Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Здравейте колеги.
Запиляхме се по горите, та забравихме да пишем тук. Искам да ви помоля за помощ относно определянето на този вид манатарка. Срещам я доста често (напоследък прекалено често) в моите ловни полета и все оставам със съмнения относно вида и.
Запиляхме се по горите, та забравихме да пишем тук. Искам да ви помоля за помощ относно определянето на този вид манатарка. Срещам я доста често (напоследък прекалено често) в моите ловни полета и все оставам със съмнения относно вида и.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
НИКОГА НЕ БЕРА ГЪБИ ЗА ДА ПРОДАВАМ.
Здравейте отново 
Най-напред да поздравя колегата Г. Петков за упоритостта и за хубавите репортажи, с които постоянно поддържа темата «жива». Браво и на останалите колеги за излетите от последните дни! Наистина ще е интересно повечко хора да споделят резултатите си, защото съм сигурен, че много от тях са били по баирите тези дни
При мен този уикенд нямаше много време за ходене по горите, но все пак „надникнах“ тук-там
Само за ориентир - бях по северозапада (Монтанско) и ето накратко каква беше ситуацията там:
В Петък на отиване спрях за около 15-20 минутки в една гора край пътя (Е79) и почти с влизането намерих хубава млада манатарка. Обнадеждих се, но за съжаление си беше единствена… Намерих няколко гълъбки и доста лютива млечница, която по принцип не събирам. Не обикалях много, защото бях с дрехите от работа и не ми се завираше по драките…
(Тук отварям скоба за да кажа, че лютивите млечници са гъби, чиито аромат страшно много харесвам, но с вкуса им не мога да се «оправя»
Варя ги, пека ги, смесвам ги с други "по-благородни" видове – не мога да се отърва от неприятния горчив вкус. Някой да има предложение за що годе приемлив вариант на сготвяне, така че хем вкуса да е що годе поносим, хем да се запази приятния «пикантен» аромат на гъбата?)
Съботата беше определена за по-сериозна проверка на горите, която обаче така и не се състоя
Остана ми утешението, че все пак успях да отделя един час преди обяд и още един привечер
В първата горичка преди обяд намерихме 5-6 манатарки, още толкова гълъбки и 1 пачи крак. Направи ми впечатление, че в гората нямаше почти никакви гъби. Масово бяха поникнали само «лютиците», както им казваме по онзи край
Този път взехме и от тях няколко, ей така за „тежест“ в кошницата… От тази раходка имам и няколко кадъра с не особено добро качество:

Следобедната ми разходка ме отведе в гора само с гълъбки (много странно) и тук-там някоя лютива млечница. Набрах доволно от любимата си зелена гълъбка
и с това приключиха гъбарстванията ми за тази седмица.
Равносметката – малко гъби бяха поникнали, като основно присъстваха млечниците. От останалите видове имаше единични екземпляри или хич нямаше нищо (много се надявах например да намеря някоя булка, но уви).
За тази седмица се очертава «софийски» уикенд, та мисля да се прицеля в търсене на някой пачи крак някъде наоколо. Някакви предложения къде бих могъл да се пробвам?
Поздрави!!

Най-напред да поздравя колегата Г. Петков за упоритостта и за хубавите репортажи, с които постоянно поддържа темата «жива». Браво и на останалите колеги за излетите от последните дни! Наистина ще е интересно повечко хора да споделят резултатите си, защото съм сигурен, че много от тях са били по баирите тези дни

При мен този уикенд нямаше много време за ходене по горите, но все пак „надникнах“ тук-там

В Петък на отиване спрях за около 15-20 минутки в една гора край пътя (Е79) и почти с влизането намерих хубава млада манатарка. Обнадеждих се, но за съжаление си беше единствена… Намерих няколко гълъбки и доста лютива млечница, която по принцип не събирам. Не обикалях много, защото бях с дрехите от работа и не ми се завираше по драките…

Съботата беше определена за по-сериозна проверка на горите, която обаче така и не се състоя

Следобедната ми разходка ме отведе в гора само с гълъбки (много странно) и тук-там някоя лютива млечница. Набрах доволно от любимата си зелена гълъбка

Равносметката – малко гъби бяха поникнали, като основно присъстваха млечниците. От останалите видове имаше единични екземпляри или хич нямаше нищо (много се надявах например да намеря някоя булка, но уви).
За тази седмица се очертава «софийски» уикенд, та мисля да се прицеля в търсене на някой пачи крак някъде наоколо. Някакви предложения къде бих могъл да се пробвам?

