards.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ИзображениеИзображение
http://daewoo-chevrolet.com
Пичка всеки може да си хване...но 22 килограмов амур хващат само ..майсторите.
rachmonik
новобранец
новобранец

Мнение от rachmonik »

А двутактовите защо не ги харесвате толкова,защото са по шумни, замърсяват и пушат или има и друга причина.Понеже гледам обяви на разни Johnson,Evinrude на добри цени :roll:
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”