плувки...

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Публикувай отговор
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Какво е туй островно животно,колега?

Мнение от INCUBUS »

За какъв материал става въпрос,къде минава кордата?Изглежда екзотично и трудно разбираемо-също като политиката на тристранната клоакалиция,дет ни управлясва.А към останалите колеги,прекарващи дните и нощите си на Балканите у татковинената,внася ли ги някой такива плувки,виждали ли сте ги в дюкяните и ако да-в какъв ценови диапазон ?
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:D :D :D :D

Изображение
Колега Ray-Ban, ингилизите може да препоръчват подобни плувки, за мачов риболов по Темза, но за нашите реки не стават (особено за директен)!
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Гъше (паче) перо

Мнение от Бачо Илия »

Аз ги ползвам най-усърдно вече повече от 25 години за речен риболов на кефал в р.Стряма и р. Тунджа над яз. Копринка . Става въпрос не за пачи , а за гъши пера. По-малките (15-20 см) са с носимост 1.0/1.5гр. , средните (18-25см) са с носимост 1.5/2.5гр. а най-големите т.н. "махови" пера (25-35) см са с носимост 2.5/3.5-4.0гр. При речния риболов обаче ги ползвам без утежнение за ловене на кефал в плитки и бързи води на скакалец или ручейник от пролетта до есента с директен телескоп 6/7 м срещу течението.

Ще споделя аз как ги ползвам за речен риболов: директен телескоп 6/7/8 м , със или без ластик , цяла линия без повод 0.12-0.18 с тридесет до петдесет сантиметра по-къса от телескопа. Кука , тънка черна "орловка" , номер 6-10 за скакалци и тези номера , жълта или черна за ручейници . Дълбочината на която ловя е от 20 см до метър(река Стряма) , Плувката отстои на 60-80 см от куката , прикрепена с две шлаухи , с по-тънката част към куката. Замята се СРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО , по възможност в близо до единия или другия бряг , в началото или края на бързеи , зад паднали дървета и т.н. ( Стряма и Тунджа не са големи реки и със 6/7 метра се облавят перфектно) Засича се незабавно при задържане на плувката или тръгване в някаква посока различна от обичайното '"возене"от течението. В поне 30% от случаите следва удар още с цопването ("чип-чип") , ползвам средни размери пера 18-25см , всяко едно оцветяване на плувката е нежелателно- изнервя кефалите и скачат на него
При насрещен вятър утежнявам линията с два дропера 0.3-0.5 гр плътно по един от двете страни на плувката с цел да може да се замята срещу вятъра , при по-големи дълбочини линията може леко да се утежни с 0.05-0.2 гр на 30-35см от куката.
Дано да съм разбираем
Наслука !!!!

п.п. за стръв могат да бъдат скакалци, пчели , оси , търтей , ручейници, лежляци , восъчни молци, черници , мравки и "даже" изкуствени мухи!

п.п. имам поне 40-50 пера , от трите размера(гъши) 8)

На снимките по-долу съм щракнал част от плувките ми за директни телескопи за затворени водоеми(0.3-4.0гр.)

Изображение

Изображение

Изображение

И малко гъши пера , с червеното оцветяване ги ползвам в затворени водоеми , останалите за река

Изображение

Изображение

Изображение
Изображение
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

IDA,като ти гледам инвентара ,май и ти не си много ДИКЕЛ :wink: :lol: Като ти гледам такъма ,все едно си гледам в куфара :wink: :lol:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

bkd написа:IDA,като ти гледам инвентара ,май и ти не си много ДИКЕЛ :wink: :lol: Като ти гледам такъма ,все едно си гледам в куфара :wink: :lol:
Минус 1.5 диоптъра 8)
Изображение
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

chirusa_bg написа:Колега, я разкажи за това чудо "силиконовите плувки"
Кой ги прави, кое им е силиконово и тн.
10Х
Днес ги гледах в магазина на Шимано на Илиенци,пишеше че са нечупливи и не бяха скъпи 2-2,50лв.
Изображение
Аватар
Божидар
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Божидар »

Bobi Fish -Габрово производство също са добри и работят за износ :idea:
На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Аватар
RAAZIEL
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от RAAZIEL »

