Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- misho_tsakov
- ще става разбирач
Re: Има ли гъбари?
Вай мамо! Супер!
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Миналата седмица прегледах записките и снимките си!mateev написа:... Никога в живота си не съм намирал толкова гъби по моите места през август, месец, в който обикновено няма абсолютно нищо! ...
Та през 2011 година около 15 август съм направил приличен бърз излет в Стара планина с едри манатарки и малко сърнели.
Явно тогава е имало локални валежи, защото имаше доволно гъби!
Ама такива дъждове - никога не е имало, поне аз не помня,
А годините ми хич не са малко

ето че заваля сега само да изпече 1 2 дена и да ви вида по полянките лека обиколка там където пече слънце от сутрин до вечер - манатарка , булка , риjeika , тръбенка ще намерите както и булка
манатарка - около самотни дървета леко в поляната или в гората горедолу покрая където повече пече
булка - по поляните в по високи и пониски треви
риеика - по между дъб и бор - прилича на пачикрак самоче отгоре е риjava отдолу леко juлтене -а и да знаете като я скъсате или резнете не посинели значи е отровна тя е обратното на манатарката посинява когато неe отровна
тръбенка - форма на пачикрак отгоре бяла отдолу бяла леки ресни но до пънчето резваш и теква мляко от нея - става за рани и подобни - се едно на смукинята - самоче това мляко пробваш ли по зле е от чили и устата става стипца минимум 2 литра вода ше отива
пачикрак - в дъба горедолу има на равните места и по високото
в момента повече ше има под листата в дъба обича влагата иначе по по високите места на маха
маслковка - в бора или най вече по края на бора но внимавайте шото има мн двойник или имали отровна до тях не берете за вкусове от си4ки гъbi -1булка-2риеика3-пачикрак -4 манатарка 5 тръбенка има и мн други видове които не споменавам понеже неми харесват и да нева подлъгвам 4е обуркатели лошо - пример има 1 гъба обичам по поляните е до горите на зелена тревица след като вали 2 3 дена излиза прилича на печурка но не прилича на червенушка а не е с форма на булка но бяла пънче и отgore отdolu е като печурката много многовкусна гъба друга подобна прилича на чевенушката самоче отгоре е жалта самоче я има пак по поляните но леко към скалите до гора отново също лубима гъба
айде наслуки с морския риболоф новобранка но с губите питайте
манатарка - около самотни дървета леко в поляната или в гората горедолу покрая където повече пече
булка - по поляните в по високи и пониски треви
риеика - по между дъб и бор - прилича на пачикрак самоче отгоре е риjava отдолу леко juлтене -а и да знаете като я скъсате или резнете не посинели значи е отровна тя е обратното на манатарката посинява когато неe отровна
тръбенка - форма на пачикрак отгоре бяла отдолу бяла леки ресни но до пънчето резваш и теква мляко от нея - става за рани и подобни - се едно на смукинята - самоче това мляко пробваш ли по зле е от чили и устата става стипца минимум 2 литра вода ше отива
пачикрак - в дъба горедолу има на равните места и по високото
в момента повече ше има под листата в дъба обича влагата иначе по по високите места на маха
маслковка - в бора или най вече по края на бора но внимавайте шото има мн двойник или имали отровна до тях не берете за вкусове от си4ки гъbi -1булка-2риеика3-пачикрак -4 манатарка 5 тръбенка има и мн други видове които не споменавам понеже неми харесват и да нева подлъгвам 4е обуркатели лошо - пример има 1 гъба обичам по поляните е до горите на зелена тревица след като вали 2 3 дена излиза прилича на печурка но не прилича на червенушка а не е с форма на булка но бяла пънче и отgore отdolu е като печурката много многовкусна гъба друга подобна прилича на чевенушката самоче отгоре е жалта самоче я има пак по поляните но леко към скалите до гора отново също лубима гъба

- чпс
- ще става разбирач
6 август
Преображение
В Дивия Запад дъждът ръми, за малко се засилва, после спира съвсем, после пак ръми..
Дано само няма градушка, защото нямам подвижен гараж за автомобила

