Дълбочина

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
vantonov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Дълбочина

Мнение от vantonov »

Привет, колеги! Нов съм в мачовия риболов и не съм наясно с това, как да измеря дълбчината, когато ловя на 20 метра дистанция примерно. Ползвам нефиксиран ваглер 6+2гр. Ако съм пропуснал да прочета подобна тема във форума, макар че порових уж, прощавайте :D Очаквам съвети. Поздрави!
Лошият риболовен ден винаги е по-добър от хубавия работен!
Аватар
bobolinzer
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Дълбочина

Мнение от bobolinzer »

Щипни си по-голяма сачма на куката и я ползвай като сонда. Нагоре-надолу докато не се покаже само връхчето на ваглера. Маркираш си дистанцията с маркер на влакното и ловиш.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Нов съм в мачовия риболов и не съм наясно с това, как да измеря дълбчината, когато ловя на 20 метра дистанция примерно. Ползвам нефиксиран ваглер 6+2гр.
Има много теми, но нека се опитам да ти помогна. 6+2 най-вероятно е слайдер, на който отдолу няма винт с шайби. На ваглерите с шайби е означен само общия грамаж. Но това не е важно за измерването на дълбочината.
Когато водачите на въдицата, с която ловиш, са по-широки можеш да ограничаваш движението на слайдера към върха на пръта със силиконов стопер. Това е по-удобно, защото не се правят възли от влакно. Но правилните мачови въдици са с тесни водачи и силиконовите стопери правят проблеми - закачат се в тесните водачи (върховия най-вече) и при вадене на по- едричка риба също и т.н. Затова говорим за измерване на дълбочината при работа с ограничителни възли. Аз правя два възела на основното влакно както се връзва кука с по шест завивки, оставям минимум по 2.5 см. мустаци на възлите. Възлите се заклинват един в друг и не променят избраното място на основното влакно. После правя линията с долен силиконов стопер на слайдер и половина дължина над основното утежнение, за да избегна удрането на слайдера в основното утежнение и уплитания на линията. Цялата линия ми е готова за риболов. Ако няма колеги на водоема, които да ме ориентират за дълбочината, слагам по интуиция двата възела да кажем пет метра след куката. Поставям на куката сондичка "Стонфо" от три-пет грама. Така общото утежнение е по-тежко от носимостта на слайдера. http://fishingevolution.com/mostra_prod ... dotto=1296
Замятам където ще ловя. Слайдерът потъва, значи не си достигнал дъното. Вадиш линията, преместваш възлите (един по един! и внимателно, бавно, за да не стане основното влакно на спирала) още един метър нагоре към върха на въдицата. Пак замяташ линията със сондата на същото място. Слайдерът ляга по цялата си дължина на водната повърхност. Значи основното утежнение ти е легнало на дъното. Пак вадиш линията, пак наместваш възлите един по един, но към куката. Проверяваш - слайдерът ти стои добре утежнен (вижда се върха му - колко да се вижда е въпрос на желание и зрение и съответно прецизно утежнение). Значи дъното ти е на пет и половина метра и куката го допира, а основното утежнение - не. Можеш да закачиш сондата на основното влакно до сачмите и да легнеш със сачмите на дъното за шарани и други. Като намериш дълбочината, затегни пак стоперните възли! (Ако не ползваш специален вирбел, на който да закачаш слайдера (ваглера) трябва да сложиш една перличка преди ваглера, защото ушите на ваглерите са широки и стоперните възли ще ти преминават през тях).
Дано ти помогнах! Както преди три години ми помогнаха на мен хора от сий форум.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
bobolinzer
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от bobolinzer »

6+2 за мен е ваглер, който носи 2 грама на линията. Виж ако беше 2+6, бих предположил, че говорим за слайдер. Мен ме интересува ползвал ли си тези сонди при мерене на дълбочина с ваглер. Аз пробвах няколко пъти, но в повечето случай тежестта на куката ми е прекалено голяма и не лети както трябва монтажа. Затова ползвам сачма. Лошото е, че доста бавно потъва и някой път стават грешки, ако избързам.
Аватар
hshopov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от hshopov »

