Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

excia 1000 , rarenium ci41000fa, Bradia 1503
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- webfusion
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
excia 1000 , rarenium ci41000fa, Bradia 1503
И колеги да споделя и попитам, къв ми е проблема, че много обичам да питам 
1. На всички макари с монофил (за протокола)
2. Само с блесни от 0 до 2 мепс са -> (за протокола)
3. Макара на ръка не затварям, просто завъртам.......!!!!! пак (за протокола)
След като заприходих няколко пръчки за пъстърва надъхан от форума и смених стара ми такава (мисля чешка с метални водачи телескопична с коркова дръжка ммммм хубавица).... трябваше и по правило да сменя макарата с някаква дето е лукс.
Започнах с ryobi excia 1000 mx: НА ПРЪВ ПОГЛЕД:
Малка шпула = малък кастинг.
Малка ма дълбока = подложка която мразя
която намерих на промоция и я взех макар и теглото и да е леко лудо.... Не знам дали да я коментирам, с тънко влакно почнаха бради и оплитания безкрай, като влакната всички бяха над 10 лв. уж идеални. В диаметър 0.12 туй 0.14 ... 1,16 .............. 0,18 ???????? И малка шпула и малък кастинг..... не че ми трябва голям ма има един два вира на реката па аз не мога да хвърля където искам... пък и тия оплитания и бради.....
Ни съм доволен друга....
Следващата макара беше shimano rarenium ci4 1000fa, купена чисто нова от съфорумник....
На пръв поглед малка шпула.
С ясно отбелязаване до къде трябва да е влакното = още по малка шпула (скосена) = малък кастинг.
Навиване на влакното карузо 0,16 за спининг... Навивам като внимавам да не я препълня, точно както трябва да е. ЕЕЕЕ бради, бради, бради бради............ Влакното намаля драстично, почети спря да прави бради, на 10 - 15 хвърления по една само ! Кстинга стана от малък щото от 100 метра влакно останаха 50
брадите намаляха то е разбираемо ма има 3 милиметра сигурно до там дето трябва да е влакното... Беше с 0,145 варивас .... е Купих 0,18 Варивас супер пъстърва... Същата работа докато не се скъсат 50 метра и шпулата не остане полу гола само бради...
Викам си те тъй ще е проблемите бяха по малко от на рьобито (което е важно) ма пак имаше, обаче имаше един проблем дето ма убива, ми хвърлям завъртам и запича... не се затваря, случва се на 10 пъти един път ма супер ма дразни супер много. Направо искам да изтръгна дръжката от натискане. Представете си река два метра с бързо течение, хвърляш и не може да затвориш, блесната се закача........... ееееееееееее
Ни съм доволен друга.... викам ще да е дайва тоя път нали са супер
Закупувам от съфорумник в обявите Daiwa Bradia 1503, след много въпроси, един от които: колко е широка в диаметър и колко височина на мястото з а влакното -> 40мм на 12 мм амен амен се бях отказал защото точно толкова е размера на шпулата на рарениума... ма след два дена мислене и натискане за цената (за което се извинявам) я взех, веднага по данни поръчах влакно ... по данни събира 0,165 точно 90 метра... идеално варивас супер пъстърва 0,165- 5 либри - 91 метра. В сряда взимам макарата и влакното, навивам ИДЕАЛ ПЕТРОВ отивам на нова река за пъстърви.
В първите 10 хвърления проблем никакъв и кат почнаха брадите и брадясах, и кат почна да не се затваря направо ми идеше да я трясна в земята и да я приключа. Иначе брадите намаляха след 20 метра скъсано, останаха 70 метра пак добре, като се има в предвид плитката шпула... кастинга се оказа много добър.
Сравнения по важни за мен параметри:
1. Шпула - 1-во място дайва-та макар и с по малко влакно, останало от късането при брадите печели.
2. Кастинг -1-во място дайва-та заради плитката шпула и технологията да се пълни по до ръба.
3. Затваряне след хвърляне на скобата, е тук рьобито печели с много по малко гафове.
4. Аванс, тука сложно обаче пак дайва-та, значи шиманото има най-прецизен аванс, рьобито на кантар с дайва-та, ма дайва-та пак печели щото никои за 100 грама промяна не иска да върти два оборота. По груб е ма по лесно се използва и по бързо затяга!
5. Дизайн - тука на мен лично ми харесва пак дайва-та, защото си ходи по разцветка повече с авида, и пръчката и макарата са в черно и сребристо (не е фактор) ма в случая
6. Издръжливост =по дълъг живот при интензивно натоварване
не съм сигурен, защото не съм ги пробвал толкова, но мисля че ще в 1-ва дайва-та, шиманото фабрично има голям луфт на шпулата (освен да стане по голям и да прави проблем друго няма да стане) .Рьобито си тракаше и след след 20 - 30 риболова почна да трака повечко. Дайва-та е най от скоро но по стегнатостта и по теглото съдя за дълъг живот.
7. Тегло - печели (специално за мен и авида 2.01) отново дайва-та баланса бива, иначе шиманото е несравнимо леко, не е важно в класацията, все пак парата е различна, особено от към рьобито. Шиманото леко ма и на премиера УЛ идва леко малко???за ква пръчка е ве? без победител
8. Забравих най готиното дайвата е с точно такава шпула която исках, БЕЗ ПОДЛОЖКИ ЗА ТЪНКИ ВЛАКНА
О и сега на въпроса към които знаят, ясно е че от трите макари най-доволен съм от дайва-та (за сега и а се надяваме че така ще остане), обаче защо подяволите:
1. Прави бради често, това нормално ли е за макара 400 + ? С влакно не много тънко 0,16
2. Не се затваря скобата при завъртане, МНОГО МЕ ДРАЗНИ, на ръка няма да се науча, накъде и не може!!!!!!!! е те тва нормално ли е за макара от 400+
За брадите ще кажете върбела с карабина, ми смених 10 вида единични и двойни, като най-доволен съм от http://www.platikata.com/index.php?rout ... uct_id=698, пробвах доста видове не им помня името ма са около 5 лв за 10 броя, все търся скъпото, и филстара евтино пробвах .... проблема с насукването на влакното и брадите едвали е от тях....
Дайте съвет, примерно дайва-та да заработи като по вода
че ми харесва и да не съм 600 лв вътре само за спорта ма и работа да върши

