Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Въпрос за спинингов риболов на пъстърва за влакната
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- webfusion
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Въпрос за спинингов риболов на пъстърва за влакната
Здравейте колеги,
имам следният казус в които желая да ми помогнете.
Ловя пъстърва с два такъма като единият е с нанофил (NanoFil) на бъркли а другият е с варивас монофилно влакно 4 либри. Пръчката едната е Сейнт Кроа Авид 2,44 1-8г. (лайт) а другата Сейнт Кроа Премиер 1,82 0,5 - 5г ul.
За около 20 излета установявам че при нанофила имам много чести откачвания, рибата се закачва на блесната и най-често при първото тръсване се откачва. С монофила са в пъти по малко изтърванията, та въпроса ми е:
Дължат ли се изтърванията на нулевата разтегливост на нанофила или просто е случайност. Тоест рибата се разтръсква но поради липсата на разтегливост която да обере удара се откача ? Пръчките са меки и двете достатъчно, авансите не са в играта по това време, просто тръс и я няма.
Може въпроса да е лаишки но все повече го забелязвам и започнах да избягвам нанофила и то само когато ходя за пъстърва. Или съм си го втълпил вече!
Имам нужда от съвета да открия истината, ако е от НЕ разтегливостта на влакното фактически и с плетените ще е така.
имам следният казус в които желая да ми помогнете.
Ловя пъстърва с два такъма като единият е с нанофил (NanoFil) на бъркли а другият е с варивас монофилно влакно 4 либри. Пръчката едната е Сейнт Кроа Авид 2,44 1-8г. (лайт) а другата Сейнт Кроа Премиер 1,82 0,5 - 5г ul.
За около 20 излета установявам че при нанофила имам много чести откачвания, рибата се закачва на блесната и най-често при първото тръсване се откачва. С монофила са в пъти по малко изтърванията, та въпроса ми е:
Дължат ли се изтърванията на нулевата разтегливост на нанофила или просто е случайност. Тоест рибата се разтръсква но поради липсата на разтегливост която да обере удара се откача ? Пръчките са меки и двете достатъчно, авансите не са в играта по това време, просто тръс и я няма.
Може въпроса да е лаишки но все повече го забелязвам и започнах да избягвам нанофила и то само когато ходя за пъстърва. Или съм си го втълпил вече!
Имам нужда от съвета да открия истината, ако е от НЕ разтегливостта на влакното фактически и с плетените ще е така.
Re: Въпрос за спинингов риболов на пъстърва за влакната
Мисля че сам си стигнал до точния извод. Мекото монофилно влакно играе ролята на амортисьор и поема вибрациите на рибките. Ако и пръчките са ти много жилави и бързи също има много откачания.
Не знам какво е твоето мнение за Нанофила на Беркли, но за мен това е най-лошото, скъпо влакно, което някога съм се прецаквал да си купя. И то защото го взех още когато излезна на пазара и го рекламираха като "революционно" дрън дрън..
От Файърлайна (нормалния, не Кристал)на беркли бях много доволен и дълги години си вземах само от него. Докато не открих на Дуел Хардкор х8.
Не знам какво е твоето мнение за Нанофила на Беркли, но за мен това е най-лошото, скъпо влакно, което някога съм се прецаквал да си купя. И то защото го взех още когато излезна на пазара и го рекламираха като "революционно" дрън дрън..
От Файърлайна (нормалния, не Кристал)на беркли бях много доволен и дълги години си вземах само от него. Докато не открих на Дуел Хардкор х8.

За да не останем повече рибари отколкото риби в България: Kiss 'n Release!
http://www.youtube.com/watch?v=66sGSTZD ... _1UPUjx2SI
- webfusion
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
За нанофилаSmokey написа: Не знам какво е твоето мнение за Нанофила на Беркли, но за мен това е най-лошото, скъпо влакно, което някога съм се прецаквал да си купя. И то защото го взех още когато излезна на пазара и го рекламираха като "революционно" дрън дрън..
(плюсове) - Много е здраво за дебелината си, средно добър кастинг

