Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

куфарче за новобранец
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- новобранец
куфарче за новобранец
Питане към опитните спинигисти.Какво трябва да бъде основното оборудване на спинингиста -имам предвид примамки и допълнихелно оборудване което считате за безусловно необходимо,което с увеличаване на опита да се надгражда и с което риболова би бил сравнително резултатен в стандартно благоприятна ситуация.Става въпрос за по-масово ловените риби при сладководен риболов.
- freeman.bg
- вече хвърля и на тежко
Re: куфарче за новобранец
Въдица и макара. Отиваш на водоема с една блесна и един воблер за съответната риба която търсиш. ПРАВИШ КАПО. Прибираш се и почваш да четеш какво ти трябва още, и си купуваш още примамки.Примамките се носят в кутийка, кутийката в раничка и .....
Началото е трудно, но без да усетиш на водоема какво ще ти е по вкуса, няма кой да ти го каже. Ако се зачетеш в раздела ще откриеш страшно много информация, но ако нямаш опит на водоема няма да можеш да отбереш това което ти трябва. Затова ходене му е майката.
ПС: И аз миналата година бях на твоето дередже (голяма мъка) още помня първата си риба след 10 валата, но тая година ми е голям кеф и се надявам за напред още повече да се развивам.
Началото е трудно, но без да усетиш на водоема какво ще ти е по вкуса, няма кой да ти го каже. Ако се зачетеш в раздела ще откриеш страшно много информация, но ако нямаш опит на водоема няма да можеш да отбереш това което ти трябва. Затова ходене му е майката.
ПС: И аз миналата година бях на твоето дередже (голяма мъка) още помня първата си риба след 10 валата, но тая година ми е голям кеф и се надявам за напред още повече да се развивам.
- Vid
- кандидат преподавател
Бих допълнил - въдица, макара и канап....freeman.bg написа:Въдица и макара. Отиваш на водоема с една блесна и един воблер за съответната риба която търсиш. ПРАВИШ КАПО.
Ако трябва да бъда всеобхватен, на един спинингист по моя преценка в БГ, за да лови все риби, му трябват три такъма, сглобени с макари и влакна... Лек, Среден и Тежък... Лек- пръчка около 2-7, среден - пръчка 10-20, тежък 20-50.. Все това със съответстващите макари и влакна... Видът и дължината на пръчките варира пак от условията на риболов.. При риболов на джиг, въпроса е специфичен в зависимост от начина на риболова- от брега, от лодка, дълбочина или риби де търсим???
За всеки диапазон въдица, са ти нужни не повече от дузина примамки (една шепа)- воблери, блесни, клатушки, но работещи такива...., щото даже и да имаш хиляда, ще употребиш 10-тина.... По таа причина Я не мъкна куфари с примамки, а си имам кутишки с определените примамки де си вземам в зависимост от такъма и рибите де търся...
Много важно е, всеки да има гащи за газене, щото спининга е динамика и газене и търсене на рибите.., а не стоене под чадърчето и захранване....
п.п. Голямо удобство е ползването на каяк- удобно нещо, де си го носиш под мишница, щот тежи 30 кг. и можеш да го пуснеш навсякъде и лесно да достигнеш все скатани риби...

Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- antivik
- кандидат преподавател
+1 за горното
с едно допълнение, с една свястна жилетка отпада нуждата от разните торби, раници, чемадани, куфари...../освен за водата или за бирата(според човека)/.
А в каяка не е чак такъв проблем схващането, като те по заболи задната част от седене излизаш на брега и се раздвижваш, па и кога те напъне някой естествен зор, па се налага това упражнение
. Единствената трудност е че свестните са бая скъпички
, цената му с всите салтанати излиза горе-долу колкото една що годе малка кола втора употреба.

