Допитване

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
velin05
новобранец
новобранец

Допитване

Мнение от velin05 »

Здравейте, искам да попитам нещо просто тъй като в момента се захващам с риболова и не ги разбирам добре. Та въпроса ми е: на 2 грама плувка каква тежест да сложа?
N.Dimitrov
фен клуб-скобар

Re: Допитване

Мнение от N.Dimitrov »

Значи първо кажи къде що ловиш река или язовир с какво ще ловиш директен телескоп или въдица с макара абе изясни малко па се ще се намери кой да ти каже какво точно ти трябва
Rsg1f1
новобранец
новобранец

Мнение от Rsg1f1 »

Ами между 10 и 20 грама в зависимост от часът и температурата атмосферното налягане. Пример 12:30 слагаш горе долу 14 грама 2 както ти показва плувката и 12 за часът ако това е лято ако е зима изчисленията стават много по сложни.
velin05
новобранец
новобранец

Мнение от velin05 »

N.Dimitrov написа:Значи първо кажи къде що ловиш река или язовир с какво ще ловиш директен телескоп или въдица с макара абе изясни малко па се ще се намери кой да ти каже какво точно ти трябва
ще ловя с въдица на плувка
N.Dimitrov
фен клуб-скобар

Мнение от N.Dimitrov »

Абе еее разбирач к'во се ебаваш на човека бе ми като е начинаещ ясно ,че незнае трябва да му каже някой па ти като те гледам сигурно още скубиш гъските и си прайш плувки от перата аман от ако беше малко по добър от него щеше да му обясниш ама то аман от разбирачи като тебе.......!!!
N.Dimitrov
фен клуб-скобар

Мнение от N.Dimitrov »

добре де на река ли ще ловиш
velin05
новобранец
новобранец

Мнение от velin05 »

на река ще хвърлям
besttop
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от besttop »

Колега! Първо прочети какво е на писано за сладководен риболов. Ще ти стане ясно много повече от това , което се пише в момента.След първите риболови ще ти стане по - ясно какво искаш точно. След това ако имаш въпроси питай - тука има хора с фундаментални знания все ще те опътят.
Христо - наслука на всички
Lecho
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Lecho »

Добър вечер,
колега ето малко информация относно различните начини на утежняване:
butnik написа:Ето просветление за монтажите и начина на подреждане в основни линии,превода е от приятел.

Превод на статията "The sience behind... shotting patterns" Alan Scotthorne от Angling Times Advanced.

А Вие- знаете ли как работи вашия монтаж?

В какъвто и сектор да попаднете, разбирането на поведението на монтажа във водата е изключително важно за постигането на максимален резултат. Човек, който много добре знае важноста на избора за правилната схема на отежняване това е пет кратния шампион на света Алън Скотърн.. В тази статия ние ще проникнем в мислите на най добрия плувкар в света.
Какво да изберем? Оливетка с два дропера, или в две части отежняване ще "налови" повече? Възможно е разпределения монтаж да съблазни платичката или разреденото основно отежняване ще обезпечи идеалното подаване на стръвта? И изобщо-ще има ли резултат? Тези традиционни мисли, нахлуват в главата на хиляди риболовци и показват, че болшинството от тях не разбират схемите за отежняване, как те могат да си помогнат да ловят повече риба от съседите си. За многото години риболов в много сложни условия аз придобих маса наблюдения за това как рибата се храни, как следва да комплектувам тежестите за точна имитация на монтажа при подаване на стръвта, която използвам. Аз проведох много срещи и време с някой майстори, като се вживявах и слушах за техните знания, и се отнесох към този техен опит с абсолютно доверие към техните монтажи. Защо? Защото много добре разбирах тяхното поведение във водата.Като ви разказвам за схемите на отежняването, аз ще се пробвам да опростя този процес. Аз не се опитвам да ви поднеса десетки варианти, истината е такава, че в повечето ситуации аз се ориентирам в използването всичко на всичко на няколко отежнявания. По долу ще направя кратък обзор на всяка от схемите с обяснение за това, кое я прави толкова забележителна.

