СЕЗОН 2014 - ПОХВАЛЕТЕ СЕ СЪС СВОЯ УЛОВ

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
boqn_belchev
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: СЕЗОН 2014 - ПОХВАЛЕТЕ СЕ СЪС СВОЯ УЛОВ

Мнение от boqn_belchev »

10376188_10201550440156699_5615761154257584817_n.jpg
10376188_10201550440156699_5615761154257584817_n.jpg (195.84 KiB) Преглеждано 1637 пъти
10372572_10201550439156674_9184418133785011046_n.jpg
10372572_10201550439156674_9184418133785011046_n.jpg (104.48 KiB) Преглеждано 1637 пъти
Вчера първият ден от отпуската ми тръгна по вода. Сутринта тръгнахме от Каварна за Варна да водим дъщерята на градина. През по-голяма част от пътя валеше. Свалихме част от багажа и още вали не спира. Гледам пред съседният вход се е събрала доста голяма локва. Излазох и си поиграх да отпуша канала. После влезнах да си взема душ и взех, че измих и банята и разни други неща, които бях отлагал отдавна. Гледах прогнозата четох по форумите и към три не издържах. Обадих се до работата да си прекратя отпуската. Бях я взел че имаше работа да се върши а така само стоя затворен в къщи. Към три викам на жената аз отивам да се гмуркам ще гледам да се прибера към 18ч да вземем дъщерята. Тя след като ме видя колко работа свърших и как ходех като буреносен облак от стая в стая ме пусна да ходя без забележки.
Въпросът беше на къде?
Хем да е близо, да има риба, да е близо колата и тн.
Слязох на алеята. На първата буна ни по ред а наблизо имаше двама рибари на дъно и на бомбарда. Попитах дали кълве и къде повече. Слабо и на двете на дъно по-едри. Гледам водата да вида нещо, но не ми хареса. От дъждовете всичката мръсотия се беше събрала във водата и тя имаше цвят на пролетна река. Въпреки това от западната страна беше по-тихо и по-бистро. Това го направих на всяка една буна и нито на една не почувствах, че трябва да вляза.
Беше изминал повече от час и плановете за гмуркане май ще се провалят. Гледам на хоризонта нещо на изток май е по-завет. Тръгвам и си мисля, че това е последното възможно място. Паркирам на буната поглеждам водата бистра или по-точно най-бистрата, която виждам за последните дни.
Колега точно излиза видял 3 пъти платерини. Искаше ми се да си поприказваме , но нямах много време. Попитаме за кутията за документи. Казах, че влизам за десети път и нямам проблем не пуска вода. На това, място преди близо година бях удавил едно дистанционно за колата и после добре, че беше колегата Рожо да ме прибере до града.
Нямаше други колеги във водата. Обадих се на жената и се разбрахме ако не се чуем до 17,40 да вземе дъщерята от градината. Ок без боди борд и другите глупости. Вземам само торбата за раци и кепа за скариди. Обещал сам на един приятел. Сядам на камъка слагам си цървулите и кепа в торбата обувам бавно плавниците подготвям се за гмуркането и се описвам да си прочистя съзнанието и да се настроя.
По рано през деня бях слагал нови тетива на ластиците. В неделя ми излязоха бронзовите топчета на два от тях за половин час. Миналата година нямах такива проблеми а сега два за ден.
Оборудване
Харпун 75 см. Два ластика 16 със жълади към главата и въжена двойна тетива. И един 14.5 цял с въжена еденична тетива от долната страна.
Плавници със стъпала, като паежина
Желетка-самар-там е и кутията с ключа да не се мандахерца много.
Кукан-от резерва в колата.
Другото стандартно.
Паркирах мрежата на един тетрапод да мога да я виждам и започнах да залягам по камъните.
Първо на плитко после по-на дълбоко тук там долу горе малки медузки и малки рибки. Раци не виждах много и рапани също, но и миди нямаше. Докато ги открия къде минават мина доста време. Не бяха по- дъното не бяха и на повърхността а на средна вода пътуваха от брега към дълбокото. Дали е дневна мигращия или още си щъкат незнам.
Поне вече посоката беше ясна. На няколко пъти се спираха да ме погледнат но само се заигравахме. По едно време гледам един чичка нещо се заиграва с торбата обадих се да ме знае. А той застана да си лови попчета близо до нея. Това ме накара да се успокоя и да не мисля повече за нея. Изглеждаше ми свестен и знаех, че от тук нататък ще я пази. Това ми позволи малко да се отдалеча и да опитам и на други места. Минах под въдицата на един рибар и започнах да дишам бавно и спокойно. Просто се слях със съществата в морето. Гледах как плактонът се поклаща напред назад и подканва морските обитатели сякаш им дирижира да пеят задружно. Почти унесен усетих спокойствие, поех си въздух и тръгнах на долу. Държах харпуна на обратно и се придвижвах с пръсти.
Едно въже ме притесни за момент. Беше бяло и го оприличих на змия.
Легнах почти на дъното върху един тетрапод. Стоя и си броя вече не помня до колко бях стигнал, но го видях как идва да ме огледа. Дойде погледна ме и си промени посоката, но това му беше грешката. Мина точно пред стрелата. Изстрел и в първият момент си помислих, че пропускам, но после усетих подръпване. Не беше силно и прецених да не пускам харпуна. На повърхността бавно издърпвах петте дължини и видях, че изстрелът е добър. Въпреки това докато не го хванах здраво в ръцете не бях сигурен. Отидох по на плиткото, като държах здраво кефа в ръцете и с помощта на ножа успях да го освободя от мъките. Попитах чичката колко е часа и след като разбрах, че е 17.45. Погледнах на запад видях, че е ясно небето и реших да остана още малко така и така бях закъсня.
Пак минах под въдицата на рибаря, застинах на повърхността и наблюдавах, но не бях много съсредоточен, когато още един кеф мина да ме огледа. Беше на ниво около метър под мен и някак доста нервен. Изстрелът беше каубойски и пропуснах. Не съжалих за пропуска, просто опитах. Подготвих се и гмурнах пак видях въжето. Минаха ми мисли и за злополучната случката на това място преди година, но се опитах да я пренебрегна и да съм по внимателен и концентриран. Изплувах бавно с поглед на горе към прибоя.
Пак застинах тихо и се слях с морето. Когато усетих, че съм готов тръгнах първо малко напред и после надолу. Легнах зад едно камъче на пясъка. Зелени водорасли се полюшваха и скриваха харпунът. Рибата дойде от горе завъртя се пред стрелата и хукна на някъде. Изстрел и нещо въжето не се изпъна. Дали беше изплюла стрелата щот е претоварен незнам. Тръгнах на горе с мисълта, че рибата, която имах ми е достатъчна и съм благодарен за нея. Усетих съвсем слабо подръпване притеглих въжето и нещо проблесна. Побързах и видях рибата се държи на косъм на стрелата. Не мислех, че ще я изпусна или по-точно не се бях настроил да я взема.
Стрелата не беше преминала през рибата или след издърпването рибата се беше свлякла на стрелата.
Контрата не се беше отворила, въпреки проверките, които и правех преди това.
Хванах опашката на стрелата и натиснах рибата да премине контрата.
Пак към плиткото процедурата малко се забави, щото въжето на кукана късо. Стрелата беше минала малко над страничната перка и излязла под ъгъл през главата.

