Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Повдигане на транец на ЗЕФИР-2 помощ
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Повдигане на транец на ЗЕФИР-2 помощ
Колеги искам малко съвети
Преди време си взех една лодка модел ЗЕФИР-2 (малко скутерче) и след като му отворих двойното дъно му сложих подкилна шина и след това му наредих фибран и го затворих пак .
Остана само да си повдигна транцевата дъска понеже двигатела ми е с дълаг ботуш , но съм малко озадачен .
Ситоацията е следната транеца е висок 36,5 (нее 38 както е стандарта доколкото знам) , а за дълаг боту6 трябва да стане 53 ( но 36,5 + 15(разликата къс-дълаг) прави 51.5 см) , а нали антикавитационната планка трябва да е на 2-3 см под долния край на транеца , а така пада на 5,5 см
Възможно ли е да идрае роля 5 цантиметровия кил който обаче започва на около метът пред долнатата част на транеца , а не от самоя край на лодката и то незапочва от 5см , а от 0 и след около 50 см става 5 см и дака до предния край на лодката
И така де сега да гледам антикавитационната планка да е на 2,5-3 см или просто да повдигна колкото е тазликата къс-дълаг ботуш
Преди време си взех една лодка модел ЗЕФИР-2 (малко скутерче) и след като му отворих двойното дъно му сложих подкилна шина и след това му наредих фибран и го затворих пак .
Остана само да си повдигна транцевата дъска понеже двигатела ми е с дълаг ботуш , но съм малко озадачен .
Ситоацията е следната транеца е висок 36,5 (нее 38 както е стандарта доколкото знам) , а за дълаг боту6 трябва да стане 53 ( но 36,5 + 15(разликата къс-дълаг) прави 51.5 см) , а нали антикавитационната планка трябва да е на 2-3 см под долния край на транеца , а така пада на 5,5 см
Възможно ли е да идрае роля 5 цантиметровия кил който обаче започва на около метът пред долнатата част на транеца , а не от самоя край на лодката и то незапочва от 5см , а от 0 и след около 50 см става 5 см и дака до предния край на лодката
И така де сега да гледам антикавитационната планка да е на 2,5-3 см или просто да повдигна колкото е тазликата къс-дълаг ботуш
Re: Повдигане на транец на ЗЕФИР-2 помощ
това е лодката отдоло
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
някаде бях чел че се метело най-долната част на лодката а не само на транеца
това е транеца
Щом нямаш възможност да замениш двигателя с такъв с къс ботуш, повдигни с толкова, че антикавитационната плоча да е на 2 до 5 см. под най-ниската част на дъното.
Въпроса е там дали става въпрос да е 2-5 см под транеца или под кила който е по-напред
Кила е напред, той не те интересува, важно е дъното под транеца.didooo написа:Въпроса е там дали става въпрос да е 2-5 см под транеца или под кила който е по-напред
-
- сериозен играч
Колега didooo тези изчисления са идеалния вариант,когато става въпрос за глисаж,скорост,маневреност и др. хидродинамични показатели на лодката.Ако мотора ти е малък и ти трябва предимно за тролинг не се мъчи да я преправяш ,където и да е антикавитационната плоча под дъното пак ще я бута.Ако ще глисираш и гониш скорост тогава се мъчи,има в НЕТ-а интересни предложения.
отдавна знам че 2.5 см е НАЙ-добре като разтояние ама при 36.5 см на оригиналния транец а не 38 см антикавитационната планка пада на около 4,5-5 см (така е заводско) .
Вариянт ли е понеже тая лодка е правена 1982 още да са нямали голям ХАБЕР за тея сантиметри и за тях да е нямало голямо значение 1-2-3 сантиметра на , които днес се обръща такова внимание
Вариянт ли е понеже тая лодка е правена 1982 още да са нямали голям ХАБЕР за тея сантиметри и за тях да е нямало голямо значение 1-2-3 сантиметра на , които днес се обръща такова внимание
По скоро, по него време извънбордовите мотори вероятно са били малко по-други.
аве и аз си мислеех да го повдигна до 52 санта и антикавитационната да остане на 2.5-3 санта под лодката