1. На всички макари с монофил (за протокола)
2. Само с блесни от 0 до 2 мепс са -> (за протокола)
3. Макара на ръка не затварям, просто завъртам.......!!!!! пак (за протокола)
След като заприходих няколко пръчки за пъстърва надъхан от форума и смених стара ми такава (мисля чешка с метални водачи телескопична с коркова дръжка ммммм хубавица).... трябваше и по правило да сменя макарата с някаква дето е лукс.
Започнах с ryobi excia 1000 mx: НА ПРЪВ ПОГЛЕД:
Малка шпула = малък кастинг.
която намерих на промоция и я взех макар и теглото и да е леко лудо.... Не знам дали да я коментирам, с тънко влакно почнаха бради и оплитания безкрай, като влакната всички бяха над 10 лв. уж идеални. В диаметър 0.12 туй 0.14 ... 1,16 .............. 0,18 ???????? И малка шпула и малък кастинг..... не че ми трябва голям ма има един два вира на реката па аз не мога да хвърля където искам... пък и тия оплитания и бради.....
Ни съм доволен друга....
Следващата макара беше shimano rarenium ci4 1000fa, купена чисто нова от съфорумник....
На пръв поглед малка шпула.
С ясно отбелязаване до къде трябва да е влакното = още по малка шпула (скосена) = малък кастинг.
Навиване на влакното карузо 0,16 за спининг... Навивам като внимавам да не я препълня, точно както трябва да е. ЕЕЕЕ бради, бради, бради бради............ Влакното намаля драстично, почети спря да прави бради, на 10 - 15 хвърления по една само ! Кстинга стана от малък щото от 100 метра влакно останаха 50

Викам си те тъй ще е проблемите бяха по малко от на рьобито (което е важно) ма пак имаше, обаче имаше един проблем дето ма убива, ми хвърлям завъртам и запича... не се затваря, случва се на 10 пъти един път ма супер ма дразни супер много. Направо искам да изтръгна дръжката от натискане. Представете си река два метра с бързо течение, хвърляш и не може да затвориш, блесната се закача........... ееееееееееее
Ни съм доволен друга.... викам ще да е дайва тоя път нали са супер
Закупувам от съфорумник в обявите Daiwa Bradia 1503, след много въпроси, един от които: колко е широка в диаметър и колко височина на мястото з а влакното -> 40мм на 12 мм амен амен се бях отказал защото точно толкова е размера на шпулата на рарениума... ма след два дена мислене и натискане за цената (за което се извинявам) я взех, веднага по данни поръчах влакно ... по данни събира 0,165 точно 90 метра... идеално варивас супер пъстърва 0,165- 5 либри - 91 метра. В сряда взимам макарата и влакното, навивам ИДЕАЛ ПЕТРОВ отивам на нова река за пъстърви.
В първите 10 хвърления проблем никакъв и кат почнаха брадите и брадясах, и кат почна да не се затваря направо ми идеше да я трясна в земята и да я приключа. Иначе брадите намаляха след 20 метра скъсано, останаха 70 метра пак добре, като се има в предвид плитката шпула... кастинга се оказа много добър.
Сравнения по важни за мен параметри:
1. Шпула - 1-во място дайва-та макар и с по малко влакно, останало от късането при брадите печели.
2. Кастинг -1-во място дайва-та заради плитката шпула и технологията да се пълни по до ръба.
3. Затваряне след хвърляне на скобата, е тук рьобито печели с много по малко гафове.
4. Аванс, тука сложно обаче пак дайва-та, значи шиманото има най-прецизен аванс, рьобито на кантар с дайва-та, ма дайва-та пак печели щото никои за 100 грама промяна не иска да върти два оборота. По груб е ма по лесно се използва и по бързо затяга!
5. Дизайн - тука на мен лично ми харесва пак дайва-та, защото си ходи по разцветка повече с авида, и пръчката и макарата са в черно и сребристо (не е фактор) ма в случая

