Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

За морето лотка 4.20 царево ,какъв двигател да взема
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Re: За морето лотка 4.20 царево ,какъв двигател да взема
Тази тема отдавна трябваше да е активна в този форум,защото оцеляването на море е по-важно от всичката хваната риба на света.Надявам се и горе да има риболов ...ама надали !!! е същия!
С други думи - на първия въпрос - за изгаснал мотор в бурно море.Винаги си носете плаваща котва , подходяща за вашата лодка.Не заема място , но когато ви потрябва е направо безценна.Държи носа срещу вълните , забавя движението , което от своя страна дава възможност на основната котва да се хване за дъното.ПОвлече ли ви вълна с вятър и да пускате котва движението или я вдига над дъното или се движите толкова бързо ,че и да хване я изтръгва.Трябва да я извадите и да я хвърлите към кърмата , а минава време ...А ако ви влачи към брега ?...А ако ви влачи навътре ... след 10 минути въжето свършва.Така че това е първият ми съвет - плаваща котва винаги !!!
Второ - зип комплект за вашия двигател!!Скоби за маркучи,шплентове,отвертка,клещи, НОЖ!!!
Трето - Обикновен магнитен компас - електрониките са хубаво и удобно нещо , но ...
четвърто - топче обикновено въже , да издържи човек , да издържи лодката на буксир ,свободно от котви и други приспособления.
Пето - никога на море без вода.ДРугите напитки са отгоре.Поже да е на три седмици ,ама вода да е!
шесто - найлон,калъф за телефона.
пето - онези неща дето ги пише като задължителни
Но за тези неща се иска или опит или въображение.И двете вършат работа, стига да се отнесете сериозно.
Щото няколко пъти съм целувал земята ,мокър като котка...

Второ - зип комплект за вашия двигател!!Скоби за маркучи,шплентове,отвертка,клещи, НОЖ!!!
Трето - Обикновен магнитен компас - електрониките са хубаво и удобно нещо , но ...
четвърто - топче обикновено въже , да издържи човек , да издържи лодката на буксир ,свободно от котви и други приспособления.
Пето - никога на море без вода.ДРугите напитки са отгоре.Поже да е на три седмици ,ама вода да е!
шесто - найлон,калъф за телефона.
пето - онези неща дето ги пише като задължителни
Но за тези неща се иска или опит или въображение.И двете вършат работа, стига да се отнесете сериозно.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Това е кофти,усетиш ли че се разваля времето - веднага прибирай въдиците,zargan1 написа:..............
и дим да те няма в морето.
Морето обича смелите мъже,ама прощава само на разумните.

