Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Как монтажа да е по-чувствителен и по-отчетливо да се виждат
Модератор: Paublo_Eskobar
Как монтажа да е по-чувствителен и по-отчетливо да се виждат
Здравейте колеги,
Предисторя: Отнася се за риболов на морски кефал от брега - кей. Мястото на събитието е Гърция. Лови се от кея на дистанция от 3 до 5-6 метра. Дълбочината до дъното е 9 метра, като аз оставям куката и стръвта на 8 ми м. Използва се въдица (3,90-4,20 и 5 м) Основно влакно 0,22, гумен стопер, вирбел за закачане на слайдер, слайдер на които пише 6 гр, гумен стопер, олово (кръгло) 5 гр. микро вирбел, повод 0,16 (30-40 см)и кука номер 10 закривена.
Проблема ми е че едвам усещам кълването на кефала.....постоянно изяжда стръвта (пил месо). "Тапата" едвам потъва...и ако успея да отбележа това фино кълване съм ОК.
Доста четох за слайдери, ваглери и според мен за тази дълбочина съм ОК със слайдер. Моля кажете какво да променя по монтажа, за да е по-чувствителна "тапата" и по-отчетливо да се виждат кълванетата? Вече видях че има 2+6, 2+8, 4+6 ......и сащо че има и скъпи и качествени слйдери. Дали куката не е прекалено голяма (номер 10) и рибата само да разкъсва месото? Не съм сигурен дали тази риба налапва и повлича или само повдига?? Моля за съвет.
Проблем:Как монтажа да е по-чувствителен и по-отчетливо да се виждат кълванетата на морски кефал
ПС. много често се лови и нощем, като добавям светеща ампула.
Предисторя: Отнася се за риболов на морски кефал от брега - кей. Мястото на събитието е Гърция. Лови се от кея на дистанция от 3 до 5-6 метра. Дълбочината до дъното е 9 метра, като аз оставям куката и стръвта на 8 ми м. Използва се въдица (3,90-4,20 и 5 м) Основно влакно 0,22, гумен стопер, вирбел за закачане на слайдер, слайдер на които пише 6 гр, гумен стопер, олово (кръгло) 5 гр. микро вирбел, повод 0,16 (30-40 см)и кука номер 10 закривена.
Проблема ми е че едвам усещам кълването на кефала.....постоянно изяжда стръвта (пил месо). "Тапата" едвам потъва...и ако успея да отбележа това фино кълване съм ОК.
Доста четох за слайдери, ваглери и според мен за тази дълбочина съм ОК със слайдер. Моля кажете какво да променя по монтажа, за да е по-чувствителна "тапата" и по-отчетливо да се виждат кълванетата? Вече видях че има 2+6, 2+8, 4+6 ......и сащо че има и скъпи и качествени слйдери. Дали куката не е прекалено голяма (номер 10) и рибата само да разкъсва месото? Не съм сигурен дали тази риба налапва и повлича или само повдига?? Моля за съвет.
Проблем:Как монтажа да е по-чувствителен и по-отчетливо да се виждат кълванетата на морски кефал
ПС. много често се лови и нощем, като добавям светеща ампула.
- S.Delchev
- фен клуб-скобар
Re: Как монтажа да е по-чувствителен и по-отчетливо да се ви
Защо не пробваш да речем с 3 грама слайдер, все пак дистанцията е малка
All great things are simple,and many can be expressed in single words: Freedom,Justice,Honor,Duty,Mercy,Hope.
-Winston Churchill
-Winston Churchill
Това за мен означава 2 грама олово, което ще потъва бавно....от повърхността до 8 метра , предполагам 10 - 15 секунди, достатъчно време за сафрида и спаросите да изядат всичко на куката.S.Delchev написа:Защо не пробваш да речем с 3 грама слайдер, все пак дистанцията е малка
- glarusa
- кандидат преподавател
Пробрай с ваглер, с по-висока товароподемност... 20-25 гр.
Или тип " попченски монтаж" , но куките да са ти на 1 метър от оловото.
Или тип " попченски монтаж" , но куките да са ти на 1 метър от оловото.
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!
Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!
Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
- S.Delchev
- фен клуб-скобар
Хм,Да наистина тук ще ти трябва доста олово,аз съм ловил съвсем малки рибки с 12 грамов слайдер,отчиташе добре,ами засега това което ми идва на ум е да пробваш да ловиш от дъното на повдигане с преутежняваща съчма,така калването ще е повдигане
All great things are simple,and many can be expressed in single words: Freedom,Justice,Honor,Duty,Mercy,Hope.
-Winston Churchill
-Winston Churchill
- Efimov
- вече хвърля и на тежко
И аз съм се сблъсквал с този проблем, но все си мисля че пилешкото е изяждано от дребосъка, а кефа като кълве си взима без проблем. И на мен ще ми е интересно да видя решение на този проблем.
- S.Delchev
- фен клуб-скобар
Аз си мисля че просто стръвтта пада твърде лесно,защо не пробваш да речем на бял червей,да видиш дали ще има подобна лоша отчеливост?
-Winston Churchill
-Winston Churchill
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
На 8м не бих ловил с линия по-лека от 6гр.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аз бих направил следната корекция: Стоперът над вирбела да не е гумен, а 2 стопера- възли от конец на разстояние 1-2 см един от друг.(Правя ги от конец за почистване на зъби) Така ще контролираш дали слайдера не измества дълбочината, а и по добре се изхвърля. Бих разхвърлял и тежестите
Напр.: 3 дропера - 0.2 -0.3- 0.5 гр през 5 см,над вирбела на повода и основно утежнение на разстояние 1.5 х дължината на повода над последния дропер. Качеството на плувката има огромно значение, предпочитам ваглери. Добро решение е ваглерът да носи тежест 1-1.5 гр. на всеки метър дълбочина.

Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Можели да покажеш илюстрация на преутежняване ???S.Delchev написа:Хм,Да наистина тук ще ти трябва доста олово,аз съм ловил съвсем малки рибки с 12 грамов слайдер,отчиташе добре,ами засега това което ми идва на ум е да пробваш да ловиш от дъното на повдигане с преутежняваща съчма,така калването ще е повдигане
След доста опити, мога да кажа че не е от стръвта. Свинско - доста по жилаво пак го вземат без да ги усетиш.Efimov написа:И аз съм се сблъсквал с този проблем, но все си мисля че пилешкото е изяждано от дребосъка, а кефа като кълве си взима без проблем. И на мен ще ми е интересно да видя решение на този проблем.
Парченце риба.....дали опашка или шайба от средата, евентуално остава коста и пак не се усеща. Блатен червей също. Не мога да си обясня как кълве този кефал.
Да разбираме ли че трябва ваглера да е нещо си + 8 или + 12 грама?naskobo написа:Аз бих направил следната корекция: Стоперът над вирбела да не е гумен, а 2 стопера- възли от конец на разстояние 1-2 см един от друг.(Правя ги от конец за почистване на зъби) Така ще контролираш дали слайдера не измества дълбочината, а и по добре се изхвърля. Бих разхвърлял и тежеститеНапр.: 3 дропера - 0.2 -0.3- 0.5 гр през 5 см,над вирбела на повода и основно утежнение на разстояние 1.5 х дължината на повода над последния дропер. Качеството на плувката има огромно значение, предпочитам ваглери. Добро решение е ваглерът да носи тежест 1-1.5 гр. на всеки метър дълбочина.
- S.Delchev
- фен клуб-скобар
Ето тук е показано,виж как голямата съчма лежи надъното,по този начин когато рибата клъвне,съчмата ще се отлепи от дъното и тъй като играе ролята на преутежняваща слайдера/ваглера ще потъне.Нищо че тук е показано без друго утежнение,просото към един направен монтаж,добави една съчма (SSG да речем) ,сложи я до вирбела където се свързва основното влакно с повода,и така може би ще стане
П.П При този начин няма да ти повдига а ще потапя,малака грешка направих
П.П При този начин няма да ти повдига а ще потапя,малака грешка направих

- Прикачени файлове
-
- 8.jpg (33.47 KiB) Преглеждано 2662 пъти
-Winston Churchill
-Winston Churchill
Точно, 8-12 гр на линията за 8 м. е ОК.В интерес на истината, опита ми е само в сладководния риболов, но няма причина в морето да е различноbatkata2 написа:
Да разбираме ли че трябва ваглера да е нещо си + 8 или + 12 грама?

Не съм сигурен, че за кефала лежането на дъното е добра идея

Последно промяна от naskobo на Сря Сеп 03, 2014 4:07 pm, променено общо 1 път.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
- S.Delchev
- фен клуб-скобар
И мен това ме притеснява,но нищо не пречи да опита
-Winston Churchill
-Winston Churchill