Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- stankof
- ще става разбирач
Re: Има ли гъбари?
Ако попече малко слънце може и да покарат.........phillemow написа:Супер.След тия дъждове би трябвало и някоя печурка да е покарала.

Ама при такива хубави Сърнели що са ви печурките незнам

ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
- Patera
- вече хвърля и на тежко
Здравейте, колеги! Тук по Търново сърнелите са преминали, имаше доста, но вече изсъхнали, а нови няма. Но има една борова горичка, отрупана с масловки, та ако кажете някоя рецепта за тях, ще съм ви много благодарен!
Имаше и много дяволски гъби, които бяха пълни с червеи.
I can teach you wonders if you give me your soul
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
-
- ще става разбирач
Е,печурки днес нямаше,за сметка на това имаше изобилие от зърнести масловки.Тук-таме някоя челядинка,пърхутки и т.н.Основното обаче бяха тези.Интересно,че в 2 гори на разстояние около километър имаше разлика в цвета и размера.В едната гора бяха по-светли и по-хилави.

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
phillemow написа:...Интересно,че в 2 гори на разстояние около километър имаше разлика в цвета и размера.В едната гора бяха по-светли и по-хилави...
И в моята практика съм забелязал, че има разлика в сърнелите - става дума за големите сърнели. Малки не бера от много години, когато разбрах, че има и отровни сърнели.
Освен това, според моя вкус, светлите и по нежни гъби са ми по-вкусни от тези с кафеникав цвят, които са и по-едри и месести, а от там и по-жилави!
Но,
Вкусовете на всички са различни,
Обединява ни интереса към гъбите

А днес - малка и кратка разходка в гората на сърнелите

Дъждовете спряха и колегите тръгнаха за гъби.
Много хора - малко гъби

Ама пак имаше!
Гората,
Почти като в картината на Иля Репин, само дето мечката с мечетата ги няма,
И по-добре

Събрах само новопоникналите и сухи гъби,
Тези напоени от дъждовете оставих,
Както оставих след мен и много ето такива нови гъбки,
Този храст съм го виждал често,
Но тук - ярко обагрен на слънчевите лъчи - зарадва ми се душата

- кирил великий
- разбира нещата
Иван ШишкинПочти като в картината на Иля Репин, само дето мечката с мечетата ги няма

Привет
И аз се амбицирах от постовете на колегата Петков
, та вчера след работа направих бърз обход на две близки местенца в Стара планина. То не бе обход, а по-скоро крос, заради краткото време, с което разполагах, но най-важното е, че резултат имаше.
В първата горичка не открих почти нищо
– 3-4 годни сърнели и малко зърнеста масловка, която тепърва тръгва и в следващите дни предполагам ще е пълно с нея. Бях решил да търся основно сърнели, затова не се спирах подробно на масловките, но по всичко личеше, че сърнелата беше обрана вече, тъй като мястото е доста посещавано.
Прехвърлих се във втората горичка, където ситуацията бе по-друга. Тук явно бяха минали по-малко хора и сърнели имаше доволно. Не навсякъде, но имаше. Странното е, че почтни не намирах «бухалчици», а само вече напълно отворени (макар и млади) и полу-отворени гъби. Затворени намерих едва 3-4. Имаше и доста «преминали» екземпляри.
Другото, което забелязах е пълното отсъствие на каквито и да било други гъби в гората. Очаквах да срещна поне единични гълъбки или рижики, но не. Иначе по ливадата мернах доста челядинка, както и групичка едва покларали карболови печурки. Може би в близките дни е добра идея да бъдат проверени местата с ливадни печурки… който знае такива
В крайна сметка за по-малко от час напълних един голям плик с гъби, които сега се чудя какво да правя
Сигурно ще хапна една част докато са свежи, а останалите ще съхраня някак във фризера…
И накрая да отговоря на кулинарното питане на колегата Patera по-горе за масловките: Аз ги приготвям по няколко начина: 1) задушени на тиган с масло и лук /не е за всеки вкус/; 2) Ризото /обикновено в комбинация с някоя манатарка
/; 3) Панирани /само по-едрите млади екземпляри/; 4) Супа.
От всички тези варианти бих препоръчал последния – супичката. Аз лично много я харесвам, особено за мрачните и студени есенни дни, каквито напоследък не липсваха, а и каквито тепърва ни предстоят от тук нататък. Рецептата е следната: Нарязваш глава кромид лук и я задушаваш в малко зехтинче директно в тенджерата, където ще се прави супата. Добавяш нарязаните масловки (предварително си махнал кожицата и си ги почистил) и задушаваш и тях за няколко минутки /в една руска рецепта видях предложение тук да сложиш и една лъжичка брашно, но аз още не съм пробвал/. Доливаш бульонче или водичка и прибавяш един нарязан морков + 2 картофа (и те нарязани
) /друго предложение от братушките, което не съм пробвал, но звучи интересно e да нарежеш и една кисела краставичка вътре/. Оставяш всичко да се вари кротко до пълното сваряване на зеленчуците. Накрая слагаш шепа дребно
фиде, изчакваш да се свари и подправяш със сол и черен пипер. Махаш от котлона, нарязваш пресен магданоз на вкус, а при сервиране можеш да капнеш малко лимонов сок и да придърпаш до себе си едно люто чушле за компания
Простичко, но много вкусно
Поздрави!

