1001-вия с въпрос за тежести за плувка

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Аватар
Божидар Терзиев
новобранец
новобранец

1001-вия с въпрос за тежести за плувка

Мнение от Божидар Терзиев »

Здравейте! Като почти начинаещ <на 4 риболова съм. Поправка- на 4 ходения за риба :) >, имам въпрос. Изчетох всички теми на които попаднах за монтаж на плувка <отделен е въпроса до колко съм ги разбрал ;) > Видях обаче една статия как един рибар отива на риба и си прави следния монтаж: Вместо да слага тежестите на групи, той ги разпределя по една на равни разстояния след плувката и една за дропер. Опитах такъв монтаж и сякаш всичко беше добре. По плувката личеше как потъват тежестите. Е, не можех да хвърлям надалече - 10-12 метра някъде. Предполагам е било защото плувката ми беше лека (2 грама) и съответно и тежестите ми бяха малко.
Та въпроса ми е: Защо се предпочитат другите монтажи? Навсякъде гледам се дават за пример монтажи с групиране на тежестите.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: 1001-вия с въпрос за тежести за плувка

Мнение от antivik »

Хъ добре дошъл, а сега по въпросчето:....
Бе то е толкова обширно и обхваща толкова много неща и условия, че ако тръгне да ти отговаря човек с едно писане, трябва да напише цяла енциклопедия или поне наръчник :smt017 .
Всичко си е според зависи - къде ловиш, какво ловиш, на какво ловиш, какво търсиш и още много други какво ...основното правило е че когато търсиш бързо потъване на куката със стръвта утежнението е групирано на едно място, а инак стръвта пропада с парабола и рибоците имат възможност да вземат още при самото пропадане. И другото - това което си го гледал в статията, разпределянето през определено разстояние /имаше специален термин, ма кат` не го помня.../ се ползва при риболов на река /там са други мурафети/.
Истината е 1 основна - повечко ходене на риба и проби, а покрай това и още ровене във форуми и теми, поглеждай и филмите по Хоби ТВ /има полезни неща/, па и в нета има доста филмиран материал ... там в разните тубета и Ви боксове.
Успех в начинанието. :wink:
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
phillemow
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от phillemow »

Ако искаш да хвърляш по-надалеч,групираш тежестите под плувката,за да са заедно и да летят по-добре.Най-добре с оливета.
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Когато се разпределят така тежестите се цели риболов на пропадане, т.е. стръвта да пропада максимално естествено и бавно и да обира рибите от всички слоеве във водата. Според мен е при този начин на риболов е много важно човек да си определи размера на съчмите за да има точно и отчетливо пропадане на всяка една, което да индикира върху плувката. Много е важно да се направят няколко контролни замятания без стръв за да може човек да прецени за колко време му пропада цялата линия, защото по време на риболов единствено кълването променя времето за пропадане и трябва реакция. Аз такъв риболов правя само с директен телескоп. С макара уплитанията ми идват в повече. Когато групираме утежнението целта е да се лови на дъното или близо до него например с цел по-бързо да премине червея през уклея. Всичко това важи за затворени водоеми. За реката е друго. Абе според мен утежнените и балансирането на плувката си е почти 50 % от цялата магия в риболова.
Аватар
SBANKOV
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SBANKOV »

Божидар Терзиев написа:Здравейте! Като почти начинаещ <на 4 риболова съм. Поправка- на 4 ходения за риба :) >, имам въпрос. Изчетох всички теми на които попаднах за монтаж на плувка <отделен е въпроса до колко съм ги разбрал ;) > Видях обаче една статия как един рибар отива на риба и си прави следния монтаж: Вместо да слага тежестите на групи, той ги разпределя по една на равни разстояния след плувката и една за дропер. Опитах такъв монтаж и сякаш всичко беше добре. По плувката личеше как потъват тежестите. Е, не можех да хвърлям надалече - 10-12 метра някъде. Предполагам е било защото плувката ми беше лека (2 грама) и съответно и тежестите ми бяха малко.
Та въпроса ми е: Защо се предпочитат другите монтажи? Навсякъде гледам се дават за пример монтажи с групиране на тежестите.
Я преди да даваме съвети подскажи малко,
КЪде ходиш за риба- езеро, река, има ли течение, тиня, водорасли, камъни.
Каква риба ловиш?
С каква въдица ги ловиш- мач, боло, директен, дължина, влакно, плувка /форма на плувката/?

