Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- Don4o_62
- учете се от него
Re: Има ли гъбари?
Имах един въпрос към по опитните,та по същество с предистория
Както си вървях по гората и щипках я сърнела я пачи крак
,гледам се задава колежка с кошничка
докато идваше към мен веднага я асоцийрах с руска девочка по басмяна рокличка и кошничка,как върви по тайгата и събира гъбки
да но трая кратко,колежката се оказа доста по голяма облечена с яке и анцуг
та се заговорихме и видя няколко пачи крака дето ги бях скубнал а не рязал,и се почна една критика,едно охкане как така изчезвали и т.н. а аз и одисвах и само питах,верно ли.....и почваше отначало с тирадите,по едно време си викам я да спирам да и одисвам, че ще се разплачем и двамата накрая
като сериозно и обясних че от баща ми,стар гъбар знам че по добре да се къса а не реже,така мицела по лесно покарва отново а отрязаното загнива и нищо не излиза от там,може и да греша, но старите гъби сами си падат със стъблата и корена като се отваря място,култивираните също ги скубят,но по опитните ще кажат
Както си вървях по гората и щипках я сърнела я пачи крак

Последно промяна от Don4o_62 на Сря Сеп 03, 2014 4:08 pm, променено общо 1 път.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

- кирил великий
- разбира нещата
Гъбата се врътва около пънчето и се слага в кошничката. За да няма скандали със заблудени гъбари, мятай върху кошничката букети с цветенца, за да не гледат какво си набрал. Баш с рязането на пънчета се прецакват гъбите, ама обратната теза е толкова силно вкоренен предразсъдък, че няма смисъл да се хабиш да обясняваш.
Многократно сме писали тук (и бгбул и аз), че гъбите е добре да се изваждат с тирбушонно врътване около пънчето, и че като се режат често мястото се атакува от болести, бактерии, плесен и прочее. Аз това съм го чел и при руснаците и при финландците, а те от гъби разбират - охохо.
(Това ми напомня един дълбоко вкоренен предразсъдък. Все едно да разубедиш някого, че смоковете не сучат мляко от кравите - тази щуротия съм я чувал толкова често, че нямам думи. Змиите не само нямат намерение да сучат мляко, ами техният устен апарат изобщо не е пригоден за сукане, нито за дъвчене, а само за поглъщане. А защо има често змии в оборите - ами заради плъховете и мишките, които се хранят с ярма, зърна по сеното, правят си гнезда от сламата - и змиите отиват там да ядат мишките).
Но понеже няма време за спорове и разправии с разни носители на предразсъдъци, бери си гъби, както си ги береш, и ги покривай с букетчета от полски цветенца или ги слагай направо в раница.
Многократно сме писали тук (и бгбул и аз), че гъбите е добре да се изваждат с тирбушонно врътване около пънчето, и че като се режат често мястото се атакува от болести, бактерии, плесен и прочее. Аз това съм го чел и при руснаците и при финландците, а те от гъби разбират - охохо.
(Това ми напомня един дълбоко вкоренен предразсъдък. Все едно да разубедиш някого, че смоковете не сучат мляко от кравите - тази щуротия съм я чувал толкова често, че нямам думи. Змиите не само нямат намерение да сучат мляко, ами техният устен апарат изобщо не е пригоден за сукане, нито за дъвчене, а само за поглъщане. А защо има често змии в оборите - ами заради плъховете и мишките, които се хранят с ярма, зърна по сеното, правят си гнезда от сламата - и змиите отиват там да ядат мишките).
Но понеже няма време за спорове и разправии с разни носители на предразсъдъци, бери си гъби, както си ги береш, и ги покривай с букетчета от полски цветенца или ги слагай направо в раница.
- StaAnt
- ще става разбирач
А сега.То тоя въпрос е същия като въпроса за кокошката и яйцето.Да видим какво мислят големите гъбари.Ако накрая на поста има точно за или против рязане или откъсване може и да видиме крайния резултат в цифри.Според мойто скромно мнение е по правилно да се откъсва.Аз и Кирил: 2:0 за откъсване.
- кирил великий
- разбира нещата
Колега, истината не се утвърждава с гласуване. Все едно да гласуваме за или против земното притегляне. Който и както иска да събира гъби.Аз и Кирил: 2:0 за откъсване.
- Don4o_62
- учете се от него
гледал съм в избата 10 - на торби култивирани,за удоволствие и мезе
та корена е една огромна паяжина и няма нищо общо гъба с гъба,избива си който корен си иска от големия корен де
та скубането не вярвам изобщо да вреди,а колежката толко яростно ме убеждаваше в противното с висок тон и добре че нямаше никой наоколо,та щеше да си помисли че друго се прави
вместо за гъби да се спори 

Гъби е имало хиляди години преди нас. Ще ги има и след нас. Наивно е да смятаме, че ние сме голямата работа.
Ние просто ползваме това, което природата иска да ни дари във всякаква форма.
Сърните хапват гъбите, без да ги изкореняват.
Прасетата ги изравят с "корените". И едните и другите помагат за разрастване на находищата.
Така сме и ние- както и да ги берем все си е тая.
Аз съм за "скубането", но важното е лед това да се затвори мястото с пръст.
Ние просто ползваме това, което природата иска да ни дари във всякаква форма.
Сърните хапват гъбите, без да ги изкореняват.
Прасетата ги изравят с "корените". И едните и другите помагат за разрастване на находищата.
Така сме и ние- както и да ги берем все си е тая.
Аз съм за "скубането", но важното е лед това да се затвори мястото с пръст.
- stankof
- ще става разбирач
Еееее,нещяхте да споделите за мойте Сърнели нищо,ще се ядът ли няма ли.............. 

ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
- Don4o_62
- учете се от него
недей си губи акъла за няколко гъби,че после няма връщане
щом има натровени от сърнели не 1 или 2 - ма,работата е сериозна

За мен това са най-вкусните сърнели (почервеняващите), но това си е мой личен избор.stankof написа:Еееее,нещяхте да споделите за мойте Сърнели нищо,ще се ядът ли няма ли..............
Аз бих хапнал тях най-напред.
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
Брат хапвай смело пък ако до няколко дни спреш да пишеш във форума то работата ще е ясна (това в кръга на шегата разбира се
) но ако имаш и макар минимални съмнения по добре пропусни и ги изхвърли.Баща ми като събираше навремето гъби , лека му пръст че го споменавам(умря от диабед а не от гъби) първо ядеше той и чак на следващия ден ако е добре даваше и на нас , та ако искаш дай на жената и ако се събуди действай смело

Ето малко за двойниците на сърнелите
http://venijen.blogspot.com/2013/01/blog-post_16.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://venijen.blogspot.com/2013/01/blog-post_16.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека

Днеска намерих двойник на сърнела-меришеше на Бакелит.
Гъбите бяха 2 залепени почти-намерих ги до бор на яз Искър-на Багера-на площадката.
Та да не се излъже някой да бере там-гъби които не познава.
Бяха около-15 см-шапка-без пръстен отдолу.
Отгоре-същата по окраска.
Горе валя 2 дена-но друга гъба не се показа-никаква.
Гъбите бяха 2 залепени почти-намерих ги до бор на яз Искър-на Багера-на площадката.
Та да не се излъже някой да бере там-гъби които не познава.
Бяха около-15 см-шапка-без пръстен отдолу.
Отгоре-същата по окраска.
Горе валя 2 дена-но друга гъба не се показа-никаква.

Риболовци.
Не е без пръстен,прилича на скъсан химен, ана гуглата люспите са цветна имитаци
- stankof
- ще става разбирач
Мерси за мнението ти колега!bgbul написа:За мен това са най-вкусните сърнели (почервеняващите), но това си е мой личен избор.stankof написа:Еееее,нещяхте да споделите за мойте Сърнели нищо,ще се ядът ли няма ли..............
Аз бих хапнал тях най-напред.
Когато ги брах бях една седмица в балкана и книгата ми не беше с мен,нито пък нет имаше някакъв да почета там.
Та по спомени бях чел за този вид сърнели (почервеняващите) че са ядливи,но не посмях да ги хапна без да се уверя на 100% като потърся инфо пак за тях,та реших да ги изсуша,ако и да четох след това че сушени не са много хубави за консумация.Аз сушени сърнели съм ял (от обикновенните) и си ми харесват,та значи и тези ще са добри,скоро ще ги опитам и ще пиша

Прав си че сърнелата измежду манатарката и пачия крак е най-добра (май имаме еднакви вкусове),аз по принцип събирам основно тези 3 вида гъби и ги обичам сготвени всякак си.
Адаш и аз така правя,ако имам съмнения някакви или ще изхвърля гъбите или в краен случай ще ги ям само аз първо,пък после ще видим......Pe6o_Tikvata написа:Брат хапвай смело пък ако до няколко дни спреш да пишеш във форума то работата ще е ясна (това в кръга на шегата разбира се) но ако имаш и макар минимални съмнения по добре пропусни и ги изхвърли.Баща ми като събираше навремето гъби , лека му пръст че го споменавам(умря от диабед а не от гъби) първо ядеше той и чак на следващия ден ако е добре даваше и на нас , та ако искаш дай на жената и ако се събуди действай смело
![]()
![]()

А линка за отровните сърнели съм го чел и знам че ако е малка и развита и няма характерния пръстен и аромат,по добре да я подмина отколкото да рискувам.
Такива бях намерил за сефте миналата есен около яз.Батак в една борова гора подобно на колегата lusienn ,усъмних се в тях и не ги взех и после четох за въпросните отровни двойници

Поздрави!
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Днес в дъжда, излязох в една близка гора - да проверя дали има сърнели,

Не само нямаше сърнели, ами нямаше и други гъби.
Само тези, растящи на изгнили пънове,

А тези ги видях в квартала, където живея, пак на изгнил пън,

Не само нямаше сърнели, ами нямаше и други гъби.
Само тези, растящи на изгнили пънове,
А тези ги видях в квартала, където живея, пак на изгнил пън,
- Patera
- вече хвърля и на тежко
И при мен същата работа, абсолютно никакви гъби, само на един пън видях три огромни пъстърви, а бях сигурен, че ще има сърнели
Някой има ли представа, защо няма? Не вярвам да е от това, че е хладно, все пак съм ги брал в доста по-студено време...

I can teach you wonders if you give me your soul
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old