Плаче Дунава

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Плаче Дунава

Мнение от sestrata »

Тая сутрин поех към Км 514 да проверя как е положението. Поех по снежния път докъдето стигна с колата, повървях още 2 км и ме посрещна грозна гледка.
Оляха се тия тармъкчии! :evil: 15-20 човека косят с ония ми ти колове... Имаше и един младеж довел 2 малки деца момче и момиче - и те с по една сопа тармъчат. Към 14 ч се разотидоха повечето без слука и тъкмо си отдъхнах... иде пълна лодка с още една бригада. :evil:
Те обаче демонстрираха "научен" подход - докарали СОНАР!. Гледат на сонара дупките и какви риби лежат в тях и дават наставления на тия от брега къде да косят!
Не издържах и си тръгнах.
Едва успях да обърна колата в снега, размекнат от слънцето и след 2 часа напред-назад из преспите стъпих на твърда земя.
Отврат...
Венци ®
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венци ® »

Павка,тая тема е толкова тегава,че не ми се ще дори и дума да обеля!
Те не могат да я изловят рибата,но раните които и нанасят за повечетото са смъртоносни и това е лошото!
Затова дано вече се затопля а с топлото и раят за търмакчиите ще свърши!
И СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ.......
Д-р Дулитъл
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Д-р Дулитъл »

Добре де ,вашето звено на ИАРА няма ли горещ телефон.Звъниш,питаш с кой говориш и на каква длъжност е,представяш се ,подаваш им сигнала и сядаш да ги чакаш.Ако запишеш разговора с телефона-още по-добре.Ако никой не дойде-пишеш една жалба ,описваш случая и се тръскаш в ИАРА с молба за входящ номер на жалбата.Обикновено това е достатъчно...но ако след твоето обаждане на ИАРА,търмакчиите се разбягат необяснимо-то тогава в ИАРА-Русе има долни продажници и каузата ти е изгубена...
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Д-р Дулитъл написа:Добре де ,вашето звено на ИАРА няма ли горещ телефон.Звъниш,питаш с кой говориш и на каква длъжност е,представяш се ,подаваш им сигнала и сядаш да ги чакаш.Ако запишеш разговора с телефона-още по-добре.Ако никой не дойде-пишеш една жалба ,описваш случая и се тръскаш в ИАРА с молба за входящ номер на жалбата.Обикновено това е достатъчно...но ако след твоето обаждане на ИАРА,търмакчиите се разбягат необяснимо-то тогава в ИАРА-Русе има долни продажници и каузата ти е изгубена...
Ако беше язовир, може би щеше да има ефект.
ИАРА много добре знаят, че се тармъчи ежедневно и масово.
На местата с достъп от брега с кола рядко има косачи, защото ако не ИАРА, то гранична полиция си върши работата.
Но отдалечените на 20-30 км и такива с достъп само откъм Дунава, каквото е посоченото място - са неспасяеми.
Бил съм свидетел, как се пръскат косачите като се зададе катера и отново продължават като отмине.
После, представи си дали може кораб да обикаля реката и да варди. Тоновете гориво са народна пара, дето би била многократно повече от стойността на покосената риба.
Проблемът се състои в това, че тармъкчиите не са извънземни или специализирани бракониери. Повечето са местни, които през лятото ловят на стръв /без билет/, а зимата тармъчат и това не го броят за престъпление. Явлението е масово и популярно, носят се легенди за изтармъчени трофейни сомове и толстолопи, магазините за риболовни принадлежности държат на тезгяха наредени дебели евтини влакна...
Така е от години по Дунава и изборът на този метод за риболов от тези хора е като да шофират с превишена скорост или след пет бири - забранено, но не отменено.
За съжаление, това е тъжната истина... :(
Д-р Дулитъл
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Д-р Дулитъл »