Поздрави!!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
alex_pl написа:... Искам да ви помоля за помощ относно определянето на този вид манатарка...
Това са посиняващите манатарки и не им разбирам.
Често сме обсъждал в темата тези гъби.
Намирам ги често, не ги събирам и не ги ям.
bgbul е обяснил подробно за тях.
Проливните дъждове през миналата седмица активизираха отново печурките в полето.
В гората намерих първите булки за годината,
Та пак има гъби - докато ги раздам видях зор

Колега ето рецепта за млечниците:Stefko написа: Тук отварям скоба за да кажа, че лютивите млечници са гъби, чиито аромат страшно много харесвам, но с вкуса им не мога да се «оправя»Варя ги, пека ги, смесвам ги с други "по-благородни" видове – не мога да се отърва от неприятния горчив вкус. Някой да има предложение за що годе приемлив вариант на сготвяне, така че хем вкуса да е що годе поносим, хем да се запази приятния «пикантен» аромат на гъбата?)
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=20&t=15645" onclick="window.open(this.href);return false;
И аз мисля да я пробвам тия дни, че много ги срещам, всъщност те преобладават. Даже ги видях и на пазара в Младост1 по 4 лева за кило. То затова и жената казва че гъби под 15 лева за кило не яде

Благодаря, колега 
Ще опитам рецептата при следваща възможност и ще споделя как се е получило
Поздрави!

Ще опитам рецептата при следваща възможност и ще споделя как се е получило

Поздрави!
Огнена манатарка. По-добре да не се консумира.alex_pl написа:Здравейте колеги.
- G.Petkov
И друг път съм споменавал, че имам една любима пътека в близка гора, която редовно ме дарява с гъби.
Та днес бързо преминах по нея и събрах малко манатарки.
Гъбите бяха учудващо чисти, почти нямаше червейчета
!
А дано да тръгнат - време е !

Само една булка,

Имаше и малко пачи крак, отиде за колежката - много го харесва и готви с него всякакви ястия,

А гората е заслана с млечници!
Предимно бели - на места са в огромни количества,
Има и от червените, но по-малко,

Ето ги гъбите от кратката разходка днес,

Та днес бързо преминах по нея и събрах малко манатарки.
Гъбите бяха учудващо чисти, почти нямаше червейчета

А дано да тръгнат - време е !
Само една булка,
Имаше и малко пачи крак, отиде за колежката - много го харесва и готви с него всякакви ястия,
А гората е заслана с млечници!
Предимно бели - на места са в огромни количества,
Има и от червените, но по-малко,
Ето ги гъбите от кратката разходка днес,
Здравейте приятели.
От няколко дни се каня да акомпанирам на колегата Петков, но покрай Световното и ходенето за гъби не ми остана време. Е, днес е почивен ден на Световното, а мрежите ми са претъпкани, тъй че сега е моментът! Нека направя традиционното резюме за гъбите по кюстендилските гори в последната седмица. Ами в общи линии през последните 10 дни, в резулат от дъждовете преди това, се скъса от пачи крак, набрах повече от 80кг, но от няколко дни земята и на слънце, и под шумата пресъхна, а с това и пачият крак. Вече се срещат тук-там и само изгорели гъби. Дъжд не е валял от миналата сряда и за тези 8 дни, наистина всичко изгоря. Предполагам, че на по-високите места вече в Осогово на 1200-1800 метра в бука ги има, но за жалост не знам къде точно. Е, за сметка на това в дъбаците пък тръгнаха здраво манатарки, а и булката се пробуди, както ще видите от снимките по-долу... Зелената гълъбка също тръгна, както и една гъба просеник или хлебна гъба, която много я обичам и поне на мен ми е любимата гъба в суров вид. И разбира се, както всяка година, ако се изкупуваха лютици, щях да стана милионер! Ето и снимките:
Тук са 22кг, а преди седмица, в сряда ме хвана последният дъжд и една идея по-малко количество ми тежеше 28кг!