Те тогава със сигурност ще можем да ти подскажем правилната форма на утежняване.
Детето в мен продълажва да си играе с кибрит, но – странно – вече иска и пура, и Chivas...
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

miro253 написа:Когато се разпределят така тежестите се цели риболов на пропадане, т.е. стръвта да пропада максимално естествено и бавно и да обира рибите от всички слоеве във водата. Според мен е при този начин на риболов е много важно човек да си определи размера на съчмите за да има точно и отчетливо пропадане на всяка една, което да индикира върху плувката. Много е важно да се направят няколко контролни замятания без стръв за да може човек да прецени за колко време му пропада цялата линия, защото по време на риболов единствено кълването променя времето за пропадане и трябва реакция. Аз такъв риболов правя само с директен телескоп. С макара уплитанията ми идват в повече. Когато групираме утежнението целта е да се лови на дъното или близо до него например с цел по-бързо да премине червея през уклея. Всичко това важи за затворени водоеми. За реката е друго. Абе според мен утежнените и балансирането на плувката си е почти 50 % от цялата магия в риболова.
100% на същото мнение съм.

Често не се налага да потъваш бавно през цялата дълбочина. В повечето случаи рибите са около дъното, а нагоре има само дребосъци. От тук излиза, че група на определено разстояние от куката е за предпочитане. С ползването на няколко дропера под групата комбинираш бързо пропадане през първите няколко метра и бавно и естествено в последния, където се очаква, че рибите наблюдават примамката.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Pe6o_Tikvata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Pe6o_Tikvata »

Значи този пост е копиран от един друг форум и се надявам Папарака да няма против че го поствам тук но на мен ми беше много полезен в риболова и затова го споделям , става въпрос за подвижен ваглер

Значи. Пускам едно влакно около 1.5м В двата края слагам по един вирбел. До долния вирбел слагам един, два или три дропера един до друг № 9-10. На около 50 см монтирам една оливетка с дебелата част надолу. Оливетката е най-добре да се стопира с ластик, ако не, със съчми. Това е монтажа.
Верно е, че може да се лови на подвижен ваглер и с тежест и 2 и 3г, но аз когато ходя за риба, искам да хващам. Затова при подвижен монтаж и дълбочина от 3.50 нагоре слагам 4г оливета. Когато съм за риба нямам време за губене и искам да ми кълве максимално бързо.
Дължината на повода, размера на куката и дебелината на повода е според кълването, сезона и големината на рибите.
Чувай сега, пък после ще целуваш ръка Има едно правило при построяването на монтажа за мач. Растоянието от долния вирбел до основното отежнение трябва да бъде винаги по-голямо от дължината на повода. ОБАЧЕ. Растоянието от долния вирбел до основното отежнение трябва да е по-малко от колкото от основното утежнение до горния вирбел.

Лично аз ползвам за този монтаж основно 0,20 и поводи 0,14-016 с дължина 25-30см като понякога отгоре не слагам вирбел а два стопера а утежнението ми е на основното влакно като пак спазвам растоянията :D :drinkers: :drinkers: надявам се да съм бил полезен
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека :!:
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Дааа. Този пост и аз съм го чел и мисля, че го знам наизуст. Всеки начинаещ мач риболовец ако осъзнае какво е написал Папарака ще си реши 50% от проблемите, но мисля, че на колегата му е рано още да се сблъсква с тази материя.
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

chirusa_bg написа: 100% на същото мнение съм.

Често не се налага да потъваш бавно през цялата дълбочина. В повечето случаи рибите са около дъното, а нагоре има само дребосъци. От тук излиза, че група на определено разстояние от куката е за предпочитане. С ползването на няколко дропера под групата комбинираш бързо пропадане през първите няколко метра и бавно и естествено в последния, където се очаква, че рибите наблюдават примамката.
Е тук пък аз искам да кажа, че също съм на 100% съгласен с това. Само искам да добавя, че с този монтаж всякакви резки движения с въдицата каквато и да е тя са непрепоръчителни, защото кълването рязко спира и единствената причина е червей, качил се на основното утежнение :) . Желая успех на колегата с новото му хоби.
Аватар
Божидар Терзиев
новобранец
новобранец

Мерсим за отговорите!