(минуси) - много твърдо, не отговаря на размера обявения, моето е 0,10 пък май е към 0,15, протрива се лесно от камъни ма пак е здраво бая трябва да се търка за да се скъда
Ползвам го с по големият такъм лайта предимно за клен и къстур, значи никакъв проблем нямам и изтървания нямам, но просто пъстървата при обождането полудява гъне се тръска се скача като изтребител, само при нея ми е проблем в никакъв друг риболов (съответно ще е проблем и с плетени).
Бе иначе влакното не е лошо, много му се кефя на здравината специално.
Пробвай с единични куки на примамките колега, принципа на тройката е такъв ,че когато еното жило се забива другото се изважда.Тези проблеми се явяват при риби с по кокалеста уста лефери пъстърви щуки.
- dancho.danev
- научил се да хвърля
. Докато не открих на Дуел Хардкор х8.[/quote]
Колега ползваш ли го за въртележки? Ако да,то кой е най-малкия размер който не се пресуква?
Колега ползваш ли го за въртележки? Ако да,то кой е най-малкия размер който не се пресуква?
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Въпреки това опитай с доста разхлабен аванс , който последствие стегни по преценка .webfusion написа:...авансите не са в играта по това време...
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Павел е прав,пробвай с аванса...
Инъче при мека въдица и не разтегливо влакно-при удър и тръскането се получава опън и рязко охлабване на линията-като камшичен удар и затова след като се охлаби линията при тръскането,рибата се откача...смисъл ,рибата трябва да се държи под напрежение
Това ,че го продават безбожно скъпо тука е друг въпрос
Ако ти го донесат 300 ярда за 50 лв друго ще приказваш
Инъче при мека въдица и не разтегливо влакно-при удър и тръскането се получава опън и рязко охлабване на линията-като камшичен удар и затова след като се охлаби линията при тръскането,рибата се откача...смисъл ,рибата трябва да се държи под напрежение

Нанофила е най ефтиното здраво влакно-135м за 25лв -няма такава цена.Не знам какво е твоето мнение за Нанофила на Беркли, но за мен това е най-лошото, скъпо влакно...

Аз там съм пораснал...
- webfusion
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Може да пробвам и с аванса, но мисля че просто тр. да си взема още едно влакно на варивас само че 0,18 или 0,20 имам и 0,15 и да си свиркам.Павел Иванов написа:Въпреки това опитай с доста разхлабен аванс , който последствие стегни по преценка .webfusion написа:...авансите не са в играта по това време...
С една дума съмненията ми се изчистиха и е ясно че е от влакното изтърването и не разтегливостта му.
Мерси на всички
Приятел, и 1 километър нанофил на беркли да ми донесеш за 25 лева няма да си го сложа на макарата никога повече, защото:bobo_33333 написа:Нанофила е най ефтиното здраво влакно-135м за 25лв -няма такава цена.
1. е плоско,
2. не отговаря на диаметъра и се усиква на винт, дори и да ползваш двоен вирбел
3. е бяло като чаршафите на леля Мария и рибите го виждат от 20 метра
4. не могат да се правят качествени възели, понеже е много хлъзгаво
5. следователно се къса на възелите много често
6. за здравината си прав, но не превъзхожда други марки плетеняк
7. твърдо е и седи като пръчка, докато японците направиха супер меки влакна (момой)
8. рекламират го че изхвърлянето с това влакно е по-далечно, което е абсолютно невярно
.

За да не останем повече рибари отколкото риби в България: Kiss 'n Release!
http://www.youtube.com/watch?v=66sGSTZD ... _1UPUjx2SI
Другото важно нещо е да водиш примамката и вадиш рибата с насочен надолу близо до водата връх на въдицата като при всеки скок на рибата с леко дръпване назад веднага да я приводняваш, повечето откачания се получават при скоци над водата.
Не се притеснявай нормално е и да се откачи някоя пъстървка ,при леферите процента откачени риби е дори по голям но като се откачи един се хваща друг, след примамката ходят по 5 риби като хапят стърчащия от устата му воблер с острите си като бръснач зъби...губил съм доста примамки така, като съм бил без такъм с октоподи пред воблера...
Не се притеснявай нормално е и да се откачи някоя пъстървка ,при леферите процента откачени риби е дори по голям но като се откачи един се хваща друг, след примамката ходят по 5 риби като хапят стърчащия от устата му воблер с острите си като бръснач зъби...губил съм доста примамки така, като съм бил без такъм с октоподи пред воблера...
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Е тука няма как да се съглася . Когато иде реч за брейд , белият цвят , особено като е намокрен е "най-невидим" под водата и същевременно доста видим над самата нея , което пък е плюс при следенето на линията .Smokey написа:...3. е бяло като чаршафите на леля Мария и рибите го виждат от 20 метра...
Иначе Нанофила никога не ми е харесвал като линия , както и другите брейдове на Беркли .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
- franky
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени. А причината да не са добре закачени, често е в лошата засечка. Пъстървата има твърда уста и добрата и своевременна засечка според мен е от изключителна важност. Брейдът/нанофилът, като по-малко разтеглив, предполага по-добра засечка. Друг е въпросът, че пъстърва се лови на няколко метра разстояние и разтегливостта на линията не би трябвало да оказва почти никакво влияние
....Особено щом ползваш специализиран монофил, който най-вероятно е по-малко разтеглив от масовите.
Според мен, причината да се откачат е друга или пък е съвпадение. Може да е в пръчката, Премиер УЛ е доста меко пръчле, което малко усложнява засечката. Не мисля, че е добра идея точно с тази пръчка да си отхлабваш прекалено много аванса.
От Авида на тази дължина нямам впечатление, имам го в дължина 2.01м и си държа аванса така, че да изпуска при рязък удар. Понякога ползвам и въпросния премиер, но затягам аванса повече.
Относно нанофила - не е чак толкова зле, но има по-добри алтернативи на сходни цени.
Прочитам си мнението, преди да го пусна и се възхищавам на мъдрата си мисъл:
"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени"