Някои казват, че главата ми била много голяма...

Мрежите се натъпкаха, а чиниите с гозби също...

Крем супа от манатарки

Панирани булки и манатарки в комбинация с пържени зелени гълъбки, просеници и манатарки...

От няколко дни се каня да акомпанирам на колегата Петков, но покрай Световното и ходенето за гъби не ми остана време. Е, днес е почивен ден на Световното, а мрежите ми са претъпкани, тъй че сега е моментът! Нека направя традиционното резюме за гъбите по кюстендилските гори в последната седмица. Ами в общи линии през последните 10 дни, в резулат от дъждовете преди това, се скъса от пачи крак, набрах повече от 80кг, но от няколко дни земята и на слънце, и под шумата пресъхна, а с това и пачият крак. Вече се срещат тук-там и само изгорели гъби. Дъжд не е валял от миналата сряда и за тези 8 дни, наистина всичко изгоря. Предполагам, че на по-високите места вече в Осогово на 1200-1800 метра в бука ги има, но за жалост не знам къде точно. Е, за сметка на това в дъбаците пък тръгнаха здраво манатарки, а и булката се пробуди, както ще видите от снимките по-долу... Зелената гълъбка също тръгна, както и една гъба просеник или хлебна гъба, която много я обичам и поне на мен ми е любимата гъба в суров вид. И разбира се, както всяка година, ако се изкупуваха лютици, щях да стана милионер! Ето и снимките:
Тук са 22кг, а преди седмица, в сряда ме хвана последният дъжд и една идея по-малко количество ми тежеше 28кг!

Някои казват, че главата ми била много голяма...

Мрежите се натъпкаха, а чиниите с гозби също...

Крем супа от манатарки

Панирани булки и манатарки в комбинация с пържени зелени гълъбки, просеници и манатарки...

Последно промяна от mateev на Пет Юни 27, 2014 10:29 pm, променено общо 1 път.
- stankof
- ще става разбирач
Колега ти изтрепа гъбите

ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
-
- ще става разбирач
Много гъби Браво кжлега
- G.Petkov
Определено количествата на Матеев ме впечатлиха
!
Много гъба, много нещо - все така да му върви!
А в моята гора,

Слаба работа, гъби в гората има, но хубави - съвсем малко,
За съжаление
!

Ама, чакам
!

Много гъба, много нещо - все така да му върви!
А в моята гора,
Слаба работа, гъби в гората има, но хубави - съвсем малко,
За съжаление

Ама, чакам

Колегата Матеев е постигнал мечтата на гъбаря. Чудесно представяне. Между другото и около София има вече манатарки, но конкуренцията е голяма, а гъбите не са чак толкова много. Като №1 са братята роми, които идват направо с бусове. А най-интересното е че имаше и групи роми от г. Пазарджик снаряжени с кофи, щайги и кантари, дошли по "нашите" гори да си търсят късмета.
- stankof
- ще става разбирач
Мангасарите са мобилни отдавна и действат по сигнал!desi написа:.......Като №1 са братята роми, които идват направо с бусове. А най-интересното е че имаше и групи роми от г. Пазарджик снаряжени с кофи, щайги и кантари, дошли по "нашите" гори да си търсят късмета.
Срещал съм манговци от Монтанско да опъват катуна в Родопите преди години когато е имало силни сезони

ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
- G.Petkov
Днес направих един целодневен излет - гъби - риби - и пак гъби
!
Смених две гори в една планина - Стара планина.
Имаше манатарки,
И млади -