Баш не съм съгласен с горенаписаното-катера на ИАРА или Гранична полиция може да принуди всяка лодка да спре-неизпълнението на полицейско разпореждане не е шега работа,разпорежданията на ИАРА в реката се изпълняват както тези на полицията.Най-малко тук можем да правим сметка на бюджета на ИАРА за гориво,но под секрет да споделя-ИМА предостатъчно гориво и за лодките и за автомобилите,и все повече ще има...Самото примиряване с деянието ,бракониерство" означава че вече губиме войната с тези гадове...
Разбира се ,зависи и от хората в местното звено на ИАРА-ако са някои нахъсани пичове,имащи мерак да въдворят ред-резултати ще има...и ще ги видите с очите си.А ако са някои мърди,назначени с политическа протекция,които са на принципа-ден да мине,друг да дойде,нали службата си върви-още много ще ревем по форумите...
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Д-р Дулитъл написа:Баш не съм съгласен с горенаписаното-катера на ИАРА или Гранична полиция може да принуди всяка лодка да спре-неизпълнението на полицейско разпореждане не е шега работа,разпорежданията на ИАРА в реката се изпълняват както тези на полицията.Най-малко тук можем да правим сметка на бюджета на ИАРА за гориво,но под секрет да споделя-ИМА предостатъчно гориво и за лодките и за автомобилите,и все повече ще има...Самото примиряване с деянието ,бракониерство" означава че вече губиме войната с тези гадове...
Разбира се ,зависи и от хората в местното звено на ИАРА-ако са някои нахъсани пичове,имащи мерак да въдворят ред-резултати ще има...и ще ги видите с очите си.А ако са някои мърди,назначени с политическа протекция,които са на принципа-ден да мине,друг да дойде,нали службата си върви-още много ще ревем по форумите...
Нямам спомен някой от ИАРА или полицията да е дошъл при мен и да ми помогне да си върша работата. :evil:
Не се опитвай да прехвърлиш проблема от болната глава на здравата...
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Тази година е много по сериозно търмъченето.

Единственото място където са ме проверявали и то многократно около Русе е Мартен.

Иначе съм съгласен , че трява да звъним и да ги подканваме да си вършат работата, не че ще има ефект. Просто за спокойна наша съвест , нали там разни европейски глупости има , граждански дълг или нещо такова :lol: :lol: :lol:

Обикновените рибари нищо не можем да направим, това е реалността :evil: :evil: :!:
Аватар
dimitar_
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dimitar_ »

Тази тема , Павка , е "дъвкана" много , все повече се убеждавам , че ние , които искаме да практикуваме това хоби за удоволствие , или както се казва за спорта , просто да се откачим от това сиво ежедневие , в очите на търмъкчийте ние изглеждаме като "Дон Кихот пред вятърните мелници ..."
Не знам , Иво донякъде е прав , че трябва да се звъни на ИАРА-та , все пак и те трябва да си оправдаят заплатите и най - сетне да погнат когото трябва , а не да плашат нас с актове , затова че не сме си писали в билетите , или някое хлапе цапа във водата с 3-метрово телескопче ...
От цялата работа "нервите" пак остават за наша сметка , а идиотите си вършеят както знаят ! Не ми се пише повече защото наистина ми иде да тегля една ... !!!
Венци ®
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венци ® »

Днес ходих да правя билет на дядко и от дума на дума се заговорихме за "тармъкчиите" та ми казаха,че ще получат още един катер и проверките ще се удвоят!
Пожелах им късмет и успехи и си тръгнах!
Венци ®
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венци ® »

Марко,не схващам това смятане бе човек.Кажи го ясно!
Аватар
balkinei
новобранец
новобранец

Мнение от balkinei »

ceslav написа:Марко,не схващам това смятане бе човек.Кажи го ясно!
:) Че колко по-ясно от това ? За толкова години да се е променило нещо ? И пет катера да им дадат ,ще проверяват ,теб и мен ,ама не и ромчето с дървената тояга ! Какво да го правят ,като го хванат ...
Не е важен улова ,а удоволствието...
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

И аз бях днес на Дунава, обиколих няколко места, пълно капо...щуката дали си е хвърлила хайвера вече? :roll:

Видях една лодка, в нея имаше двама, ама бяха навътре и така не разбрах какво точно правят...може да са били мрежари...
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
zdravko82
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от zdravko82 »

Колега, за щука ли беше днес на Дунава. Аз с мъка си намерих рибки и утре ще пробвам. Дай мнение за реката ако може. Благодаря.
Да уважаваме природата, за да ни уважава и тя !!!
Венци ®
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венци ® »

Сега вече ти вдянах мисълта !
И дано наистина да грешиш!!!!
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

zdravko82 написа:Колега, за щука ли беше днес на Дунава. Аз с мъка си намерих рибки и утре ще пробвам. Дай мнение за реката ако може. Благодаря.
Бях само със спининга, търсейки щука, распер или бяла, ама...дръжки.
Водата беше много спокойна, почти нямаше течение, все едно езеро. :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”