Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от mateev »

Здравейте отново.
През тази седмица над кюстендилско дъжд отново не падна, което започва да се отразява на гъбите. В дъбовите гори на 600-1000м може да се констатира, че почвата здравата пресъхва, тъй че навярно повече читави манатарки там няма да открия. Същите и през тази седмица имаха солидно присъствие, но средната им възраст скочи, здравето им се влоши и като цяло е ясно, че краят им скоро ще дойде, ако не падне малко дъждец. Силно се надявам да потръгнат хубаво булките, понеже при нас те тръгват, чак когато стане над 30 градуса и земята почне да изсъхва. Днес и онзи ден се разходих и до едно по-специално място в Осогово, където на 1300 метра в буковите гори постигнах прекрасен резултат откъм манатарки. В бука гъбите са несравнимо по-здрави и свежи от мъчещите им в ниските дъбове сестрици... Все пак един дъжд и в планината хич няма да е излишен, макар че и без него просто манатарката ще се качи по-високо, защото сега е до 1300м, на 1400 още нищо няма. То аз по-нагоре не ги знам и местата, но кой ли всъщност ги знае в тази просторна и дива планина освен разбира се унищожителите на горите и природата, които вече са навсякъде и никнат като червеи в стара дъбова манатарка...

Седмицата започна с няколко изненадващи сърнели:

Изображение

Изображение

Крайният резултат от същия ден, включваше и пачи крак заедно с малко просеник:

Изображение

Миналата неделя в дъбовото царство на манатарката отново бе пълно, както и в предишния ми пост:

Изображение

Крайният резултат бе същият като миналия път:

Изображение

Четвъртък ме зарадва освен с манатарки и със зелени гълъбки и последния засега поизгорял пачи крак:

Изображение

В петък навреме се сетих за единственото букова гора, която следя в Осогово:

Изображение

В събота се върнах в дъбовия ми оазис и пак напълних две кофички, но вече гъби първо качество нямаше, макар че като цяло все още бяха хубави. Ако това са последните читави манатарки от това място, нямам право да се сърдя... :)

Изображение

А днес в неделя се затвърди окончателно впечатлението, че май по дъбовите гори повече няма да имам работа, макар че пак ще ходя разбира се! Резултатът от буковата ми гора ме зарадва много, а също и съседите...

Изображение
Изображение
Изображение

Това бе през тази седмица. Чакам булките и дъжда. Мрежите са пълни, фризерът се пълни и той с манатарки, но съседите си конкурират и чакат ред и те за вкусна вечеря, тъй че дано и другата седмица всичко това продължи.
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

Браво!!! Най вече заради "гледната точка" от която си правил снимките - все едно, че и аз бях там. Сигурен съм, че ще има още и още по-хубави. :supz:
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Еееееееее,
Матеев ми показа къде "летуват" манатарките :D !
И едри и много !!!!!!!!
Благородна завист ме обзема !
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

Гъби , гъби ама внимавайте някой да не се окаже с "рога"

Изображение :lol:

Между малкото гъби си намерих туй рогче и много му се изкефих.
ski today
work tomorrow
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Между малкото гъби си намерих туй рогче и много му се изкефих.
Браво, честито! На късмет е. Можеш да си направиш от него ножле. Майсторът в Костенец умря отдавна, но и сега има добри.

Изображение

Понеже нарушавм тематиката, ето и снимка на гъбка:

Изображение

http://noticias.r7.com/tecnologia-e-cie ... 30927.html
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
galin don4ev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от galin don4ev »

В неделя ходихме с жената и малката на разходка за гъби. Бяхме тръгнали с идеята за булки и манатарки. Намерх ме само посиняващи манатарки и никакви булки. Дестинацията беше нова за нас, на мерихме само непознати за нас гъби
Изображение
Изображение
Изображение
След разходката и пикника решихме че е време да се прибираме и както си карам , жена ми забеляза една манатарка под едно дърво, естествено спрях но и тя се оказа посиняваща. И тогава на педестина сантиметра забелязах някаква странна шишарка
Изображение
Изображение
сигурен бях че е трюфел, и да оказах се прав черен трюфел.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Браво на колегата от предния пост,
За пръв път виждам, макар и на снимка, трюфел !
Да му е честит и още успехи.

Днес си бях взел един ден отпуска, та ходих за риба, ама не се стърпях и се качих в Средна гора. Започва да се засушава, няма нови гъби. Разходих се малко и за голяма моя изненада, намерих манатарките в една гора, която съм посещавал многократно без успех.
Всички гъби намерих в най-гъстата гора с още по-гъст подлес. Явно само там е останала влага и подходяща температура за развитието на гъбите.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Само две малки булки намерих, няма влага и не растат,

Изображение

А видях, че Матеев беше снимал някакво подобни гъби -

Изображение

Изображение

Пускат сок като белите млечници - ще помоля Матеев да разскаже за тях - яде ли ги и с какви гастрономически качества са ?

Това са гъбите от днешния следобед. Малко са поостарели, млади гъби има само две, ако не завали скоро здрав дъжд, може и преминем в очакване на есента :roll: !