И по-големи,

И въпреки, че охлювите бяха поизяли гъбите - нямаха или имаха съвсем малко червейчета.
Доста здрави гъби - напълних балкона с гъби за сушене
!
Ето това е общият резултат - имаше и малко брезовки, малко пачи крак /вече преминава/,

Но това, което искам да споделя е,
Че манатарки има малко, нарядко са, и ги събрах с мнооооого ходене.
Гъбите събрах в две гори - много дашни през минали години !
Едната е доста посещавана, обаче другата - не! Ходя само аз и не съм забелязвал друг гъбар да посещава местата.
Влага има в изобилие, топлина също, ама гъбите са малко !!!!!!!!!!!!!
А в сравнение с миналата година - много малко.
Това, че съм понапълнил щайгичката - да не ви заблуждава
!
Даже не е и касетка като на Матеев
!
Километража ми на връщане показа - 330 км, което е доста много като за тези гъби.
Та искам да попитам - по другите райони на страната как е с манатарките ?
И да помоля bgbul да сподели, защо при идеални условия - няма или има малко хубави гъби ?
Аз, не си спомням да е имало толкова дъждове през април, май и юни
!
А,
И да се оплача -
Едва е средата на годината, а вече загубих два ножа и скъсах един чифт обувки по баирите
!
Нож ще си купя, ама за обувките ми е жал - мноооого яки бяха
!
Много трудно се намират хубави обувки за планината !

Смених две гори в една планина - Стара планина.
Имаше манатарки,
И млади -
И по-големи,
И въпреки, че охлювите бяха поизяли гъбите - нямаха или имаха съвсем малко червейчета.
Доста здрави гъби - напълних балкона с гъби за сушене

Ето това е общият резултат - имаше и малко брезовки, малко пачи крак /вече преминава/,
Но това, което искам да споделя е,
Че манатарки има малко, нарядко са, и ги събрах с мнооооого ходене.
Гъбите събрах в две гори - много дашни през минали години !
Едната е доста посещавана, обаче другата - не! Ходя само аз и не съм забелязвал друг гъбар да посещава местата.
Влага има в изобилие, топлина също, ама гъбите са малко !!!!!!!!!!!!!
А в сравнение с миналата година - много малко.
Това, че съм понапълнил щайгичката - да не ви заблуждава

Даже не е и касетка като на Матеев

Километража ми на връщане показа - 330 км, което е доста много като за тези гъби.
Та искам да попитам - по другите райони на страната как е с манатарките ?
И да помоля bgbul да сподели, защо при идеални условия - няма или има малко хубави гъби ?
Аз, не си спомням да е имало толкова дъждове през април, май и юни

А,
И да се оплача -
Едва е средата на годината, а вече загубих два ножа и скъсах един чифт обувки по баирите

Нож ще си купя, ама за обувките ми е жал - мноооого яки бяха

Много трудно се намират хубави обувки за планината !
Привет и от мен
Неочаквано днес ми се отвори възможност да ида за гъби, от която се възползвах без колебание
За целта избрах напълно непозната гора (Стара планина в близост до София), която исках да разузная, като не очаквах да намеря кой знае какво. Резултатът в крайна сметка не бе лош, но като цяло излета можем да го класираме в графата "нищо особено". Равносметката - почти никакви манатарки (намерих 3-4 бр. за 2 часа), тук-там по някоя гълъбка и сърнела и обилно количество бяла млечница. Намерих също няколко кадифени манатарки, 2 стари бисерни гъби, една горска печурка и една масловка
Ето малко снимки, за да не ви отегчавам с приказки:

Това, което видях не ме ентусиазира много и сега се колебая доста дали да се бъхтя по баирите за уикенда
Освен да взема да сменя посоката и да си спретна още някой опознавателен излет...Или пък направо да ида за риба, че забравих как се държи въдицата вече
Поздрави!

Неочаквано днес ми се отвори възможност да ида за гъби, от която се възползвах без колебание

Това, което видях не ме ентусиазира много и сега се колебая доста дали да се бъхтя по баирите за уикенда

Поздрави!