Отново на риба - дайте съвети за нови въдици и макари

Модератор: sapuna

Bite
новобранец
новобранец

Отново на риба - дайте съвети за нови въдици и макари

Мнение от Bite »

Здравейте,

Повече от над 10 години не съм ходил на риболов. Тези дни реших да възобновя това мое позабравено хоби. Това значи и подновяване на риболовния инвентар, за което ще искам съвети.
Първата ми въдица е Lipno 8120 - 170см с макара Stabil 341. В момента е с макара Roen Tokoz III, която пробвах и все още работи.
Тя ще си остане в този вид, защото много риба е хванала през годините и заслужава да е отново на вода. Тя ми е късметлийската въдица. :)
Извън нея положението с инвентара, който евентуално може да бъде използван е следното:

2 броя телескопи Shimano Holiday Spin H10
Около 180 см. малък телескоп Daiwa
3 броя макари Daiwa j13508 - ползвани за спининг
4 броя макари Ryobi GX 50 на пръчки Lipno - ползвани за улов на шаран.

Макарите са работещи. За тях трябва ли нова смазка или направо да се ползват? Ако трябва препоръчайте такава.
Мисля да си купя и 2 - 3 нови макари и пръчки.
Моля дайте съвети за макари и пръчки за блесна/воблер, булдо, бяла риба на дъно с жива стръв, малка риба на дъно - каракуда, червеноперка, костур...
За нови пръчки за горните цели се приемат предложения.
Макарите, които за сега съм харесъл за покупка са Tica GAA3000, Ryobi Ecusima VI 3000 и 4000. Дайте мнения, съвети и отзиви за тях.
Относно влакната - старите влакна отиват в боклука. За нови влакна за сега съм харесъл:
Влакна за основна линия - Colmic Fendreel, Focus Energy, Trabucco S-FORCE LAKE TROUT
Влакна за поводи - Stroft GTM, Colmic Stream, Colmic Xilo, Cralusso Bip Prestige.
Всякакви съвети са добре дошли.
milenminds
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Отново на риба - дайте съвети за нови въдици и макари

Мнение от milenminds »

Bite написа:Здравейте,

Повече от над 10 години не съм ходил на риболов. Тези дни реших да възобновя това мое позабравено хоби. Това значи и подновяване на риболовния инвентар, за което ще искам съвети.
Първата ми въдица е Lipno 8120 - 170см с макара Stabil 341. В момента е с макара Roen Tokoz III, която пробвах и все още работи.
Тя ще си остане в този вид, защото много риба е хванала през годините и заслужава да е отново на вода. Тя ми е късметлийската въдица. :)
Извън нея положението с инвентара, който евентуално може да бъде използван е следното:

2 броя телескопи Shimano Holiday Spin H10
Около 180 см. малък телескоп Daiwa
3 броя макари Daiwa j13508 - ползвани за спининг
4 броя макари Ryobi GX 50 на пръчки Lipno - ползвани за улов на шаран.

Макарите са работещи. За тях трябва ли нова смазка или направо да се ползват? Ако трябва препоръчайте такава.
Мисля да си купя и 2 - 3 нови макари и пръчки.
Моля дайте съвети за макари и пръчки за блесна/воблер, булдо, бяла риба на дъно с жива стръв, малка риба на дъно - каракуда, червеноперка, костур...
За нови пръчки за горните цели се приемат предложения.
Макарите, които за сега съм харесъл за покупка са Tica GAA3000, Ryobi Ecusima VI 3000 и 4000. Дайте мнения, съвети и отзиви за тях.
Относно влакната - старите влакна отиват в боклука. За нови влакна за сега съм харесъл:
Влакна за основна линия - Colmic Fendreel, Focus Energy, Trabucco S-FORCE LAKE TROUT
Влакна за поводи - Stroft GTM, Colmic Stream, Colmic Xilo, Cralusso Bip Prestige.
Всякакви съвети са добре дошли.
Колега доста мащабно си погледнал към завръщане :) поздравления за което.
За спининг определено Екусимата е един много добър вариант като цена-качество , ако ти се дават малко повече пари, може да завъртиш и един Заубер. Която и да вземеш няма да сбъркаш. Нямам наблюдения върху Тиката и не мога да я коментирам. Имам и екусима и заубер и от двете макари съм изключително доволен. Пръчката, която аз лично ползвам за спининг е един стар модел на Салмо http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... ubgroup=56" onclick="window.open(this.href);return false; с акция 5-21, изключително приятна въдица, много лека с бърза бланка. Ако я намериш някъде налична мисля, че ще отговори на очакванията ти.
За мач пръчка бих препоръчал нещо на Трабуко има много добри предложения в диапазона 110-140 лева. Макара за мач, аз лично ползвам Shimano Exage, не е нещо особено, но не ме е изоставяла в напечени моменти досега. Макарата става и за спининг. Има една макара на която съм голям фен, ако ти е в бюджета задължително я завърти в някой магазин http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... ubgroup=62" onclick="window.open(this.href);return false;
Влакно - ако търсиш качествено потъващо влакно определено погледни Trabucco T-Force XPS Match Sinking. Много здраво, няма памет и потъва като "котва" :)
Влакна за повод - Colmic Xilo е страхотно влакно, можеш да погледнеш и флорокарбоните на Трабуко.
Влакното, което използвам за спининг е PowerPro. 2 сезона вече карам с него и не мога да се оплача. може би има и по-добри предложения, но не съм се интересувал за други плетени влакна.
Купи си и един фидер , определено ще имаш нужда. там вече избор има колкото щеш. Лично аз ползвам Team Daiwa - пръта се справя с всякакви животни :)
За воблери и други изкуствени примамки - там вече има специфики на водоемите и реките. Можеш да се посъветваш с Ивайло Янков - риби и такъми на бул. Мадрид, определено ще те насочи към правилните неща.
Това е от мен, надявам се да съм бил полезен .
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”