Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на тежко
naRiba.com

Форум

Има ли значение дължината на пръчката
Модератор: sapuna
- lishev_64
- разбира нещата
Re: Има ли значение дължината на пръчката
Здравей колега. Аз също съм висок долу горе колкото теб - 174см. Сопите ми са 3,9 и нямам проблем с мятането. Не смятам, че разликата, която се получава
Едно уточнение - говорим за начин на замятане "над главата" - правилният и единствен начин в шаранджийството
При моите сопи разстоянието от края на пръчката до дръжката на макарата(средата на макародържача), е 66см. и са ми идеални.
А относно дистанцията на замятане - според мен 3,90м. е по-добрият вариант за по-големи разстояния.
Ами, това е от мен. Така мисля аз, и дано съм ти бил полезен.

е съществена и е от различната дължина на сопите. 10м. разлика може да се получи и при няколко поредни замятания с една и съща сопа. За мен неудобството ти се получава единствено от дължината на дръжката - разстоянието от основата до макародържача. Явно това разстояние ти идва твърде голямо. Затова лявата ти ръка винаги отива под мишницата в края на замятането. Една проба - като хванеш сопата в захват за хвърляне, трябва да можеш спокойно да я държиш хоризонтално пред гърдите си, като лявата ти ръка да е в средата на гърдите. Ако в това положение дясната ръка трудно достига макарата - лявата винаги ще ти бяга под мишницата. Явно за това разстояниеЗначи е правилно, сухи тестове на поляната тая седмица
3.9- 115метра
3.6- 125 метра
Значи все пак има някакво значение........май са ми къси ръчичките.

Едно уточнение - говорим за начин на замятане "над главата" - правилният и единствен начин в шаранджийството

При моите сопи разстоянието от края на пръчката до дръжката на макарата(средата на макародържача), е 66см. и са ми идеални.
А относно дистанцията на замятане - според мен 3,90м. е по-добрият вариант за по-големи разстояния.
Ами, това е от мен. Така мисля аз, и дано съм ти бил полезен.

НА СЛУКА... И НЕКА БЪДЕМ ЧОВЕЦИ !!!
- Антон Тонев
- сериозен играч
Тия метри с тези тояги за нищо ги нямате.
Да се замисли колегата, какво ще остане от тоя монтаж ако замахне с все сила и търси 100+ метра.Освен туй не знам колко ще е точен при такива разстояния.Според мен, и с двете сопи оптималния вариант е не повече от 70 метра,като от това произлиза, и да си запази монтажа да не се разпилее във водата.

Да се замисли колегата, какво ще остане от тоя монтаж ако замахне с все сила и търси 100+ метра.Освен туй не знам колко ще е точен при такива разстояния.Според мен, и с двете сопи оптималния вариант е не повече от 70 метра,като от това произлиза, и да си запази монтажа да не се разпилее във водата.
Как обичам да си блажа със сланина,
как обичам с винце и на месечина,
да си лафя със дружина!
Антон Тонев
да си лафя със дружина!
Антон Тонев
- hshopov
- разбира нещата
Имаш креативни и стойностни изказвания във форума които уважавам без да се познаваме,но тук не си много прав(за метрите и точността) За 100 метра точна стрелба гарантирам, а и няма да съм единствен,мисля! Все пак зависи от много неща! Не търся спор или заяждане(изказвам мнение) моите уважения и наслукаАнтон Тонев написа:Тия метри с тези тояги за нищо ги нямате.![]()

Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
- С.Върбанов
- учете се от него
- Обратна връзка:
Тони да не си пил повече огнена вода тая вечер 

Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Яворчо разсмя ме братче, евала, със сухи трнировки към мокри и пълни живарници. Всеки упорит труд рано или късно се възнаграждава...yavor81 написа:Значи е правилно, сухи тестове на поляната тая седмица
3.9- 115метра
3.6- 125 метра
Значи все пак има някакво значение........май са ми къси ръчичките.
И двете пръчки с върхови акции и еднакви олова.

По-голям шаран от рибаря няма...
-
- разбира нещата
шшшшшшт тихоАнтон Тонев написа:Тия метри с тези тояги за нищо ги нямате.![]()

- lishev_64
- разбира нещата
.................................Антон Тонев написа:Тия метри с тези тояги за нищо ги нямате.![]()
Че какво има да се разпилява? Сейфти, инлайн или хеликоптер - има ли значение? Стандартния монтаж включва олово, 2 или 3 царевички със или без повдигач, или вместо царевички - топче(та). Линията е чиста.

