Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Мухарски риболов
naRiba.com

Форум

Толстолоб с мухарка
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- учете се от него
Ей , Доценте- бе да ти мязам на "тройкаджия" , малии... , възстанових темата само заради мухарката на Павел(от 910$)docenta написа:Има една много готина муха за толстолоб - тройка № 2/0 с малко разбридан дунапрен на нея, та да може да плува. Вместо шнур се ползва яко плетено влакно с издръжливост 40-50 килограма и тежест от 50-100 грама, за да може да се заметне мухата. Задължително я оцветете тази муха в червеноТолстолобът има зрителни анализатори на гърба си и обикновено кълве на тази муха точно с горната част на тялото си, но учените никога досега не са обяснили защо тази муха никога не попада в устата му. Методът е много ефективен - през 1995 година видях на Батак как извадиха по този начин толстолоб 64 килограма. Преди това някой от българското ФБР го бе гърмял с пищов...
Наслука![]()
![]()
![]()
-
- учете се от него
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?t=7482&start=30Павел Иванов написа:Абре ИДА , ще я махна ама защо ?!? Ся преди до неколко години се верваше че единственният начин за улов на толстолоб е по метода описан от docenta а кво се оказа че си се лови по много други начини включително и с щекаСъвсем реално ми звучи ако в захраненото петно метнеш нимфа с некоя от горепосочените гегички и си представям какъв душевен оргазъм е да извадиш филтрирарият нимфата 10 - 20кг. рибок ! Хората мерилин с мухарка ловят ама тука дай на Тома да не верва и да спами и гуе що стааа ! Предпочитам да си възстановиш мненията а ако не го сториш до петък трия реЗко
тази и следващите две страници

-
- и господ не е толокова добър
Адаш,ако беше перефрезирал въпроса така:ставали с мухарка за тостолоб
нямаше да има проблеми.При полужение,че има толкова модели пръти с които може да се лови успешно тостолоб,не виждам смисъл от целенасочено копуване на мухарка.Хората навънка ловят с мухарката много видове риба,но си я имат и просто пробват.Все едно да си купиш шарански прът за целенасочен риболов на плувка.

- Павел Иванов
-
- учете се от него
Адаш , прав си , аз до сега съм ги ловил всякак , ама дето вика Павел , представяш ли си какъв ще е екшъна с мухаркатаsnegk написа:Адаш,ако беше перефрезирал въпроса така:ставали с мухарка за тостолобнямаше да има проблеми.При полужение,че има толкова модели пръти с които може да се лови успешно тостолоб,не виждам смисъл от целенасочено копуване на мухарка.Хората навънка ловят с мухарката много видове риба,но си я имат и просто пробват.Все едно да си купиш шарански прът за целенасочен риболов на плувка.

Ще мисля по въпроса , но на първо време поне с директна осмица и муха номер 10 , ама то пак няма да е като с мухарка

п.п. например ето тази мухарка (2.70 , 6/7клас ):
http://shop.fishing-mania.com/viewrods_3.php?id=6473
с тази макара ( долната , 6/7 клас):
http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=758
-
- учете се от него
Макарата (не тази)мисля че я намерихsnegk написа:Ей с тази макара има да гониш тостолоба барабар с мухарката или ще те разкарва като скутер ако си с някоя гуменетка.

-
- учете се от него
МАКАРА
По-долу "макарата" , на една от снимките мъгляво се вижда този дето е 5.500

Диаметър 13.5см/ широчина 3.5см
При пълна макара , един оборот "прибира" 85см влакно , при предавателно число 1:1. Тия 5-7 килограмовите , "аванса" ги спра след 70-80метра , гюрултията е , нямам думи

Диаметър 13.5см/ широчина 3.5см

-
- учете се от него
МУХАРКА
И "мухарката" е почти готова , 3.90м. , четери колена(телескопични) , параболичен строй-остава да и сложа макародържача и водачите-7бр.(с върха , от които 4 стационарни и три подвижни) , двуръчна-задължително

п.п. Адаш , с тоя дюзен ще ме разкарва като скутер , друг път

п.п. Адаш , с тоя дюзен ще ме разкарва като скутер , друг път

- Павел Иванов
Мног як комплект се очертава
Ако може малце мозък да ръсна
Сложи на туй чудо шнур поне девети клас и вместо километри влакно намотай по-дебеличък бекинг . Най-малкото бекинга ще подсушава якото шнурче и ще ти е по-комфортно докато маааш
Малееееееее и това да го кажа аз къде съм връл противник на бекинга
Ама тва щото още не съм дораснал да боря таквизи риби с мухарка 

Малееееееее и това да го кажа аз къде съм връл противник на бекинга

-
- учете се от него
Ориентирал съм се към този шнур(10/11клас WF, плаващ):Павел Иванов написа:Мног як комплект се очертаваАко може малце мозък да ръсна
Сложи на туй чудо шнур поне девети клас и вместо километри влакно намотай по-дебеличък бекинг . Най-малкото бекинга ще подсушава якото шнурче и ще ти е по-комфортно докато маааш
![]()
D

Към този бекинг(само че 30 либровия вариант):

И за поводи( 6х,7х):

-
- учете се от него
Макарата си е съвсем свястна. Сигурно съветските другари са я произвеждали в някой от заводите на ВПК , преди 25-30години. Има си регулатор на плавния ход , има и простичка спирачка , "щракащ" тип-пружиниращ зъб и зъбно колело , има даже и пробка за смазване на оста и лагерите(предполагам че е и с лагери-един или два), наистина с нея може да се лови и на плувка и с изкуствени примамки. На снимката на задната част, горе в дясно е регулатора на плавния ход , по-голямото копче, долу на стойката е за включване и изключване на спирачката; отпред, на оста е пробката с винтче за смазване. Интересното е че преди 1-2 години мярнах в някакъв магазин такива макари и сега се мъча да се сетя, къде....milo69 написа:ааа тая макара я имам и азтова ми е първата макара, ма тогава отде да съм знаел че е мухарка
ловях си с нея на плувка и така й бях хванал цаката че си хвърлях с нея плувката без проблеми на 20-25 метра, ех спомени....сега си стои на почетно място и в заслужена почивка

- Павел Иванов
Якичък комплект си заформил
Само ако е по-дълбочко ще ти трябва по-дългичък лидер с типет та да стигне до дъното
Туй последното къде си го планувал е само типет ! Демек режеш си от него парчета и го връзваш за лидера
Ще трябва или да си вземеш лидер и за него да връзваш типетчето еле па както ти изкаш цял изтъняващ такъв да си взимаш
Няма да е лошо и за индикатор в случая да си помислиш ......... то май кат на плувка ще стане накрая