А в каяка не е чак такъв проблем схващането, като те по заболи задната част от седене излизаш на брега и се раздвижваш, па и кога те напъне някой естествен зор, па се налага това упражнение

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- Vid
- кандидат преподавател
Това е така и не знам що? Изключая салтанатите, си купуваме една проста пластмаса- фабрична изработка....antivik написа:цената му с всите салтанати излиза горе-долу колкото една що годе малка кола втора употреба.
Сенека
Сенека
Аз не разбирам, къв ти е проблема с другите видове риболов...след като не ги практикуваш, все чета че даваш, оценки, сякаш освен твоя спининг, няма нищо друго...има и доста по-интересни и динамични видове риболов, с много повече извадени риби от колкото ти си извадил за цяло лято. Повярвай ми, такива крайни оценки не помагат на никой.Vid написа: ... щото спининга е динамика и газене и търсене на рибите.., а не стоене под чадърчето и захранване....
п.п. Точно стоенето под чадърчето и захранването носи рибите и кефа...нищо лично...

- stankof
- ще става разбирач
Това е раздел за спинингов риболов и не виждам пък на теб колега "robo_kop" къв ти е проблема че се хвали този вид риболов тук в тази темаrobo_kop написа:Аз не разбирам, къв ти е проблема с другите видове риболов...след като не ги практикуваш, все чета че даваш, оценки, сякаш освен твоя спининг, няма нищо друго...има и доста по-интересни и динамични видове риболов, с много повече извадени риби от колкото ти си извадил за цяло лято. Повярвай ми, такива крайни оценки не помагат на никой.Vid написа: ... щото спининга е динамика и газене и търсене на рибите.., а не стоене под чадърчето и захранване....
п.п. Точно стоенето под чадърчето и захранването носи рибите и кефа...нищо лично...

Колегата е новобранец и пита какво ще му е нужно като за начало да прохожда в спининга,а ти идваш тука от някъде и обясняваш за други видове риболов дето нямат много връзка с темата Спининг!
Всеки сам избира по какъв метод да лови риба,колегата пуснал темата вече е избрал и няма смисъл да се обяснява че стоенето под чадър и хвърлянето на захранка е най-готиното нещо в риболова.
Въпрос на виждане и усещане е всичко,а не на втълпяване и промиване на мозъци

ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
- dancho.danev
- научил се да хвърля
Здравей колегаdoctorgaro написа:Питане към опитните спинигисти.Какво трябва да бъде основното оборудване на спинингиста -имам предвид примамки и допълнихелно оборудване което считате за безусловно необходимо,което с увеличаване на опита да се надгражда и с което риболова би бил сравнително резултатен в стандартно благоприятна ситуация.Става въпрос за по-масово ловените риби при сладководен риболов.
Преди да се впуснеш в покупки трябва да си изясниш 2 много важни неща:
1 Какви водоеми ще посещаваш най-често.
2 Какви риби има там.
Чак след това ще окомплектоваш нужния такъм и различните примамки. Не търси универсална пръчка защото такава няма.Колегата Vid ти е посочил съвсем точно практичните за България такива. От всички други екстри посочени по горе хубавия елек е най-полезен.
-
- новобранец
Нека темата не се превръща в спор кой риболов е по -резултатен.Аз досега съм ловил на щека, боло и директен предимно на река.Спининга най-вече на море.Знам че трябва да има въдица и макара,елек,вероятно и кеп,пропуснали сте го
,идеята ми беше повече за безусловно задължителните примамки,видове вирбели или други неща за линията.Например най -масово ползваните примамки .Но явно сте прави ,много зависи от това какво и къде ще се лови.Но може да се систематизират 5-6 вида от най-уловисти воблери и блесни без които никой не тръгва.Аз както казах ,ловя предимно на река,значи най-вече клен на спининг.Омръзна ми вече с тия куфари,платформи,кофи,захранки ,влачене на багаж.Искам един човек-една въдица.Затова си взех и мухарка.И там вече тренирам и ще видиме какви ще ги натворя.

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Кепа и живарника само пречатdoctorgaro написа:...вероятно и кеп,...

