Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
След неуспеха от миналата седмица, реших да сменя местата и се качих по-високо в Стара планина - имаше резултат!
Сутринта намерих булки и манатарки,

После отделих малко време за риболов и след обяда пак за гъби в друг район на Стара планина,

И тук събрах гъби,

Явно, манатарките са на места. Някъде ги има, някъде - не.
Даже бях пропуснал момента, защото огромната част от гъбите, които намерих бяха преминали и напълно негодни. Местата явно не се посещават и гъбите растат, стават огромни и бавно се разлагат!
Другата седмица - пак
!
Сутринта намерих булки и манатарки,
После отделих малко време за риболов и след обяда пак за гъби в друг район на Стара планина,
И тук събрах гъби,
Явно, манатарките са на места. Някъде ги има, някъде - не.
Даже бях пропуснал момента, защото огромната част от гъбите, които намерих бяха преминали и напълно негодни. Местата явно не се посещават и гъбите растат, стават огромни и бавно се разлагат!
Другата седмица - пак

Темата пак тръгна......добре сте се разписали.
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
Аз пък по моя край с.Зидарово такъв звяр манатарка и булка още не съм срещал а имам голям мерак да опитам манатарка , чувал съм че била много вкусна
, а иначе браво за слуката 

Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека

- G.Petkov
Пешо,
Не зная точно къде е Зидарово, но по пътя Бургас - Китен има доста гори, в част от които има и манатарки и булки.
В района на Китен съм брал и от двете. Миналата година намерих булки в гората от дясната страна на главния път преди кръговото.
И при гъбите е същото като и с рибите - ходиш, търсиш и като намериш мястото, после го "експлоатираш" години наред
!
Най-сигурният признак е когато видиш спрели коли в "нищото" или още по-сигурно като срещнеш "сънародниците" с белите кофи от латекс да влизат в гората
!
Пробвай!
Не зная точно къде е Зидарово, но по пътя Бургас - Китен има доста гори, в част от които има и манатарки и булки.
В района на Китен съм брал и от двете. Миналата година намерих булки в гората от дясната страна на главния път преди кръговото.
И при гъбите е същото като и с рибите - ходиш, търсиш и като намериш мястото, после го "експлоатираш" години наред

Най-сигурният признак е когато видиш спрели коли в "нищото" или още по-сигурно като срещнеш "сънародниците" с белите кофи от латекс да влизат в гората

Пробвай!
- Patera
- вече хвърля и на тежко
Пешо, провери горите към Габър и Драчево, там преди 2-3 години едни познати бяха брали доста манатарки. 

I can teach you wonders if you give me your soul
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
- misho_tsakov
- ще става разбирач
В събота се качих до Боровец по работа. Докато чаках колегата да дойде се разходих по пистата срещу х-л Рила, буквално 300-400 м нагоре и влезнах в гората.
За пръв път виждам толкова дебела печурка и то в борова гора, макар и накрая Миришеше на печурка, ламели, абе всичко. Колеги, намирали ли сте подобни? Иначе гората беше пълна с тези
но те не са за пропоръчвне
За пръв път виждам толкова дебела печурка и то в борова гора, макар и накрая Миришеше на печурка, ламели, абе всичко. Колеги, намирали ли сте подобни? Иначе гората беше пълна с тези
но те не са за пропоръчвне

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
- Patera
- вече хвърля и на тежко
Май месец намерих такива едри, но в борова гора и на такава надморска височина

Мисля, че стават такива от много то вода, не бяха и особено хубави.

Мисля, че стават такива от много то вода, не бяха и особено хубави.
- misho_tsakov
- ще става разбирач
точно за борова гора говорех и аз. Не ми се е случвало до сега. За вкуса не знам - не ги взех, че имах бизнес дела.
Горе на Боровец е доста влажно и имаше гъби. Поразгледах - буквално за 10 мин и видях коралки, пачи крак, 1 бисерка и стари борови манатарки. Ако се походи, със сигурност ще има слука.
Горе на Боровец е доста влажно и имаше гъби. Поразгледах - буквално за 10 мин и видях коралки, пачи крак, 1 бисерка и стари борови манатарки. Ако се походи, със сигурност ще има слука.
- Patera
- вече хвърля и на тежко
Моите не са от борова гора, учудих се, че си я намерил в такава. Аз ги брах по поляна с доста храсталаци. 

- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
Благодаря ви за насоките 

Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.

Няма защо да се учудваш. Растат си в борова гора, та пушек се вдига. Спокойно!misho_tsakov написа:В събота се качих до Боровец по работа. Докато чаках колегата да дойде се разходих по пистата срещу х-л Рила, буквално 300-400 м нагоре и влезнах в гората.
За пръв път виждам толкова дебела печурка и то в борова гора, макар и накрая Миришеше на печурка, ламели, а бе всичко. Колеги, намирали ли сте подобни?
Печурки са си от всякъде.
- G.Petkov
Мммм,да,
bgbul е прав, както винаги !
Сега се сетих за една борова гора близо до София, в която редовно намирам от едрите печурки !!!
Не по много, но има !
Загледах се в третата снимка на Мишо !
Ако може да я увеличи и да сподели, какво не му харесва в тази манатарка ?
bgbul е прав, както винаги !
Сега се сетих за една борова гора близо до София, в която редовно намирам от едрите печурки !!!
Не по много, но има !
Загледах се в третата снимка на Мишо !
Ако може да я увеличи и да сподели, какво не му харесва в тази манатарка ?
- misho_tsakov
- ще става разбирач
Жоро, снимката е с телефон, че и светкавица... Мисля че е дяволска гъба. Червеникаво пънче, жълто месо и бързо посинява при натиск чупене, абе контакт с въздуха. Може и да бъркам, защото основно бера манатарки в широколистни гори. Кажете? Иначе за мен борова манатарка е тази на снимката с печурката.
- чпс
- ще става разбирач
02.08.2014