И защо трябва да
, за да достигне 100+м. дистанция? Митко го е казал много точно -замахне с все сила
Камшичният мах е съвсем друга техника на кастинг за съвсем други сопи!При карповите не само ,че не трябва ,а е и противопоказен!

НА СЛУКА... И НЕКА БЪДЕМ ЧОВЕЦИ !!!
- antivik
- кандидат преподавател
Ей ора, бе вие ги обърнахте тези метражи на олимпийска дисциплина бре.
Що требе толкоз напиняне....? Може па аз да съм по-мързелив, ма кат ида все гледам да си ми е удобно и да си ми е кеф и не мисля да си затруднявам живота с изсилване при замятане. Зора е да са ти удобни сопите и да си ги натаманиш в ръцете, а за точност и далечност и други пъти съм го казвал
- има си лодки, малко гребане също е спорт /справка при Тони(той има опит с греблата
)/.
Да не влизам в подробност, че някои от гьоловете на които съм ходил с такава дистанция човек ще ги прехвърли и ще чака удари на отсрещния бряг.
Що требе толкоз напиняне....? Може па аз да съм по-мързелив, ма кат ида все гледам да си ми е удобно и да си ми е кеф и не мисля да си затруднявам живота с изсилване при замятане. Зора е да са ти удобни сопите и да си ги натаманиш в ръцете, а за точност и далечност и други пъти съм го казвал

Да не влизам в подробност, че някои от гьоловете на които съм ходил с такава дистанция човек ще ги прехвърли и ще чака удари на отсрещния бряг.

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- hshopov
- разбира нещата
Вик не мяташ като хамал бе братче! Хубавото нещо на тези сопи е че когато ти трябва дистанция я имаш! Вярно с лодка е по прецизно,но нали ти казах....нямам и целя със спомба! Оспамихме темата на момчето,мани!antivik написа:Ей ора, бе вие ги обърнахте тези метражи на олимпийска дисциплина бре.
Що требе толкоз напиняне....? Може па аз да съм по-мързелив, ма кат ида все гледам да си ми е удобно и да си ми е кеф и не мисля да си затруднявам живота с изсилване при замятане. Зора е да са ти удобни сопите и да си ги натаманиш в ръцете, а за точност и далечност и други пъти съм го казвал- има си лодки, малко гребане също е спорт /справка при Тони(той има опит с греблата
)/.

- Антон Тонев
- сериозен играч
Ся, що ма нападате не знам.
Изказвам какво мисля и това е.
Сега ще ви поставя в ситуация, пък да видим как ще се защитите.Да речем, сме на вода, нямаме никакъв плавателен уред, и не знаем какво има във водата пред нас.Трябва да разберем дъното, и да направим хранително петно.А кажете ми вие, как ще храните със спомб, ракета, прашка, или друг такъв уред на 100+метра/то затова и Димитраки си троши спомбовете
/.Ще хвърлите с тия уреди 100м+, га пръдне петела.Ама добре, да речем ги засилите, после как ще си дохравнате с PVA пак на тази дистанция.Е, затова викам че ги нямате за нищо тия метри.
Ако е само да хвърлим монтажа-да съгласен съм/сбърках в поста си/, и аз ще го засиля на 120-130м.
ПП Идете на най близката поляна, сложете един детски басейн 2м в диаметър, и вижте колко пъти ще улучите него уред от 100+ метра с монтажа.От десет опита, ако го улучите 2 пъти,но без да сте клипснали влакното след първия опит, ще ви пратя по една бира по еконта за моя сметка.

Сега ще ви поставя в ситуация, пък да видим как ще се защитите.Да речем, сме на вода, нямаме никакъв плавателен уред, и не знаем какво има във водата пред нас.Трябва да разберем дъното, и да направим хранително петно.А кажете ми вие, как ще храните със спомб, ракета, прашка, или друг такъв уред на 100+метра/то затова и Димитраки си троши спомбовете

Ако е само да хвърлим монтажа-да съгласен съм/сбърках в поста си/, и аз ще го засиля на 120-130м.
ПП Идете на най близката поляна, сложете един детски басейн 2м в диаметър, и вижте колко пъти ще улучите него уред от 100+ метра с монтажа.От десет опита, ако го улучите 2 пъти,но без да сте клипснали влакното след първия опит, ще ви пратя по една бира по еконта за моя сметка.