6. Издръжливост =по дълъг живот при интензивно натоварване

7. Тегло - печели (специално за мен и авида 2.01) отново дайва-та баланса бива, иначе шиманото е несравнимо леко, не е важно в класацията, все пак парата е различна, особено от към рьобито. Шиманото леко ма и на премиера УЛ идва леко малко???за ква пръчка е ве? без победител

8. Забравих най готиното дайвата е с точно такава шпула която исках, БЕЗ ПОДЛОЖКИ ЗА ТЪНКИ ВЛАКНА
О и сега на въпроса към които знаят, ясно е че от трите макари най-доволен съм от дайва-та (за сега и а се надяваме че така ще остане), обаче защо подяволите:
1. Прави бради често, това нормално ли е за макара 400 + ? С влакно не много тънко 0,16
2. Не се затваря скобата при завъртане, МНОГО МЕ ДРАЗНИ, на ръка няма да се науча, накъде и не може!!!!!!!! е те тва нормално ли е за макара от 400+
За брадите ще кажете върбела с карабина, ми смених 10 вида единични и двойни, като най-доволен съм от http://www.platikata.com/index.php?rout ... uct_id=698, пробвах доста видове не им помня името ма са около 5 лв за 10 броя, все търся скъпото, и филстара евтино пробвах .... проблема с насукването на влакното и брадите едвали е от тях....
Дайте съвет, примерно дайва-та да заработи като по вода

- mesket4eto
- научил се да хвърля
Re: excia 1000 , rarenium ci41000fa, Bradia 1503
Ами може би е време да се отвори и смаже макарата, не е нормално да се разтраква за толкоз късо време таз прехвалена толкоз много макаричкаwebfusion написа:Рьобито си тракаше и след след 20 - 30 риболова почна да трака повечко.

Да не би вирбелите да са нещо афиф и от там да се суче и оплита повече влакното? Или кордата да не е читава - аз днес за пръв път лових с ново влакно Шимано Техниум - някакво ултра твърдо, направи ми впечатление, че много се усукваше, макар и навито леге артис дет се вика.
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
!!!!!Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"!![]()
1 В твоя случай даwebfusion написа:

вдигаш блесната във въздуха отпускаш максимално влакно и чакаш да се развърти(пи-
пипкава работа)
пп-Използването на воблери не е престъпление

2 Или се учиш да затваряш на ръка или се учиш при отваряне на бигела да до поставяш
в долно водоравно положение,за да може да набере инерция при завъртането и да се затвори.
Ако може пусни и един репортаж да оплакнем окото
че след 250 километра днес гушнах капото

...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
Колега брадията е много издръжлива макара,но бигела затваряй винаги на ръка и смени втулката на ролката с лагер.Тормозя 2 но по голям размер и то с големи примамки и не са мръднали 3 години.
- radogagov
- ще става разбирач
Здравей Вальо,
Интересен проблем имаш
Да си призная ползвам Ексията 2 години и не помня да съм имал брада. Може би е от факта, че съм навил ПП-10либри, ама на другата шпула съм с моно на Колмик 0,18. На Тиката съм само с моно пак Колмик 0,16 и 0,18 на Пантуун21, като за 20-на излета нямам проблеми. Предполагам, че това се дължи на факта, че шпулата не ми е пълна до където трябва (Тиката събира 0.18 / 130м, а съм навил влакното без подложка) Кастинга не страда от това, кой знае колко и е достатъчен да метна в клоните на отсрещните дървета
Пък, ако недостига си има ботуши или гащеризон. Ловя 90% на въртящи блесни и понякога наистина се пресуква страшно линията, но и за тази болка си има лек!
Интересен проблем имаш