И аз се амбицирах от постовете на колегата Петков

В първата горичка не открих почти нищо

Прехвърлих се във втората горичка, където ситуацията бе по-друга. Тук явно бяха минали по-малко хора и сърнели имаше доволно. Не навсякъде, но имаше. Странното е, че почтни не намирах «бухалчици», а само вече напълно отворени (макар и млади) и полу-отворени гъби. Затворени намерих едва 3-4. Имаше и доста «преминали» екземпляри.
Другото, което забелязах е пълното отсъствие на каквито и да било други гъби в гората. Очаквах да срещна поне единични гълъбки или рижики, но не. Иначе по ливадата мернах доста челядинка, както и групичка едва покларали карболови печурки. Може би в близките дни е добра идея да бъдат проверени местата с ливадни печурки… който знае такива

В крайна сметка за по-малко от час напълних един голям плик с гъби, които сега се чудя какво да правя

И накрая да отговоря на кулинарното питане на колегата Patera по-горе за масловките: Аз ги приготвям по няколко начина: 1) задушени на тиган с масло и лук /не е за всеки вкус/; 2) Ризото /обикновено в комбинация с някоя манатарка

От всички тези варианти бих препоръчал последния – супичката. Аз лично много я харесвам, особено за мрачните и студени есенни дни, каквито напоследък не липсваха, а и каквито тепърва ни предстоят от тук нататък. Рецептата е следната: Нарязваш глава кромид лук и я задушаваш в малко зехтинче директно в тенджерата, където ще се прави супата. Добавяш нарязаните масловки (предварително си махнал кожицата и си ги почистил) и задушаваш и тях за няколко минутки /в една руска рецепта видях предложение тук да сложиш и една лъжичка брашно, но аз още не съм пробвал/. Доливаш бульонче или водичка и прибавяш един нарязан морков + 2 картофа (и те нарязани

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- dido ov4arica
- новобранец
Благодаря за приятното четиво.
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
Днес като се капотирах от към риболов в Приморско реших да се разходя из гората им барем гъби да си набера но нъцки нито една сърнела не видях нито пък гъба която познавам имаше доста , мисля че се казваше посиняваща манаркака , такава за сефте виждам

Извинявам се за качеството но някои снимки телефона ми ги размаза.
А тази мисля че е булка гъба ама и такава виждам сефте а гъби които не познавам не бера а се срещаха тук там и от нея

Извинявам се за качеството но някои снимки телефона ми ги размаза.
А тази мисля че е булка гъба ама и такава виждам сефте а гъби които не познавам не бера а се срещаха тук там и от нея

Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека

-
- ще става разбирач
Под "малки" сърнелите джуджета ли имаш в предвид?G.Petkov написа:[ Малки не бера от много години, когато разбрах, че има и отровни сърнели.
Пролетта бях за гъби и имаше един плик с масловки. Понеже гъбите бяха доста, ги занесох на баба да ги консервира. Докато и гостувах разглеждах някакъв вестник "Трета възраст". Гледам там "Пай с масловки". Казах на баба да спретне един докато чисти гъбитеPatera написа:Здравейте, колеги! Тук по Търново сърнелите са преминали, имаше доста, но вече изсъхнали, а нови няма. Но има една борова горичка, отрупана с масловки, та ако кажете някоя рецепта за тях, ще съм ви много благодарен!

- G.Petkov
Кириле,кирил великий написа:Иван ШишкинПочти като в картината на Иля Репин, само дето мечката с мечетата ги няма
Така е !
Искрено съжалявам за лапсуса

Но,
Както бе написано от един колега,
За постове след 22.00 часа - да не ми се придиря

Умората от напрегнатия ден, алкохола и прочие обстоятелства затрудняват мисленето ми

Хм, пай с масловки?! Звучи интересно, трябва да се пробва... Отивам да търся рецепта в нета 
От бързане не направих снимки в гората, но ето една "домашна" с част от вчерашните гъби

Поздрави

От бързане не направих снимки в гората, но ето една "домашна" с част от вчерашните гъби

Поздрави

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- G.Petkov
phillemow написа:Под "малки" сърнелите джуджета ли имаш в предвид?G.Petkov написа:[ Малки не бера от много години, когато разбрах, че има и отровни сърнели.
Да,
При сърнелите поне е лесно - големите се различават от "джуджета" без особено напрягане !
Но ........... винаги има изключения !
Веднъж в Стара планина намерих в дъбова гора големи сърнели с много и твърди люспи по шапката.
Бяха по-различни от обичайните и ги оставих в гората.
- G.Petkov
Pe6o_Tikvata написа:...А тази мисля че е булка гъба ама и такава виждам сефте а гъби които не познавам не бера а се срещаха тук там и от нея...
Пешо,
Това е булка гъба, за която питаше преди време!
С тези ярки цветове, много трудно би сбъркал тази гъба с каквото и да било

Има я много във вашите гори!
- кирил великий
- разбира нещата
Като ми припомни за мечетата и един час разглеждах в мрежата картини на Шишкин. Бях много нервиран от разни задачи, но след картините му се почуствах умиротворен. И виж какво открих - картина на Шишкин за нашата тема:Искрено съжалявам ...

ИВАН ШИШКИН "ГРИБНИКИ"