Изображение

Също бях помолил bgbul за коментар на климатичната ситуация тази година - не ми отговори, възможно е да е пропуснал поста ми от предната страница !
desi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от desi »

Имах удоволствието две поредни съботи да се разходя за гъби около София. Неделите бяха определени за риба. Първата събота около 08.00ч. вече бяхме в гората, а там пълно с коли. Едно момче беше вече събрало една кофа с манатарки и чакаше пред колата му да дойдат останалите от групата. Та той ми каза, че много сме закъсняли и че ромите вече са навсякъде в гората. Времето - облачно от време на време ръмеше и дъжд, беше ми ясно че за да намерим гъби трябва да търсим в храсталаците, където евентуално са пропуснати от други колеги. Съответно си измокрихме обувките, но все пак намерихме гъби.
WP_20140628_008.jpg
WP_20140628_016.jpg
WP_20140628_017.jpg
ALIM2237.JPG
ALIM2241.JPG
Тази събота отидохме пак късно, този път около 11.00ч., пак беше пълно с роми /от Пазарджишко/, но бяха набрали сравнително малко гъби, както всъщност и ние. Почвата беше суха и гъбите ги нямаше много, но и от двата излета бяхме много доволни. Тези гъби са от вторият излет на 05.07.2014г.
ALIM2248.JPG
ALIM2250.JPG
Датите от последните снимки са от настройката на апарата, но някой ден ще го оправя :?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
alankulu1987
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от alankulu1987 »

Това с трюфела си е на истина чудо :) Не бях виждал до сега български такъв ! Браво ;)
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

Браво приятели, страхотни манатарки, а с този трюфел направо уби рибата!
Петков, гъбите, за които питаш са именно просеник, хлебна гъба или суроватка, както ѝ казват някъде. Както бях отбелязал, по моя вкус това е една от най-вкусните сурови гъби. Както пише в една огромна и нова гъбена енциклопедия (на Reader's digest), гъбарите трудно се въздържали да не я вкусят още щом я зърнат. :) Така и аз почнах да си изяждам няколко по-млади екземпляри всеки път в гората, понеже съм гладен, а храна не си нося. Пържена също е вкусна, много върви с чеснов сос по мое мнение. Ял съм я в едно погранично село, затънтено из планините на Краището, като просто ги сложихме на печка с дърва и въглища и като се поизпекоха, ги изядохме.
Аватар
misho_tsakov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от misho_tsakov »

За въпроса на Петков - това не е ли рижика? Ако млякото бежавее (не виждам добре на снимката) аз гласувам за рижика.
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

Макар и от същото семейство, рижиката си е рижика, но тя е с оранжев сок, а и самата тя е оранжева, не кафева. Обясних подробно за просеника (Lactarius volemus), добър апетит на Петков. :)
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

mateev написа:...добър апетит на Петков...
Аааа,
Благодаря - от пролетта насам изядох доста гъби :D !
lusienn

Мнение от lusienn »

Здравейте приятели.

Освен за Рибка обичам и по планините да се разхождам.

Гъби бера само познати.

Инфо от Витоша прясно.

Тук качвам сина ми след работа с приятела да спускат от месноста Копитото на Витоша-1300 метра надморска височина.

От кулата нагоре е дъб и букова гора-има влага,но няма от мойте гъби.

Да попитам вас какви са тия гъбки там.
09 07 14 008.JPG

Намерих и други
09 07 14 005.JPG

09 07 14 012.JPG

Тая вътре имаше някакво желе.

И малко Романтични,които ми харесват на мен-над София.
09 07 14 006.JPG

09 07 14 020.JPG

09 07 14 065.JPG

Моито синче с приятелче.

По залез слънце
09 07 14 027.JPG

09 07 14 081.JPG

09 07 14 079.JPG

09 07 14 080.JPG

09 07 14 040.JPG

Много млади хора засичам все по често там-което е добре.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

G.Petkov написа:Браво на колегата от предния пост,
За пръв път виждам, макар и на снимка, трюфел !

Също бях помолил bgbul за коментар на климатичната ситуация тази година - не ми отговори, възможно е да е пропуснал поста ми от предната страница !
Извинения, колега Петков. Рядко влизам и чета за съжаление. Пропуснал съм. Извинявай!
Да си призная, излизам рано и се прибирам по тъмно защото ходим за гъби. След излета сме толкова уморени, че не ми се гледа интернет. Днес просто сме тук ( а не в гората) и затова видях красотите с които попълвате темата.
Поздрави на всички колеги!
Климата - има гъби, но са на райони. В северо-западна България има манатарки много. На другите места са по-малки количества, но има. Пачи крак има толкова много, че цената му е под 2 лева за кило.
Трюфели......дано да се шегувате, че не сте виждали и чували за трюфелите в България?
lusienn написа:Здравейте приятели.
Освен за Рибка обичам и по планините да се разхождам.
Гъби бера само познати.
Инфо от Витоша прясно.
Да попитам вас какви са тия гъбки там.
09 07 14 012.JPG
Тая вътре имаше някакво желе.
Фалос импудикус, но още във фаза яйце. Като се оформи като гъба ужасно вони, което привлича насекомите и за няколко часа я изяждат. На вкус е сладка, ако преодолееш вонята.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”