- franky
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Един от проблемите на всичките тези макари е, че са твърде малки като цяло и с малки шпули. Авида на 2.01 се балансира добре с макара до 250гр, в това число всички читави, съвременни Дайви размер 2500. По-голямата шпула означава по-малко бради, по-добър кастинг, по-добър аванс и по-бързо прибиране, което е важно при пъстървовия риболов. За капак, при едно и също натоварване, по-големите макари се разхлопват по-бавно, защото всички детайли са по-големи, респективно по-здрави.
Аз лично ползвам същия Авид с Дайва размер 2000 и въпреки, че нямам проблеми, ми идва малка и скоро мисля да заприходя размер 2506.
Имам и същия Премиер УЛ, той наистина иска по-лека макара, но откакто имам Авида не виждам особен смисъл да го ползвам.
Когато стане дума за пъстърва, всички се хвърлят на възможно най-малките размери макари, което според мен не винаги е правилно, особено след като вече и по-големите размери са доста леки.
За Брадиата, както ти е написал колегата, смени втулката на ролката с лагер. Ако намотката не е на обратен конус, може да пробваш да подложиш шайба под шпулата.
Но най-добре би било да се сдобиеш с Дайва 2506 , например Luvias или Caldia, няма как да не останеш доволен. А на УЛ пръчката можеш да си ползваш някоя от малките макарички с монофил.
Аз лично ползвам същия Авид с Дайва размер 2000 и въпреки, че нямам проблеми, ми идва малка и скоро мисля да заприходя размер 2506.
Имам и същия Премиер УЛ, той наистина иска по-лека макара, но откакто имам Авида не виждам особен смисъл да го ползвам.
Когато стане дума за пъстърва, всички се хвърлят на възможно най-малките размери макари, което според мен не винаги е правилно, особено след като вече и по-големите размери са доста леки.
За Брадиата, както ти е написал колегата, смени втулката на ролката с лагер. Ако намотката не е на обратен конус, може да пробваш да подложиш шайба под шпулата.
Но най-добре би било да се сдобиеш с Дайва 2506 , например Luvias или Caldia, няма как да не останеш доволен. А на УЛ пръчката можеш да си ползваш някоя от малките макарички с монофил.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
- webfusion
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Оп, колеги малко отсъствах ... за шарени бях
репорта когато мога че и един малко по стар отлежал вече 
Ще се опитам да отговоря на всички, като първо ви благодаря за помощта и излагам моята гледна точка
2 Това вярно на всички макари е така, но не са прави производителите, пълня я винаги толкова колкото трябва (вижда се на всички макари или колкото пише с ясен размер влакно) и гледам шоу тя като се поокара
. Бе гилдията да се вдигнем и да ги накараме да пишат тия производители... Макарата събира .... АМА ВИЕ НАВИЙТЕ ....метра
3 Смених с тази специално около 4 вида и все са на добра цена, не е от тях.
4 Варивас
Оп Борка
1 Любимата ми е номер 1 и с 0.16 ... да така е
2
тва най-вярно
3 Тва никои няма да го направи хихихи хихи
4 Насабрал съм ги вече сигорно 300 воблера от които 40 за пъстърва може би, ма нещо .... специално за пъстървата
нямам скъпи рапала, салмо и ъглита са но не ми дават свободата на блесната сякъш
5 На последният риболов в събота ме принуди просто, просто без да се осетя но я затварям с показалеца на ръката с която държа пръчката, хвърлям и бутвам просто.
6 И при шиманото и при дайвата проблема е че просто на определени положения дръжката заковава няма инерция, се едно натискаш камък, просто не мърда
7 и 8 Ще пусна от събота е як само да намеря време (много риба имаше, направо не беше истина) иииии пусни на лични де ходихте 250 км си е бая път да не ходя и аз там хахахах
2 Колкото по бързо се износи толкова по добре, вече съм я намразил
Оп Радо, бате ексцията е хубава макара вярно здрава е надеждна ма има много недостатъци и за динамичен риболов като пъстърва-джийският просто не става. За други риболови, силикони за бели, спининг за шуки, сом даже, големи реки .... Знам че ти харесва, ма това е според мен