Съвет: При риболов с малък бял червей /squatt fishing/ монтажа с разпределено отежняване винаги установявайте и поддържайте прав ъгъл между натегнатото влакно и плувката. Това ще подобри индикацията на кълването и подаването на стръвта.

Разпределена схема на отежняване
Изображение
Разпределеното отежняване във водата потъва по дъга. Това е абсолютно неестествено за хранещата се риба. доколкото в реалност храната пада вертикално надолу. Алън предпочита да ползва разпределен монтаж единствено при риболов на падащия малък бял червей /squatt fishing/. Той счита, че в този случай рибата разкъсва в дълбоката вода, като подбира падащите личинки, и естествеността на подаване на примамката загубва актуалността си.

Съвет: Защипвайте тежестта на влакното като използвате клещи с тънки и изтеглени щипки или клещи /styles/ . При такъв способ слагането на тежестта може да се движи по влакното много леко, а риска от повреждането ще бъде минимален. Преди всичко, сачмата ще се държи много добре на влакното под натоварване при риболов на шаран.

Много ще бъдат удивлени, като узнаят, че единствения случай, когато използвам разпределен монтаж, това е риболова на малък бял червей. И никога не ще използвам разпределена схема с каквато и да е друга примамка. Ако разсъждаваме логически, монтажа с разпределена схема на отежняване, навлизаща в слоевете вода, се движи не естествено. Нарисувайте , как монтажа потъва. Вие пускате плувката на водата встрани от отежняването, защото ако пустнете разпределените сачми вертикално монтажа се заплита. И така стръвта се спуска по дъга , вместо да се спуска към дъното вертикално. Сега си представете процес за дохранване с прашка. Всяка стръв, подхвърлена към плувката от вас, потъва вертикално надолу, и почва да се движи по течението, но не по дъга! Затова всяка риба на дъното, наблюдава падането на стръвта. И никога няма да я вземе защото не пада естествено като подхранката.

Ако не гледам на това, аз много пъти успешно съм ловил с разпределено отежняване на малкия бял червей. Много пъти съм се замислял над тези несъответствия и честно да ви кажа, не мога да намеря никакви обяснения затова, че рибата взима падащата храна . Може би в този случай рибата не забелязва тези странности в подаването на примамката. Бавното падане на белите червеи "вдигат" от дъното рибата и я принуждават да се конкурира за храната в средните слоеве на водата, не оставяйки шансове да падне стръвта на дъното. Затова, дохранването в дадения случай е особено важно при подаване на стръвта. Като дохранвате, вие трябва да забравите на подаването на стръвта, което би било невъзможно при друга стръв, Възможно е това да звучи противоречиво, но това е моя теория, но тя не лошо работи.

Още един факт, предизвикващ моето удивление-в това число и риболовци, стартиращи с 10 плътно слепени топки и след това пристъпващи към риболов от самата повърхност с монтаж утежнен с разпределен стил. По моему, това противоречи на самата идея на дънното захранване с цел концентрация на рибите на дъното и близко до него. Разпределеното отежняване забавя процеса на ловене и снижава размера на уловената риба, защото при бавно падащата примамка вие привличате вниманието преди всичко на малките риби , които се хранят в средните слоеве на водата.

С цел съхраняване скоростта на ловене и доставяне на бавно падащата стръв при риболов в дълбоки сектори, аз предлагам да разместите групата сачми малко по надолу (близо до куката) и да поставите плувка с по голяма носеща тежест. По мое виждане, използването на 0,5 грама плувка на 2,5 метра дълбочина, утежнена с разпределени съчми изглежда доста глупаво. Първите три четири фута на падане на стръвта са абсолютно безполезни ако рибата не се храни в горните слоеве на водата. Но и в този случай аз съм ловил доста смислено, като пускам на тази дълбочина на , която се храни рибата.

Съвет: Винаги се старайте да разберете как вашия монтаж работи. Ако ти получаваш повече кълванета, пусни монтажа във водата в определеното направление и се постарай да разбереш защо кълват повече.