03.08.2014

03.08.2014

Здравейте приятели.
Оказва се, че изключително влажният климат през целия юли месец доведе до невиждани резултати... Още преди 10на дни, когато си спретнах една разходка на Витоша, намерих много хубави манатарчици, както и съвсем малък пачи крак в началото на пътеката от Златните към Черни връх. След това се качих и на Осогово, където си набрах доволно пачи крак, малко манатарки и булки. После потопът продължи и едва тази седмица реших да видя какво ли става в горите из кюстендилските планини след поредната ударна доза ежедневни дъждове. Е, в Осогово на 1300-1400 метра манатарката е тръгнала здраво! Онзи ден набрах 4 кофи прекрасни, но големи манатарки и оставих не по-малко от 40 малки гъбки, които да ме чакат евентуално за утре. В общи линии гъби нямаше само там, където не потърсих. За жалост горите, които аз посещавам са близо до пътя и много хора се разхождат или си правят пикници там, тъй че си представям каква ли е картината в по-непристъпните и диви места. Вчера пък отидох до едни ниски дъбови съкровищници, които бях обещал да посетя отново, макар че гъбите бяха изчезнали преди месец. Е и там се оказа, че освен, че е пълно с булките, които знаех, че рано или късно ще почнат, са се преродили и няколко манатарки, което ме направи адски щастлив! Брах само големи булки, а "яйцата" оставих за след 2-3 дни. Никога в живота си не съм намирал толкова гъби по моите места през август, месец, в който обикновено няма абсолютно нищо! Традиционно към края на юни и началото на юли се почваха едни суши, едни жеги, които за около 10на дни изпепеляваха и последните манатарки и пачи крак в ниското. После почваха булките за още около 10на дни и евентуално манатарките високо в Осогово. Всичко приключваше обикновено след първите 20на юлски дни, когато горите се превръщаха в гъбена пустиня. Е, благодарение на изключителната и невиждана при нас през последните години влага, това лято всичко е различно! Нащрапах сума ти снимки в гората с телефона, които с неистова радост споделям:

Крайният резултат:

Ето и 2-3 снимки от преродената ми дъбова съкровищница:

Крайния резултат от вчера:

По планините на краището като Чудинската планина също има доста гъби. "Баба" ми взе 80лв за два дни от манатарки и малко пачи крак. Първото качество е 3лв, а второто 2. Пачият крак пък върви едва по 1 лев или 1.50, ако си познат на пичовете. Ако утре не са ме преварили и напълним няколко касетки с хубави манатарки, може и да се изкуша да ги предам, понеже вече имам над 15 кутии със сушени, а във фризерното отделение на хладилника ми остава място, колкото за още 10на гъби.
Оказва се, че изключително влажният климат през целия юли месец доведе до невиждани резултати... Още преди 10на дни, когато си спретнах една разходка на Витоша, намерих много хубави манатарчици, както и съвсем малък пачи крак в началото на пътеката от Златните към Черни връх. След това се качих и на Осогово, където си набрах доволно пачи крак, малко манатарки и булки. После потопът продължи и едва тази седмица реших да видя какво ли става в горите из кюстендилските планини след поредната ударна доза ежедневни дъждове. Е, в Осогово на 1300-1400 метра манатарката е тръгнала здраво! Онзи ден набрах 4 кофи прекрасни, но големи манатарки и оставих не по-малко от 40 малки гъбки, които да ме чакат евентуално за утре. В общи линии гъби нямаше само там, където не потърсих. За жалост горите, които аз посещавам са близо до пътя и много хора се разхождат или си правят пикници там, тъй че си представям каква ли е картината в по-непристъпните и диви места. Вчера пък отидох до едни ниски дъбови съкровищници, които бях обещал да посетя отново, макар че гъбите бяха изчезнали преди месец. Е и там се оказа, че освен, че е пълно с булките, които знаех, че рано или късно ще почнат, са се преродили и няколко манатарки, което ме направи адски щастлив! Брах само големи булки, а "яйцата" оставих за след 2-3 дни. Никога в живота си не съм намирал толкова гъби по моите места през август, месец, в който обикновено няма абсолютно нищо! Традиционно към края на юни и началото на юли се почваха едни суши, едни жеги, които за около 10на дни изпепеляваха и последните манатарки и пачи крак в ниското. После почваха булките за още около 10на дни и евентуално манатарките високо в Осогово. Всичко приключваше обикновено след първите 20на юлски дни, когато горите се превръщаха в гъбена пустиня. Е, благодарение на изключителната и невиждана при нас през последните години влага, това лято всичко е различно! Нащрапах сума ти снимки в гората с телефона, които с неистова радост споделям:

Крайният резултат:

Ето и 2-3 снимки от преродената ми дъбова съкровищница:

Крайния резултат от вчера:

По планините на краището като Чудинската планина също има доста гъби. "Баба" ми взе 80лв за два дни от манатарки и малко пачи крак. Първото качество е 3лв, а второто 2. Пачият крак пък върви едва по 1 лев или 1.50, ако си познат на пичовете. Ако утре не са ме преварили и напълним няколко касетки с хубави манатарки, може и да се изкуша да ги предам, понеже вече имам над 15 кутии със сушени, а във фризерното отделение на хладилника ми остава място, колкото за още 10на гъби.