Дръжката и още като я купиш лопа.... шайби трябва да се подлагат поне при мен... направили я 1000 размер пък с някъв драг за слонове, 280 грама на тоя размер ? нещо не е измислено както трябва тука, направо си лъха..
1 Вярно е те и за това са най-малките размери за да са с най-малките шпули, все пак за размера си са напълно достатъчни на една част от моделите особено дайвите са повече от ОК за размера.
2 Да тази брадия 1503 е точно 250 г. баланса е мога да кажа много добър, мисля че макара 240 гр. точно ще заспи на тоя авид
3 Всичко вярно колега, само едно не е добре, аз не искам да обирам бързо влакното, специално когато искам да водя примамката бавно, и това специално е най-важният момент в които избирам по малкият модел макара с по малко предавателно число, иначе въртя ... направо не въртя за да намаля скоростта.
4 Това не е вярно, те за тва са и различни размери, ако се ползва нормално макара -> примамки (а нея) натоварването ще е едно и също и ще се износят нормално или дори по голямата ще се скапе по бързо особено ако са от един материал двата размера. В смисъл с 1503 макара нормално е да кажем блесните да са до 2-ри, 3-ти размер максимум.
5 Вярно е може и с 3000 даже (под 250 гр. има даже), на мен не ми харесва естетически обаче под една финна пръчка да виси един топуз които явно не е за нея, това не е проблем просто не ми харесва на мене лично
В смисъл пръчките и макарите са горе долу създадени едни за други. 2500 размер не е за тая пръчка.
6 И това вярно до някъде, премиера си е просто една пръчка дето си отговаря много точно на описанието и си е създаден много точно за УЛ риболов, аз моя мисля, че може ида си го остава, това ми е може би пръчката с вярно описание,направо да не повярва човек
7 То за пъстърви и така трябва да е в България, все пак не са масово по 2 кила, то май масово не са и по 500 гр ... масово са по 100-200 гр
, нали за тва е тая графа лайт и ул все пак, защо да се вземе макара в размер 2500 като 1000 размера ако всичко и е наред е напълно достатъчна. А и ако размер 2500 е 250 гр, то по малкият обикновено е 170гр. .. нали търсим и леко да е повечето пъти. И защо трябва да е с драг 7 кила ? С авидя просто баланса е такъв за 250гр.
8 Реди влакното добре не може да се отрече, няма никакъв смисъл от шайби никакви, нищо не сменям... да са сложили японците каквото трябва техен си е проблема.
9 Може но на такъма за пъстърви ... де да знам
10 Сложих и вече рарериума 1000 Уделя петров е.
Колега franky мерси много за съветите, разбирам че си наясно с проблема ми, просто не искам да слагам по голяма макара и не вярвам че ще ми реши и проблема много. Причините са (за по големият размер макара специално) ... Ще трябва да подлагам под влакното мега подложка, ползвам влакно -0,14 - 0,18 не е за тия големите макари, не ми е необходима моща на тия макари и не на последно място не са създадени някак си едни за други говоря за пръчката и макарата . Големият размер просто е създаден за друг риболов
Колеги мерси за препоръките, темата фактически е изчерпана преди да е започната, даже като станах по миналата сутринт мислех да я трия.... Ясно че проблема с брадите идва най-вече от по тънкото влакно и въртележките, обаче вече трета макара все в по горен клас и дайвата като я взех очаквах много пък тя ми даде малко, в смисъл много се изнервих честно викам може да е друг проблема ма си е все ясният.
За брадите айде ще се реши проблема с едно 0,18 на варивас 150 метра с белязка навивам 75 метра малко под максимума... правим 5-6 бради късаме да улегне и готово.
Обаче за затварянето на ръка....... тва е непоносимо, много ме разочароваха макарите и дайвата и шиманото на тия пари тва да не са го решили.
Както и да е дайвата вярно води в класацията, че ще се науча да я затварям на ръка ... може и да стане, кът се счупи или ми прещрака д пътува.
Ей тва е най-изнервящото, чета, мисля харесвам... купувам, радвам и се ииииииии докато и свикна то друг кастинг, едната затваря другата не затвяря, едната кат идеш 20 пъти почва да чука да трака...., до кат я разгадая и почва толкова да ме дразни че трябва да купувам друга, пак докато свикна... тя па с други проблеми....