Двустепенно отежняване
Изображение
Съвет: Двустепенното отежняване е една от най-ефективните схеми в случай, ако вие сте попаднали на риба-вие много бързо подавате стръвта и получавате резултатни кълванета.

Останете си винаги бодри плувкари, и използвайте в своя сектор максимума от двустепенното отежняване. За бъдещо използване съобразно ситуацията тя ще добави килограми към теглото на вашия улов.

Двустепенното утежняване е достатъчно ефективно и определено се явява мое любимо, когато попадам на активна риба. То много бързо доставя стръвта в точката на риболов, а индикацията на кълване при това се оказва доста често, за разлика от другите използвани схеми на отежняване. Използвайте този монтаж при активно кълване и аз ви гарантирам, вие ще икономисате секунди заа всяка извадена риба.Помнете за голямото число риби, и секундите , така се добавят допълнителните килограми риба.

Ако вие пускате своя монтаж и веднага получавате кълване-време е да пробвате двустепенното утежняване. Аз стартирам с монтаж, утежнен с оливетка и три разпределени сачми, и ако се натъкна на активно кълване, то придвижвам всичките сачми към повода. Нещо да кажа и за моя повод -18 см. , за да може във финалния стадии на отежняване монтажа да изглежда естествено, и да сведа количеството пусти кълванета до минимум.

Способа за двустепенното утежняване на водата има голямо значение. Постарайте се да направите така, че монтажа да се движи вертикално към дъното,при това да държите ъгъл между кила на плувката и оста на оливетката да е минимален. Оливетката и групата сачми се отежнява много бързо, но последните 18 см. на монтажа трябва да потъват естествено. Вие ще забележите много пъти , че при това рибата взима стръвта много уверено, много добре се обозначава кълването, за вие можете да ловите много по бързо от вашите съседи. Аз познавам няколко риболовци, които обичат да слагат две или три сачми на 5-7 см. от куката, когато ловят в скоростен режим, но ако изключим уклейката, най близката от моите сачми (дропер) винаги ще бъде на 18 см. от куката.

Аз съм се убедил колко много може да бъде ефективно двустепенното утежняване, особено на малък или голям вердевас. С тази стръв аз винаги се ориентирам на риболов на дъното или в непосредствена близост до него. Това означава, че тази схема така също работи при скоростен риболов над захранката.

Съвет: при риболов с двустепенно отежняване ползвайте плувка с метален кил-той способства за установяване на кила и влакното в права линия. И допълнително металния кил добавя тегло и стабилност.

Оливетка с дропери
Изображение
Съвет: Използвайте оливетки с плувки по големи от 0,5 гр. или 4х16. Това е ефективно и акуратно, ако групата съчми е в качество на основна тежест.

Моята любима схема на отежняване за множество ситуации, като изключвам риболова в реките, представлява оливетка с три съчми номер 10 по долу. Тази схема, с която аз обичайно винаги започвам риболова. Ако забележа, че рибата започва да кълве усилено, то веднага придвижвам всички съчми към повода, превръщайки я в двустепенна....

Ако рибата се лови, но кълванетата не са толкова много, то аз оставям съчмите на своите места. Аз считам, че три равномерно разпределени сачми номер 10 обезпечават много бавно падане на примамката, която може да забележи рибата. Но при това и регистрацията на кълванетата да останат достатъчно чести.

Друг плюс на тази схема-това е нейната безпроблемност. Тя не се заплита така, както това се случва с много сложни схеми на разпределение на тежестите. Залога на успеха тука е в съблюдаване на еднакво разстояние между съчмите така, че дроперите да не могат да извършат движения на махалото относително една друга и се заплитат при падане на монтажа във водата.

Аз винаги стартирам с оливетки и три съчми с плувка от 0,5 грама , ако разбира се не ловя на река. Разбира се аз крайно рядко ловя на платено, където плувката е повече от половин грам, и там обичайно избирам основното утежняване само със съчми.