кирил великий написа:
Нов съм в мачовия риболов и не съм наясно с това, как да измеря дълбчината, когато ловя на 20 метра дистанция примерно. Ползвам нефиксиран ваглер 6+2гр.
Има много теми, но нека се опитам да ти помогна. 6+2 най-вероятно е слайдер, на който отдолу няма винт с шайби. На ваглерите с шайби е означен само общия грамаж. Но това не е важно за измерването на дълбочината.
Когато водачите на въдицата, с която ловиш, са по-широки можеш да ограничаваш движението на слайдера към върха на пръта със силиконов стопер. Това е по-удобно, защото не се правят възли от влакно. Но правилните мачови въдици са с тесни водачи и силиконовите стопери правят проблеми - закачат се в тесните водачи (върховия най-вече) и при вадене на по- едричка риба също и т.н. Затова говорим за измерване на дълбочината при работа с ограничителни възли. Аз правя два възела на основното влакно както се връзва кука с по шест завивки, оставям минимум по 2.5 см. мустаци на възлите. Възлите се заклинват един в друг и не променят избраното място на основното влакно. После правя линията с долен силиконов стопер на слайдер и половина дължина над основното утежнение, за да избегна удрането на слайдера в основното утежнение и уплитания на линията. Цялата линия ми е готова за риболов. Ако няма колеги на водоема, които да ме ориентират за дълбочината, слагам по интуиция двата възела да кажем пет метра след куката. Поставям на куката сондичка "Стонфо" от три-пет грама. Така общото утежнение е по-тежко от носимостта на слайдера. http://fishingevolution.com/mostra_prod ... dotto=1296
Замятам където ще ловя. Слайдерът потъва, значи не си достигнал дъното. Вадиш линията, преместваш възлите (един по един! и внимателно, бавно, за да не стане основното влакно на спирала) още един метър нагоре към върха на въдицата. Пак замяташ линията със сондата на същото място. Слайдерът ляга по цялата си дължина на водната повърхност. Значи основното утежнение ти е легнало на дъното. Пак вадиш линията, пак наместваш възлите един по един, но към куката. Проверяваш - слайдерът ти стои добре утежнен (вижда се върха му - колко да се вижда е въпрос на желание и зрение и съответно прецизно утежнение). Значи дъното ти е на пет и половина метра и куката го допира, а основното утежнение - не. Можеш да закачиш сондата на основното влакно до сачмите и да легнеш със сачмите на дъното за шарани и други. Като намериш дълбочината, затегни пак стоперните възли! (Ако не ползваш специален вирбел, на който да закачаш слайдера (ваглера) трябва да сложиш една перличка преди ваглера, защото ушите на ваглерите са широки и стоперните възли ще ти преминават през тях).
Дано ти помогнах! Както преди три години ми помогнаха на мен хора от сий форум.
По точно от това,здраве му кажи!
Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
Lecho
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Lecho »

Добър ден,
ето една тема в която колегата Бутников обяснява как се ляга с повода при риболов с мач (http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=116&t=61850). Обяснено е и как точно да се измери дълбочината.

П.П.: Ето и нагледно как го правят руснаците - http://www.youtube.com/watch?v=tQiBu_9e-Ek
Последно промяна от Lecho на Пон Авг 18, 2014 5:08 pm, променено общо 1 път.
Алекси Николов

ЕЛКО ЕООД
електроинструменти -Makita, Festool, Laserliner
http://www.elko.bg" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Изображение

Да, колега, само такива сонди ползвам, когато измервам дълбочина. Защото са много лесни за поставяне, сваляне, щадят влакното и са прецизни. Трябва да надвишават носимостта на плувките (и тапите) с поне два-три грама. По-леките са ми в такъмите за леко, а по-тежките (по 20-25 гр. са в такъмите за тапа). Сачми също съм ползвал, но по причината, която си посочил ти, много рядко. За замятането - плавно и леко. Проблем е, че мога да надхвърля мястото, което искам да измеря, ако се случи това, спокойно въртя и го приближавам.
Това на снимката от скенера са два слайдера 6+2 и 4+2 на Колмик. Ако искаш, можеш да ги наречеш ваглери - нямам нищо против. :wink:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Добър ден,
ето една тема в която колегата Бутников обяснява как се ляга с повода
Ми то Бутников, Чируза и още няколко колеги, да не изброявам, че ще пропусна някого, най-добре са обяснявали в темите за мачовия риболов нещата, ама вероятно им е поомръзнало да обясняват от 2005 г. насам.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

6+2 си е ваглер,по-горе колегата го е уточнил.Силиконовите стопери ги забрави за мач освен ако не фиксираш с тях пелет ваглер.Аз използвам сонда на Стонфо-има ги в няколко размера.Линията винаги ми е по-лека от нормално утежнената-ако е необходимо да ловя с 3гр аз първоначално слагам 2гр или махам шайба от ваглера.Плувката като не е утежнена до необходимото по-лесно излиза нагоре,след привършване на измерването си я доутежняваш.Това е много трудоемко с меренето ако искаш да си прецизен.Първо определяш дистанцията маркираш влакното и започваш да мериш на нея малко след нея и преди нея.Търсиш ръб ако няма такъв ловиш на маркираната дистанция.С една дума -търпения при меренето-от това зависи успеха с риболова на мач.Рибите не винаги взимат от дъното,но ние трябва да знаем все пак дълбочината ,а къде ще ги набараме е друга тема за монтажи и т.н.
Иначе Великий ти е обяснил в основно линии как става само с малки поправки-1м е много за местене на възела,за това писах търпение.Сант по сант се мери.
Кирил,мерси за снимките на сондите тях съм цитирал.А какво сме писали преди години хмммм може да се разминават работите,че то и нещата се изменят.
Това със слайдерите е много заблуждаващо,защото и ваглера на подвижен монтаж се слайдва по влакното.За целта нека се придържаме към основното наименование-слайдера е с по-малко собствено утежнение от това което може да носи.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

6+2 за мен е ваглер, който носи 2 грама на линията.
bobolinzer
Това със слайдерите е много заблуждаващо,защото и ваглера на подвижен монтаж се слайдва по влакното.За целта нека се придържаме към основното наименование-слайдера е с по-малко собствено утежнение от това което може да носи.
butnik

Полезно уточнение и от двамата колеги - благодаря!
Аватар
vantonov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vantonov »

Супер! Благодаря на всички за изчерпателните отговори :))) Още утре ще ида на гьола да опитам някоя от рецептите хехе Поздрави!
Лошият риболовен ден винаги е по-добър от хубавия работен!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”