Ще се опитам да отговоря на всички, като първо ви благодаря за помощта и излагам моята гледна точка

1 Братле, макара на 20 риболова в никакъв случаи не и е време за смазка, та тя направо си е нова!mesket4eto написа: 1 Ами може би е време да се отвори и смаже макарата...
2 С тази марка не е лошо шпулата да ти е леко недопълнена...
3 Да не би вирбелите да са нещо афиф...
4 Или кордата да не е читава...
2 Това вярно на всички макари е така, но не са прави производителите, пълня я винаги толкова колкото трябва (вижда се на всички макари или колкото пише с ясен размер влакно) и гледам шоу тя като се поокара

3 Смених с тази специално около 4 вида и все са на добра цена, не е от тях.
4 Варивас
bobopeli написа: 1 ...доколкото знам ползваш само блесни,2-ка с 0,16 усуква влакното за 10-тина хвърляния.
2 никой не решават проблема на 100 процента.
3 Възможно решение- на 5-6 хвърляния правиш пауза
4 Използването на воблери не е престъпление
5 Или се учиш да затваряш на ръка...
6 в долно водоравно положение...
7 Ако може пусни и един репортаж да оплакнем окото
8 ... 250 километра днес гушнах капото

1 Любимата ми е номер 1 и с 0.16 ... да така е
2

3 Тва никои няма да го направи хихихи хихи
4 Насабрал съм ги вече сигорно 300 воблера от които 40 за пъстърва може би, ма нещо .... специално за пъстървата

5 На последният риболов в събота ме принуди просто, просто без да се осетя но я затварям с показалеца на ръката с която държа пръчката, хвърлям и бутвам просто.
6 И при шиманото и при дайвата проблема е че просто на определени положения дръжката заковава няма инерция, се едно натискаш камък, просто не мърда
7 и 8 Ще пусна от събота е як само да намеря време (много риба имаше, направо не беше истина) иииии пусни на лични де ходихте 250 км си е бая път да не ходя и аз там хахахах
1 Защо да го затварям на ръка, защото не са го направили както трябва пък и искат 500 лева ли?todor mep написа: 1 Колега брадията е много ... но бигела затваряй винаги на ръка и смени втулката на ролката с лагер
2 и смени втулката на ролката с лагер
2 Колкото по бързо се износи толкова по добре, вече съм я намразил
radogagov написа: Интересен проблем имаш ....

Здравей колега, благодаря за отговора набързо моята гледана точна, в която НЕ ОБОРВАМ твоята просто споделям моята кое и защоfranky написа: 1 Един от проблемите ...
2 Авида на 2.01 се балансира добре с макара до 250гр...
3 По-голямата шпула означава по-малко бради, по-добър кастинг, по-добър аванс и по-бързо прибиране, което е важно при пъстървовия риболов.
4 За капак, при едно и също натоварване....
5 Аз лично ползвам същия Авид с Дайва размер 2000 ...
6 Имам и същия Премиер УЛ, .. откакто имам Авида не виждам особен смисъл да го ползвам.
7 Когато стане дума за пъстърва, всички се хвърлят на възможно най-малките размери макари, което според мен не винаги е правилно, особено след като вече и по-големите размери са доста леки.
8 За Брадиата, ... смени втулката на ролката с лагер. Ако намотката не е на обратен конус, може да пробваш да подложиш шайба под шпулата.
9 Но най-добре би било да се сдобиеш с Дайва 2506 , например Luvias или Caldia, няма как да не останеш доволен.
10 А на УЛ пръчката можеш да си ползваш ....
1 Вярно е те и за това са най-малките размери за да са с най-малките шпули, все пак за размера си са напълно достатъчни на една част от моделите особено дайвите са повече от ОК за размера.
2 Да тази брадия 1503 е точно 250 г. баланса е мога да кажа много добър, мисля че макара 240 гр. точно ще заспи на тоя авид
3 Всичко вярно колега, само едно не е добре, аз не искам да обирам бързо влакното, специално когато искам да водя примамката бавно, и това специално е най-важният момент в които избирам по малкият модел макара с по малко предавателно число, иначе въртя ... направо не въртя за да намаля скоростта.
4 Това не е вярно, те за тва са и различни размери, ако се ползва нормално макара -> примамки (а нея) натоварването ще е едно и също и ще се износят нормално или дори по голямата ще се скапе по бързо особено ако са от един материал двата размера. В смисъл с 1503 макара нормално е да кажем блесните да са до 2-ри, 3-ти размер максимум.
5 Вярно е може и с 3000 даже (под 250 гр. има даже), на мен не ми харесва естетически обаче под една финна пръчка да виси един топуз които явно не е за нея, това не е проблем просто не ми харесва на мене лично

6 И това вярно до някъде, премиера си е просто една пръчка дето си отговаря много точно на описанието и си е създаден много точно за УЛ риболов, аз моя мисля, че може ида си го остава, това ми е може би пръчката с вярно описание,направо да не повярва човек

7 То за пъстърви и така трябва да е в България, все пак не са масово по 2 кила, то май масово не са и по 500 гр ... масово са по 100-200 гр