Ползвам Лагуните,но след няколко риболова им се пука боята или им се вади антената.Но виж за Мошков нямам забележки.Ползвам от 1 до 3гр.и работят перфектно.От евтините плувки няма по добри.Това е моето мнение.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Има има, :wink:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

От тези на картинките(нямам в предвид гъшите пера) , най-ползваните от мен са "морковчетата" на ВИДРАКС с по-издължено тяло 0.5-1.0-1.5-2.0 гр. (нищо не им се пука и нищо не им се вади). Задължително със сменяема антена 4.5 или 3.0мм. със ВТУЛКА в плувката. Носимоста им е с 10% повече от означената на плувката за да се вижда над водата 1/2-1/3-та от антената. На втората снимка повечето от тях са най-долу на снимката. Лагуните не са в ред с напукването и с телчетата. Мочков не са лоши но не съм мяркал точно такива модели и така направени (сменяема антена и втулка). Плувките на Силстар- "Топ-Флот"също са много добри, ползвам няколко модела , пак със сменяеми и втулки но по-често за неподвижни на боло- "капка" , "обърната капка" , "буренца" с по-големи грамажи 2.0-2.5-3.0-3.5-4.0-5.0. Това което съм забелязал е че са от много твърда балза и с много добро покритие- на няколко плувки имам "отбелязани" по над 15-20 удара на шарани от влакното върху боята , без да се е спукала боята или плувката. На снимките има няколко броя. За грамажи 0.3-0.5-0.75 ползвам пак видракси или унгарски "БЮДО" , с карбонов или метален кил. Тези , "морковчетата" на Видракс не ги срещам често по магазините и като ги мярна , обикновено вземам по няколко от какъвто грамаж има. Колкото до гъшите пера-те са практически НЕУНИЩОЖИМИ :D

п.п. "BODI" i "RIZOV" също са много добри плувки- ползвам ги за болонезе , пак със сменяени и втулки , 2.0-3.0-4.0гр.(има ги и тях на снимките)
п.п.п. Видраксите:
Изображение
Изображение
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

На 100 % припокриваемост с IDA относно избора и използването на плувките.Единствено ми прави печатление ,че не видях антени с жълто -зеленикав цвят.Сигурен съм ,че ги имаш в такъма ,но ако евентуално не -горещо ще ти ги препоръчам :!: При по-голямата част от деня този цвят е по-добър от оранжево-червения :!: :wink: :lol: Предпочитам карбоновият кил :lol: :lol: :lol:
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:D :D :D :D

Абе, до кога ще ме дразните с тези птичи пера, а!?
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Dedy написа::D :D :D :D

Абе, до кога ще ме дразните с тези птичи пера, а!?
Че , кво им е на перата, малко са кривички но могат да се изправят идеално на пара(те и пауновите пера така се изправят!!!) На мен и криви ми вършат работа :D Виж , ако са за мач(тия с по-голямата носимост), няма да е лошо да се поизправят. Пропуснах и още нещо-шлаухите на плувките са от много еластичен и здрав силикон/тефлон , само че е бял на цвят. Между плувките се виждат и няколко тип-"Дибер"(тези които са без антена с кръгла глава)-те са за ловене на шарани на плитко(0.5-1.0м.) :D

п.п.не съм си намерил отделно зелени антени , иначе знам за видимоста , те и тези антени не са оригиналните -по дълги са от тях!!!
Изображение
tetko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от tetko »

bkd написа:.... При по-голямата част от деня този цвят е по-добър от оранжево-червения :!: :wink: :lol: Предпочитам карбоновият кил :lol: :lol: :lol:

Koлега би ли разяснил какво имаш в предвид за цветоветена на антените.

И защо предпочиташ карбонов кил ?
За един ден на риба , Господ два дена дава !
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

Виждането на жълто-зелените е идеално през целият ден с изключение на случаите когато слънцето е с/у теб или отражение от отсрещният бряг/говоря за река/.А относно кила карбона позволява по-голяма гъвкавост на линията при случаи на грубо засичане или при небрежно преместване на плувката. :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”