Първата булка. Amanita cesarea

Чисто нова манатарка

Прокурорска булка - тийнейджър

Друг вид манатарка

Ааа, днес е деня на булката

Пак булки

Лелеее, камерата се намокри

Все още само една кофа

С тази цветна гугла няма как да се скрие

В тази кофа вече няма място

С това темпо и втората кофа вече е наполовина

Булки в иглолистна гора ? Еее, смесена е – има и дъб, т.е. в дъбовата гора има и борчета

Листната постеля наоколо е дъбова

И манатарките не свършват

Грамадна, но – вероятно – пълна с дивеч

Механизмът на блендата май се намокри

Булките нямат свършване... Защо не взех и третата кофа

Яаааа – изненадаааа – пачи крак

Булките и манатарките изглежда не виреят в тази част на гората

Почвата ли е по-различна, кой знае

Дааа, проблем с блендата

Пачи крак в борова гора ...

Десният пачи крак май е с една седмица по-възрастен от левия

Жълтеят, но са булки

Добре, че взех за всеки случай и този найлонов плик. Мразя да бера в найлонови пликове – гъбите се мачкат

Царството на булките

Кралството на булките

И манатарките не са рядкост

Трудно се носят 2 кофи + претъпкан плик, а гъбите са мокри

Тази е последна – вече почти няма място и в плика

Край на първото полувреме

II-ро полувреме в горния край същата гора. Дано една кофа ми стигне

Започваме с пачи крак

Непоръбена манатарка

Аааа, тези булки

Тук в горния край на гората май преобладава пачия крак

Манатарките са по 2

По 2 са манатарките, казвам

Последни две булки. Кофата е пълна, найлоновия плик е пред скъсване. Гората е преобразена

Дотук с гъбобера в тази гора

I-во продължение - в друга гора - още 20 км по-на запад. Почти в ловните полета на колегата mateev

Засега – само манатарки

Първият пачи крак. Гората е по-гъста и светкавицата се включва автоматично

И тук установих, че ключа от автомобила вече не е в джоба ми. Май наистина много хубаво - не е на хубаво..
Гората е с наклон ~ 60 градуса. Слизам в долния край и започвам – тегел около 70 м по хоризонтала, преместване на 2м нагоре, тегел в обратната посока, преместване на 2 м нагоре и така - до горния край на гората. Полека-лека пликът се пълни с гъби, но ключа го няма. Наближава 20 часа. Нямам фенерче
Втори обход отдолу нагоре. Предстои ми още веднаж да тропосам близо 5 дка. Здрачава се, ако не успея да ги намеря – предстои ми маратон обратно по шосето – докато попадна в обхват. Как ли ще ме намерят по тези 4-тостепенни пътища, които даже не са и междуселски, ами са междумахленски, но тук от една махала до друга може и да има 10 км ..
Оппппааааа - ето го !!!!! Гората все още не е тъмна, само е мрачна, т.е. полумрачна

Последни 2 пачи крака

Не се вижда - отблясък от светкавицата – но тук няма и грам българско покритие. И сръбско покритие няма, за македонско - да не говорим

Аууууу, тази мрачна преображенска гора...

Вдясно от плика е любимата ми сравнително рядко срещана гъба - Boletus regius. Май засега това е всичко. Засега.

II-ро продължение. 10 минутен тегел в друга попътна гора, която все още не е толкова тъмна, колкото изглежда на снимката. Уви, здравите пликове свършиха. Край на гъбобера. Тази гора остава не съвсем преобразена

Свидетели точно сега не са ми необходими

Орлов мост

Орелът бди

Лъвов мост

Лъвът не спи

Така се прибират гъбарските кърджалии

Amanita cesarea. Топчестите ще бъдат изконсумирани в близките дни, но другите ? Сушена булка ... хмм ... Или на компот

Уви - само толкова са ненападнатите от дивеч цели манатарки
След кратка справка установих, че на Преображение съм колекционирал само 9 вида манатарки : Boletus aereus (бронзова), Boletus esculentus (обиковена), Boletus impolitus (сиво-жълта), Leccinum grizeum (габърова), Leccinum scabrum (брезовка), Leccinum rufum (оранжева брезовка или осиновка), Boletus rubellus (червеникава), Boletus subtomentosus (кадифена) и Boletus regius (царска).
Вдясно са манатарките неподлежащи на никакво съмнение – за всеобща употреба.
Вляво - рисков микс – леко зеленеещите, леко синеещи и червенеещи манатарки ще ги ям самосиндикално. Там всъщност има и няколко гъби от породата „овча прахан” (с иглички под шапката) + 1-2 рижики.