8 Реди влакното добре не може да се отрече, няма никакъв смисъл от шайби никакви, нищо не сменям... да са сложили японците каквото трябва техен си е проблема.
9 Може но на такъма за пъстърви ... де да знам
10 Сложих и вече рарериума 1000 Уделя петров е.
Колега franky мерси много за съветите, разбирам че си наясно с проблема ми, просто не искам да слагам по голяма макара и не вярвам че ще ми реши и проблема много. Причините са (за по големият размер макара специално) ... Ще трябва да подлагам под влакното мега подложка, ползвам влакно -0,14 - 0,18 не е за тия големите макари, не ми е необходима моща на тия макари и не на последно място не са създадени някак си едни за други говоря за пръчката и макарата . Големият размер просто е създаден за друг риболов
Колеги мерси за препоръките, темата фактически е изчерпана преди да е започната, даже като станах по миналата сутринт мислех да я трия.... Ясно че проблема с брадите идва най-вече от по тънкото влакно и въртележките, обаче вече трета макара все в по горен клас и дайвата като я взех очаквах много пък тя ми даде малко, в смисъл много се изнервих честно викам може да е друг проблема ма си е все ясният.
За брадите айде ще се реши проблема с едно 0,18 на варивас 150 метра с белязка навивам 75 метра малко под максимума... правим 5-6 бради късаме да улегне и готово.
Обаче за затварянето на ръка....... тва е непоносимо, много ме разочароваха макарите и дайвата и шиманото на тия пари тва да не са го решили.
Както и да е дайвата вярно води в класацията, че ще се науча да я затварям на ръка ... може и да стане, кът се счупи или ми прещрака д пътува.
Ей тва е най-изнервящото, чета, мисля харесвам... купувам, радвам и се ииииииии докато и свикна то друг кастинг, едната затваря другата не затвяря, едната кат идеш 20 пъти почва да чука да трака...., до кат я разгадая и почва толкова да ме дразни че трябва да купувам друга, пак докато свикна... тя па с други проблеми....
1) http://www.megabass.co.jp/site/products/gaus-20x/" onclick="window.open(this.href);return false; и си готов ма тогава пръчката щта дразни затова и това http://tokyofishingexpress.jp/?product= ... ain-stream" onclick="window.open(this.href);return false;
2)може и така- навий си хубав монофил 0,18- 0,20 мини на лайт въдица ,че UL =$$$$...
3)фани сички въртележки и ги метни в коша(тогава и средния размер на рибите ще нарастне а бройките ще намалеят)
Поздрави колега и не се ядосвай заради такъми разни, решавай проблема генерално
2)може и така- навий си хубав монофил 0,18- 0,20 мини на лайт въдица ,че UL =$$$$...
3)фани сички въртележки и ги метни в коша(тогава и средния размер на рибите ще нарастне а бройките ще намалеят)
- webfusion
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Колега какви са тия чудесии дето си ми ги подбралJIRO написа:1) http://www.megabass.co.jp/site/products/gaus-20x/" onclick="window.open(this.href);return false; и си готов ма тогава пръчката щта дразни затова и това http://tokyofishingexpress.jp/?product= ... ain-stream" onclick="window.open(this.href);return false;

