Плетено влакно - Брейд

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
hubavko
новобранец
новобранец

Re: Плетено влакно - Брейд

Мнение от hubavko »

Здравейте,
напълно съм съгласен с предния пост. И аз преди около година се чудих доста какво влакно да си взема. Искаше ми се да е възможно най-универсално - да мятам Mepps-ове от 00 до 3 номер и воблери от 1 до към 20 грама. Получи ми се - ловя си кефали по реката доволно и от време на време по някоя щука и костури на язовира. Почетох в тази тема и благодарение на Павел Иванов се спрях на VARIVAS High Grade PE4 размер 1. Изключително съм доволен. Хиляди благодарности!
Като всеки начинаещ пробвах какво ли не - лових на джиг, късах, оплитах... влакното почти свърши и е време да го подменям. Единственото нещо, което не ми харесва е цвета. Не виждам влакното вечер. Сега съм се спрял на VARIVAS Avani Sea Bass PE4 Green 150m размер 0.8. Молбата ми е, ако някой има наблюдения, може ли да направи сравнение между двете влакна. Второто по-тънко ли е от първото или всяко е със собствена номерация и не могат да се сравняват?
Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mesket4eto »

daniel defoe написа: .......
:smt109 Благодаря колега, наслука и на теб!
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"! :shock:
!!!!!
svetlio80tm
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от svetlio80tm »

+1 за мнението на колегата по- горе. Риболовът, който направих последните два дни го доказва. При закачки до момента влакното не съм го късал, дърпам с помощта на макарата като държа аванса, без участието на върха на пръчката, за да не го счупя. Парцали, части от клони и проклетия папур ставаха жертви на това влакно, като успявах да скъсам цяло
листо от стъблото на папура без влакното да се скъса, за възел към вирбела ползвам паломар. Кастингът също е повече от добър с него.

Никога няма да забравя обаче, как днес един титаниев повод на Джаксън ме предаде, поради което едно Синуосо остана на дъното. Влакното не се скъса, а повода се изниза от едната страна, където е клипнат. Така и излезе от водата, без ушенце от долната страна.

Влакното ми е на два сезона, като в началото го ползвах и за морски риболов, вярно поизгуби цвета си и стана по- светлосиньо, маркировката също изчезна. Но аз пък си го навих наобратно и сега си ползвам неизползваната до момента част.

В заключение ще кажа, че въпреки някои негови противници в този форум, които го пренебрегват, за съотношение цена- качество влакното е супер, да не кажа най- доброто на пазара в БГ, и Павката Иванов е прав като го препоръчва на колегите.
GENIUS
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от GENIUS »

JIRO написа:Наскоро се сдобих с momoi jigline mx8 15lb №06 с идеята за по добра износоустойчивост и по тясно приложение.На първо четене приличен кастинг ,леко по твърдо и малко по дебело каточели отсъщия № L8 ,но определено по здраво.Още не съм изградил пълни впечатления от въпросното влакно, но на първо четене дава заявка за положителна оценка и заслужава внимание...
И аз да добавя нещо за марката Momoi

Аз също закупих наскоро тяхно влакно Momoi Jig Line Takumi размер 2 / 31,7 либри.
На първо четене, че е почти два пъти по-дебело от SunLine Super PE Размер 2 / 20 либри.

От там следва и да е по-здраво, заради завишения му диаметър.
Неспособността да се насладим пълноценно на очарованието на самотата, ни въвлича ежедневно в опустошителни взаимоотношения с всякакви дебили...
Аватар
zeus7712
новобранец
новобранец

Мнение от zeus7712 »

Здравейте !
Някой може ли да ми каже дали това влакно става за основна линия.
Прикачени файлове
Изображение272.jpg
Изображение272.jpg (347.68 KiB) Преглеждано 1247 пъти
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Тъй дилема решил съм да си поръчам VARIVAS High Grade PE4 въпроса е 0,6 или 0,8 за повод против протъркване ще слагам флуоро на варивас 8 либри. Ще ловкам клен по Струма и мноооого рядко костур на джиг, че прпбвах и ми ареса, ма с монофила нещата не вървят, 0,16 съм сложил и сея примамки и чувствителност никаква. Та кой размер да взема капацитетите ще кажат. Няма значение дали ще останат 10-20 метра .
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

По-добре под 1 не слизай :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Тъй като съм се "офенил" напоследък по примамки и влакна Дуел, от които съм много доволен, да ти препоръчам това флуоро за повод.....
А, относно плетеняците, под 1.0 не ползвай, освен ако не търсиш специфични рибки със специфични такъми в специфични водоеми....
Изображение
Изображение
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Ще търся кефали и костури, преоблядаващо на воблери и силикони и понякога клатушки, въртящите почти ги забравих. Не разбирам обаче защо да не слизам под 1? Няма ли да дойде вече дебеличко за УЛ, макарето е малко.

Изображение

Аватар
stancom
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stancom »

Щом няма да ползваш въртележки, спокойно можеш да слезеш и на 0,6. Обаче да си знаеш от сега :D чувствителността ще се подобри, но спасените примамки едва ли ! Друг е въпроса, че за търсените риби отказването от въртележки те осакатява от към варианти, а по някога и само такива гони. И ЛИЧНО МНЕНИЕ, пак за тези риби, ползването на ФК повод е мазохизъм :mrgreen: Освен при специфични условия, студена бистра вода, или надиране на брейда при джиг , но всеки има право на мнение по въпроса !
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Ааа там дет ловя има камънак иначе не ми е зор за флуорото, ама да си го има па от време на време може да отскачам и на пъстърви из рилска река, за сега 0,8 съм поръчал ако не ми аресва взимам и една 1-ца на резервната шпула и си решавам проблема.

Изображение

Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

stancom написа: ползването на ФК повод е мазохизъм :mrgreen: Освен при специфични условия, студена бистра вода, или надиране на брейда при джиг ,
Много точно казано. Също не ползвам флуоро, освен в случаите на гореизброените от Станко.
При риболов в море, ползването на флуорото е задължителен елемент към линията... И няколко думи касаещи възела- флуоро-брейд: Пробвах все възли и никой не ми хареса. Основния проблем е, че флуорото прерязва брейда и го отслабва много в точката на възела. Това ми е голям проблем особено при тънките влакна..
Затова вече ползвам ей този монтаж, при който проблем няма, т.е. при закачка (особено при джиг) влакното винаги се къса на повода, като важно е да се съобразят диаметри и издръжливост брейд-повод:
Изображение
Безвъзлов монтаж на брейда, а флуорото е на възел Паломар към карабинката...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
toshiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshiro »

Колега, монтажът Ви е много груб и никой от двата възела не съхранява якостта на използваните линии. Ако все пак не сте пробвал "все възли" както казвате, то възелът FG Изображение е измислен точно за целта, минава лесно през водачи, работи със всякакви дебелини линии (стига брейда да е по-тънката от двете) , ако е вързан правилно не се изхлузва, не се прерязва монофила, и двете линии работят на 100% и се прави за под минута ако си се упражнявал няколко пъти.
Osi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Osi »

:roll: Този възел ми харесва и ще го пробвам. До сега ползвах Albright Knot, но при малки диаметри не е много удобен особено, ако възелът трябва да преминават през малки водачи.
Аватар
daniel defoe
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel defoe »

и още ... :drinkers:

[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/8Rxww3LEAtQ?version=3 ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/8Rxww3LEAtQ?version=3&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]
ИзображениеИзображение ИзображениеИзображение
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”