Пачият крак в тази гора е намалял напоследък – за сметка на булки + манатарки

Това са останалите манатарки, които се наложи да оперирам + част от гъбките пачи крак

Преображение
В Дивия Запад дъждът ръми, за малко се засилва, после спира съвсем, после пак ръми..
Дано само няма градушка, защото нямам подвижен гараж за автомобила

Първата булка. Amanita cesarea

Чисто нова манатарка

Прокурорска булка - тийнейджър

Друг вид манатарка

Ааа, днес е деня на булката

Пак булки

Лелеее, камерата се намокри

Все още само една кофа

С тази цветна гугла няма как да се скрие

В тази кофа вече няма място

С това темпо и втората кофа вече е наполовина

Булки в иглолистна гора ? Еее, смесена е – има и дъб, т.е. в дъбовата гора има и борчета

Листната постеля наоколо е дъбова

И манатарките не свършват

Грамадна, но – вероятно – пълна с дивеч

Механизмът на блендата май се намокри

Булките нямат свършване... Защо не взех и третата кофа

Яаааа – изненадаааа – пачи крак

Булките и манатарките изглежда не виреят в тази част на гората

Почвата ли е по-различна, кой знае

Дааа, проблем с блендата

Пачи крак в борова гора ...

Десният пачи крак май е с една седмица по-възрастен от левия

Жълтеят, но са булки

Добре, че взех за всеки случай и този найлонов плик. Мразя да бера в найлонови пликове – гъбите се мачкат

Царството на булките

Кралството на булките

И манатарките не са рядкост

Трудно се носят 2 кофи + претъпкан плик, а гъбите са мокри

Тази е последна – вече почти няма място и в плика

Край на първото полувреме

II-ро полувреме в горния край същата гора. Дано една кофа ми стигне

Започваме с пачи крак

Непоръбена манатарка

Аааа, тези булки

Тук в горния край на гората май преобладава пачия крак

Манатарките са по 2

По 2 са манатарките, казвам

Последни две булки. Кофата е пълна, найлоновия плик е пред скъсване. Гората е преобразена

Дотук с гъбобера в тази гора

I-во продължение - в друга гора - още 20 км по-на запад. Почти в ловните полета на колегата mateev

Засега – само манатарки

Първият пачи крак. Гората е по-гъста и светкавицата се включва автоматично

И тук установих, че ключа от автомобила вече не е в джоба ми. Май наистина много хубаво - не е на хубаво..
Гората е с наклон ~ 60 градуса. Слизам в долния край и започвам – тегел около 70 м по хоризонтала, преместване на 2м нагоре, тегел в обратната посока, преместване на 2 м нагоре и така - до горния край на гората. Полека-лека пликът се пълни с гъби, но ключа го няма. Наближава 20 часа. Нямам фенерче
Втори обход отдолу нагоре. Предстои ми още веднаж да тропосам близо 5 дка. Здрачава се, ако не успея да ги намеря – предстои ми маратон обратно по шосето – докато попадна в обхват. Как ли ще ме намерят по тези 4-тостепенни пътища, които даже не са и междуселски, ами са междумахленски, но тук от една махала до друга може и да има 10 км ..
Оппппааааа - ето го !!!!! Гората все още не е тъмна, само е мрачна, т.е. полумрачна

Последни 2 пачи крака

Не се вижда - отблясък от светкавицата – но тук няма и грам българско покритие. И сръбско покритие няма, за македонско - да не говорим

Аууууу, тази мрачна преображенска гора...

