Търся помощ от вас рибарите :)

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

rdlegy
новобранец
новобранец

Търся помощ от вас рибарите :)

Мнение от rdlegy »

Здравейте. Бях спрял да се занимавам с риболов от 2 години насам, но в последния месец отново доста се "зарибих" Имам няколко въпроса. Ходя на един язовир, но прътите са ми с лесно гънещ се връх и къси, а ловя на кошничка с две куки за шаран. Така сега ще се обзавеждам с твърди и дългички пръчки, с които би трябвало да хвърлям по-навътре. Понеже на язовира, който ходя рибата не е свикнала на хранилки и разните му миризми, които слагат в нея ще си правя качамак за кошничката, който трябва да се разтваря като хвърля. Намерих рецепти за качамак, но повечето са за жилав качамак за кука. Може ли някой да помогне с приготвянето на не толкова жилав за да може да го разтваря водата, като падне на дъното за не много време. Сега захранка за дъните му мислим? Мисля да хвърлям навътре и да взема един маркер за да отбележа на жилката колко навътре съм хвърлил и така всеки път да си хвърлям и един вид захранвам мястото. Другия ми въпрос е как може да хвърлям царевица навътре, където ми е кошницата за да мога да захранвам и със нея? Знам за ракетка, но ще си купувам 2 пръчки и 2 макари и ще ми дойде много да купувам и ракетка и пръчка. Има ли някакъв по-евтин метод, може би с прашка?
Аватар
pacho69
разбира нещата
разбира нещата

Re: Търся помощ от вас рибарите :)

Мнение от pacho69 »

Привет колега, туй с кошничката му се вика фидер риболов, има цяла тема във форума, където ще намериш много информация. Фидер пръчките са с голяма акция, нищо че са с много тънки върхове. Захранка с царевица- варианта с ракета е удачен. Но за ракетата ти трябва здрава и дълга сопа-провери в Кауфланд там продаваха едни тояги за по 9.00 лв парчето (3.6м) - доста здрави и перфектни за ракетата. За ракетата - провери как е монтирано утежнението, аз си купих една с утежнение, което се отлепи и едвам не го изгубих на жребчево.
По-голям шаран от рибаря няма...
rdlegy
новобранец
новобранец

Мнение от rdlegy »

фидер риболов не е ли кошничка, но вързана към косъм? Аз говоря кошничка и към нея просто 2 повода отдолу и 2 отгоре, но аз може би ще сложа отдолу един и горе един повод с по 1 кукичка. Ракетата остава за бъдещето понеже те първа ще си купувам шаранджийски въдици, което ще е тея дни. Та качамака за да не го правя толкова жилав как трябва да го направя за кошничка?
Аватар
Bethoven
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Bethoven »

Някой май е решил да се бъзика и да се прави на интересен.
Аватар
pacho69
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pacho69 »

rdlegy написа:фидер риболов не е ли кошничка, но вързана към косъм? Аз говоря кошничка и към нея просто 2 повода отдолу и 2 отгоре, но аз може би ще сложа отдолу един и горе един повод с по 1 кукичка. Ракетата остава за бъдещето понеже те първа ще си купувам шаранджийски въдици, което ще е тея дни. Та качамака за да не го правя толкова жилав как трябва да го направя за кошничка?
Привет отново, значи първо трябва да си дадеш отговор н въпроса - за каква риба съм тръгнал? Ако ще гониш само шаран значи ти трябва шаранджийско оборудване - хич не е евтино, ако обаче искаш на дъно да хванеш и друга риба (платика, каракуда, морунаж...) по-скоро си купи фидер въдица(и). Аз имам два фидера един на SAlmo и един на Filstar и двата са с акция 120 гр. без проблем мятам кошници от 20 до 40 гр на доста добра дистанция. На фидерите съм хващал и бяла риба. Фидера в зависимост от това за каква риба си тръгнал предполага различни монтажи, но аз никога не ползвам повече от една кука на 45-50 см повод 0,12-0,14 влакно с кука 0,14 на комасан. Шаранджийските пръчки са с голяма акция, но върха е доста твърд, не ти препоръчвам да си купиш такива, по-скоро и вземи фидер пръчки, на които спокойно можеш да монтираш шаранджийски монтаж.
rdlegy
новобранец
новобранец

Мнение от rdlegy »

Не се правя на интересен просто не разбрах колегата. Тези фидер пръчки не са ли с лесно гънещ се връх и няма да мога да замятам доста навътре?
Аватар
pacho69
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pacho69 »

Без особен напън с 30 грамова кошница стигам дистанция около 50 -60 м, което никак не е зле..
rdlegy
новобранец
новобранец

Мнение от rdlegy »

Този монтаж добър ли е за шарани?http://fishing.wgd.bgschool.bg/montagi.html
За такъв говоря с качамак и на куките царевичка. Говоря за монтажа на пружина 1 кука отдолу и 1 горе
rdlegy
новобранец
новобранец

Мнение от rdlegy »