Поглеждам на запад едни облаци са се появили. Вземам си цървулите от камъка и тръгвам да излизам. До колата свалям самара отварям кутията ужас. Пълна с вода. Дали се е развила докато е на мястото на тежестта. Пак ми минават мислете за предната година. Та два броя ключове два кефала има ли нещо случайно. Пробвам треперейки отключи се колата. Вземам хавлията подсушавам се, звъня на жената при нас не вали и се взели от градината.
Похвалвам се за слуката. Връщам се към ключа и за всеки случай изплаквам със сладка вода така и така вече е било мокро.
Отварям затварям всичко е Ок. Малко се успокоих и успях да се насладя на слуката и късмета.
Поглеждам в краката едно гумено уплътнение. Ето къде бил проблема просто е паднало докато съм слагал ключовете, които обикновено са в торбичка, но сега пропуснах.
Преоблякох се почистих рибите. Две три котки се облажиха.
Поразходих се малко, погледах морето благодарих да този дар, който ме даде и си тръгнах доволен и зареден с благодарност.
Прибрах се измих и подготвих рибите в осем съм на мач. Резултатът два на един за нас.
Та днес и в морето два на един и на сушата два на един. С ключовете пак така и все съдба.
Изводи
Винаги трябва да има надежда за по добро място и време.
Да поглеждам за гуменото уплътнение.
Да следвам интуицията
Да се гмуркам с кеф за кеф
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