Вдясно от плика е любимата ми сравнително рядко срещана гъба - Boletus regius. Май засега това е всичко. Засега.

II-ро продължение. 10 минутен тегел в друга попътна гора, която все още не е толкова тъмна, колкото изглежда на снимката. Уви, здравите пликове свършиха. Край на гъбобера. Тази гора остава не съвсем преобразена

Свидетели точно сега не са ми необходими

Орлов мост

Орелът бди

Лъвов мост

Лъвът не спи

Така се прибират гъбарските кърджалии

Amanita cesarea. Топчестите ще бъдат изконсумирани в близките дни, но другите ? Сушена булка ... хмм ... Или на компот

Уви - само толкова са ненападнатите от дивеч цели манатарки
След кратка справка установих, че на Преображение съм колекционирал само 9 вида манатарки : Boletus aereus (бронзова), Boletus esculentus (обиковена), Boletus impolitus (сиво-жълта), Leccinum grizeum (габърова), Leccinum scabrum (брезовка), Leccinum rufum (оранжева брезовка или осиновка), Boletus rubellus (червеникава), Boletus subtomentosus (кадифена) и Boletus regius (царска).
Вдясно са манатарките неподлежащи на никакво съмнение – за всеобща употреба.
Вляво - рисков микс – леко зеленеещите, леко синеещи и червенеещи манатарки ще ги ям самосиндикално. Там всъщност има и няколко гъби от породата „овча прахан” (с иглички под шапката) + 1-2 рижики.

Пачият крак в тази гора е намалял напоследък – за сметка на булки + манатарки

Това са останалите манатарки, които се наложи да оперирам + част от гъбките пачи крак

Колеги моля за помощ за определянето на тази гъба. Мисля че е жълта рогачка или Hydnum rufescens. Моля ако някой знае повече за нея да напише нещо.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- кирил великий
- разбира нещата
Жълта рогачка ти е гъбата, колега Евлоги. Сега, че не е отровна, не е. Но..., знаеш, другото й име е овчи крак. И точно за тази гъба ставаха скандалите в Европа, че са радиоактивни. Мислеха, че са облъчени някъде в България, когато ни ги върнаха от Англия, но стана ясно, че радиоктивни са само жълтите рогачки, но не и другите сушени партиди гъби - манатарки и прочее. Има и други сведения в Европа, че тези гъбки кумулират радоиактивни елементи в големи количества и даже се говори, че ще ги използват за прочистване на почвата от радиоктивност - не у нас, а в Западна Европа и в Чернобил, който ще става резерват.
http://www.marica.bg/%D0%BE%D0%BA%D0%BE ... 66571.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.segabg.com/article.php?id=548003" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.marica.bg/%D0%BE%D0%BA%D0%BE ... 66571.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.segabg.com/article.php?id=548003" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- ще става разбирач
Е,аз днес се разписах скромно,за час и половина ходене резултата е следния:

Значи ми трябва гайгер-мюлеров брояч! Могат ли да се ядат в крайна сметка? Колега phillemow,тези гъби до пачия крак какви са? Така само по снимката не мога да ги разпозная категорично.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
чпс написа:6 август
Оппппааааа - ето го !!!!! ....
Такъв пост, като на чпс,
А то не е пост, а цяла тема, не бях чел отдавна!
Отвсякъде личи къкъв кеф е изпитал колегата

И това с ключа за колата си е чудо отвякъде

В гората да намериш изгубени ключове - ............
Много гъби, много !!!
- кирил великий
- разбира нещата
Да, могат. Аз съм ял - сварени и поляти с оцет, солчица и олио.Могат ли да се ядат в крайна сметка?
-
- ще става разбирач
Полезно инфо за Жълтата рогачка (Овчи крак)
Отпада ми генерално от интересите!
Често съм я срещал, но по спомен май не съм брал от нея, защото не ми е отговаряла за критериите за Овча прахан, която харесвам (като са млади доста си приличат). Инак до сега да бях ..... засветил
От друга страна ми прави впечатление, че Овчата прахан е повече по Пирин, а Овчия крак е повече по Родопите - поне така е по местата, където аз ходя
А иначе утре и аз атакувам Родопа за седмица - майка Ви жална гъбарска
, пък да видим какво ще излезе накрая...