@antivik: Ясно е, че няма как с 2 изречения да има обяснение, пък и разбиране на тая обширна материя. Ходене и четене му е майката. Ходя предимно на един приятел на микро язовира. Ловя на червей, последно пробвах със сладка царевица, ама или ми се откачваше или ми я откачваха гадовете :) Приятеля е "разрешил" само каракуди да се хващат. Относно потъването... Да си кажа честно- нямам достатъчно опит за да кажа дали търся бързо или плавно потъване. Това дето тежестите за реката били разпределени, наистина не го знаех. Бе гледам аз хора дето си ходят на риба по язовири- тежестите им групирани, пък то имало защо :)

@phillemow: Ми аз искам да хвърлям по-далече, ама нали за проба <дали, аджеба ставам да ходя на риба> си взех една плувка 2 грама... Смятай колко далече мога да хвърля :)

@SBANKOV: Както вече казах, ходя предимно на язовира на един приятел. Има доста рибки, ама разрешения улов е само каракуда :) Другото- обратно във водата. Въдицата ми е <дано не се лъжа, така и ми е трудно да ги различавам кое е мач, кое е боло> мачов телескоп 3,5 м. Плувката е 2 гр<така пише на тялото й>, прилича на втората от дясно наляво
Изображение

Влакно 0,20 с повод 0,16. До колкото разбрах, малко са по-дебели от колкото трябва, ама нейсе...
Лошото е, че тежестите ми са без надписи на кутийката и ги пробвах колко потъват в кофата :oops:

Правилно ли ще е, ако наред с поправката на монтажа, си взема и по-тежък ваглер.

@Pe6o_Tikvata: аз засега само на плитко хвърлям, една ли на тоя язовир има дълбочина повече от 2,5 метра.

Благодаря за пожеланията и най-вече за съветите.

П.П. И още един въпрос: Кое е по-добре. Ваглер с голяма "товароносимост" и повече тежести или по-лек, съответно с по-малко тежести?
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

За далечно замятане първо трябва да провериш дали шпулата на макарата е напълнена почти догоре. Зависи от макарата, но обикновено трабва да остават около два милиметра до ръба на шпулата. Мисля, че малко ти е дебело основното влакно. С по-тънко се хвърля по-далеч. Според мен с добро влакно 0,16 мм. ще си добре освен ако не ловиш риби над 3-4 кг. съответно и повода ако е 0,10 или 0,12 ще увеличи броя на кълванетата. При тези параметри би трябвало плувка 2 грама да я хвърлиш на разтояние 15-18 метра, което според мен е достатъчно за този вид риболов. По-навътре трудно се контролира линията и вижда плувката. Тези плувки, които си снимал ми приличат на стикове. Може и да бъркам де, но ако са такива аз лично не мога да помогна. Само знам, че са за река. Според мен започни сас обикновени плувки - стационарни. Те са с по-дълги антени от тези, които си посочил и различни форми - капка, буре, морков и т.н. С тази въдица /не знам с каква акция е/ спокойно можеш да ловиш с тях на 2,5 м. дълбочина. На този етап не влизай във филма с ваглерите. Интересни са, но трудни.
Аватар
Божидар Терзиев
новобранец
новобранец

Понеже и макарата и въдицата са ми подарък <харизания кон и т.н> Ако знаеш колко проблеми с тая шпула... От незнание, разбира се. Бях писал преди за въдицата и макарата <нещо не мога да си влезна в предишния профил...> Въдицата е с много голяма акция, не си спомням колко е сега, ама колеги казаха, че била много. Май 60-120 или нещо такова... Ставала за кит, акула и...:) А макарата, докато разбера, че влакното трябва да е навито до ръба... Засилвам се, чупка в кръста замахвам и 2 метра, 3 метра... по-далече не мога :) Тя понеже шпулата е доста голяма и аз бях навил около 20-30 метра влакно :) А че е дебело влакното- спор няма...
А плувката моята има едно удебеление в долния край. Нещо средно е между двете десни плувки.
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Е ти ме уби :lol: . На четири риболова си, с две регистраций У форума, с фидер или зарганка, с 30 метра корда искаш да ловиш на 35 м. с ваглер.

Това в рамките на майтапа. Да не се засегнеш :) .
Аватар
Божидар Терзиев
новобранец
новобранец

А, кво засягане? В никакъв случай :) По-добре да попитам и да съм глупав за 30 минути, отколкото да не питам и да съм глупав за цял живот :)
Сега след 2-рия път навих цялата макара и те така... Ама преди да ми каже един колега.... Що засилване беше, що замятане.. И цоп- плувката до мен :) Ако някой ме е гледал- е падал от смях.

П.П.
Ся се сетих нещо по повод на тия дето са супер тънкообидни: Има мъже които се засягат толкова лесно, че им идва да им кажа да си оправят роклите :)
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Я вземи тропни една снимка на макарата, да я видим що за чудесия е....да не е някоя шаранджийка, че тогава става хептен :rolleyes: , па и ако си мислиш да се разминеш само с 1 плувка няма да стане, ще требе да се оборудваш с поредица от различни грамажи и както са ти казали по-горе търси с по-дълга антена. Относно влакното ако имаш място на шпулата не е проблем, връзваш по-тънкото влакно и до намотаваш едно 30-35 метра, повода си го решаваш според рибите и кълването.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”