РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
RibaRiA
новобранец
новобранец

Мнение от RibaRiA »

Ето едно кефалче от днес с размери 54 см. и тегло 1.700кг. на стръв варена грухана пшеница. :lol:
http://forum.abv.bg/index.php?act=Attac ... t&id=16381
Големите риби в мътна вода се ловят!!!
Аватар
RibaRiA
новобранец
новобранец

Мнение от RibaRiA »

madted написа:виж колега, кефала през зимата се групира в дълбоките места /понякога и в дълбокия бързей/. можеш да го ловиш почти на всичко - бял червей, торен, пилешки черва, дроб, съсирена кръв, :shock: сив червей и т.н. колкото до блесните и воблерите - те са "уловисти" през цялата година. относно булдото - хващал съм доста добри кефали на булдо и през ноември. както каза ти - стига да разберем какво е менюто му през този ден.
НАСЛУКА НА ВСИЧКИ КОЛЕГИ!!!
Абе аз да питам,как я нанизваш на куката тая съсирена кръв?[/u]
Аватар
Na_Sluka
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Na_Sluka »

RibaRiA написа:Ето едно кефалче от днес с размери 54 см. и тегло 1.700кг. на стръв варена грухана пшеница. :lol:
Колега малко свали от килата :smt044
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

RibaRiA написа:
madted написа:виж колега, кефала през зимата се групира в дълбоките места /понякога и в дълбокия бързей/. можеш да го ловиш почти на всичко - бял червей, торен, пилешки черва, дроб, съсирена кръв, :shock: сив червей и т.н. колкото до блесните и воблерите - те са "уловисти" през цялата година. относно булдото - хващал съм доста добри кефали на булдо и през ноември. както каза ти - стига да разберем какво е менюто му през този ден.
НАСЛУКА НА ВСИЧКИ КОЛЕГИ!!!
Абе аз да питам,как я нанизваш на куката тая съсирена кръв?[/u]
и
бе и аз да питам :?:
за захранка да ,ама за стръв :roll:
Последно промяна от vIdRaTa на Пет Дек 28, 2007 9:48 pm, променено общо 1 път.
Ако посочиш някои, не забравяй че трите пръста сочат теб!
--- Конфуций---
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

Na_Sluka написа:
RibaRiA написа:Ето едно кефалче от днес с размери 54 см. и тегло 1.700кг. на стръв варена грухана пшеница. :lol:
Колега малко свали от килата :smt044
все пак зима е :lol: нормално да е малко с "наднормено" тегло :wink: (според мен 900-1100гр.)ай да си стиснем ръцете :lol:
--- Конфуций---
Аватар
RibaRiA
новобранец
новобранец

Мнение от RibaRiA »

vIdRaTa написа: все пак зима е :lol: нормално да е малко с "наднормено" тегло :wink: (според мен 900-1100гр.)ай да си стиснем ръцете :lol:
Добре,свалям.
дължина 5.4см.,тегло 0.17 кг.Използвам ги за стръв на щука такива. :shock:
Така добре ли е.Ето го в ръцете на жената. :roll:
http://forum.abv.bg/index.php?act=Attac ... g&id=16424

Ей,не може да ви се угоди на вас рибарите.Ако ти харесва новото ми предложение,черпиш,в противен случай аз увеличавам размерите! :lol:
гуслар
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от гуслар »

По Марица и Тунджа ,старите риболовци го ловят на ''чакане'' или така наречената ''влашка плувка''Избира се тревист бряг ,около който се знае че има подмоли,и се замята по течението,зада ноже то да отведе стръвта близо до брега.Използва се плувка от стереопор,която изтегляме между върха на пръта и водата.За стръв се използват,едри скакалци ,пиявици,жабки и др.Монтажт е прост: олово 10-15 грама ,фиксирано със съчма и стопер,повод30-40 см. ,и кука според стръвта и рибата ,6-8 номер .На този метод съм ловил рекордни кефали по тия реки.Разбира се трябва да не издаваме присъствието си на брега ,защото рибата кълве буквално в краката ни.
И падащата звезда е била изгряваща .
Аватар
RibaRiA
новобранец
новобранец

Мнение от RibaRiA »

гуслар написа:По Марица и Тунджа ,старите риболовци го ловят на ''чакане'' или така наречената ''влашка плувка''Избира се тревист бряг ,около който се знае че има подмоли,и се замята по течението,зада ноже то да отведе стръвта близо до брега.Използва се плувка от стереопор,която изтегляме между върха на пръта и водата.За стръв се използват,едри скакалци ,пиявици,жабки и др.Монтажт е прост: олово 10-15 грама ,фиксирано със съчма и стопер,повод30-40 см. ,и кука според стръвта и рибата ,6-8 номер .На този метод съм ловил рекордни кефали по тия реки.Разбира се трябва да не издаваме присъствието си на брега ,защото рибата кълве буквално в краката ни.

Поводи не слагам,когато ловя за кефал.Конеца е достатъчно тънък и здрав за по-едри кефали,а и мрени.Плувката правя от най-горната става на Царевицата(на която е цвета),но когато изсъхне.Дължина и дебелина по вкус,респективно и за тежеста на утежняване.Обикновенно по 3 едри съчми(2 грама=10х0) разположени през 4-5 пръста разстояние една от друга,като най-долната отстои на 30-тина сантиметра от куката.Когато ловя на бързей,съответно с подвижна тежест доутежнявам,за да не докарва стръвта с куката на брега.тогава сечмата е една,за да застопорява подвижното олово,което е плоско,ако бързея е буен.Под върбите и коренищата е най-вероятно да ти удари нещо сериозно,макар че е по-добре да са повече дръпванията,отколкото едрината.Тя се компенсира в улова.
Аватар
pi4a94
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от pi4a94 »