Великолепен репортаж Бояне, благодаря!
roko-koko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от roko-koko »

Много готин разказ,дано не ти изчезне музата .

Първата снимка ,с котака,много ме изкефи,голям сладур тоя палавник агресор :D
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

210620141033.jpg
210620141033.jpg (1.44 MiB) Преглеждано 1493 пъти
И днес не съм капо.
Пашата обича смелите.
Аватар
Valyo68
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Valyo68 »

Уха, чудни. Браво бе Златко! Да са Ви вкусни. :D
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

И понеже да не си помислите че като съм в отпуск не ходя за риба, ето това е от днес. Пет кефала и три платерини.
230620141036.jpg
230620141036.jpg (1.43 MiB) Преглеждано 1420 пъти
Пашата обича смелите.
Аватар
Valyo68
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Valyo68 »

Отлично Барета! Отлично. :D
Аватар
live_game999999999
новобранец
новобранец

Мнение от live_game999999999 »

Браво барета па шъ развалиш въздуха на комшийте като ги метнеш на скарата :drinkers:
хвани, пусни, дари живот,......... и те така
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

Развалих им диетата на комшиите, ама с това- кефал плакия.
230620141041.jpg
230620141041.jpg (1.29 MiB) Преглеждано 1346 пъти
Пашата обича смелите.
Аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Златев »

Аууу....
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

И едно клипче от доктора: https://vimeo.com/99053659" onclick="window.open(this.href);return false;
Малко хора биха издържали да не натиснат спусъка...
Аватар
Valyo68
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Valyo68 »

Респект. Това на Юг предполагам? Красива риба, :D невероятна среща се е получила Юли, среща която Спартак ще помни и разказва до старини. :D
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

Да Валка, това е край Ахтопол, бяхме двамата. Рибата се появи след 15:00 часа а това бебе есетра към 17:00 часа на 7 метра.
Есетрата е в червената книга, но не поради тази причина доктора не е натиснал спусъка а защото това си е бебе, то и личи и от поведението как му се радва.
Мъжките достигат полова зрялост на 11-13 години при дължина 166см и тегло 50кг, а женските на 12-16 години при дължина 200см и тегло 80кг.
Аватар
Valyo68
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Valyo68 »

Благодаря Юли! Изчерпателен и точен както винаги. Поздрави и красиви мигове с хобито. Хубав ден. :D
Аватар
live_game999999999
новобранец
новобранец

Мнение от live_game999999999 »

Та и аз като начинаещ в гмуркането с харпуня да споделя емоцията от любимото хоби.Рибите които отстрелях са от понеделник района на гр Обзор ,щото преди това беше една мътилка от дъждовете дето се изсипаха .Ощи като се навлякох със все олова ,маскa, оборудване, и топнах дупето а водата една бистра си викам ей сека да ми мине некоя платерина да ама не.И както си чакам гледам отсрани на скалата дедо поп ,и си викам ще се пробвам и го думнах, смених мястото понеже 30-40 минути нищо ни мина ,и като мръднах десетина метра по навътре гледам попардаците си обикалят ли наоколо ,И ко правя смених накрайника на стрелата с един тризъбец ама много ги къса на двe след отстрела, та си минах на единичния връх . Гмуркането ми беше в периода от 15:40часа до 18:15 часа. Взех някой друго попче и айде в къщи кат нема друго.Изображение
Изображение
(П.П. Ако модераторите сметнат че качените снимки с улова не са подходящи поради това че има някой попчета на две ,няма да се сърдя ако решат да ги премахнат.)
хвани, пусни, дари живот,......... и те така
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”