Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Кефал на спининг. Сезонни предпочитания.
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- stankof
- ще става разбирач
Re: Кефал на спининг. Сезонни предпочитания.
Това ми беше и на мен мисълта,не съм искал да се заяждамnabeden ribar написа:Както и че има освободени водоеми и зони за нощен риболов. Вярвам че и за теб не е сензация! Има и разрешени водоеми през забраната и затова признавам че забележката ми е неуместна.stankof написа:Всички знаем за активноста на сома през ноща,а и всички също знаем за Забраната за риболов в тъмната част на денонощиетоnabeden ribar написа:Ни Тъ разбрах нещо колега!....................![]()

ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
-
- вече хвърля и на тежко

На втория линк схемата на възел рапала е разменена с тази на Възел Шпрингерgergi762 написа: Ето
http://kefalbg.blogspot.com/2014/04/blog-post_22.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ribibg.com/index.php?p=get_a ... _route=597" onclick="window.open(this.href);return false;
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Изключая частните и арендовани водоеми , други такива , освободени или със зони за нощен риболов , няма . Имаше само за миналата година .nabeden ribar написа:Както и че има освободени водоеми и зони за нощен риболов...
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
-
- новобранец
Мерси за възлите.
-
- вече хвърля и на тежко
Съгласен съм за нощния риболов. Това беше някакъв проект за 2013 г. Но за арендованите водоеми не съм сигурен. Закона прави ли разлика между арендован и свободен водоем? Ако не то технически всички риболовци които които са там в неразрешено време, с повече въдици, или без билет са нарушители. Друг е въпрос че някой се е погрижил да няма проблеми.Павел Иванов написа:Изключая частните и арендовани водоеми , други такива , освободени или със зони за нощен риболов , няма . Имаше само за миналата година .nabeden ribar написа:Както и че има освободени водоеми и зони за нощен риболов...
- Vid
- кандидат преподавател
Колеги, изчетох темата и си задавам само един въпрос- кой лови кефал през нощта на спининг?? И защо ще го прави?
Рибата няма никакви кулинарни качества и риболовът и е свързан само с кефа от ударите и ваденето... А, това да замяташ в мрак напосоки без да си виждаш линията и все, не е спинингов риболов...
Отделно от това, кефала кълве целодневно до здрач. При здрача, кълването спира рязко, чувал съм че при падането на нощта отново почва да кълве, но не съм го пробвал...
Принципно лятото рибата стои в бързата вода- бързеи, пред или след прагове на реките, а в студените месеци- групирана в дебелата вода...
Блесни или воблери? Това не е важно, важно е да се експериментира според условията на конкретния водоем.
Рибата няма никакви кулинарни качества и риболовът и е свързан само с кефа от ударите и ваденето... А, това да замяташ в мрак напосоки без да си виждаш линията и все, не е спинингов риболов...
Отделно от това, кефала кълве целодневно до здрач. При здрача, кълването спира рязко, чувал съм че при падането на нощта отново почва да кълве, но не съм го пробвал...
Принципно лятото рибата стои в бързата вода- бързеи, пред или след прагове на реките, а в студените месеци- групирана в дебелата вода...
Блесни или воблери? Това не е важно, важно е да се експериментира според условията на конкретния водоем.
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
-
- вече хвърля и на тежко
Не внимаваш в час!Vid написа:Колеги, изчетох темата и си задавам само един въпрос- кой лови кефал през нощта на спининг?? И защо ще го прави?
Нищо лично, ама с последните няколко реда не съм напълно съгласен. Има нещо такова да речем горе-долу 50% да е вярно. Аз бих се изразил така - това са места които трябва да се проверяват. Според мен има по-първостепенни фактори от дълбочината и течението. Например зимата съм го ловил в бързей на 2 педи вода, и на други места, които съвсем не са най-дълбоките, даже в най-дълбоките вирове нямам спомен зимата да съм хващал кефал на спининг. Може би като замръзне реката да се мести там. Но определено всяка зима се групира на едни и същи места. Това вече е правило, и то не само за зимата. За всеки сезон си имат определени места които предпочитат. Но да не забравяме че дъното се мени с времето!nabeden ribar написа: ...хванати са на воблер, макар и те да не са били обекта на риболов...
Много често лятото съм го търсил в бързеите, а той

А да не говоря колко пъти съм упорствал на едни и същи перспективни места без никакъв резултат!
Освен това Ако лятото и есента не е важно на какво ловиш, то зимата и ранна пролет да хванеш кефал на блесна не е даже късмет а инцидент! В студена вода блесната не работи!
Това според моя опит де.
- Vid
- кандидат преподавател
Колега, съвсем нищо лично и няма повод за обиди или сръдни...
Моите наблюдения по местата къде ловя са такива- основно р.Марица, р.Арда, р.Крумовска... Никъде не съм казал, че зимата ловя кефал
Зимата ловя обикновено сулки и костур на джиг. Казах- студените месеци, не зимните месеци.
Май ти не си в час?
Това, че лятото кефала отишъл на друго място, не е проблем. Това е риба, а тя къща няма. Просто споделих принципно мнение за риболова в моя район..
Моите наблюдения по местата къде ловя са такива- основно р.Марица, р.Арда, р.Крумовска... Никъде не съм казал, че зимата ловя кефал