Въпроса който задаваш е многократно дъвкан в не една и две теми в подфорума , та за туй и тези отзиви като цяло смятам .
Иначе като начало си взимаш две Голдита 2.8 и 3.4 , жълто с черно или синьо с бяло . Една рибка и една жабка от колегата Къци . Две Салмо Хорнет 2.5 и 3.5 , цветове как Голдитата . Моска от №1 до №3 . Мепс Аглия и Комет от №00 до №3 и като за начало си готов . След време се заглеждаш по по-скъпи примамки според каквото ти трябва и тъй .
Ще помоля да не се избива на пишкомерене на кой риболова е по-дЪ бест , щото съм дочул че местният модератор много лош

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
-
- новобранец
Абе те се дъвчат темите ,ама се превръщат в спорове ,без конструктивни решения.А за живарник ,не съм споменавал.Ползвайте кукан ,за трофейни риби над 1,5 кг ,ако обичате да хапвате рибка понякога.
- Vid
- кандидат преподавател
Тук спор няма, да не споменавам некЪф смешник robo_kop, щот се ядосах, кой си мисли, че и Я не съм ловил с болонезета, мачове, дънарки и пр.. и не съм носил кофи със захранки....
Ама, ми писна.... в един момент.. и разбрах, че това не е моя риболов.. А, темата ти все пак е в спин-риболова.. А, оно да си пище в темите с чадърчетата и щеките...
Живарник не ти трябва, кеп също, кукан може би- Я го ползвам единствено при риболов на бяла риба. Щото ако решиш да хапваш костеляци-кефали, куканите предлагани в БГ са неприложими за целта- много са големи, по добре кошче от нещо като бамбук, има ги още по някои магазини...
Елек, също не ти е нужен в тия жеги, лично примамките си ги нося в една кутишка и чантичка с презрамка през рамо.
Така че, вземай примамките кои Павката си е упоменал, едни галоши за газене и ги мъчи... И знай, при спининга рибата се търси по рЯката, облавяш местото и ако нЕма никой, се местиш на друго и така....., доде ги напипаш къде са и после настава сеч...

Нищо не се дъвче, П.И. много точно е описал кВо ти е нужно като примамки - при 90% ползвам същите, щото не мЪ кефи да давам много пари за примамки кои пак ще свършат същото нещо като другите, ама това си е индивидуално.... И, ако прочетеш подробно темите за въдици, макари и пр..., ще намериш твоите..doctorgaro написа:Абе те се дъвчат темите ,ама се превръщат в спорове ,без конструктивни решения.А за живарник ,не съм споменавал.Ползвайте кукан ,за трофейни риби над 1,5 кг ,ако обичате да хапвате рибка понякога.
Живарник не ти трябва, кеп също, кукан може би- Я го ползвам единствено при риболов на бяла риба. Щото ако решиш да хапваш костеляци-кефали, куканите предлагани в БГ са неприложими за целта- много са големи, по добре кошче от нещо като бамбук, има ги още по някои магазини...
Елек, също не ти е нужен в тия жеги, лично примамките си ги нося в една кутишка и чантичка с презрамка през рамо.
Така че, вземай примамките кои Павката си е упоменал, едни галоши за газене и ги мъчи... И знай, при спининга рибата се търси по рЯката, облавяш местото и ако нЕма никой, се местиш на друго и така....., доде ги напипаш къде са и после настава сеч...