Полезно е да помним, че при риболов в дълбоки сектори или тежка стръв от типа пасти следва да се използват движещи оливетки. Те не се изстрелват както се случва с "глухите" застопорени със силиконови шлаухи оливетки при изваждане на бодрия шаран. Моите оливетки -всичките от Дренан, точно съответстват на заявеното тегло и своето назначение.

Ако ловя в река, аз отново избирам оливетка и няколко дропера, в много случаи, отежняването би изглеждало така" оливетка и десет съчми номер 10. В миналото това бяха моите мега секрети и несъмнено ми помогнаха да увелича числото на победите.
Причината, за която аз така постъпвам, е това че потокът на водата извиква забележимо изкривяване на правата линия на влакното, в случай ако използваме схема на 18 см. от основното влакно с разпределени всичко три съчми.

Ако увеличим числото на дроперите, разпределени на този отрязък на основното, то промеждутъците ще станат по малко, малко ще стане и извиването на влакното при придържане на всяка от съчмите.

На риболов аз винаги се стремя, така че стръвта да се движи колкото си може по естествено, плюс това ми е необходимо да забелязвам максималното число кълванета. Използването на голямо число съчми означава , че аз мога да придържам монтажа ако е нужно, хвърлям стръвта в потока и при съхранявам възможност за определяме по плувката положението на всеки един дропер. Това много е сходно с риболова на падащ малък бял червей, когато вие се стремите да удържате натегнатото влакно между върха и плувката, и при това сме длъжни да забележим прехващането от рибата стръвта във всички хоризонти на водата.

Съвет: при риболов на шаран ползвайте движещи оливетки. Те не се изстрелват с влакното , натоварени при подсичане и резкия старт на шарана.

Група съчми с дропери
Изображение
Съвет: Не намалявайте съчмите за дропери. Изборът на Алън: съчми номер 10 за плувки до 1,5 грама и съчми номер 8-9 за плувки с по -голяма товароподемност.

Използването на групи съчми е винаги универсално, всяка съчма леко може да бъде разпределена в случая на капризно кълване и вие сте решили да пробвате нов способ на подаване на стръвта. Но помнете - съчмите могат да повредят влакното влакното при преместване.

Съвет: Ако при вас кълванетата следват постоянно, съберете плътно съчмите на влакното - монтажа бързо ще се придвижи до дъното, отколкото разпределената група съчми.

Групата съчми потъва бавно, отколкото компактната оливетка, тоест, тази схема позволява много естествено да се подаде стръвта на рибата хранеща се непосредствено над дъното, а така също предоставя на рибата повече възможности да я забележи.

Едно от сериозните преимущества на отежняване със съчми - това е универсалността. Ако ми е нужно да рассредоточа отежняването за много плавно и бавно подаване, то със съчмите аз мога това да го направя. Съчмите правят подаването на стръвта много меко. Ако се използват за разпределена основна тежест (група от отежняващи съчми с промеждутък между тях), то рибата ори избор на стръвта в малка степен ще почувства теглото на отежняването, ако вие сте били оформили основното отежняване във вид на плътна събрана група съчми и оливетки.

Трябва да отбележим, че ползване на големи групи съчми е свързано с проблеми. В случай на разспределени групи , този монтаж е склонен към оплитане. Преместването на много съчми по влакното може да го травмират. Длъжен съм да призная , че аз използвам специални клещи за притискане на съчмите по влакното, тази беда изчезна. Но все пак аз предпочитам да отежнявам плувки до половин грам, защото там използвам изключително оловни съчми, а тяхното използване в размер по голям от номер 8 е забранено.

На мене не ми е нужна верижка от малки съчми защото изисква много внимание и време, което е необходимо за преместване по влакното. Като спортист аз съм длъжен рационално да разпределя своето време и предпочитам да поставя друг монтаж, съответстващ на моите задачи, вместо това, по цял ден да движа по влакното дългата група съчми. Това икономисва на мене важни допълнителни минути, означаващи допълнително тегло в живарника в края на риболова.