Може ли някой да обесни малко повече за монтажът на чип-чип (другото име не е ли повдигане?)това не е ли плувка тежестите са до нея а кука та пада бавно дадолу?някаде бях чел но кажете вие :roll:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Ако,бе изчел всичките 14 страници,щеше сам да си дадеш отговор! :wink:
Само в тази тема е обяснено поне три пъти!
Пример :arrow: http://forum.nariba.com/viewtopic.php?p=66262#66262
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
pi4a94
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от pi4a94 »

sapuna1971 написа:Ако,бе изчел всичките 14 страници,щеше сам да си дадеш отговор! :wink:
Само в тази тема е обяснено поне три пъти!
Пример :arrow: http://forum.nariba.com/viewtopic.php?p=66262#66262

И това съм чел и горе долу 14-сте страници все пак мерси :wink:
dakata
новобранец
новобранец

Мнение от dakata »

Една моя тактика-Захранжате добре с малко бял червеи и ловите на бял.Това е за зимата.А лятото се лови на воблер , блесна и други изкуствени примамки(ако гони рибата на искуствена примамка). Успех на всички , и на слука 8) :D
jordan_fena
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jordan_fena »

Здравей колега "Vidrata"!
Тъй като риболова на кефал мие любият и смея да кажа, че в този вид риболов съм мн добър искам и аз да кажа няколко думи!
Първо, много е важно в какъв вид водоем ловиш - река или язовир; а още по-важо е дали реката е голяма или малка като тази в която най-често аз ловя "Дряновска"! За топлото време от годината несравнима тръв при нас е скакалеца, като специално аз ловя най-вече по барзеите, без оложо и с много тънък повод ( 0,10/12) като при добре регулиран аванс не е никакаж проблем да извадиш кефал с големи размери и тегло!
Важно е при риболова на кефал ( особено в малки и бистри реки) да не се вдига много шум, да се прикриваш, доколкото е вазможно това и по вазможност да обикаляш повечко и да ходиш сам!
Мога още много да ти кажа за летния риболов в малки и големи реки, но тъй-като питането ти е за зимният период сега ще ти споделя и моите наблюдения.
Вярно е че понякога дори и кефала е капризен и иска разнообразие от стръв, но поне за мене няма по-дора стръв от дървеният червей, наи-добре да е боров, както и сивият. Това ти го казвам от опит по малки реки, а сащо така и по р. Янтра около В. Търново и между Търново и Габрово, както и р. Росица около Бяла Черква, Павликени, Лесичери....т.н
Аз винаги ползвам тънък повод и много малко перце, легнало винаги, правя си ги от липов материал(сух). Също така не съм привърженик на големите куки ( е, все пак зависи и от стравта де - ако рибе или жабче - няма как трябва по-голяма кука), но ползвам по-малки номера като 8-10. Някой ще каже че това не е малко кука но да не забравяме че кефалът има голяма уста:)

Ами мисля да спра до тук за да не бъда много досаден, ако имате още вапроси на тази тека за кефал, ще ми е драго да помогна.
jordan_fena
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jordan_fena »

И забравих да спомена, че ловя само чрез прът с макара, като дължината зависими от големината на водоема. И още нещо - не мога да ти бъда много полезен при риболова на кефал в затворен водоем, тъй като не ми е от любимите - много е муден за мене, но преди няколко години в едно язовирче "Негованка" имаше голям популация на кефали, просто с баща ми ги и дядо ми ги прасвахме на череша и черница, но никога не сме ползвали захранка - така че по вапроса със захранката трябва да питаш другите колеги - аз не съм приверженик на това!
А що се отнася за риболова на булдо през студеният период - мисля че не е много удачен, но нищо не пречи да се пробва. Бих ти препорачал ако искаш да пробваш, да е в по-топли и слънчеви дни!
Това е от мене!
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

jordan_fena написа:Здравей колега "Vidrata"!
Тъй като риболова на кефал мие любият и смея да кажа, че в този вид риболов съм мн добър искам и аз да кажа няколко думи!
Първо, много е важно в какъв вид водоем ловиш - река или язовир; а още по-важо е дали реката е голяма или малка като тази в която най-често аз ловя "Дряновска"! За топлото време от годината несравнима тръв при нас е скакалеца, като специално аз ловя най-вече по барзеите, без оложо и с много тънък повод ( 0,10/12) като при добре регулиран аванс не е никакаж проблем да извадиш кефал с големи размери и тегло!
Важно е при риболова на кефал ( особено в малки и бистри реки) да не се вдига много шум, да се прикриваш, доколкото е вазможно това и по вазможност да обикаляш повечко и да ходиш сам!
Мога още много да ти кажа за летния риболов в малки и големи реки, но тъй-като питането ти е за зимният период сега ще ти споделя и моите наблюдения.
Вярно е че понякога дори и кефала е капризен и иска разнообразие от стръв, но поне за мене няма по-дора стръв от дървеният червей, наи-добре да е боров, както и сивият. Това ти го казвам от опит по малки реки, а сащо така и по р. Янтра около В. Търново и между Търново и Габрово, както и р. Росица около Бяла Черква, Павликени, Лесичери....т.н
Аз винаги ползвам тънък повод и много малко перце, легнало винаги, правя си ги от липов материал(сух). Също така не съм привърженик на големите куки ( е, все пак зависи и от стравта де - ако рибе или жабче - няма как трябва по-голяма кука), но ползвам по-малки номера като 8-10. Някой ще каже че това не е малко кука но да не забравяме че кефалът има голяма уста:)

Ами мисля да спра до тук за да не бъда много досаден, ако имате още вапроси на тази тека за кефал, ще ми е драго да помогна.
Мерс :wink:
--- Конфуций---
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”