За малките въртележки колега да знаеш че не си прав, малките понякога примамки много често хващат големите риби а на големите се хващат малки ...
Бе интересна селекция, няма спор мерсаж
Последно промяна от webfusion на Вто Сеп 23, 2014 10:04 pm, променено общо 1 път.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Мегабасса наистина си е Дайва но не само с оптичен тюнинг . Добавят на някой по някой лагер , задължителен RCS кит , на повечето махат безмисленото копче за лагера на обратният стоп и което е най-ковти в твоят случай , слагат много здрава пружина , или махат изцяло самата пружина на бигела и е доста трудно затварянето му с дръжката . При някои Мегабасси опцията изобщо да успееш да затвориш бигела с дръжката липсва , което си е предимство относно дълговечност на самият бигел и по-трудно появяване на луфтове по целият механизъм на макарата , като се почне от самата дръжка .
Колега JIRO , не е нужно да се иронизира , особено по начин както в случаят - да се предлага продукт който webfusion не търси и то точно по определени причини , упоменати по-рано . Вярно че имам само един Мегабасс - Лувито , както и първообраза му Лувиас 07 и три Ито Крафта , но все пак имам някакво виждане по въпроса за упоменатите марки .
Колега JIRO , не е нужно да се иронизира , особено по начин както в случаят - да се предлага продукт който webfusion не търси и то точно по определени причини , упоменати по-рано . Вярно че имам само един Мегабасс - Лувито , както и първообраза му Лувиас 07 и три Ито Крафта , но все пак имам някакво виждане по въпроса за упоменатите марки .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- ynovi
- научил се да хвърля
- Макари подобен размер /1000/ не съм имал и ловил никога и не мога да дам съвет. Аз си предпочитам по-големите шпули и дори размер 2000 ми се струват малки. Макарата ми е размер 2500 по Дайва.
- Добрите модели макари с размер на шпулата 2500 тежат по 200-220 грама, не виждам абсолютно никакъв смисъл да избера макара размер 1000 или 2000, която да тежи 250-260 грама? /Хем с по-малка шпула, хем по тежка../
- По време на риболов не ме дразни макарата защото въобще не я забелязвам. И вече не помня какво беше това "бради", поне откак смених макарата която ги правеше /от около 2 г./ не съм имал такова нещо. А лова с нещо като брейд и понякога и с малки блеснички, обаче съм с 50 см. флорокарбон за повод. Брейда си се усуква, то се вижда на като се намотае на шпулата, но най-голямото усукване е отпред при флорокарбона и в последствие в течение на риболова си се оправя. Когато сменям блесната с воблер например.
- Скобата винаги затварям само с ръка, навик още от руските макари едно време. Също и защото не понасям тряскането на скобата при завъртане. Според мен дори това тряскане плаши рибите.
- Добрите модели макари с размер на шпулата 2500 тежат по 200-220 грама, не виждам абсолютно никакъв смисъл да избера макара размер 1000 или 2000, която да тежи 250-260 грама? /Хем с по-малка шпула, хем по тежка../
- По време на риболов не ме дразни макарата защото въобще не я забелязвам. И вече не помня какво беше това "бради", поне откак смених макарата която ги правеше /от около 2 г./ не съм имал такова нещо. А лова с нещо като брейд и понякога и с малки блеснички, обаче съм с 50 см. флорокарбон за повод. Брейда си се усуква, то се вижда на като се намотае на шпулата, но най-голямото усукване е отпред при флорокарбона и в последствие в течение на риболова си се оправя. Когато сменям блесната с воблер например.
- Скобата винаги затварям само с ръка, навик още от руските макари едно време. Също и защото не понасям тряскането на скобата при завъртане. Според мен дори това тряскане плаши рибите.
Не съм имал за цел да прозвуча лаконично и се извинявам ако е така, като признавам че не пиша от личен опит в случая (ползвам такъм по точка 2 за да избегна неизбежното при UL = $$$$) но близък мой приятел ползва доста успешно споменатите от мен UL благини + още няколко подобни за упоменатия риболов.
Разбира се кефа от UL риболова е несъизмеримо по голям и определено си струва да се практикува независимо от цената ...
Разбира се кефа от UL риболова е несъизмеримо по голям и определено си струва да се практикува независимо от цената ...
- Vid
- кандидат преподавател
Абе, досега не познавам и не съм видял спинингист, кой да не затваря шпулата с ръка? Това е по лесно от другото и става само с некВо несъзнателно движение при приводняване на примамката... Дори, тези кои ползват по "несъстоятелни" макари може пак с едно дребно движение да бутнат влакното върху ролката на бигела...
Това е просто навик, задължителен при този риболов..
Отделно, имаме и калпави примамки при кои е желателно да се натегне линията малко преди приводняване, за да не се оплетат в линията де...
п.п. Преди 4 г. си купих Заубер. На третия риболов бях отчаян от брадите и бях на фаза да го подаря за резервни части... След като изчетох форума и благодарение на ценни мнения от колеги, макарата се оправи и вече 4 г. ми служи вярно, без да е отваряна, смазвана и пр...
Та, макарите изброени от теб са си прилични, влакното кое ползваш също.. Ако туриш и някоя друга снимка.., ама като че вече прочетох, че проблема си го решил.
Това е просто навик, задължителен при този риболов..
Отделно, имаме и калпави примамки при кои е желателно да се натегне линията малко преди приводняване, за да не се оплетат в линията де...
п.п. Преди 4 г. си купих Заубер. На третия риболов бях отчаян от брадите и бях на фаза да го подаря за резервни части... След като изчетох форума и благодарение на ценни мнения от колеги, макарата се оправи и вече 4 г. ми служи вярно, без да е отваряна, смазвана и пр...
Та, макарите изброени от теб са си прилични, влакното кое ползваш също.. Ако туриш и някоя друга снимка.., ама като че вече прочетох, че проблема си го решил.
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
То си има и макарета за по 500+++ $ които по принцип си нямат бигел :

пък не им пречи да са силно предпочитани когато се тръгна за риболов на риби 100 +++++ кг.

пък не им пречи да са силно предпочитани когато се тръгна за риболов на риби 100 +++++ кг.

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- вече хвърля и на тежко
Ами това ти е играта! Колко време ти трябва да го осъзнаеш?webfusion написа:........ Влакното намаля драстично, почети спря да прави бради......
Ако влакното много се посуче, има начин да го изправиш - заставаш в началото на някой бързей, откачаш блесната и пускаш влакното да го развива водата свободно надолу. После го обираш и си ОК