Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Отново на риба - дайте съвети за нови въдици и макари
Модератор: sapuna
Отново на риба - дайте съвети за нови въдици и макари
Здравейте,
Повече от над 10 години не съм ходил на риболов. Тези дни реших да възобновя това мое позабравено хоби. Това значи и подновяване на риболовния инвентар, за което ще искам съвети.
Първата ми въдица е Lipno 8120 - 170см с макара Stabil 341. В момента е с макара Roen Tokoz III, която пробвах и все още работи.
Тя ще си остане в този вид, защото много риба е хванала през годините и заслужава да е отново на вода. Тя ми е късметлийската въдица.
Извън нея положението с инвентара, който евентуално може да бъде използван е следното:
2 броя телескопи Shimano Holiday Spin H10
Около 180 см. малък телескоп Daiwa
3 броя макари Daiwa j13508 - ползвани за спининг
4 броя макари Ryobi GX 50 на пръчки Lipno - ползвани за улов на шаран.
Макарите са работещи. За тях трябва ли нова смазка или направо да се ползват? Ако трябва препоръчайте такава.
Мисля да си купя и 2 - 3 нови макари и пръчки.
Моля дайте съвети за макари и пръчки за блесна/воблер, булдо, бяла риба на дъно с жива стръв, малка риба на дъно - каракуда, червеноперка, костур...
За нови пръчки за горните цели се приемат предложения.
Макарите, които за сега съм харесъл за покупка са Tica GAA3000, Ryobi Ecusima VI 3000 и 4000. Дайте мнения, съвети и отзиви за тях.
Относно влакната - старите влакна отиват в боклука. За нови влакна за сега съм харесъл:
Влакна за основна линия - Colmic Fendreel, Focus Energy, Trabucco S-FORCE LAKE TROUT
Влакна за поводи - Stroft GTM, Colmic Stream, Colmic Xilo, Cralusso Bip Prestige.
Всякакви съвети са добре дошли.
Повече от над 10 години не съм ходил на риболов. Тези дни реших да възобновя това мое позабравено хоби. Това значи и подновяване на риболовния инвентар, за което ще искам съвети.
Първата ми въдица е Lipno 8120 - 170см с макара Stabil 341. В момента е с макара Roen Tokoz III, която пробвах и все още работи.
Тя ще си остане в този вид, защото много риба е хванала през годините и заслужава да е отново на вода. Тя ми е късметлийската въдица.

Извън нея положението с инвентара, който евентуално може да бъде използван е следното:
Макарите са работещи. За тях трябва ли нова смазка или направо да се ползват? Ако трябва препоръчайте такава.
Моля дайте съвети за макари и пръчки за блесна/воблер, булдо, бяла риба на дъно с жива стръв, малка риба на дъно - каракуда, червеноперка, костур...
Макарите, които за сега съм харесъл за покупка са Tica GAA3000, Ryobi Ecusima VI 3000 и 4000. Дайте мнения, съвети и отзиви за тях.
Относно влакната - старите влакна отиват в боклука. За нови влакна за сега съм харесъл:
Влакна за основна линия - Colmic Fendreel, Focus Energy, Trabucco S-FORCE LAKE TROUT
Влакна за поводи - Stroft GTM, Colmic Stream, Colmic Xilo, Cralusso Bip Prestige.
-
- вече хвърля и на тежко
Re: Отново на риба - дайте съвети за нови въдици и макари
Колега доста мащабно си погледнал към завръщанеBite написа:Здравейте,
Тя ще си остане в този вид, защото много риба е хванала през годините и заслужава да е отново на вода. Тя ми е късметлийската въдица.![]()

За спининг определено Екусимата е един много добър вариант като цена-качество , ако ти се дават малко повече пари, може да завъртиш и един Заубер. Която и да вземеш няма да сбъркаш. Нямам наблюдения върху Тиката и не мога да я коментирам. Имам и екусима и заубер и от двете макари съм изключително доволен. Пръчката, която аз лично ползвам за спининг е един стар модел на Салмо http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... ubgroup=56" onclick="window.open(this.href);return false; с акция 5-21, изключително приятна въдица, много лека с бърза бланка. Ако я намериш някъде налична мисля, че ще отговори на очакванията ти.
За мач пръчка бих препоръчал нещо на Трабуко има много добри предложения в диапазона 110-140 лева. Макара за мач, аз лично ползвам Shimano Exage, не е нещо особено, но не ме е изоставяла в напечени моменти досега. Макарата става и за спининг. Има една макара на която съм голям фен, ако ти е в бюджета задължително я завърти в някой магазин http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... ubgroup=62" onclick="window.open(this.href);return false;
Влакно - ако търсиш качествено потъващо влакно определено погледни Trabucco T-Force XPS Match Sinking. Много здраво, няма памет и потъва като "котва"

Влакна за повод - Colmic Xilo е страхотно влакно, можеш да погледнеш и флорокарбоните на Трабуко.
Влакното, което използвам за спининг е PowerPro. 2 сезона вече карам с него и не мога да се оплача. може би има и по-добри предложения, но не съм се интересувал за други плетени влакна.
Купи си и един фидер , определено ще имаш нужда. там вече избор има колкото щеш. Лично аз ползвам Team Daiwa - пръта се справя с всякакви животни

За воблери и други изкуствени примамки - там вече има специфики на водоемите и реките. Можеш да се посъветваш с Ивайло Янков - риби и такъми на бул. Мадрид, определено ще те насочи към правилните неща.
Това е от мен, надявам се да съм бил полезен .