Според мен, причината да се откачат е друга или пък е съвпадение. Може да е в пръчката, Премиер УЛ е доста меко пръчле, което малко усложнява засечката. Не мисля, че е добра идея точно с тази пръчка да си отхлабваш прекалено много аванса.
От Авида на тази дължина нямам впечатление, имам го в дължина 2.01м и си държа аванса така, че да изпуска при рязък удар. Понякога ползвам и въпросния премиер, но затягам аванса повече.
Относно нанофила - не е чак толкова зле, но има по-добри алтернативи на сходни цени.
Прочитам си мнението, преди да го пусна и се възхищавам на мъдрата си мисъл:
"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени"

Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Мъдростта струи от устата ти, Ванко! 

По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...

Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"

- bobo_33333
- кандидат преподавател
Ферари да не е само червеноSmokey написа: 3. е бяло като чаршафите на леля Мария и рибите го виждат от 20 метра
.

Аз там съм пораснал...
- webfusion
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Колега, предполагам че наистина не съм от ранга ти, желая ако имаш възможност да дойда и да ми покажеш как се засича на блесна пъстърва в река широка 2franky написа:Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени. А причината да не са добре закачени, често е в лошата засечка.
метра пълна с камъни и леко дълбока която изисква много бавна (нежна проводка на блесната) в такива реки ловя през повечето време и то и нямаме много алтернативни мисля.
Аз лично никаква риба на блесна не съм засичал през живота си, да не говоря за пъстърва и искам наистина това не е заяждане майтап или просто писане, да ми покаже как се засича пъстърва която цъка на блесна и след 3 стотни е скочила точно на два метра над водата и се тръска. Или удря и прави дъга (мезнам дали се сещате).
Отостно аванса не знам колко трябва да е разхлабен за да помогне, колко ще ми отнеме да го стегна и през това време въпросната пъстърва в кои корен камък ще е... въобще къде ще е.
Темата беше отворена за момента в които удря, то е малко повече от няколко стотни, секунда тук е доста време няма я просто, засечка според мен никои не може да и направи ако говорим за блесна в условия нормално за нашите реки. Ако е в проводка 10 метра в бистра вода сигурно може и да стане, ако пъстървата се засили около метър, види я риболовеца и предварително засече. Е в този момент докато достигне до блесната засечката тя може би ще е чукнала блесната. ммм не знам с това засичане.
Влакното на варивас, че тай де то май за това е направено и обявено за пъстърва и се разтегля на един метър около 5 сантиметра които са изглежда достатъчно.
За пръчките в случая мисля че са много по маловажни от влакното. Аз така мисля не, че е вярно може би, ма пръчката ако ще побира удара от добро влакно, то тя трябва да обере ... ако хвърляме на 2-3 мерта около 10-20 см., което в сгъване е супер много.
Колега franky кога ще ме поканиш и къде да ми покажеш как се засича пъстърва в първото цъкане на белесна което трае точно стотни, не искам да се обиждаш това е сериозно ще дойда да ме научиш, моля те ако желаеш.
Колега franky пак да кажа да не изглежда като заяждане спрямо теб или да си мислите че се правя на нещо което не съм (НЕ СЪМ ГОЛЯМ СПИНИНГИСТ

Последно промяна от webfusion на Пет Авг 08, 2014 10:15 pm, променено общо 3 пъти.