Защо си мислите че близо месец не съм излизал,защото не искам ли ?
Защото е много горещо,не съм подходящ за стоене на слънце.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Забравих още нещо - винаги засичайте прогнозата от няколко сайта !!!
-
- новобранец
тази лодка 4.20 е много различна от 4.15 и 3.95 - стеснена ми се вижда в задницата, от което според мен няма да може да глисира - евентуално с хидрофолио може и да успееш, но трябва да се пробва, макар че колегата казва, че е пробвал...Н Георгиев написа:И моята е същата ,когато пристигне.Модела не е удачен така ли ?Аз заложих на това ,че е фирма с традиции в производството на мореходни лотки и е пълно с техни корита по морето.Реших ,4е щом дават до 12к.к а аз и сложа 15к.к. ще върви прилично но ти ме разочароваш.Колкото толкова пък
Фирмата прави всякакви лодки - пълно е с тях, понеже са евтини, дори като ги купуваш нови. При изработката определено си оставят ръцете тук там, но за тези пари толкова. Аз съм много доволен като цяло - върши ми перфектна работа - риболов/въдица и подводен/, разходки, включително и плажуваме на нея. Препоръчвам да си сложиш и тента и стълбичка(ако слизаш от лодката в морето) като аксесоар. За мен са безценни.
Твоят модел по подразбиране е риболовен. Ако това е и основната ти цел на излизането в морето, значи си направил перфектен избор. Дори и да не си, не се ядосвай - покарай я някоя друга година и после ще му мислиш.... не си женен за нея.
!!! Колкото до лошото време и оцеляването - аз се научих със скромния ми опит от 2 години и немалкия списък с изцепки - вече се прибирам мноооого преди да се скапе времето - при първия признак и не се колебая... Да не говорим в интервала 12:00 - 16:00 никога не можеш да ме видиш вътре. Любимото ми е вечер след 17:30. Сутрин по принцип не съм много смел да ходя далече, защото си е закон да се скапе морето по обяд - почти без изключения.
И още важни неща. Без паника,и за предпочитане е да не се влиза сам в морето.Ял сьм го и аз на два пьти ,като се има в предвид че му знам номерцата на нащо моренци. Пьрвия пьт на 10 м.с запад (като влизахме беше спокоино) за един час време положението излезе извьн контрол,пьк вьрви тои сафрид синджир след синджир.А да палим да трьгваме ,мотора запали(един стар италиански дрьгел но никага не е гаснел) след 15 секунди каза БАААУУУ нещо откьм мотора и няма палене повече.Лодката като на Киро сьщата,трима човека бяхме в нея ,двамата почнаха да барат по мотора аз на греблата да дьржа носа срещу вьлната доколкото мога(три четири дена после мускулна треска) Интернационала го виждах по едно време като ни вдигне вьлната, малко по мальк от кламер нормален размер,и продьлжаваше да ни завлича навьтре мамка му.10 минути докато запалят мотора ми се сториха 10 часа.Лодката се нахака с вода малко по малко от педя ,долу скарите преливаха,а вода не правише като цяло по принцип.След като запали и трьгнахме с рьчната помпа полека лека я вьрнахме в морето ,колегата докато беше нагьзен по мотора забелязах че чепарето му се е забило по гьза но не ми беше до смях.И като анализ на всичко това, бяхме гледали прогнозата в Гисшметео.ру. даваха го макс 4-5 метра в секунда ,мотора те си го знаеха като изключително надежден а и аз с такива впечатления сьм . Преди това с руските прогнози сме влизали и мотора не е гаснел никога.Може ли за един ден да ни изоставят и двете.
- kiril_bulgaria
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
За лодките от Царево.
Има три фабрики, които произвеждат лодки, не коментирам мореходните качества при вълна на всеки модел. Затова си има БКР, където лодката трябва да е минала, за да вземе сертификат за годност при колко бала вълна е допустимо използването ѝ.
За вложените материали: По спецификация си пише колко килограма трябва да бъде лодката. Ако е по-малко, значи са икономисали нещо. Гледайте да има хубаво оребряване, лодката "да не танцува".
А дали са спазили рецептурника - гледайте след няколко години повърхноста (боята). Ако се появят "паежини", не е най-добрият избор за лодка втора употреба.
Едната фабрика е остатъка на КЗ"Пасат"-Мичурин и доскоро директор беше Христо Евтимов (сега пенсионер). Откакто го помня (30+ години), все беше зам.директор по производството на завода "Пасат" (Странджа). Човек с опит. Завършил е корабостроене - Варна.
Другата фабрика е на Георги Христов, бившият партиен секретар на Пасат. Мисля, че те построиха сега корабчето "Анастасия" за разходки до о.Св.Анастасия (о.Болшевик), защото го видях на снимките около корабчето. Въпреки, че беше партиен секретар, имаше поглед върху производството, дори известно време беше зам.директор по производството. Завършил е корабостроене - Варна.
Третата фабрика се помещава в завода, в едно синьо хале, по пътя за Ахтопол с директор Киро Червения, бивш механик в Ок.Риболов. Много готино момче (вече е 57г), бил съм в една кабина с него. Качествени продукти прави, повечето са за износ. И въпреки, че не е завършил корабостроене, механик е, екипа му е много добър.Разработките са на ниво. Разбират си от работата.
Откъде да си купите лодка? Ами избора е Ваш. Но задължително вижте продукцията на трите фабрики. Така ще имате възможност да сравнявате.
В морето - не се правя на герой, знам възможностите на лодката си, и както се каза по-горе:
Има три фабрики, които произвеждат лодки, не коментирам мореходните качества при вълна на всеки модел. Затова си има БКР, където лодката трябва да е минала, за да вземе сертификат за годност при колко бала вълна е допустимо използването ѝ.
За вложените материали: По спецификация си пише колко килограма трябва да бъде лодката. Ако е по-малко, значи са икономисали нещо. Гледайте да има хубаво оребряване, лодката "да не танцува".
А дали са спазили рецептурника - гледайте след няколко години повърхноста (боята). Ако се появят "паежини", не е най-добрият избор за лодка втора употреба.
Едната фабрика е остатъка на КЗ"Пасат"-Мичурин и доскоро директор беше Христо Евтимов (сега пенсионер). Откакто го помня (30+ години), все беше зам.директор по производството на завода "Пасат" (Странджа). Човек с опит. Завършил е корабостроене - Варна.
Другата фабрика е на Георги Христов, бившият партиен секретар на Пасат. Мисля, че те построиха сега корабчето "Анастасия" за разходки до о.Св.Анастасия (о.Болшевик), защото го видях на снимките около корабчето. Въпреки, че беше партиен секретар, имаше поглед върху производството, дори известно време беше зам.директор по производството. Завършил е корабостроене - Варна.
Третата фабрика се помещава в завода, в едно синьо хале, по пътя за Ахтопол с директор Киро Червения, бивш механик в Ок.Риболов. Много готино момче (вече е 57г), бил съм в една кабина с него. Качествени продукти прави, повечето са за износ. И въпреки, че не е завършил корабостроене, механик е, екипа му е много добър.Разработките са на ниво. Разбират си от работата.
Откъде да си купите лодка? Ами избора е Ваш. Но задължително вижте продукцията на трите фабрики. Така ще имате възможност да сравнявате.
В морето - не се правя на герой, знам възможностите на лодката си, и както се каза по-горе:
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! двама сме в лодката, всичко се случва, море е!zargan1 написа:Морето обича смелите мъже,ама прощава само на разумните.