Да обобщим на диаграмата
Изображение
Диаграмата показва долу трите монтажа, точно както Алън размества на влакното съчмите и оливетките. Това разбира се , е много общо ръководство, но то е длъжно да помогне да се направят първите стъпки в риболова на плувка.

Двустепенното отежняване. Подразбира се наличие на основна тежест, обичайно оформена във вид на оливетка и групи от съчми в качество на дропери. Такава схема е особено добра когато кълването следва незабавно, и това ускорява риболова.

Оливетка с три дропера. Обективно това е базовия монтаж за риболов в дълбоки сектори.Обичайно се използва в конфигурация с три дропера за обезпечаване на доволно бавно падане на стръвта на последните 60-90 см. Освен това , оливетката вместо групите съчми има смисъл да се използва в плитки сектори с леки плувки, ако вие искате бързо да подавате стръвта към дъното.

Оливетка с верижка съчми. Тази схема пълно разкрива потенциала си при риболов на река. Голямото количество дропери намаляват промеждутъка между тях и огъване на влакното, възникващо при задържане на монтажа в потока.

Група съчми с дропери. Основната тежест от набрани съчми потъва бавно, отколкото оливетка , но такава схема е много универсална, в отличие от оливетките може да бъде разпределена по влакното, Обичайно под такова утежняване със съчми е подходящо за плувки до половин грам, много големите плувки изискват голямо количество съчми при това ,че преместването, да кажем на 10 или 15 съчми могат много лесно да отслабят влакното.

Разпределено отежняване. Великолепна е в случай на ползване на малки съчми, доколкото се подразбира , че ще ловим риба, кълвяща на падаща насадка. Аз не казвам, че при лов на дълбочина рибата не забелязва падането на стръвта от самата повърхност на водата. Затова с изключение на риболова с малък бял червей аз предпочитам да използвам по ефективни схеми и концентрирам вниманието на подаване на стръвта в долната трета на спускането.

Съвет: Ако вие пропускате кълванета с монтаж, утежнен с плътна група съчми, пробвайте леко да раздвижите съчмите в основното отежняване. Рибата в малка степен ще почувства съпротивление на отежняването и кълванетата ще станат по уверени.
velin05 написа:Та въпроса ми е: на 2 грама плувка каква тежест да сложа?
Отговорът е общо 2 грама тежест на влакното за да застане плувката в работно положение.

Успех! :smt023
Алекси Николов

ЕЛКО ЕООД
електроинструменти -Makita, Festool, Laserliner
http://www.elko.bg" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
stefan4etoo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от stefan4etoo »

N.Dimitrov написа:Абе еее разбирач к'во се ебаваш на човека бе ми като е начинаещ ясно ,че незнае трябва да му каже някой па ти като те гледам сигурно още скубиш гъските и си прайш плувки от перата аман от ако беше малко по добър от него щеше да му обясниш ама то аман от разбирачи като тебе.......!!!

Ами ти като разбираш ,що не отговори на елементарния въпрос-колко тежест на 2-а грама плувка.Кажи на човека че на два грама плувка трябват два грама тежест и готово ,па ти къде отиде река,язовир(какво общо има с утежнението)Па и ти с тия монтажи за сом на директен :lol: :lol:
N.Dimitrov
фен клуб-скобар

Мнение от N.Dimitrov »

Еми добре 2грама на 2грама, ми ако иска да лови на влашка плувка, сигурно не знаеш за този начин де.. и дори и на изтичане да лови 2грама плувка е хубаво да сложи 2,2 тежест, така се вижда малка част от антената на плувката и е доста по чувствителна, поне аз така правя а за язовира си иска грам за грам тежест но за това го питах дали на река или язовир понеже на река има разлика за мен.
Ааа и за тоя монтаж дето питам май не съществува ама к'во ме интересува нали си ловя сомчета и си ми доставя удоволствие па на теб и смешно да ти изглежда ми е се тая ще ловя както си искам и това е като толкова разбираш пък ти за тоя монтаж ,че даже и ми се смееш що не си писал коментар тогава в темата ми пък да видя к'во толкова знаеш или май нищо!
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”