Така и така съм отворил тема. Може ли някой да ми каже магазин за втора ръка макари? Търся нещо около 15-20 лева, което е добро за дъно :arrow:
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

rdlegy написа:Така и така съм отворил тема. Може ли някой да ми каже магазин за втора ръка макари? Търся нещо около 15-20 лева, което е добро за дъно :arrow:
Батка,
ти хептем на готово я караш- прочети, разгледай, ориентирай се!
Магазина е тук- влизаш в "обяви", харесваш си, пазариш се, прекарваш се и стигаш до извода че евтиното излиза скъпо...
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
stanevJR
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от stanevJR »

Шаранджийският риболов отдавна се промени, колега, не е кат едно време прожина с куки и ай... аз ходя за големи шарани и амури.. всичко започва от тишината, захранва се с лодка с много ама много вкисната царевица.. хвърлям една на поп-ъп с вкус на банан на косъм с маскирани олова и повдигачи на куките... на ванилови, ягодови протеинови топчета накратко, на пелети с аромат на риба и разбира се на най-добрата стръв - миризливата царевица, твърда и едра поне по три зърна да не я барат каракудите.. много я обичат големите кораби,особено амурите! прътите 3.60 щеки шаранджийски, среден - висок клас с акция примерно 120 гр са мойте, макари зависи, рънъри или обикновени оборудвани с монофилни влакна 0.30 + флуорокарбон, не ползваме дебели , спокойно вадя риби над 10 кила с чалъм разбира се, информацията на грубо ти я поднасям, не е за всеки тази работа, понякога се изумявам честно :D , ползват се сигнализатори с батерий, не камбани, аванса чака освободен, всеки възел се изпипва, всичко се проверява , вкл. как седи стръвта във водата и т.н.т , как ги мислите... и най-вече - снимка и обратно, това е спорта а не ефтено , тиганя и т.н...Вече зная , че не всеки с въдица е РИБАР! няма как да стане.. Това е като карането на автомобили, или ти е в кръвта , или не... Вземи хвани някой познат, дето разбира, вложи малко парички, хвани една риба, направи си кефа и ще видиш, че си струва усилията и търпението! :) Наслука!!
"Над нещата."
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=135&t=89200" onclick="window.open(this.href);return false;
rdlegy
новобранец
новобранец

Мнение от rdlegy »

Ако не е за удоволствие аз не го правя. Имам си едно скъпо хоби и знам, че и това не е евтино, но ми се иска като за това лято да си взема 2 макари втора ръка за шарани около 5 кила, въпреки че има и по-големи на душово, където ходя. Не знам объркан съм. Преди 2 години ходих на търхово около Ловнидол и на кошничка се хващаха по 10-тина на ден. Явно много разглезена станала тая риба по тея частни язовири, свикнала само на протеини
simeon16022006
новобранец
новобранец

Мнение от simeon16022006 »

rdlegy написа:Така и така съм отворил тема. Може ли някой да ми каже магазин за втора ръка макари? Търся нещо около 15-20 лева, което е добро за дъно :arrow:
Ни съ зaнимaвaй с вторa ръкa.
Земи си нещо ново и по скъпо
дa не се видиш у приключение.
Зa 20 левa немa дa ти изкaрa и един
сезон.
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

Ей не забравяйте че риболова е ХОБИ!!! То и да колекционираш коли също е хоби,само че ние колекционирахме Мачбокс, а шейха на Бахрейн истински автомобили......това означава ли че сме балъци?!?Според вас-ДА!
Вярна е приказката-"Питай нещо в бг.форум и всички ще почнат да ти обясняват колко си тъп"
Към автора:Предполагам че под кошничка имаш в предвид пружина-в форума има много рецепти за захранка за пружина но спокойно може да се използва и захранка за метод фидер("модерния" вариант на пружината).Купи си 2-3 по твърди пръчки,по магазините има вече евтини непретенциозни шаранджийки и си прави кефа-за това е хобито!И не слушай тук глупости за остарели методи,евтини такъми дъра-бъра!Два-три пъти съм бил свидетел как колеги с родподи,палатки,лодки,топчета и всички други чикий,и аз барабар до тях с фидерите,захранки Сенсас,ВДЕ седим и си бъркаме в носа а старци до нас с пружини вадят по два шарана на веднъж като сафрид на чепаре!!!Така че щом не си маниак или състезател гледай си кефа и това е,не се впрягай от негативни мнения!До преди 10 години та и по малко много хора не знаеха нито какво е косъм,нито инлайн,нито карп сак и прочие.
п.с.-Колегата който търси евтина макара 2-ра употреба,да провери на битака(ако е от Сф.)!
Изображение
simeon16022006
новобранец
новобранец

Мнение от simeon16022006 »

Бaш нa битaкa шa гризне дървото.Днес го
споходих -.пълно с износени боклуци.
И то нa цени дето шa си вземе достa приличнa
новa мaкaрa.Дa пусне ЛС нa Sapuna и ще му
измисли нрщо подходящо.
Публикувай отговор