Май ти не си в час?
Това, че лятото кефала отишъл на друго място, не е проблем. Това е риба, а тя къща няма. Просто споделих принципно мнение за риболова в моя район..
Сенека
Сенека
Сега възможно ли е да се лови кефалът на спининг? Къде и на какво би могъл да бъде потърсен? Ако е рано още - кога би било по добре да се опита?
Красимир Атанасов написа: В момента изглеждаш като куче,което го сърби цвайтера и със задни крака зад ушите препуска през мегданя.
- къца - кълве
- сериозен играч
До миналата година мислех,че кефала не гони воблера през зимата.Като хванах на 16.12.2014 и на 23.12.2014 промених мнението си.Предишни години бях ловил най-рано на трети март.Със сигурност мога да кажа,че кефала полудява от април и това продължава до октомври. Слушкай дядо Къцан !BaMnup написа:Скоро се запалих по риболова на кефал на изкуствени примамки и още съм доста начинаещ. Затова искам да разбера откога докога се лови успешно и относително се дава кефалът на блесни и воблери.
Другият ми въпрос е по кое време на годината и на деня коя примамка - блесна ( сребриста или златиста ) или воблер кога би била успешна.
Сега ще кажете, че кефалът се лови успешно цяла година - това ми е ясно, но аз искам да разбера кога излиза и се храни активно и си бие в бързеите и до кога.
Благодаря предварително на включилите се.

Aко говорим за Янтра-да Трябва много обикаляне,кефалите са групирани и не непременно в най дълбоките места по скоро плитки разливи.Примамки-дребни воблерчета.BaMnup написа:Сега възможно ли е да се лови кефалът на спининг? Къде и на какво би могъл да бъде потърсен? Ако е рано още - кога би било по добре да се опита?
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
Хубави блесни си нулучки и единици Mepps Aglia сребристи и медни. Също така супер работят DAM Effzett сребристи и медни единички. На дамовете обаче тройките им са малки фабрично и за това ги смених. Често изпусках рибите. Виждах как рибата идва, налапва и се откача. На снимката се виждат оригиналната тройка с шлауха и новите тройки които съм сложил. Златиста блесна не ползвам, по местата на Росица където ловя на златиста въртушка половин риба не съм хванал... Все на сребриста или медна. Ако не върви на нито една от двете слагам черна или черна с жълти точки блесна на Mepps Aglia или Black Fury. На въпросната Black Fury нула имам дванадесет почти последователни удара. За слънчево време бистра и тънка вода черното и медното са ми фаворити. Когато си вземаш меден модел на DAM внимавай. Покритието позеленява. Медните мепсове явно са с лак или с нещо от сорта. Дамовете им удряй по един безцвдтен автолак че от медни стават бели (става и прозрачен лак за нокти).
С воблери много опит нямам. Хващал съм на Грозно пате пъстървичка 3см. и на Salmo пак толкова голямо със сив гръб перлени страни и оранжево коремче. Грозното пате е доказано оръжие. В мътна вода при дъжд съм ловил с 3см. потъващ яркожълт воблер с черен гръб и червеничко до лопатката. Имаше и топче...
Въртушките на DAM са гот стига да можеш да си смениш тройките. Рибата си ги гони. Когато се чудя какво да сложа отивам някаде кадето има дребни рибки и замятам там. Ползвам блесните които се съпровождат от дребосъка. Не е универсална рецепта, но в повечето случай работи. Ако не ми показва на какво ще бие то поне ми дава да разбера на какво няма да ми гони. Според мен щом плаши дребното ще плаши и едрото. Ама тва си е мое мнение.
С воблери много опит нямам. Хващал съм на Грозно пате пъстървичка 3см. и на Salmo пак толкова голямо със сив гръб перлени страни и оранжево коремче. Грозното пате е доказано оръжие. В мътна вода при дъжд съм ловил с 3см. потъващ яркожълт воблер с черен гръб и червеничко до лопатката. Имаше и топче...
Въртушките на DAM са гот стига да можеш да си смениш тройките. Рибата си ги гони. Когато се чудя какво да сложа отивам някаде кадето има дребни рибки и замятам там. Ползвам блесните които се съпровождат от дребосъка. Не е универсална рецепта, но в повечето случай работи. Ако не ми показва на какво ще бие то поне ми дава да разбера на какво няма да ми гони. Според мен щом плаши дребното ще плаши и едрото. Ама тва си е мое мнение.
- Прикачени файлове
-
- Тва за мен е задължителна разцветка която трябва да присъства в арсенала на блеснаря. Отсъстват Black Fury с жълти точки както Zebco Clasic 0 и 1.
- IMG_20150318_211528_175.jpg (1.32 MiB) Преглеждано 1849 пъти
Късметът е на страната на подготвените.
- Vid
- кандидат преподавател
Страхотна призентазия на примамки направи, ама ако туриш тук и някоя друга снимка на кефалите, ще ни изкефиш изцяло???
Сенека
Сенека
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Ако заговорим за блесни, моите лични предпочитания са насочени основно към Пантер мартин, Пезон и Мишел и Моска. Просто за мен не съществуват други блесни, малките пантерки в по-бърза вода на задържане правят мармалад, моските с холографно фолио къртат, а пезона в тиха вода е смърт за кленовете. За воблерите миналата година най-много успехи ми донесоха Илекс Чъби и Джакал Чери 1 фотър, по-малко съм залагал на екогиъри, сърби и разни други, но тези двата просто отменят всички в кутията ми.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
Малки, ама от сърце!)))))))))))))))))))
- Прикачени файлове
-
- 46163134.jpg (60.21 KiB) Преглеждано 1826 пъти
-
- 46163104.jpg (85.61 KiB) Преглеждано 1826 пъти
Късметът е на страната на подготвените.