Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Архаичен риболовен релакс в Странджа
Архаичен риболовен релакс в Странджа
В Събота, 20.09. пристигаме семейно в Бургас. След кратък „феодален“ обяд ставам, грабвам от мазето отдавна неизползвания гащеризон, мятам се в колата, а калъфът с въдици и такъми си е там по подразбиране. Основните цели на риболова днес бяха:
1. Максимален релакс в очарователното септемврийско спокойствие на Странджа;
2. Малко речен, пешеходен туризъм;
3. Ако даде Господ, някоя и друга рибка за цвят
В 13:55 съм вече на път, в 14:30 пристигам на реката. Няма да скрия, става въпрос за Факийска река, а разстоянието от Бургас – 30-50 км. (Умишлено не уточнявам повече детайли, само казвам че е див и труднодостъпен пущинак).
Днес бях твърдо решен да практикувам един много архаичен, но любим за мен способ. Не знам дали си има „официално“ име, но аз го наричам – дялана плувка. Дялана, защото плувката е издялана от чамово дърво. Плувката изглежда малко примитивно, но с малко шкурка и после безцветен лак си е ок. Кукичката я връзвам на директно плетено влакно, без повод, като плувката е на около 30-40 см от кукичката, без никакви утежнения между тях. Самата плувка е достатъчно тежка, за да се замята прецизно до 15, дори 20 метра.

На куката се слага жабка.
Жабката я закачам така – внимателно прокарвам куката през устата, така че да излезе през дупето и накрая удрям „контра“ на сгъвката на едно от колената.

Цялата тънкост в този метод е да се хвърля с много голяма парабола, за да може плувката като падне във водата да направи много хубав „пльок“. Този „пльок“ кара кефалите да настръхват, ако са наблизо. Атаката на стръвта обикновено е до 4-5 секунди след падането на стръвта във водата.
Есенно време съм забелязал, че по тези места жабките са най-добре работещата стръв, като освен това и в други сезони съм ловил с успех на този метод, като си става и с мухи, скакалци, бръмбари, дори много резултатно и с пиявици.
Всичко започна с 30 минутен лов на жабки (около 15-20 броя) – удобно е като имаш малко кепче, като става и такова най-обикновено, за пеперуди
Обичам да съм набавил стръвта предварително, за да не се разсейвам после при същинския риболов.

С няколко думи за реката – понеже в София беше валяло нон-стоп и реките там са с много вода, пардон – боза, та честно казано очаквах подобно положение и тук, но се оказа, че водата, напротив е много малка и изключително бистра. Реката всъщност едвам тече.

Съоръжението при такъв риболов няма кой знае какво значение, но е добре пръчката да е лека, че я носиш няколко часа
и къса, че на места има доста висящи клони. Аз ползвах един стар Maver ARIA 210 см, макарата също стара - Abu Garcia (7-лагерова) и плетено влакно, тънко, ама не съм сигурен колко точно. (Използвам плетено главно поради факта, че има някой път треви, както на по-долната снимка, например, на които се закача такъма и ако съм с корда – обикновено реализирам късане).

През лятото, практикувайки подобен риболов, си скитам по гуменки и анцуг във водата (по бански не рискувам, че понякога се налага да се минава и през коприви, къпини и т.н. но за през Септември си е нужен непромокаем гащеризон, студено е да си мокриш старите кости).

После започна броденето. В началото с по-спорадични удари, но постепенно, посещавайки любими места (ще вметна, че познавам този участък от повече от 20 години) нещата започнаха да си идват на място.

Едва ли е нужно да споменавам какво безбрежно спокойствие беше, тихо време, слънчице, птички и прочие.

Равносметката – около 2 километра преход нагоре-надолу по коритото на реката, който започна около 15:10 и привърши около 17:40 (реално около 1 час риболов).
Около 20 кефалчета уловени (всяко внимателно откачено и пуснато обратно), може би 4-5 празни удара, обикновено имам повече празни

Като цяло, за разлика от друг път, почти нямаше съвсем дребни, но пък нямаше и едри
, на око според мен кленчетата варираха от 200 до 600 грама.
Винаги си давам равносметка, че дори и без уловени риби, релаксът е огромен, но пък щастието да се завърнеш по родните места и да прекараш точно такъв ден е нещо, което не можеш да сравниш с много други неща.

По пътя наобратно си казваш, че всяко хубаво нещо си има край...

... само саламът има два края
1. Максимален релакс в очарователното септемврийско спокойствие на Странджа;
2. Малко речен, пешеходен туризъм;
3. Ако даде Господ, някоя и друга рибка за цвят

В 13:55 съм вече на път, в 14:30 пристигам на реката. Няма да скрия, става въпрос за Факийска река, а разстоянието от Бургас – 30-50 км. (Умишлено не уточнявам повече детайли, само казвам че е див и труднодостъпен пущинак).
Днес бях твърдо решен да практикувам един много архаичен, но любим за мен способ. Не знам дали си има „официално“ име, но аз го наричам – дялана плувка. Дялана, защото плувката е издялана от чамово дърво. Плувката изглежда малко примитивно, но с малко шкурка и после безцветен лак си е ок. Кукичката я връзвам на директно плетено влакно, без повод, като плувката е на около 30-40 см от кукичката, без никакви утежнения между тях. Самата плувка е достатъчно тежка, за да се замята прецизно до 15, дори 20 метра.