Често съм я срещал, но по спомен май не съм брал от нея, защото не ми е отговаряла за критериите за Овча прахан, която харесвам (като са млади доста си приличат). Инак до сега да бях ..... засветил

От друга страна ми прави впечатление, че Овчата прахан е повече по Пирин, а Овчия крак е повече по Родопите - поне така е по местата, където аз ходя

А иначе утре и аз атакувам Родопа за седмица - майка Ви жална гъбарска

- кирил великий
- разбира нещата
Така е. А къде бяха урановите мини - май в Родопите. Явно гъбата си сака радиоактивност. То има и една гъба - сива рогачка. Та тя става огромна понякога.От друга страна ми прави впечатление, че Овчата прахан е повече по Пирин, а Овчия крак е повече по Родопите - поне така е по местата, където аз ходя.
Тези гъби са от Пирин. Набрах ги вчера на около 1200м. н.в., като въпреки дъждовете нямаше много гъби. Стари манатарки и стар пачи крак. Нямаше дори и бяла лютива млечница, която иначе расте в изобилие в района. Само жълтата рогачка бе повече и беше прясна. Успех на всички гъбари и негъбари.
- чпс
- ще става разбирач
На Преображение - това си е сертификат за праведностG.Petkov написа: ... И това с ключа за колата си е чудо отвякъде! В гората да намериш изгубени ключове - ............

Приятели, отивайте в горите преди жегите да са го сторили... Както бях споменал в предишния пост, бях си оставил гъби за четвъртък и петък, които отидох да събера. Макар, че по високите части на Осогово ме бяха изпреварили порядъчно, бяха покарали доста нови манатарки. Явно условията на 1300-1400м поне по кюстендилско са оптимални!
Това, което обаче ме впечатли и ощастливи още повече, е че и в дъбовата ми съкровищница, която е само на 600м н.в. наред с булката, манатарката също се е възродила! Ето няколко снимки от вчера и днес. Нямам много време за описания, защото след няколко часа заминавам на едноседмичен поход върховете на Централен Балкан. Дано нещо устиска на идващите жеги до след седмица, за да намажа още мъничко.
Крайният резултат от четвъртък: пълен багажник от Осогово

Ниските дъбови гори се събудиха през август, след като през юни и началото на юли ги бях обрал тотално:

Тези гъби щяха да влязат във война за територия от няма и 1 кв. метър, ако ги бях оставил да пораснат:

Булки и манатарки се бутат сред дъбаците:

Много булки заедно:

Крайният резултат от петък в ниската ми дъбова съкровищница:

Ако не съм бил твърде високо, ще разкажа и какво съм заварил на Стара планина.
P.S. Като се върна, Петков да ме подсети да му дам рецепта за страхотна крем супа от просеник, сметана и мъничко люта чушка. Три пъти вече я правим и е нелепо да не я споделя!
Това, което обаче ме впечатли и ощастливи още повече, е че и в дъбовата ми съкровищница, която е само на 600м н.в. наред с булката, манатарката също се е възродила! Ето няколко снимки от вчера и днес. Нямам много време за описания, защото след няколко часа заминавам на едноседмичен поход върховете на Централен Балкан. Дано нещо устиска на идващите жеги до след седмица, за да намажа още мъничко.
Крайният резултат от четвъртък: пълен багажник от Осогово

Ниските дъбови гори се събудиха през август, след като през юни и началото на юли ги бях обрал тотално:

Тези гъби щяха да влязат във война за територия от няма и 1 кв. метър, ако ги бях оставил да пораснат:

Булки и манатарки се бутат сред дъбаците:

Много булки заедно:

Крайният резултат от петък в ниската ми дъбова съкровищница:

Ако не съм бил твърде високо, ще разкажа и какво съм заварил на Стара планина.
P.S. Като се върна, Петков да ме подсети да му дам рецепта за страхотна крем супа от просеник, сметана и мъничко люта чушка. Три пъти вече я правим и е нелепо да не я споделя!