Сенека
Сенека
Най готините кошчета са изплетени от върбови клонки и са практически вечни и супер здрави( можеш да сядаш върху тях) съхраняват улова доста дълго време тъй като са проветриви...Ето един много красив модел...
- Прикачени файлове
-
- 57ACNVSCfront_LG.jpg (80.74 KiB) Преглеждано 1476 пъти
-
- новобранец
Дааа,страхотно е.Дядо ми имаше подобно.Еми така е ,на пщека чакаш рибата,на спининг и муха я търсиш.Затова сякаш при този риболов/спининга/рибите са по-малко,но по-елитни.Спомням си с умиление един риболов на Карлуково ,когато търсехме бели мрени,ама тоя ден беше нъцки.Стигнахме до там,а тръгнахме от Роман.И аз реших че няма какво да губя.В края на риблова извадих един универсален 3 м.телескоп който нося винаги с мен, много подходящ и за спининг и с едни бомбърки- нефирмени хванах 6 кефала по около 6-700 грамови .Голям кеф.Та н ми е чужд спининга,но като гледам какви 3-4 етажни куфари пълни с воблери се влачат,реших ,че има някякъв разумен универсален минимум, за което и пуснах темата.Благодаря за конструктивните мнения.
Здравей колега,
Риболова е различен за всеки!Двама души,ловящи на една и съща река и търсещи едни и същи риби,смятат за необходими и първостепенни различни неща.Най-добре можеш да прецениш от какво имаш нужда единствено ти.
Съвети ще получиш и от колеги нямащи твоя опит и от такива,които са много по-напред от теб.Но никой от тях няма да е запознат с условията в които ловиш,маниера ти на спинингуване и психологията на риболова.За,която в същност малко се говори
Затова,аз няма да ти дам препоръки за конкретни такъми и оборудване,а ще начертая общите насоки и принципи от които се ръководя.
На първо място ти трябва правилно подбрана въдица!А нея можеш да я подбереш само ти.Сухите показатели на производителите и отзивите на колеги използвали дадена въдица не винаги,ще са подходящи за твоя риболов.Напълно е възможно,препоръка от колега ловящ твоите риби,но на различен водоем и принципно правилна,да не ти върши работа.Например,някой колега ми препоръчва стандартна кефалска въдица,която може да извади всички кленове в страната.Но какво да я правя аз,като ловя на река с отвесни триметрови брегове тип "канал", и трябва да вдигам всяка риба с пръчката
Той е прав,но аз съм по прав
ако използвам по-яка пръчка.
За ходенето с четири етажни куфари с примамки
Възможно е риболова от лодка и по язовирите да изискват подобен арсенал в,което аз се съмнявам!Но речният риболов в България,напълно се покрива от един елек или колан в,който да събереш всичко необходимо.Ако в кутиите побиращи се в елек или колан,не можеш да събереш необходимите примамки и смяташ,че това е причината за твоя неуспех значи,че никога няма да станеш добър спинингист.И подхода ти към тоя тип риболов е изначално погрешен.
Едни от най-важните и красиви неща в спининга са мобилността,независимостта и творчеството!Всичко,което затормозява тези основни отлики от другите видове риболов е ненужно!Затова си изграждаш приоритети и избираш оборудване според тях.
Да цитирам един мой любим герой
Ричард Марчинко,правилото на седемте П- ПРАВИЛНАТА ПРЕДВАРИТЕЛНА ПОДГОТОВКА,ПРЕДОТВРАТЯВА ПИКЛИВОТО ПРЪДЛИВО ПОСИРАНЕ!
Но правилото за седемте П,не изисква при спинингуване да носиш кеп,живарник,четириетажен куфар и металотърсач за евентуално останали и невзривени мини от ВСВ!
Поздрави
Риболова е различен за всеки!Двама души,ловящи на една и съща река и търсещи едни и същи риби,смятат за необходими и първостепенни различни неща.Най-добре можеш да прецениш от какво имаш нужда единствено ти.
Съвети ще получиш и от колеги нямащи твоя опит и от такива,които са много по-напред от теб.Но никой от тях няма да е запознат с условията в които ловиш,маниера ти на спинингуване и психологията на риболова.За,която в същност малко се говори

Затова,аз няма да ти дам препоръки за конкретни такъми и оборудване,а ще начертая общите насоки и принципи от които се ръководя.
На първо място ти трябва правилно подбрана въдица!А нея можеш да я подбереш само ти.Сухите показатели на производителите и отзивите на колеги използвали дадена въдица не винаги,ще са подходящи за твоя риболов.Напълно е възможно,препоръка от колега ловящ твоите риби,но на различен водоем и принципно правилна,да не ти върши работа.Например,някой колега ми препоръчва стандартна кефалска въдица,която може да извади всички кленове в страната.Но какво да я правя аз,като ловя на река с отвесни триметрови брегове тип "канал", и трябва да вдигам всяка риба с пръчката

За ходенето с четири етажни куфари с примамки

Едни от най-важните и красиви неща в спининга са мобилността,независимостта и творчеството!Всичко,което затормозява тези основни отлики от другите видове риболов е ненужно!Затова си изграждаш приоритети и избираш оборудване според тях.
Да цитирам един мой любим герой

Но правилото за седемте П,не изисква при спинингуване да носиш кеп,живарник,четириетажен куфар и металотърсач за евентуално останали и невзривени мини от ВСВ!
Поздрави