На куката се слага жабка.
Жабката я закачам така – внимателно прокарвам куката през устата, така че да излезе през дупето и накрая удрям „контра“ на сгъвката на едно от колената.

Цялата тънкост в този метод е да се хвърля с много голяма парабола, за да може плувката като падне във водата да направи много хубав „пльок“. Този „пльок“ кара кефалите да настръхват, ако са наблизо. Атаката на стръвта обикновено е до 4-5 секунди след падането на стръвта във водата.
Есенно време съм забелязал, че по тези места жабките са най-добре работещата стръв, като освен това и в други сезони съм ловил с успех на този метод, като си става и с мухи, скакалци, бръмбари, дори много резултатно и с пиявици.
Всичко започна с 30 минутен лов на жабки (около 15-20 броя) – удобно е като имаш малко кепче, като става и такова най-обикновено, за пеперуди

С няколко думи за реката – понеже в София беше валяло нон-стоп и реките там са с много вода, пардон – боза, та честно казано очаквах подобно положение и тук, но се оказа, че водата, напротив е много малка и изключително бистра. Реката всъщност едвам тече.

Съоръжението при такъв риболов няма кой знае какво значение, но е добре пръчката да е лека, че я носиш няколко часа

През лятото, практикувайки подобен риболов, си скитам по гуменки и анцуг във водата (по бански не рискувам, че понякога се налага да се минава и през коприви, къпини и т.н. но за през Септември си е нужен непромокаем гащеризон, студено е да си мокриш старите кости).

После започна броденето. В началото с по-спорадични удари, но постепенно, посещавайки любими места (ще вметна, че познавам този участък от повече от 20 години) нещата започнаха да си идват на място.

Едва ли е нужно да споменавам какво безбрежно спокойствие беше, тихо време, слънчице, птички и прочие.

Равносметката – около 2 километра преход нагоре-надолу по коритото на реката, който започна около 15:10 и привърши около 17:40 (реално около 1 час риболов).
Около 20 кефалчета уловени (всяко внимателно откачено и пуснато обратно), може би 4-5 празни удара, обикновено имам повече празни

Като цяло, за разлика от друг път, почти нямаше съвсем дребни, но пък нямаше и едри

Винаги си давам равносметка, че дори и без уловени риби, релаксът е огромен, но пък щастието да се завърнеш по родните места и да прекараш точно такъв ден е нещо, което не можеш да сравниш с много други неща.

По пътя наобратно си казваш, че всяко хубаво нещо си има край...

... само саламът има два края

Последно промяна от gungana на Вто Сеп 23, 2014 10:58 am, променено общо 1 път.
- Красимир Атанасов
- учете се от него
Re: Архаичен риболовен релакс в Странджа
Лъха на свежест яко!
Релакс от всякъде,завидях ти благородно.
Релакс от всякъде,завидях ти благородно.
-
- научил се да хвърля
Страхотен излет.
Поздравления
Поздравления
- Garbolino
- разбира нещата
Красотата на речния риболов!
риболова е бил прекрасен, но по нищо не му отстъпва и разказа - Благодаря, че го сподели с нас !
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Уникално място и прекрасен излет, кефът от прекарани няколко часа сред свежестта на Странджа Планина е неописуем ... Дано скоро можеш да реализираш поне още един такъв излет!
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
- mblagoev
- научил се да хвърля
Страхотно! 

чудесен излет,

Уникални места!
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
И аз много се зарадвах на разказа на gungana
!
Малко в повече ми дойдоха темите за тлъсти шарани на платени водоеми !!!
Не че и аз не ходя на платено - но поне не разсказвам в "Излетите"
!
А "архаичният" риболов е една естетическа носталгия по миналото !!!
И аз имам още няколко дървени плувки и такива от гъше перо.
Не съм ги ползвал от години,
Завидях благородно на колегата
!
Много хубави снимки !

Малко в повече ми дойдоха темите за тлъсти шарани на платени водоеми !!!
Не че и аз не ходя на платено - но поне не разсказвам в "Излетите"

А "архаичният" риболов е една естетическа носталгия по миналото !!!
И аз имам още няколко дървени плувки и такива от гъше перо.
Не съм ги ползвал от години,
Завидях благородно на колегата

Много хубави снимки !
- koda33
- разбира нещата
Добър излет ))) и добра тактика )))
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
- Patera
- вече хвърля и на тежко
Страхотен репортаж и снимки! Дори мисля, че знам, кое е мястото и ми се приходи страшно много там.
I can teach you wonders if you give me your soul
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
- pavre
- вече хвърля и на тежко
Красота...