да си лафя със дружина!
Антон Тонев
да си лафя със дружина!
Антон Тонев
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
10 от 10
Ако не го улуча плащам каса ,ако го улуча ми поемаш транспортните и командировъчни за два дена! /уроците ще са на място/
Между другото някакси много се отклони темата ми се струва!
Ако не го улуча плащам каса ,ако го улуча ми поемаш транспортните и командировъчни за два дена! /уроците ще са на място/
Между другото някакси много се отклони темата ми се струва!
Продадох предишните си въдици Pokee Supreme,точно заради неудобство при хвърляне.Пръчките са супер,но разстоянието между ръкохватката и макародържача е твърде голямо,над 70 сантиметра.И аз съм по нисък(1.71),и на практика не можех да хвърлям над главата.И според мен дължината на пръчката не е толкова от значение,но дължината между ръкохватката и макарата е от огромно значение.Такива пръти са за колеги с дълги ръце,съответно по високи.Също така съм напълно съгласен с мнението на колегата Антон Тонев(това над мнението на колегата sapuna).
- hshopov
- разбира нещата
Аз пък изобщо не съм съгласен! Никой не си прави петното метър на метър нали? Все пак сме рибари...не снайперисти! Като засиля монтажа ще си дохранвам със спомба разбира се! Виж за късите ръце и дългите ръкохватки съм съгласен! Въдицата трябва да ти е удобна преди всичко! Наслука от менmagnetar написа:Продадох предишните си въдици Pokee Supreme,точно заради неудобство при хвърляне.Пръчките са супер,но разстоянието между ръкохватката и макародържача е твърде голямо,над 70 сантиметра.И аз съм по нисък(1.71),и на практика не можех да хвърлям над главата.И според мен дължината на пръчката не е толкова от значение,но дължината между ръкохватката и макарата е от огромно значение.Такива пръти са за колеги с дълги ръце,съответно по високи.Също така съм напълно съгласен с мнението на колегата Антон Тонев(това над мнението на колегата sapuna).

- Антон Тонев
- сериозен играч
Никой не е казал че си прави петното 2/2 метра.Въпроса е, дали при работа само със монтаж и олово, и такъв със спомб или ракета,какъв ще е подхода ти при хвърляне.Дали ще мяташ плавно и със по голяма паробола, за по голяма точност, или с по отсечен замах за по голяма дистанция.Да, разстоянието до макродържача е важно,защото с лявата, или дясната може да натиснеш края на сопата при замах.hshopov написа:Аз пък изобщо не съм съгласен! Никой не си прави петното метър на метър нали? Все пак сме рибари...не снайперисти! Като засиля монтажа ще си дохранвам със спомба разбира се! Виж за късите ръце и дългите ръкохватки съм съгласен! Въдицата трябва да ти е удобна преди всичко! Наслука от менmagnetar написа:Продадох предишните си въдици Pokee Supreme,точно заради неудобство при хвърляне.Пръчките са супер,но разстоянието между ръкохватката и макародържача е твърде голямо,над 70 сантиметра.И аз съм по нисък(1.71),и на практика не можех да хвърлям над главата.И според мен дължината на пръчката не е толкова от значение,но дължината между ръкохватката и макарата е от огромно значение.Такива пръти са за колеги с дълги ръце,съответно по високи.Също така съм напълно съгласен с мнението на колегата Антон Тонев(това над мнението на колегата sapuna).
да си лафя със дружина!
Антон Тонев
да си лафя със дружина!
Антон Тонев
-
- разбира нещата
Не ги троша бре а ги закачам по дърветата от както си взех новия спод ,ама дръжката е 74 сантиметра а аз съм 1,70 та ,не знам дали ми е удобен вие кажете но немоа се запраАнтон Тонев написа:Ся, що ма нападате не знам.Изказвам какво мисля и това е.
Сега ще ви поставя в ситуация, пък да видим как ще се защитите.Да речем, сме на вода, нямаме никакъв плавателен уред, и не знаем какво има във водата пред нас.Трябва да разберем дъното, и да направим хранително петно.А кажете ми вие, как ще храните със спомб, ракета, прашка, или друг такъв уред на 100+метра/то затова и Димитраки си троши спомбовете/.Ще хвърлите с тия уреди 100м+, га пръдне петела.Ама добре, да речем ги засилите, после как ще си дохравнате с PVA пак на тази дистанция.Е, затова викам че ги нямате за нищо тия метри.